23/11/13

Fabulous Fashionistas – katso tämä dokumentti!

13 48 fabulous-fashionistas1.jpg

Löysin kaverini vinkkauksesta ihan mielettömän dokumentin, jonka haluan ehdottomasti jakaa teillekin. Olen aiemminkin joskus pohdiskellut ikääntymistä ja tyyliä, ja yksi ylivoimaisista lemppariblogeistani on Ari Seth Cohenin Advanced Style, joka esittelee upeiden ikääntyneiden naisten tyyliä street style -hengessä. Fabulous Fashionistas -dokumentti sukeltaa kuuden tyylitietoisen 70-90-vuotiaan leidin vaatekaappeihin ja mietteisiin – ja osoittaa, että ikä todellakin on enemmän korvien välissä. En voi kuin ihailla näitä mielettömiä, inspiroivia ja periksiantamattomia naisia, jotka kieltäytyvät tyytymästä siihen rooliin, johon yhteiskunnassa vanhukset yleensä asetetaan tai mielletään. Vaikka dokumentti lähtee liikkeelle nimenomaan tyylikysymyksistä, siinä päästään lopulta huomattavasti syvempien asioiden äärelle, kun naiset kertovat elämästään, elämänasenteestaan ja mietteistään ikääntymiseen liittyen. Haluan todellakin itse olla juuri tuollainen, kun vanhenen! Jos siis saan sen etuoikeuden elää vanhaksi. 

fabulous-fashionistas2.jpg

Mitä tyylikysymyksiin tulee, niin jotenkin ihmisten usein odotetaan ikääntymisen myötä vähän kuin ”rauhoittuvan” tyylijuttujen suhteen. Ja enpä minä kovin montaa 8-kymppistä punkkaria ole kohdannut ja muutkin tuollaiset hyvin voimakkaat tyyli-statementit yleensä jäävät vähemmälle, kun ikää tulee enemmän. Näillä naisilla on kuitenkin sellaista asennetta, että ei ikääntyneen tarvitse yrittää häivyttää persoonaansa. Heidän vahvan oman tyylinsä tarkoitus ei ole pyrkimys näyttää nuoremmalta tai osoittaa varallisuutta, vaan kuten yksi naisista dokumentissa toteaa: Having an identity beyond old lady.

Nämä naiset ovat idoleitani. <3 Suosittelen todella lämmöllä uhraamaan 45 minuuttia elämästänne ja katsomaan tämän dokkarin.

fabulous-fashionistas3.jpg

Photos: Cristopher Kennedy / Fabulous Fashionistas

Tags: , , , , , ,

Categorised in: Kulttuuri, Muoti

13 kommenttia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 • ykskakskol

  Oli tosiaan loistava dokkari. Nämä naiset eivät näköjään usko sitä ”viisautta”, jonka mukaan ikä on hävettävä asias, joka pitäisi peittää mahdollisimman tarkasti. Tai että vanhana rauhoitutaan, torkutaan päivät pitkät ja katsellaan sivusta päivien ohikiitoa.
  Ihanaa, että tuollaisia naisia ja tuollaista vanhuutta ja vapautta on olemassa. Nyt tiedän, mitä kohti tavoitella:)

 • Emmi L.

  Pakko pistää katsottavien listalle!

  Emmi L.
  http://happyfeetingblogi.blogspot.com

 • Aisha J

  Vau, mitä naisia!! Kiitos tämän jakamisesta, oli todella inspiroiva! Työskentelen vanhusten parissa ja mietin näitä asioita paljon niin heidän kuin itsenikin kannalta. Se, että nauttii elämästä, on kaiken avain. Muistan yhden vanhan naisen, joka kotikäynneilläni piti minulle muotinäytöksiä- yksi tyylikkäimpiä naisia, joita koskaan olen tavannut. On niin ihanaa, kun ihminen uskaltaa olla oma itsensä muiden mielipiteistä välittämättä. <3

 • Lora

  Ihania ja inspiroivia naisia, kiitos kun vinkkasit tästä klipistä. Aika inspiroivat 45 minuuttia :)

  Oma idolini on aussi mummini joka juhlisti viime kuussa 90-vuotispäiväänsä. Hän olisi voinut hyvin olla yksi tämän dokumentin tähdistä :)

 • tiia_

  Suurkiitos tästä! Ihan huippudokkari! :)

 • Mapsu

  Kiitos – tämä oli henkeäsalpaavan kaunis ja innostava dokumentti!!!! Jaoin tätä ystävättärille Facebookissa surutta ja olen saanut hyvää palautetta heiltäkin. Mä en ole ajatellut vanhuutta,olen nyt 52 v. Mä olen jotenkin ajatellut,etten elä vanhaksi,koska sairastan harvinaista autoimmuunisairautta ja joskus ihmettelen,että ole yhä elossa…Tavoite oli,että saisin lapseni aikuiseksi,hän on nyt 26 v. ja pärjää omillaan…nyt haluaisin nähdä lapsenlapseni,jos sellainen on tullakseen!!! Olin töissä vanhainkodissa 23v.,kunnes jäin eläkkeelle sairauteni vuoksi.Vanhuus ei aina välttämättä ole kaunista…mutta usein vanhat ihmiset ovat kauniita :)

 • Oijoi mikä sattuma! Olin juuri pohtimassa vanhenemisen tutkimuksen kurssin oppismistehtäviä ja etsimässä niihin inspiraatiota, kun törmäsin tähän (en toki lusmuillut koulutehtävistä…) Mahtavaa mikä ajoitus + todella inspiroiva dokumentti, kiitos Jenni. :)

 • kata_eric

  Mahtavia tyyppejä. Mua ärsyttää suomessa ilmiö että 50+ naiset leikkaavat hiuksensa 5 cm mittaisiksi, itse ainakin aion pitää hiukseni pitkinä ja naisellisina niin kauan kuin mahdollista! Tietty päällään saa tehdä ihan mitä tykkää, mutta mua ihmetyttää toi tosi paljon :D 

 • Piti heti illalla joogata! :-)

 • ykskakskol

  Musta tuntuu, että Suomessa paheksutaan sitä, jos vanhempi nainen haluaa olla naisellinen. Ehkä ajatellaan, että siitä naisellisuudesta pitäisi osata luopua arvokkaasti. Tukka lyhkäseksi, harmaata jakkua päälle ja elämänasenteeksi: en mä ikinä mitään ihmeellistä odottanutkaan.

 • nymfi

  jos saisin tän dokumentin tauluksi, laittaisin sen heti seinälle. on lohdullista ajatella, että elämänkokemus ja vuodet voi parhaimmillaan riisua kaiken turhan taakan ja rasitteen ja vapauttaa nauttimaan elämästä täysin rinnoin.

 • HeidiM

  Mahtava dokkari ja huikea elämänasenne jokaisella naisella. Tunnen itseni fyysisesti heitä vanhemmaksi, vaikka olenkin vasta 31-vuotias. Olisi skarppauksen paikka! :)

 • Emppuliini

  Ihana dokkari – kiitos vinkistä Jenni! Näiden naisten elämänasenteesta voi tosiaan ottaa mallia itse kukin :)

  Itselläni on läheinen 90v. sukulaistäti, jonka asenne on hyvin samantapainen kuin näillä naisilla: asuu yksin, käy itse asioillaan, tapaa laajaa ystävä- ja sukulaisverkostoaan jatkuvasti, matkustelee (myös ulkomailla), sivistää itseään lukemalla ja käymällä kulttuuritapahtumissa säännöllisesti ja ennen kaikkea nauttii elämästä ja on positiivisesti kiinnostunut ajankohtaisista ja uusista ilmiöistä ja asioista. Hän on ollut minun idolini jo pitkään ja sellaisen vanhuksen mallikuva, jollaiseksi itsekin tahdon tulla :)

Related posts