Valokuvien tekijänoikeudet blogeissa FOR DUMMIES
62 125
Jokin aika sitten blogissani käytiin varsin mielenkiintoista ja herättelevää keskustelua valokuvien tekijänoikeuksista ja niihin liittyvistä haasteista nettimaailmassa. Keskustelun myötä ryhdyin itsekin pohtimaan omia tapojani toimia netissä ja päädyin lopulta tekemään päätöksen, joka olisi pitänyt tajuta tehdä jo kauan sitten. Päätin nimittäin, että tuosta hetkestä eteenpäin en enää julkaise blogissani kuin itse ottamiani kuvia tai sellaisia kuvia, joiden julkaisuun minulla on tekijän/omistajan lupa. Olen päätökseen todella tyytyväinen ja kannustan myös teitä muita samaan!
Päätöksen julkistettuani minuun otti yhteyttä varsin mielenkiintoinen taho: STT-Lehtikuva. Jos nimi ei ole jollekulle tuttu, niin kysessä on siis Suomen johtava uutis- ja kuvatoimisto, joka myy kuvamateriaalia median käyttöön. Viestissä kiiteltiin kovasti tarpeellista ja mielenkiintoista keskustelua, joka blogissani oli syntynyt ja sieltä suunnalta haluttiin osoittaa tukea ja kannustusta päätökselleni, joka toivon mukaan saisi myös muita bloggaajia havahtumaan tekijänoikeuskysymyksiin. STT-Lehtikuva halusi myös tukea päätöstäni ihan konkreettisesti ja helpottaa bloggaamistani sponsoroimalla minulle blogikäyttöön rajatun määrän kuvapankkinsa kuvia maksaen siis itse kuvaajille käytetyistä kuvista korvauksen. Voi siis olla, että satunnaisesti jatkossa täällä blogissa näkyy myös näitä Lehtikuvan kautta hankittuja kuvia. :) Yhdessä totesimme myös, että näihin kuvaoikeuksiin liittyvistä asioista olisi syytä keskustella enemmänkin, koska yhä edelleen moni toimii väärin silkkaa tietämättömyyttään.
Tekijänoikeuskeskustelun käydessä blogissani kiivaana rohkeni muutama lukijoista kommentoimaan aidon hämmentyneenä, että heille ihan oikeasti on hiukan epäselvää, miten kuvia on sallittua käyttää netissä. Moni pyysi ihan tosissaan neuvoja ja opastusta asiaan, josta heillä ei itsellään ollut riittävästi tietoa. Tekijänoikeusasiat ovat monelta osin hyvin yksiselitteisiä ja selkeitä, mutta esimerkiksi sitaattioikeudesta, jonkun muun idean kopioimisesta, muiden töistä inspiroitumisesta sekä toisen työn käyttämisestä pohjana omalle originaalille teokselleen ollaan varsin montaa mieltä, joten asia ei ole ihan yksinkertainen edes niille, jotka lainsäädännön tuntevat hyvinkin. Kommenttiboksin keskustelu ja netissä vallitsevat varsin kirjavat käytännöt osoittavat, että edes ne kaikkein selkeimmätkään säännöt eivät ole monen tiedossa tai niitä tuntuu vaikealta noudattaa, kun ”kaikki muutkin” toimivat toisin. Moni yksinkertaisesti toimii samoin, kuin on nähnyt muidenkin tekevän eikä tule edes ajatelleeksi tekevänsä väärin. Koska moni tuntui kaipaavan yksinkertaisia ohjeita siihen, miten voisi olla varma, ettei ainakaan toimi vastoin lakia, päätin koota muutaman hyvin selkeän vinkin neuvoksi tietämättömille. En ota tässä nyt kantaa rajatapauksiin tai erikoisempiin keisseihin, vaan kokosin simppelin rautalanka-ohjeistuksen for dummies -hengessä. Näitä ohjeita noudattamalla et varmasti toimi väärin. :)
- OTA KUVAT ITSE. Varmin tapa toimia oikein on käyttää itse ottamiasi kuvia, koska niiden tekijänoikeudet kuuluvat sinulle itsellesi.
- KYSY LUPA. Mikäli haluaisit esitellä blogissasi jonkun muun ottamia kuvia, oli kyse sitten ammattikuvaajan otoksista, toisen bloggaajan ottamista kuvista tai mistä hyvänsä, kysy etukäteen lupa niiden julkaisuun. Vaikka blogimaailmassa on usein tapana liittää muidenkin kuvia omaan postaukseen merkitsemällä kuvan yhteyteen sen lähde ja linkki lähteeseen, ainoa laillisesti oikea tapa on varmistaa ennen jutun julkaisemista, että kuvan lainaaminen postauksessa on OK myös kuvan ottajalle. Jos lupaa ei heru, on syytä jättää kuva julkaisematta. Kaikki eivät pahastu kuviensa käytöstä, jos lähdeviitteet ovat kunnossa, mutta koska et voi kysymättä tietää, kenelle oman kuvan julkaiseminen muualla on OK, on paras tiedustella asiaa asianomaiselta itseltään.
- MARKKINOINTIIN TARKOITETUT KUVAT. Eri brändien markkinointimateriaaliksi tai vaikkapa artistien promoamiseen tarkoitetut kuvat ovat yleensä vapaita käytettäviksi, kun jutun sisältö liittyy kuvassa esiteltyyn asiaan. Yleensä myöskään verkkokaupat eivät pahastu ”ilmaisesta mainoksesta”, kunhan merkitset kuvien yhteyteen lähteen ja linkin. PR- ja promo-mielessä tehtyjen kuvien idea on yleensä mainostaa tuotetta, palvelua tai henkilöä, joten niiden leviämistä sosiaalisessa mediassa pidetään yleensä pelkästään positiivisena juttuna. Muista, että tähänkään kategoriaan kuuluvia kuvia ei tulisi irroittaa asiayhteydestään ja niiden yhteyteen olisi myös hyvä merkitä kuvakreditit ja mahdollinen linkki. Jos olet epävarma, saako kuvaa julkaista, kysy aina ensin.
- CREATIVE COMMONS -LISENSSILLÄ MERKITYT KUVAT. Creative Commons -lisenssiä käyttävät kuvaajat ovat antaneet vapaan käyttöoikeuden omiin kuviinsa eli tällä lisenssillä merkittyjä kuvia saa vapaasti käyttää omiin käyttötarkoituksiinsa, kunhan merkitsee kuvan yhteyteen lähdeviittaukset. Myös CC-kuvissa on eri tyyppisiä lisenssejä, joiden avulla kuvaajat ovat merkinneet, millaisiin käyttötarkoituksiin kuvia saa käyttää (esim. saako kuvaa käyttää kaupalliseen tarkoitukseen tai saako sitä muokata uudelleen), joten tutustu huolellisesti ohjeisiin ennen kuin käytät näitä kuvia. CC-lisenssillä varustettujen kuvien etsiminen on helppoa esimerkiksi TÄÄLLÄ.
- MAKSULLISET KUVAPANKIT. Maksulliset kuvapankkipalvelut ovat myös tavallisten kuluttajien ja harrastuksekseen bloggaavien käytössä, jos kuvista on siis valmis maksamaan käyttökorvauksen. Lisätietoa erilaisista tarjolla olevista kuvapankeista, niiden hinnoista sekä käytännön ohjeista löydät googlettamalla sanan ”kuvapankki”.
- MUISTA LÄHDEVIITTAUKSET. Jos saat joltakulta muulta luvan hänen kuviensa käyttöön blogissasi, muista aina merkitä lähdeviittaukset asianmukaisesti. Sopiva tapa on merkitä kuvan yhteyteen tai postauksen loppuun kuvaajan nimi (tai vaihtoehtoisesti blogin nimi, jos kuva on lainattu toisesta blogista) sekä mahdollisuuksien mukaan linkittää tekijän sivuille. Voit myös tiedustella kuvan tekijältä lupaa kysyessäsi, miten tämä toivoisi lähdeviittaukset merkittävän – esimerkiksi muotikuvan yhteyteen halutaan usein merkitä myös meikkaajan, stylistin, yms. tiedot. Mikäli löydät mieluisan kuvan esimerkiksi Pinterestistä tai muusta kuvien jakamiseen perustuvasta palvelusta, muista, että sinun pitää silti selvittää kuvan alkuperäinen lähde ja kysyä lupaa kuvan uudelleen julkaisemiseen sen ottajalta. Pinterest, WeHeartIt tai Googlen kuvahaku eivät KOSKAAN ole korrekteja lähdeviittauksia, koska mikään näistä palveluista ei omista niihin liitettyjä kuvia itse.
Toivottavasti tämä juttu selkiytti asiaa niille, joille tekijänoikeusasiossa on ollut epäselvyyttä. :) Kommenttiosion puolella saa mieluusti myös täydentää, jos lisää hyviä vinkkejä tai ohjeita tulee mieleen.
Postauksen kuvassa joku selfie-kuvaajien esiäiti. ;)
Kuva: Old Visuals / Lehtikuva
Tags: Ajattelin tänään, höpötyksiä, Newsflash, photography, Uutiset & yhteiskunta
Categorised in: Elämä