9/12/13

Dokumenttisuositus: Kumaré

12 49 kumare.jpg

Nyt tulee dokumenttisuositus, sillä kuulin, että yksi hyvä dokkari on näytetty Docventuresissa jokin aika sitten ja on edelleen katsottavissa Yle Areenassa. En siis omista telkkaria, joten koko juttu oli mennyt minulta sivu suun, mutta onneksi tämä kyseinen dokumenttielokuva tuli juuri viime viikonloppuna puheeksi ja minulle kerrottiin, että se on näytetty jo telkkarissakin. Kyseessä on siis Vikram Gandhin ohjaama dokumentti Kumaré, jonka itse kävin katsomassa muutama vuosi sitten Docpoint-festareilla. Leffa teki minuun tuolloin lähtemättömän vaikutuksen ja jäi mieleen pyörimään pitkäksi aikaa, joten tätä haluan ehdottomasti suositella! 

Yksinkertaistettuna dokkarin idea on, että intialaista syntyperää oleva mutta Jenkeissä kasvanut Vikram Gandhi on kasvanut intialaisten uskonoppien keskellä ja kiinnostunut uskonnoista sekä siitä, miten ihmiset löytävät uskon ja mihin he uskovat. Siinä sivussa hän on myös kiinnittänyt huomiota siihen, miten ihmisten hyvää tahtoa ja tarvetta uskoa johonkin käytetään myös hyväksi. Niinpä hän päättää tehdä eksperimentin ja luo itsestään feikkigurun nimeltä Kumaré. Hänen tarkoituksenaan on kokeilla, miten helppoa tai vaikeaa uuden uskonnon perustaminen voi olla. Dokumentin moraalista ja eettisyydestä voi olla montaa mieltä, mutta lopputulos on joka tapauksessa todella mielenkiintoinen. Loppujen lopuksi Kumarén opeissa ja toiminnassa teeskenneltyä on vain guru-henkeen sopiva ulkoasu sekä feikattu intialainen aksentti. Dokumentti on niin mielettömän hyvin suunniteltu ja toteutettu, ettei voi kuin hämmästellä. Ja Vikram Gandhi on miettinyt guru-hahmonsa viimeistä piirtoa myöten niin hyvin, ettei hänen toimintaansa osaa lopputuloksen valossa edes ajatella varsinaisesti huijaamisena – hänen opeissaan kun loppujen lopuksi onkin totuuden siemen.

Dokumentti on todella mielenkiintoinen tarina siitä, kuinka monilla ihmisillä on luontainen tarve uskoa johonkin. Uskosta saadaan lohtua, viisautta ja voimaa kestää elämän käänteitä, mutta loppujen lopuksi se kaikki viisaus ja voima taitaa koko ajan piillä meissä itsessämme, kunhan löydämme vain siihen yhteyden. Kaiken kiinnostavan sanomansakin keskellä dokkari on todella hauska, joten voin lämmöllä suositella. Kumaré on katsottavissa Yle Areenassa vielä 9 päivän ajan, joten tsekatkaahan! :) Jos haluatte esimakua dokumentista, niin tästä alta löytyy leffan traileri.

Tags: , , , , ,

Categorised in: Elämä, Kulttuuri

12 kommenttia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 • Millapauliina

  Mä muistan kun käytiin katsomassa tää leffafestareilla yhdessä!

 • Jenniii

  Muistan myös! <3 Ikävä sua!

 • Ainb

  Tää on niin huono! :D

 • Jenniii

  Minusta tämä taas oli loistava. :) Kuten näyttää IMDB:n perusteella olevan monen muunkin mielestä, mutta toki eriävätkin mielipiteet sallitaan. ;)

 • Aisha J

  Tosi hyvä! Kiitos jakamisesta :)

 • Tää on kyllä oikeesti kattomisen arvonen dokkari,pistää ajattelemaan. Oli myös mielenkiintosta nähä miten erilailla ihmiset reagoi ku ne sai tietää totuuden.

 • Jee

  Kiitos vinkkauksesta. Kuulin tästä joskus viime talvena kait, mutta en löytänyt katsottavaksi sitten mistään, onneksi nyt järjestyy.

 • Venus

  ..kiitti vinkistä, pitää katsoa heti,kun ehdin..

 • H

  Docventure esittää 11.12. Areenassa Grey Gardens-dokumentin. Aivan loistava dokkari! Onhan Little Edie eräänlainen tyyli-ikonikin. Suosittelen!

 • Hosuli

  Hei kiitos! Kuulostaa superkiinnostavalta. Kiva, kun on vielä yli viikko aikaa katsoa. Areena <3

 • iina-h

  Oletko Jenni katsonut muita Docventuresissa esitettyjä dokumentteja? Itse olen niistä muutaman katsonut Docventures-jälkikeskusteluineen, mutta useampi on myös vielä katsomatta. Voin suositella ehdottomasti ainakin musiikkiaiheista Searching for Sugar Man-dokumenttia ja Exit Through The Gift Shop-dokkaria, jossa aiheena on taide. Molemmat ovat katsottavissa vielä Yle Areenassa. :)

 • Jenniii

  Pitää ottaa nuokin to do -listalle! Tai to-watch -listalle… ;) Minulle on käynyt vähän niin, että kun telkkaria ei ole, niin ei ole myöskään tullut seurattua, mitä sieltä kulloinkin tulee. Ja tästä syystä on mennyt tämä loistava Docventureskin vähän ohi. Mutta ehdottomasti nyt aktivoidun, kun nuo kerran ovat näytillä Areenassakin. Kiitos vinkeistä! :)

Related posts