18/11/13

Avokadon makuinen aamu

23 63 PB176522.JPG

Ai että, tänä maanantaiaamuna olisi kyllä nukuttanut huolella. Myönnän, että nukuinkin hiukan normaalia pidempään ja teki hyvää. :) Koska viikko lähti käyntiin hiukan tahmeasti, päätin hemmotella itseäni astetta herkummalla aamupalalla. Ostin viikonloppuna tuoreita marjoja, joten ensimmäisenä hotkaisin parempiin suihin annoksen luonnonjogurttia marjojen kera. Sen lisäksi tein itselleni voileipiä, joiden päälle viipaloin kokonaisen avokadon. Päälle vielä vähän rouhittua mustapippuria ja merisuolaa, ja NAM!

Avokado on viime aikoina ollut paljon mediassa ja kaipa siitä on Safkaa-kirjan ansiosta tullut jo jonkinlainen kansallisruoka. ;) Omalla ruokalistallani avokado on melko tuore tulokas. Olen jo pitkään lukenut, kuinka se on terveellistä ja hyvää ravintoa, mutta minulle on avokado-noviisina ollut vähän epäselvää, että mitä kaikkea siitä oikeastaan voi avokadopastan, guacamolen ja salaatin lisukkeen lisäksi tehdä. Tämän leivänpäällys-idean bongasin ihanasta Aamukahvilla-blogista maidottoman testiviikon aikana ja päädyin kokeilemaan itsekin. Toimii! :) Ihan sellaisenaan avokado ei minulle välttämättä maistu, että lusikoisin suoraan kuoresta kuten jotkut tapaavat tehdä. Mutta jakakaahan siis omia avokado-vinkkejänne, että mihin kaikkeen itse niitä käytätte? :)

PB176519.JPG

PS. Viime viikolla netissä kiersi vinkkijuttu avokadon pikakypsytykseen ja kieltämättä tämä kyseinen kaveri onkin aika oikukas luonteeltaan. Itse suhtaudun skeptisesti pikakypsytys-vinkkiin, mutta kertokaahan miten toimii, jos olette kokeilleet. Varsinaisen nerouden äärelle päästään kuitenkin TÄSSÄ The Man Repellerin jutussa, jossa oikukkaat avokadot rinnastetaan ihmissuhteisiin. Linkkasin jutun jo aikaa sitten Pupulandian Facebook-sivulle ja Twitteriin, mutta pakkohan se on ottaa esille vielä uudelleen, kun avokadoista kerran on puhe. ;)

Photos: Jenni Rotonen / Pupulandia

Tags: , ,

Categorised in: Elämä

23 kommenttia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 • manteli**

  Laitappa tuohon lisäksi tomaattisiivuja niin on vieläkin parempaa, itse söin aamuteeni kanssa juuri sellaisia ruisleipiä. Tomaatti ja avokado ovat muutenkin oiva pari, tomaatin hapokkuus taittaa mukavasti avokadon kermaista makua. Mukava ja terveellinen välipala on tomaatin- ja avokadon lohkoja ja kermaista raejuustoa (eli ei niitä rasvattomia vaan vaikkapa sitä Valion uutta pehmeää raejuustoa sinisestä purkista).

 • niania

  Ei valitettavasti toiminut ollenkaan minulle tuo avokadon pikakypsytys uunissa.. :/

 • Sini_H
  Avokadon kun pistää puoliksi ja nappaa kiven pois ja siihen kuoppaan pistää katkarapuja. Päälle sitruunapippuria suolaa ja vähän limemehua. NAM. Helppo ja nopea välipala/iltapala. 
  Tai jos haluaa vähän näyttävämmän version voi avokadon kuutioida annoskulhoon ja sekoittaa ainekset nätisti keskenään. Vähän sitruunamelissan lehtiö koristeeksi. 
   
  Ja tietty perinteinen nälkäisen opiskelija avokado resepti, avokadoa ja raejuustoa, päälle suolaa ja pippuria. 
 • Emmahenrietta

  Mun sisko teki kerran jälkkäriksi suklaa moussea jonka pohjana toimi kerman sijaan avocado. Vaikkei ehkä kuulosta siltä niin se toimi. Samoin kuulemma smootheissa esim bannaanin kanssa.

 • nelliyay

  sitruunapippuri on parasta avokadon päällä!

 • Ulla-Maija

  Juurikin eilen testasin tuota uunikypsennyskikkaa. Himoitsin avocadopastaa ja ryhdyin hommaan, vaikka tunsin avocadojen olevan vähän liian kovia. Uuni auttoi ehkä vähän siinä, että sain pilkottua avocadon pieneksi ja maku oli ihan hyvä. Mutta sellaista kermaista ja ihanaa avocadosössöä siitä ei tullut.

 • Hannamari Rahkonen

  Itsekään en avokadoa ihan sellaisenaan pysty popsimaan. Olen kuitenkin nopean arkiruoan/välipalojen ystävä, joten vinkkaan sulle tästä viime kevään innovaatiostani :) Yksinkertaista ja todella hyvää!

 • Minä syön avokadoa joka päivä ruisleivän päällä. Joko yksi Reissumies-leipä eli siis kaksi puolikasta tai sitten kaksi Ruis Real -leipäviipaletta. Yleensä paahdan ne paahtimessa ja sitten laitan puolikkaan avokadon leivälle ja toisen leivän kanneksi – hyvää on. Avokadon leikkaan ensin keskeltä vaakasuuntaan halki kuin kananmunan ja siitä kaivan veitsellä pyöräyttämällä herkullisen sisustan pois. Puolikas avokado säilyy hyvin jääkaapissa munakupissa.

  Avokadot kannattaa ostaa kypsinä eli hieman pehmeinä. Kovia avokadoja säilytän huoneenlämmössä kuten hedelmiä.

 • Minua kyllä hämmentää tämä avokadon pikakypsytysjuttu: avokadossahan hienoa on juuri sen arvaamattomuus! Mikä nautinto, kun se on juuri sopivan kypsää ja pehmeää. Teen itse niin, että ostan avokadot yleensä raakana ja kypsyttelen niitä pöydällä pari päivää, sitten siirrän ne kypsinä jääkaappiin, jossa ne säilyvät viikon verran sopivassa kypsyysasteessa. Sopivan kypsän avokadon oppii ajan myötä tunnistamaan puristelemalla, mutta silti sieltä saattaa tulla vastaan yllätys, joten ostan niitä aina enemmän kuin tarvitsen. Blogistani löytyy jonkin verran avokadoreseptejä, suosikkini on ehkä Jamie Oliverin porkkana-avokadosalaatti, nams!

 • Niin ja piti siis sanoa vielä tuosta uunikypsytyskikasta: ei kai kukaan oikeasti ajattele, että se toimisi!? Uunin lämpö saattaa pehmentää avokadoa hieman, mutta ei se siitä nopeammin kypsy!

 • Flore

  Avokado ja kylmäsavustetut lohiviipaleet ova mainio yhdistelmä, niin salaatissa kuin leivän päälläkin.

 • Minä vain

  Itse laitan avokadoa mm. salaattiin, kokeile joskus! :)

 • Vierailija

  Ei maksa vaivaa kokeilla uunikypsytystä – avokado pehmeni kyllä hieman, mutta ei todellakaan tarpeeksi, ja hedelmälihaan tarttui jokin erikoinen maku. Tämä innokas avokadopastailija ainakin pettyi :D

 • Mörri

  Avokadoleipäset ovat kyllä hyviä, usein syön niitä sellaisenaan suolan ja mustapippurin kanssa. Joskus lisään päälle kylmäsavulohta, nam! Avokado tekee myös salaatista kuin salaatista ruokaisemman.

  Tällä hetkellä syön guacamolekvinoaa, ja kyllä maistuu!

 • Hosuli

  Joo, ei avokado minullekaan ihan sellaisenaan maistu. Mutta juuri pastassa, guacamolessa, leivän/riisikakun päällä ja erilaisissa salaateissa (esim. http://hosuli.blogspot.fi/2011/12/vihreiden-savyjen-salaatti.html) se on herkkua. Suklaamousseen ja raakakakkuihin sopii myös, samoin viher- tai marjasmoothieen.

  Avokadossa parasta ja pahinta on se arvaamattomuus. Voi sitä onnea, kun kohdalle sattuu täydellisen pehmeä yksilö, joka ei ole vielä tippaakaan liian kypsä.

 • Lilya

  Oi, avokado on todella hyvää sekä suolaisissa, että makeissa herkuissa! Makeissa se sopii ihanasti banaanin kaveriksi esimerkiksi rahkan sekaan murskattuna/pirtelön mausteeksi. Tai sitten vaan banaani ja avokado soseeksi, sekaan sitruunamehua ja jotain makeutusainetta (hunaja on loistava, samoin muscovado yms. sokerit) ja pakastimeen kohmettumaan.

 • Kay

  Ruisleipää, oivariiniä, reilusti avokadoa, rucolaa ja päälle sitruunan mehua, nam ja nam! Lisäksi käytän avokadoa paljon smoothiessa, tuo ihanasti paksuutta ja kermamaisen koostumuksen :-)

 • Ressutassu

  Avokado ja ananasmehu blenderissä = täydellinen smoothie! Sekaan voi laittaa myös marjoja, mutta toimii loistavasti noinkin :)

 • En ole koskaan kokeillut tuota, mutta tämän kirjoituksen lukeneena täytyypä testata :) Kiitos vinkistä!

  xxx
  E
  http://dragonflyelisabeth.blogspot.fi/

 • Maarit

  Ihanan näköisiä leipiä!! Mullekin avocado on uusi juttu. Olen aina ajatellut,etten pidä sen mausta tai se on hankala käsitellä jne. Mutta olen laittanut sitä noin leivän päälle ja salaattiin plus smoothien sekaan,banaanin kaverina. Hyvää kuin mikä ja tosiaan terveellistä.

 • Charlotte

  Kokeilin tuota uunissa kypsyttämistä ja kyllä se toimi. Ei siitä avocadosta tule sellainen kermainen kuin normaalisti mutta hyvän makuinen joka tapauksessa. Itse tosin pidin avocadoa uunissa pidempään kuin netissä oleva ohje ohjeisti. Pidin sitä uunissa kymmenen minuuttia kerrallaan ja kokeilin välillä oliko se pehmennyt. Reilu 30-40 min meni. Toimisi koostumuksen puolesta hyvin muun muassa sushirullissa tai pastassa, kun ei ole niin pehmeä ja kermainen. Tuo niksi jää kyllä käyttöön, sen verran malttamaton avocadofani olen.

 • miltseri

  Mä käytän avocadoa paljon smoothieissa, kuten näköjään muutkin. Olin epäluuloinen pitkään, mutta se on ihanan kermaista ja täyttää mahaa hyvin. Yleisimmin teen ihan yksinkertaisen avocado-mansikkasmoothien. Oon myös tehnyt ”guacamolea” johon tulee avocadoa, persiljaa, omenaa, kurkkua ja sipulia. Saatoin puristaa pikkuisen limeäkin sekaan, suolaa ja pippuria myös pikkuisen. Avocado luonnollisesti dominoivin aines, mun makuun sipulia vaan pikkuriikkisen. Ihan mahtavaa, tää on tullut tortillan kaveriksi. Resepti syntyi, kun kaavin jääkaapista kaikkea randomia. Yleensäkin tuo omena-avocado-feta combo on mun makuun salaatteihin ja niiden tortillojen täytteeksi. Suolaista, makeaa ja kermaista, hyvää. 

 • Vierailija

  avokado ja hunajameloni! pyhäliitto.

Related posts