25/11/13

Vapaapäivä tietokoneesta?

12 57 PB200403.JPG

Törmäsin lauantaina ratikkapysäkillä tuttuun, joka kertoi viettävänsä teknologiavapaata päivää, tosin tässä tapauksessa kyseessä taisi olla vieroitus nimenomaan tietokoneesta ja netistä. Hän kertoi ryhtyneensä tähän, kun poikakaveri oli ollut niin lopen kyllästynyt siihen, että mimmi viettää kaikki vapaat hetkensä tietokoneen äärellä seuraavan päivän töitä valmistellen ta blogia kirjoittaen – blogi on tosiaan usein päivätyössä käyville siinä sivussa kuin toinen työ, jonka parissa häärätään illat ja viikonloput. Nyt tyttö oli sitten päättänyt vähän kuin lahjana poikaystävälleen irroittautua koneen ääreltä kokonaiseksi päiväksi, jotta he voisivat keskittyä ihan muihin juttuihin ja tehdä yhdessä jotakin. Vaikka minulla ei napisevaa poikakaveria olekaan, tunnistin heti kuvauksesta itseni. Minä olen juuri tuo tyyppi, joka kököttää kotona läppärin äärellä lähes kaiken aikansa – ja tässä työssä vapaa- ja työaikaa ei oikeastaan juuri erotella. Tietysti se on siinä mielessä ymmärrettävää, että tietokone on työvälineeni, joten koneen äärellä tulee auttamatta istuttua paljon. En myöskään omista televisiota, joten usein leffoja tai muuta viihdettä tulee nautiskeltua nimenomaan tietokoneen välityksellä. Tuttavani tietokoneesta vapaa päivä sai minut miettimään, että ehkä sellainen voisi tehdä minullekin hyvää joskus.

Ryhdyin oikein miettimään, että milloinkahan olisin vimeksi viettänyt kokonaisen päivän ilman läppäriä ja suoraan sanottuna en pysty muistamaan sellaista päivää. Ehkä se oli pari vuotta sitten, kun lähdin mökille pitkäksi viikonlopuksi burnoutin keskellä lepuuttamaan mieltäni suolla ja jätin tietokoneen kotiin – ei sillä, ei siellä jumalan selän takana mitään nettiyhteyttäkään olisi ollut. Toinen kerta saattoi olla, kun tein toisen samantyyppisen rentoutumiseen tähtäävän viikonloppureissun ilman läppäriä, mutta siitäkin taitaa olla jo vuosi. Eikun taisin minä viime juhannuksena olla ilman tietokonetta muutaman päivän. Eilen olin vähän kipeänä ja pidin tietokoneen kiinni koko päivän – tabletilta tulin kuitenkin katselleeksi leffoja sängystä käsin. Mutta ehkä tässä voisi olla pientä tavoitetta meikäläiselle: pitää tietoisesti joskus vaikkapa läppärivapaita päiviä viikonloppuisin. Ei sellaista tarvitsisi olla joka viikko tai edes joka kuukausi, mutta kunhan aina välillä muistuttelisi itseään siitä, miten paljon aikaa sitä tulee haahuiltua koneen äärellä ihan muuten vain, vaikka mitään oikeaa tekemistä siinä ei olisikaan. Milloinkas olette muut pitäneet viimeksi netittömän päivän? Ja olisiko syytä? :)

Tags: , ,

Categorised in: Elämä

12 kommenttia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 • Carmabella

  Mulla oli kokonainen tietokoneeton viikko touko- kesäkuun vaihteessa lomaillessani Lontoossa viikon. Nettikin oli erittäin vähäisellä käytöllä koko viikon: puhelimella whatsappailin koti-Suomeen ja välillä kävin Facebookkia vähän katselemassa. Täytyy sanoa, että vaikka aluksi vähän hirvitti, niin lopulta oli maailman hienoin päätös olla edes harkitsematta sitä tietokoneen mukaan ottamista. Kyllähän sitä on ehtinyt istua nenä kiinni ruudussa Suomessakin, tuon viikon aikana sai sitten keskittyä ihan johonkin muuhun. :)

 • Ninjakissa

  Just eilen illalla siirsin läppärin sellaiseen paikkaan, etten voi enää jumahtaa sen äärelle. Vietin varmaan joku viikko sitten pari liiankin intensiivistä tuokiota netissä, hyvin huonossa istuma-asennossa, ja edelleen tuntuu siltä, että toinen jalka haluaa irrota.

 • Blue Peony

  Tämä on jännä kysymys. En jotenkin oikein osaa muotoilla ajatuksiani, mutta tuntuu, että olemme jotenkin riippuvuuksia pelkääviä nykyisin. Pidämme tietokoneettomia viikkoja, karkkilakkoja, taukoja kahvinjuonnista… Itse ajattelen, että niin kauan kuin ei tunnu siltä, että jokin asia täysin hallitsee elämääni tyyliin että olen epätoivoinen, jos en saa kahvia tai pääse nettiin, asia on hallinnassa. Tosin teen tietokoneella töitä, se on minulle työkalu kaikki arkipäivät, joten ei hirveästi nappaa sen ääressä kököttää enää vapaa-aikana. Lapsen kanssa olen huomannut, että koska hän nykyisin on kyllin iso kaivatakseen koneen käyttöä, saa todella olla tiukkana rajojen kanssa ja korostaa, että maailmassa on ja on oltavakin niin paljon muuta kuin tietokone… Tosin vietämme paljon aikaa kesäpaikallamme aina sään salliessa, ja siellä ei ole edes sähköä. Vieroitus tulee siellä luonnostaan, eikä kukaan hoksaa konetta edes kaivata.

 • Hosuli

  Todellakin olisi syytä, kun työt tekee koneella ja vapaa-ajastakin merkittävä osa kuluu sen äärellä. Älypuhelin ja läppäri ovat kivoja keksintöjä mutta niiiin koukuttavia. Teknologiavapaa päivä silloin tällöin vois olla hyvä ratkaisu. Minullakin on tuttuja, jotka sellaisia harrastavat, ja hyvin on ilmeisesti toiminut. :)

 • Jenniii

  Hyviä pointteja! Ehkä juuri noista syistä en olekaan kokenut suurempaa tarvetta millekään nettilakoille. :) Sipsilakon aloitin, koska todella tuntui siltä, että herkkujen puputtaminen oli lähtenyt hetkellisesti lapasesta. En sinänsä koe tarvetta vieroittaa itseäni tietokoneesta, koska tiedän, että pystyn olemaan siitä erossakin tarpeen vaatiessa.

  Enemmän minua ärsyttävät ihmiset, jotka eivät osaa irroittautua sosiaalisesta mediasta edes todellisen elämän sosiaalisissa tilanteissa. Jos kaveri näpyttää kahvilan pöydässä älypuhelintaan vähän väliä, minusta on kyse ongelmasta ja kykenemättömyydestä olla läsnä. Tästä syystä olen surutta jättänyt puhelimestani kaikenlaiset ilmoitukset sähköpostiviesteistä pois ja olen oikeastaan ihan tyytyväinenkin, ettei luuriini saa useimpia sovelluksia. Kotona yksin ollessa koneella kököttäminen ei häiritse ketään. Omassa tietokonekäyttäytymisessä joskus tympii oikeastaan vain se, että koneen voisi yrittää laittaa aiemmin illalla kiinni, niin ei tulisi jäätyä jumittamaan ja venyttämään samalla turhaan nukkumaanmenoa myöhemmäksi. Ehkä meikäläisellä ei siis ole tällaiselle lakkoilulle edes kovin suurta tarvetta. Tosin nukkumaanmenon aikaistamiseksi voisin kyllä vähän yrittää laittaa koneen aiemmin kiinni.

 • Nii

  Mulla on viikonloppuisin monestikin sellaisia päiviä, etten yksinkertaisesti ehdi koneelle koko päivänä. Esim. nyt lauantaina (ja sitäkin edellisenä lauantaina) lähdin aamulla pelireissulle ja palasin kotiin vasta myöhään illalla. Saunan kautta sänkyyn ja se siitä päivästä. :)

  Mökillä ja mummolassa tulee vietettyä helposti päiviä, kesällä ja muuten pidemmillä lomilla reilu viikkokin ilman konetta (ja käytännössä myös ilman puhelinta ja telkkaria). Mitä sillä siellä tekee, kun on niin paljon muutakin.

  Henk. koht. oon sitä mieltä, että jokaisen pitäis päästä välillä käymään meidän mökin kaltaisessa paikassa muutaman päivän reissulla; ei sähköä, ei juoksevaa vettä, ei kännykkäkuuluvuutta (paitsi katolla), akun varassa oleva pikkuruinen telkkari eikä tietenkään sitä nettiä. Ei ole parempaa tapaa rentoutua kuin viettää mökillä aikaa. :)

 • Minusta tuntui eilen illalla mieheni lähdettyä kotia kohti viikonlopun vietosta luoltani, että olisin ollut monta päivää ilman konetta ja intternettiä, vaikka kyllähän me kuitenkin jotain sarjoja pari jaksoa kateltiin koneelta ja lauantaina mies pelasi yhtä peliä yhen matsin verran.

  Teki hyvää todellakin tuo!! Pitäisi varmaan taas jossain vaiheessa vähän vierottautua intternetistä, mutta eipä se näin talvella ole niin justihin ja varsinkin kun yksin asuu. Aikani koneella ei siis ole keltään muulta kuin itseltäni pois.

 • Minä vain

  Mulla oli kesällä ja syksyllä muutama päivä, jolloin en käyttänyt nettiä – ja sama on edessä taas keskiviikkona. Konetta kylläkin käytän joka arkipäivä, koska käyn töissä.

 • Hauskaa! Itse pidin hiljan nettivapaan viikon ja kuukauden blogitauon ja nyttemmin yritan paivan viikossa olla ilman kosketusta nettiin, paitsi pandoraa saa kuunnella ja aidin kanssa skypettaa jos on pakko. Tietty taa on taalla jumalan selan takana iisimpaa kun ei oo alypuhelimia ja nettia voi kayttaa tasan just vaan kotosalla. Suosittelen silti. Ihmeesti tuntuu paivat taydemmilta.

 • raisa

  Pitäisi kyllä pitää! Itseltäkin tuo onnistuu lähinnä mökillä ja matkoilla. Normaalisti työskentelen ensin päivän koneella ja sitten illan vietän koneella. Nyt olen kyllä selkeästi karsinut kotona toimitettavaa konehengausta. Kyllähän sitä on niin paljon muitakin asioita, erityisesti sellaisia joista tulee hyvälle mielelle ja energiseksi, kuin koneella istuminen. 

  Voisin haastaa itseni koneettomaan lauantaihin! Silläkin uhalla, että vkoloppuaamujen kahvi&surffaus-rutiini järkkyy. 

 • Blue Peony

  Olen ihan samaa mieltä kanssasi siitä, että on masentavaa, jos sosiaalisessa tilanteessakin tarvitsee sen kännykän käteensä. Monet kerrat olen seurannut ihmisiä vaikkapa ravintolassa, kun kukin näprää puhelintaan eikä tunnu olevan oikeasti paikalla siinä seurueessa. Tai lapset yrittävät lähestyä vanhempiaan, ja näitä kiinnostaa vain puhelin :-(.

 • Mapsu

  Olisi kyllä hyvä ajatus. Niska ja hartiatkin tykkäisi ;) Ainakin mulla,joka kyhjötän sohvalla läppäri sylissä…Yksi päivä tai kaksi…pitää laittaa harkintaan ;)

Related posts