13/12/13

Kirjaideoita muodin ystävän joulupakettiin

6 68

Joulu lähestyy ja ainakin minulla ovat vielä lahjat hankkimatta. Minusta on aina mahtavaa löytää omasta lahjapaketistani joku hyvä ja kiinnostava kirja, joten ajattelin koota nyt muutaman vinkkauksen, millaisia kirjalahjoja muotia rakastavan joulupakettiin voisi kääriä. Osan kirjoista olen lukenut itse, osaa en, mutta kaikki ovat luettavieni listalla eli tässä joitakin ideoita muodin ystävälle pukinkonttiin! Kuvaustekstit poimin pääasiassa verkkokirjakauppa Adlibriksestä, jonka tyytyväisiin asiakkaisiin itse kuulun. Bongasin sieltä tiedon, että jos joululahjakirjoja tilaa viimeistään 16.12., niin ehtivät kuulemma vielä jouluksi perille. :) Ja hei, jos tulee muita hyviä muotiin liittyviä kirjavinkkauksia mieleen, niin kertokaa ihmeessä tuolla kommenttiboksin puolella!

coco-chanel.jpg

COCO CHANEL
Axel Madsen

Muodin uranuurtajan kiehtova elämäkerta uutena painoksena. Gabrielle ”Coco” Chanel on käsite eleganssin huipulta: hänen jakkupukunsa ja Chanel No. 5 -parfyymin tuntevat kaikki. Coco Chanel oli pennitön orpo, joka aloitti uransa valmistamalla hattuja rakastajiensa naisystäville, mutta hänestä tuli Pariisin muodin suurin nimi, joka vapautti naiset korseteista ja epämukavista pukuluomuksista.Voimakas ja intohimoinen nainen valloitti ruhtinaita, taiteilijoita ja poliitikkoja ja oli niin Picasson, Cocteaun kuin Churchillin ystävä. Mm. Igor Stravinski ja Westminsterin herttua hylkäsivät perheensä Cocon takia, mutta hän ei mennyt koskaan naimisiin.

virkkuri.jpg

VIRKKURI
Molla Mills

Unohda mummon pitsiliinat ja kaikki muu, mitä luulit tietäväsi virkkaamisesta. Molla Mills näyttää, miten tehdään tämän päivän kodin sisustukseen ja säilytykseen sopivia tyylikkäitä käyttöesineitä itselle ja lahjaksi. Selkeiden vaihe vaiheelta etenevien kuvitettujen ohjeiden avulla virkkaat vaikkapa erivärisistä matonkuteista tai kalastajanlangasta monipuolisia arkitarvikkeita aina trendikkäistä läppärilaukusta ja säilytyskoreista kauniisiin lampunvarjostimiin ja mattoihin.Molla Mills on suomalainen suunnittelija ja muotoilija, jonka tuotteita on ollut näytteillä ja myynnissä aina Etelä-Koreaa ja Japania myöten. Kirja sai alkusysäyksensä Molla Millsin suositun Virkkuri-blogin lukijoiden toiveesta ja kirjan tekijän vetämien loppuunmyytyjen virkkaustyöpajojen kysynnästä.Jätä kouluaikojen käsityötraumat taakse ja tule mukaan.

grace-coddington.jpg

GRACE
Grace Coddington, Michael Roberts

Grace Coddington on maailman vaikutusvaltaisimman muotilehden, Amerikan Voguen luova johtaja. Hänen trendivainunsa, esteettinen silmänsä sekä pettämätön bisnestajunsa ovat kuuluja kautta muotimaailman. Sen ulkopuolella hänet tunnetaan Voguen pelätyn päätoimittajan Anna Wintourin oikeana kätenä ja arvostettuna vastavoimana. Coddingtonin tärkeä rooli lehden menestyksen toisena pääarkkitehtinä tuli yleisön tietoisuuteen The September Issue -dokumentin myötä vuonna 2009.Grace vie lukijan huippumuodin salaperäisiin seurapiireihin ja raottaa verhoa catwalkin kulisseihin.

Coddingtonin elämäntarinan lisäksi kirja kertoo muotialan ilmiöistä sekä sen kiehtovimmista hahmoista viidenkymmenen vuoden ajalta. Kiinnostavat kertomukset vilisevät tuttuja nimiä Mick Jaggerista Roman Polanskiin ja Andy Warholiin. Coddington päätyi muotialalle voitettuaan mallikilpailun 18-vuotiaana 1959. Lupaava mallinura katkesi auto-onnettomuuteen, mutta sinnikäs Coddington ei suostunut sanomaan muotimaailmalle hyvästi. Kirjassa hän kertoo yli kaksikymmenvuotisesta, monivaiheisesta urastaan Ison-Britannian Voguessa, johtopestistään Calvin Kleinilla sekä vaativimmasta työstään Yhdysvaltain Voguessa. Siellä hän on vaikuttanut jo vuodesta 1988 saakka ohjaten esimerkiksi Mario Testinon, Helmut Newtonin ja Annie Leibovizin kuvauksia. Grace tarjoaa nautinnollisen viihdyttävän läpileikkauksen muotimaailman juorujentäyteiseen historiaan ja on samalla laaja kulttuurinen ajankuva. Komean kirjan kuvituksena on runsaasti valokuvia, Coddingtonin omia piirroksia sekä hienoimpia hänen suunnittelemiaan Voguen aukeamia.

hyvanmielenvaatekaappi.jpg

HYVÄN MIELEN VAATEKAAPPI
Rinna Saramäki

Kuvittele, että avaat vaatekaappisi oven. Kohtaako katseesi ilmavan järjestyksen, josta voit vaivatta valita päivän päällepantavat? Vai vyöryykö kaapista läjittäin sekalaisia vaatteita, osa likaisia, osa rikki, kaikki vääränlaisia. ”Ei mitään päällepantavaa” -tunne ajaa sinua taas kohti vaatekauppaa. Seis! Nyt voit saada vaatesuhteesi tasapainoon.

Vaatteissa kietoutuvat yhteen yksilön murheet ja toisaalta kaukaiset, mutta sitäkin suuremmat eettiset ja ekologiset ongelmat. Vaatekulttuuria ja -bisnestä vetää eri suuntiin kaksi kehityslinjaa: lisääntyvä tietoisuus vaatetuotannon epäeettisistä ja ekologisesti tuhoisista puolista, toisaalta taas vuosi vuodelta lisääntyvä halpatuotanto ja vaatteiden mieltäminen miltei kertakäyttöisiksi kulutustavaroiksi. Miksi vaateala on näin älyttömässä tilanteessa ja miten asiaintilan voisi korjata.

Jos haluaa ostaa vähän mutta laadukasta, niin paljonko on vähän ja mistä tuntee laadukkaan? Kuinka välttyä vaatekaappia täyttäviltä impulssiostoksilta? Miten selkeytetään oma tyyli? Mitä puuvillantuotannosta pitää tietää, kun ostaa T-paidan? Voiko olla yhtä aikaa ekotiedostava ja muotiharrastaja? Pärjääkö 33 vaatteella kolme kuukautta? Näihin ja moniin muihin muotifriikin kiperiin kysymyksiin vastaa Hyvän mielen vaatekaappi.

 
 
alexachung.jpg

IT
Alexa Chung

Tämän hetken bestseller-kirja on ainutlaatuinen kokoelma muodin it-girl Alexa Chungin kirjoituksia, piirroksia ja valokuvia. Kirjassa tarinoidaan hänen varhaisista inspiraationlähteistään kuten hänen isoisästään ja Spice Girlsistä, mutta avataan myös hänen suhdettaan suuriin muoti-ikoneihin kuten Jane Birkiniin ja Annie Halliin. Kirja on hurmaava sekoitus henkilökohtaisia tarinoita sydänsuruista lähtien sekä tyylitaiturin vinkkejä muun muassa siitä, kuinka pukeutua eri tilanteisiin tai kuinka ottaa itsestään hyvä valokuva. Tarinoiden välissä on sivuja Alexan muistikirjoista ja valokuvia, ja kirja on visuaalisesti näyttävä kangaspäällyksineen sekä pilkullisine ja raidallisine koristeluineen. Teos on fiksu, hurmaava ja virkistävän jalat maassa -henkinen ja must-have -hankinta jokaiselle, joka rakastaa muotia, murehtii aikuistumisen haasteita tai vain ihailee Alexa Chungia.

Tällä hetkellä New Torkissa asuva Alexa Chung on siis malli ja yksi USA:n Music Televisionissa näytettävän Fuse News -päivittäisohjelman juontajista. Hän myös tekee juttuja Britti-Vogueen. Hän on saanut lukuisia tunnustuksia tyylistään, mm. arvostetun British Style Award -palkinnon kolmena vuonna peräkkäin.

ok-ominkasin.jpg

OK – OMIN KÄSIN
Riikka Kantinkoski, Susanna Vento

OK. Omin käsin on kotimaisessa kirjakentässämme harvinaisuus: houkuttelevan moderni yhdistelmä käsillä tekemistä ja sisustamista, kirja jonka äärellä silmä lepää ja kädet ryhtyvät toimeen. Kirjasta löytyy projekteja sekä aloittelevalle käsintekijälle että kokeneemmille nikkaroitsijoille. Selkein ohjein syntyy simppeleitä projekteja kuten lattianaulakko harjanvarsista ja ajattomat kynttilänjalat betonista. Lasten iloksi tehdään tiipii: se onnistuu joko yhden päivän työnä tai haastavampana tilkkuversiona.

tappajafarkut.jpg

TAPPAJAFARKUT JA MUITA VASTUUTTOMIA VAATTEITA
Outi Moilala

Lapset ja aikuiset hiekkapuhaltavat farkkuja käsipelillä kuluneen näköisiksi. Monet lapsista eivät koskaan täytä kolmeakymmentä. He puhaltavat hiekkaa putkesta kovalla paineella, eivätkä yleensä käytä kunnollisia hengityssuojaimia. Pölylle altistuminen aiheuttaa jopa viikkojen, joskus vuosien, kuluessa kivipölykeuhkon eli silikoosin. Siihen ei ole parantavaa hoitoa. Silikoosin oireet alkavat usein vasta, kun mitään ei enää ole tehtävissä. Perässä tulevat muut hengityselinsairaudet, tuberkuloosi ja keuhkosyöpä, ja taudit vievät yleensä hautaan. Turkissa kiellettiin manuaalinen hiekkapuhallus, mutta sitä käytetään vielä, samoin Kiinassa ja Bangladeshissa. Todennäköisesti myös Meksikossa, Kambodzhassa, Pakistanissa, Intiassa, Indonesiassa, Egyptissä, Jordaniassa ja Syyriassa. Bangladeshilaiset hiekkapuhaltajat tunnistivat heille näytetyt brändit: H&M, Levi’s, C&A, D&G, Esprit, Lee, Zara ja Diesel. Varmaa on ainoastaan se, että vain kuluttamattomat farkut on tehty ilman hiekkapuhallusta.

Suomalaisten vaatteet teetetään yleensä alihankintana Aasiassa, varsinkin Kiinassa. Tappajafarkut valottaa vaatetuotantoa ja keskittyy ompeluun. Kirja perkaa tunnetuimmat kotimaiset ja ulkomaiset brändit sekä antaa tarvittavat tiedot myös käytössä olevista tarkastusjärjestelmistä. Tämä kirja on must-read-teos vastuullisille kuluttajille ja muille vaatteidensa alkuperästä ja tuotanto-olosuhteista kiinnostuneille.

trashion.png

TRASHION – TEE ITSE HUIPPUMUOTIA
Outi Pyy

Trash + fashion = trashion. Burberry-vaikutteinen solmuhame syntyy värikkäistä sukkahousuista, Alexander McQueenin inspiroima iltalaukku aurinkolasikotelosta ja upea iltapuku miesten kasarinahkatakista. Trashion opastaa toteuttamaan catwalkeilta poimittuja huippumuotiluomuksia kotona. Kaapin perälle hautautuneet vaatteet voi muodistaa purkamalla, lyhentämällä, yhdistelemällä, koristelemalla, värjäämällä, vaalentamalla ja kuluttamalla.

Kirjan projektit muodostavat yhtenäisen malliston, johon kuuluu niin naisten kuin miestenkin vaatteita ja asusteita. Vaatteiden muokkaus on nopeampaa ja helpompaa kuin ompelu kaavoista, joten Trashion soveltuu hyvin aloitteleville ompelijoille ja niille, jotka haluavat nopeasti uutta päällepantavaa.

Todelliset trashionistat seuraavat muotia mutta luovat omat trendinsä. He työskentelevät olohuoneen lattialla ja käyttävät komeroista löytyviä materiaaleja ja välineitä. Trashion inspiroi kyseenalaistamaan massatrendejä, näkemään vanhat vaatteet uudella tavalla ja luomaan niistä vaatekaapin klassikoita. Muista: trashionissa ei ole virheitä, vain odottamattomia lopputuloksia.

sarkima-mariela-make-up-bible.jpg

MAKE UP BIBLE
Mariela Sarkima

Mariela Sarkima käy kirjassaan läpi kaikki meikkaamisen osa-alueet inspiroivin neuvoin ja havoinnollistavin kuvin. Kirja on jaksotettu selkeisiin osa-alueisiin, joita seuraamalla lukija oppii tarpeelliset meikin tekemisen perusteet, mutta pääsee kokeilemaan myös rohkeaa värien käyttöä, häivytystekniikoita sekä kasvojen ammattimaista muotoilua meikin avulla.

Kirjan malleina nähdään tavallisia, eri-ikäisiä suomalaisia naisia. Suurinta osaa malleista ei ole ammattikuvattu tai ammattimeikattu koskaan aiemmin. Heidän joukostaan löytyy myös muutama Marielan oma kauneusidoli sekä julkisuudesta tuttu henkilö.

Kuvat: kustantajat

Tags: , , , , ,

Categorised in: Kulttuuri, Muoti

6 kommenttia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 • Ihania vinkkejä! Oma lahjatoiveeni oli Sinunkin listallasi ensimmäisenä, mutta nuo kaikki muutkin kelpaisivat! Hyvä ja monipuolinen lista! :)

 • Johanna_

  Ihania vinkkejä! Tuohon voisi lisätä vielä Ivana Helsingin 15 – Matkalla kotiin -juhlakirjan.

 • Emmi L.

  Coco Chanel-kirja odottaakin lukijaansa tuossa yöpöydällä. Ehdottomasti itse kelpuuttaisin myös Grace-kirjan ja IT:n itselleni. Taidan ne joulu jälkeen klikkailla Amazonilta kotiin päin :)

  Emmi L.
  http://happyfeetingblogi.blogspot.com

 • Minä vain

  Vitsit, miten mielenkiintoiselta ja tavallaan kammottavalta kuulosti tuo Tappajafarkut-kirja! Se on pakko saada jostain! Voisiko kenties Lauren Conradin kirjat kuulua muotikirjalistalle? :)

 • Tuo Hyvän mielen vaatekaappi kuulostaa mielenkiintoiselta, oletko vielä itse lukenut? Mitä pidit? Toinen kiinnostava olisi tuo Alexa. :) Kun vaan joskus olisi aikaa lukea…

 • Maria S.

  Mahtavaa, että suosittelet kirjoja joululahjoiksi! Turhan usein ihmiset mieltävät joulun kirjalahjat finlandiavoittajiksi ym., joissa ei sinänsä ole mitään pahaa, mutta ei niitä koko kansa halua joululahjaksi. Lahja valitaan lahjan saajalle, ei kenellekään muulle. :)

Related posts