Kylässä Johanilla ja Nyströmillä
8 45
Ajattelin nyt tämän lihattoman lokakuun ja maidottoman kokeiluviikkoni (siitä luvassa vielä juttua) kunniaksi kirjoitella vähän muutakin ruoka-asiaa. Kävin nimittäin hiljattain testaamassa raakakakkua! :) En ole kovin perehtynyt erilaisiin raakaruokiin, mutta raakakakkua olen maistanut kerran ennenkin, kun ystäväni Santeri teki sellaista kerran jälkkäriksi. Pakko sivujuonteena mainita, että Santeri on siis vanha koulukaverini ja aivan huipputyyppi, ja luotsaa nykyään tv-kanava Foxilla omaa kokkiohjelmaa! On niin mahtavaa nähdä, että lahjakkaat ja mahtavat tyypit lähelläni pääsevät toteuttamaan unelmiaan. Eli tsekatkaahan joskus Kapinakokki Santeri Hämäläinen Foxilla arkisin klo 17 – siinä paneudutaan nimenomaan siihen, miten arkisista aineksista voi tehdä entistä laadukkaampaa ruokaa. :)

Mutta takaisin asiaan eli siihen raakakakkuun… Jos jollekulle raakakakkujen idea ei ole tuttu, niin homman nimi on siis se, että raakakakkua ei laisinkaan kypsennetä ja sen tehdään mahdollisimman terveellisistä ja hyvistä raaka-aineista. Yleensä raakakakuissa sokerit korvataan esimerkiksi luomuhunajalla, stevialla tai ihan vain makeilla hedelmillä tai marjoilla. Perinteisten viljojen sijaan käytetään puolestaan siemeniä, pähkinöitä, kuivahedelmiä ja tattaria ja maito- ja soijatuotteet puolestaan korvataan esimerkiksi pähkinöillä tai kookoksella. Tavallisen suklaan sijaan käytetään raakasuklaata tai kaakaonibsejä, ja niin edelleen. Ymmärtänette idean. :) Itse en voisi kuvitella siirtyväni täysin raakaravintoon, koska kuten olen aiemminkin todennut, olen vähän sellainen kultaisen keskitien kulkija näissä ruokajutuissa ja haluan voida syödä kaikkea, kunhan teen sen kohtuudella. Mutta raakakakut ovat kyllä aika mielenkiintoisia maisteltavia – suosittelen testaamaan ainakin joskus! Parastahan raakakakussa on se, että sitä voi todellakin syödä hyvin mielin, koska se on oikeasti terveellistä. Raaka-aineet ovat laadukkaita ja ravintorikkaita ja kaikki sellainen ”turha” on karsittu pois. Jos ei ole sellaisten aivan ällömakeiden herkkujen ystävä muutenkaan, niin raakakakun maut ovat yleensä vähän kirpsakampia ja makeus ei ole sellaista päällekäyvää, kun sokeria ei käytetä.

Piipahdin jokin aika sitten Katajanokalla sijaitsevassa Johan & Nyström -kahvilassa, jonka spesialiteettina ovat nimenomaan erilaiset raakakakut. Kahveihin erikoistuneella Johan & Nyströmillä on oma paahtimo ja uutta näkökulmaa kahvilakulttuuriin he tuovat nostamalla esille myös kahvintuotannon eettistä puolta. Kun eettisyys ja ekologiset arvot ovat korkealla firman filosofiassa, jotenkin nuo terveelliset raakakakutkin sopivat mainiosti konseptiin. Itsellä tulee harvoin eksyttyä Katajanokan suuntaan ihan vain kahville, mutta kaverini sai minut hiljattain houkuteltua mukaansa käymään. Tai siis ”kahville”, koska minähän en juo kahvia, mutta myös Johan & Nyströmin teet ovat herkullisia – niitä olinkin maistanut jo muissa kahviloissa aiemmin. Esimerkiksi mango-sitrus-tee on ihanaa ja samoin nuo Pour Ten luomujääteet (erityisesti minttu-bergamotti – ne tosin eivät ole Johan & Nyströmin omaa tuotantoa), vinkiksi muille teenjuojille! :) Mutta tulipa nyt sitten testattua samalla reissulla tuota raakakakkuakin. Kokeilin tällä kertaa karpalo-raakkakkua, joka oli kyllä tosi hyvää. Pidän sellaisista kirpeistä mauista ja tuossa kakussa oli juuri sopivassa suhteessa makeutta ja kirpsakkuutta. :) Itse kahvilakin on tosi viihtyisä eli käykää joskus kurkkaamassa, jos satutte tuolle suunnalle!

Tags: hyvinvointi, I love food, Ruoka & juoma
Categorised in: Yleinen