Herkulliset pinaattiletut ja mietteitä maidottomasta viikosta
14 72
Kaupallinen kampanja: yhteistyössä Alpro
Kerroin muutama viikko sitten ottavani osaa lihattomaan lokakuuhun ja siinä sivussa tartuin myös Alpron minulle heittämään haasteeseen kokeilla elämää ilman maitotuotteita viikon verran. Lihaton kuukausi ei sinänsä ole muuttanut elämääni juuri mitenkään, koska en normaalistikaan syö lihaa kuin ehkä kerran-pari kuussa – ajattelinpa silti nostaa haastetta esille blogissa ja sitä kautta saada ehkä teitä muitakin miettimään omia ruokailuottumuksianne ja mahdollisesti kokeilemaan jotakin uutta. Maitotuotteiden poisjättäminen tuntui puolestaan minulle suuremmalta jutulta, koska olen tottunut syömään aamuisin jogurttia, popsimaan usein lounaaksi juustoilla höystettyjä salaatteja ja levittämään leipäni päälle voita. Sattuipa juuri sille haasteviikolle sellainenkin tilanne, että minulle tarjottiin kermajäätelöä, josta teki tiukkaa kieltäytyä, kun muuta vaihtoehtoa ei juuri sillä hetkellä ollut tarjolla. :D
Käytän normaalisti melko vähän maitotuotteita, joten etukäteen arvelin, että vaihto Alproon viikoksi olisi helppo juttu. Ja monilta osin se kyllä olikin: luonnonjogurtin korvaaminen soijajogurtilla ja ruokakerman vaihtaminen soijakermaan olivat aika mutkattomia muutoksia. Soijajogurtin maku on hiukan erilainen kuin tavallisen jogurtin, mutta ei minusta mitenkään sen huonompi – totuttelukysymys. :) Sipsihirmu ehti olla hiukan huolissaan siitä, miten maidottomassa ruokavaliossa korvattaisiin kermaviilidippi, mutta joku lukijoista vinkkasi, että tuo samainen maustamaton soijajogurtti toimii mainiosti myös ”kermaisemman” dippikastikkeen pohjana. Toisin sanoen sinne vain sekaan dippijauhe ja herkuttelemaan! Itse en ehtinyt tätä vielä testata, koska kaikkien näiden ruokakokeilujen kukkuraksi aloitin vielä sipsilakonkin loppuvuoden haasteeksi, mutta pitänee joku kerta nyt kokeilla sitten vaikka vihannesten dippailua varten. Itse kokeilujakso Alpron tuotteillahan päättyi jo, mutta olen uteliaana vielä jatkanut kokeilua vähän pidempäänkin, koska en testiviikon aikana ehtinyt maistaa ihan kaikkea.

Ehkä eniten minua tässä kokeilujaksossa mietitytti se, että mitä mahtaisi tulla ruoanlaitosta näillä maitotuotteita korvaavilla tuotteilla. Epäilin, että maku tuskin ainakaan olisi ihan samanlainen, mutta sainpa yllättyä. Maun puolesta en huomannut oikeastaan mitään eroa soijakermaan tai riisimaitoon tehdyissä ruoissa verrattuna tavallisiin maitotuotteisiin – ja väittäisin, että minulla on aika herkkä makuaisti. Kokkasin juuri tänään pitkästä aikaa pinaattilettuja, mutta tällä kertaa maidottomana versiona, jossa korvasin maidon Alpron riisimaidolla ja voin öljyllä. Ja niin herkullisia tuli, että voisinpa ihan yhtä hyvin tehdä plättyni jatkossa riisimaitoon vaikka aina. :) Todistusaineistoa kokkailuistani näette kuvissa ja pinaattilettujen ohjeen löydätte jutun lopusta.
Vaikka en ole mikään erityinen juustojen ystävä, koin yllättäen, että niistä luopuminen tuntui maidottomalla viikolla kaikkein vaikeimmalta. Kasviperäisiä proteiininlähteitä on monesti esimerkiksi salaattibuffeteissa huonosti tarjolla ja olen mieluusti siksi valinnut usein lounassalaatteihini esimerkiksi mozzarellaa, fetaa, vuohenjuustoa tai halloumia. Melko usein myös muissa kasvisannoksissa on jotakin juustoa. En tiedä, olisiko tilalle tarjota jotakin tofu-vaihtoehtoa, mutta meikäläinen taas ei ole koskaan kuulunut tofun ylimpiin ystäviin. Tosin tässä asiassa voi kyllä yrittää kääntää päätäni, koska epäilen, että tofustakin saa kyllä jotain hyvää loihdittua, kun vain osaa. :) Joka tapauksessa tuo juustojen sulkeminen ulos ruokavaliosta tuntui maidottoman viikon vaikeimmalta jutulta, koska niitä on vaikeampi korvata millään samantyyppisellä. Toki proteiininlähteeksi voi valita vaikka pähkinöitä tai papuja ja muita palkokasveja, mutta esimerkiksi juuri ravintolasalaateissa (joita usein ostan lounaaksi ”tien päällä”) ei monesti näitä vaihtoehtoja ole. Sitäpaitsi pidän noiden tiettyjen juustojen mausta sen verran, että kokisin vaikeaksi luopua niistä täysin. Toinen haasteellinen juttu oli voi/margariini, koska olen aina ollut niitä tyttöjä, jotka mieluusti voitelevat leipänsä reilusti. :D Voita on sopivasti, kun siihen jää hampaanjäljet puraistessa, haha. Syön kyllä varsin vähän myös leipää, joten tämä ei sinänsä muodostunut ongelmaksi kokeiluviikon aikana, mutta huomasin esimerkiksi Aamukahvilla-blogin Henriikan olleen luova levite-asian suhteen ja käyttäneen leivän päällä muun muassa avokadoa. Pitää kokeilla siis itse joskus samaa!

Kun kerroin kokeilevani tätä maidotonta ruokavaliota, tuli postaukseen jonkin verran kommentteja soijatuotteisiin liittyen. Jotkut kritisoivat soijaa siitä, että sen kasvattamiselle raivataan maaplänttejä tuolla sitä tahtia, että muu kasvillisuus saa väistyä alta. Kannattaa kuitenkin muistaa, että suurin osa kasvatetusta soijasta menee nimenomaan rehuksi karjalle, eikä suinkaan ihmisten suihin. Toisin sanoen ongelman muodostaa tässäkin asiassa ylenpalttinen lihantuotanto. Ekologisista ja eettisistä lähtökohdista tarkasteltuna valitsisin siis silti ennemmin kasviperäiset tuotteet, vaikka kyseessä olisikin soija. Toinen soijan kohdalla kysymyksiä aiheuttanut asia ovat väitteet siitä, että soija sisältäisi korkeita hormonipitoisuuksia, mutta tästäkään ei liene täysin kiistatonta infoa. Joka tapauksessa uskon, että kohtuus kaikessa toimii – soijatuotteidenkin kanssa. Jos soija tuntuu epäsopivalta vaihtoehdolta itselle syystä tai toisesta, kannattaa muistaa, että muitakin kasviperäisiä vaihtoehtoja on. :) Esimerkiksi Alpron valikoimista löytyy ainakin tuota pinaattiletuissakin käyttämääni riisimaitoa sekä mantelimaitoa, joiden lisäksi olemassa on myös kaurapohjaisia vaihtoehtoja.
Omalla kohdallani tämä kokeilu ainakin madalsi kynnystä ostaa jatkossa kotiin myös näitä kasvipohjaisia ”maitotuotteita”, koska maun puolesta eroa tavallisiin maitotuotteisiin ei juuri ole. En koe, että haluaisin täysin luopua maitotuotteista, koska terveydellisistä syistä minun ei ole niin välttämätöntä tehdä, mutta tulen varmasti jatkossa käyttämään niiden rinnalla myös enemmän kasviperäisiä tuotteita. Juustoista ja voista en taida malttaa luopua ja kesäisin maistuu satunnaisesti kermajäätelö, mutta juuri kermat ja ruoanlaittoon tarvittavan maidon sekä jogurtit voisin ihan yhtä hyvin korvata myös kasvipohjaisin tuottein. :)

Tässä siis vielä herkullisten maidottomien pinaattilettujen ohje, jonka mukaan tein nuo omat lettuni tänään. Korvaamalla osan vehnäjauhoista ruisjauhoilla (tai esimerkiksi spelttijauhoilla) ja leseillä annoksesta tulee kuitupitoisempi ja täyttävämpi, mutta ne voi halutessaan jättää toki poiskin ja korvata perinteisesti vehnäjauhoilla. Lettujen kanssa nautin äidin tekemää puolukkasurvosta, nam! :) Jos pinaattilettuja jää yli eikä samaa ruokaa jaksa syödä montaa päivää, kannattaa hyödyntää ne täytettyjen lettujen tekemiseen, niin syntyy ihan toinen herkkuruoka käden käänteessä.
Mainiot maidottomat pinaattiletut
0,5 l riisimaitoa
2 kananmunaa
2 dl vehnäjauhoja
0,5 dl ruisjauhoja
0,5 dl leseitä
1 tl suolaa
150 g (1 ps) sulatettua pakastepinaattia
1 rkl öljyä
Riko kananmunat kulhoon ja riko niiden rakenne vispilällä. Lisää joukkoon riisimaito, jauhot, leseet ja suola. Sekoita mukaan öljy sekä lisää joukkoon sulanut pinaatti. Anna taikinan turvota hetken aikaa. Laita pannulle pieni loraus öljyä ja paista letut molemmin puolin. Rasvaa ei tarvitse lisätä pannulle jatkuvasti. Nauti puolukka- tai viinimarjasurvoksen kanssa.

Tags: I love food, Kaupallinen kampanja, Muu hyvinvointi, Ruoka & juoma, yhteistyö
Categorised in: Elämä