2/10/13

10 x syysneule

17 59 neuleet-kollaasi2.jpg

Uudessa lokakuun Trendissä intoillaan ihanista ja pehmoisista syysneuleista, ja niinpä minäkin kartoitin syksyn neuletarjontaa ja keräsin sieltä yhteen omia suosikkejani. Valitsin kollaasiin mukaan nimenomaan laadukkaita ja hyvistä materiaaleista tehtyjä neuleita ja jätin suosiolla kaikki halvimmat ja akryylihirvitykset pois, sillä niitä ostamalle eivät mene kuin rahat ja hyvä mieli hukkaan. Monet ovat kaipalleet minulta jonkinlaista neuleopasta hyvien materiaalien ja hyvän laadun tunnistamiseen, mutta en ole vielä saanut aikaiseksi ryhtyä tuumasta toimeen. Varmasti jossain vaiheessa talven aikana vielä toteutan tämän postaustoiveen, mutta sitä odotellessa kurkatkaapa Lily-kollegani Palava rakkaus, pikkusydän -blogin tontille, sillä sieltä löytyy aika hyvä ja havainnollistava opas näin ensihätiin. :)

Pähkinänkuoressa: luonnonmateriaalit ovat neuleostoksilla pop, tosin pieniä määriä tekokuitujakaan ei kannata välttämättä karsastaa, sillä ne saattavat parantaa luonnonmateriaalin ominaisuuksia. En kuitenkaan neuleiden osalta suosittele koskaan ostamaan mitään, missä on yli 50% tekokuitua. Erilaiset villalaadut ovat neuleiden kuninkaita, joten ensisijaisesti kannattaa metsästää lampaanvllaa, kashmiria, angoraa, mohairia, alpakkaa, merinovillaa tai muita villamateriaaleja. Monet tekokuidut voivat tosiaan täydentää luonnonmateriaalin ominaisuuksia hyvällä tavalla, mutta akryyli harvoin on tekokuiduissa kovin hyvä vaihtoehto. Pieni määrä akryyliä villaneuloksen seassa ei ole välttämättä kamala asia ja saattaa jopa auttaa neuletta pysymään muodossaan, mutta jos akryyliä materiaalista on pääoa tai edes lähes puolet, kannattaa harkita neuleen jättämistä hyllyyn. Yksi huomionarvoinen seikka on, että hyväkin materiaali voi olla huonolaatuista, joten kahdessa täysin samasta materiaalista tehdyssä vaatteessa voi olla suuria laatueroja. Kannattaa lisäksi muistaa, että myös jotkut luonnonmateriaalit nyppyyntyvät ja se ei välttämättä kerro mitään laadusta. Neuleita tulee siis huoltaa ja hoitaa oikein, jotta ne säilyvät hyvänä mahdollisimman pitkään. Villaa ei kannata koskaan pestä turhaan – ennemmin pesua tulee jopa välttää. Tuuleta usein ja poista nypyt nypynpoistajalla tai kashmirkammalla.

Yksi nyrkkisääntö myös on, että mitä vähemmän neuleessa on ompelukoneella ommeltuja saumoja (eli neulepalaset on liitetty yhteen ompelemalla, ei neulomalla), sitä parempilaatuinen neule yleensä on. Kannattaa tarkkailla etenkin sivusaumoja ja hihojen kiinnitystä – näkyykö saumoja vai onko osat liitetty toisiinsa neuloen? On luonnollisesti nopeampaa ja halvempaa hurauttaa palaset kiinni ompelukoneella, joten kauttaaltaan neulottujen laatuneuleiden hinta on kalliimpi. Suurimmassa osassa edullisempia neuleita ainakin osa saumoista on ommeltu koneella. Sanoisin kuitenkin, että jos joudut tinkimään jostakin, tutki ensimmäiseksi materiaalit ja vasta sitten saumat. :) Materiaali on aina olennaisempi asia laadun kannalta – saumojen tsekkailu alkaa olla sitten jo vähän enemmän hifistelyä, jos todella etsii korkeaa laatua.

Näillä puheilla: kokosin teille siis verkkokaupoista kivoja syysneuleita inspikseksi! Piti koota 10, mutta villiinnyin ja kymmenestä tulikin 10 + 3. ;) Huomasin löydöt koottuani, että siellä on hitsin paljon oranssia – joku salainen himo oranssiin minulla taitaa siis olla. :D Mutta oranssi on ihana syysväri, joten miksipä ei! Osasta neuleita on muitakin värejä tarjolla, joten jos malli miellyttää, kannattaa tsekata muutkin värivaihtoehdot. Lisäksi suosittelen erityisesti tsekkaamaan nuo Outnetin designer-löydöt, sillä siellä useimmiten materiaalit ovat kohdallaan ja hinnat tosiaan outlet-tasoa eli ylelliseltä kuulostavaa suunnittelijaa ei tässä kohtaa kannata kavahtaa. PSST, myös tuo Arelalizzan oranssi neule näytti olevan todella hyvässä alessa. Itse jäin himoitsemaan nyt jotakin kurpitsan väristä neuletta sekä tuota kashmir-aamutakkia, joka olisi maailman täydellisin vaate vetää ylle, kun kömpii aamulla lämpimän peiton alta kylmään maailmaan. <3

Kuvan neuleet:

oranssinpunainen angora-villatakki COS, harmaa pörröneule Designers Remix, punainen neulepusero Sonia by Sonia Rykiel / Outnet, harmaa kashmir-aamutakki Arelalizza, valkoinen kalastajaneule Filippa K, punainen pooloneule Theory / Outnet, oranssi lyhythihainen neule By Malene Birger / Outnet, harmaa pilkkuneule Chinti & Parker / Outnet, harmaa kashmirhuivi  Arelalizza, oranssi v-aukkoneule  Arelalizza, valkoinen pooloneule Designers Remix, vihreä pisarakuvioneule Jonathan Saunders / Outnet, pitkä valkoinen villatakki Samuji

Tags: , , , ,

Categorised in: Muoti

17 kommenttia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 • AprilMay

  Ihan täysin postauksen aiheeseen liittymättä kyselisin josko sattuisit tietämään mahdollisista tulevista alekoodeista Finnish Design Shopiin? Olen vastikään eronnut avopuolisostani, ja koska suurin osa huonekaluista oli hänen, sisustusliitännäinen ostoslistani on PITKÄ! Koska päädyin ostamaan oman asunnon, enkä ole ihan parikymppinen opiskelija enää, haluaisin tehdä kodistani juuri haluamani, ilman kompromisseja (vaikka nykyisellään opiskelija-asunnotkin vaikuttavat olevan täynnä design-esineitä). Finnish Design Shopista löytyy monta ostoslistani tuotetta ja muistelen täällä joskus olleen sinne alekoodeja…

 • alliE

  kysyisin sellaisen tarkennuksen, että mitä tarkoitat sillä, että palat yhdistetään neulomalla? Saumattomuutta vai jotain muuta?:) Ihania kaikki postauksessa mukana olevat neuleet. Areralizzan tuotteita olen kuolannut moneen otteeseen.

 • Jjjohanna

  Upea kollaasi ja pätevää tekstiä jälleen kerran, kiitos! Yksi parannusehdotus kollaaseihin liittyen minulla olisi; voisiko merkkilista olla lähempänä kuvia? Ymmärrän, että visuaalinen ilme on sinun toteutuksellasi kauniimpi, mutta kuvia katsellessa jatkuva alaspäin kelaaminen ei ole kovin käytännöllistä.

 • Sabi

  Mielestäni tällaisessa oppaassa kuulisi muutaman sanasen eettisyydestäkin. Minulla olisi sellainen parannusehdotus, että olisi kiva tietää kunkin tuotteen kohdalla, että mistä neuleen villa on kotoisin, ts. käytetäänkö erittäin epäeettistä australialaista merinovillaa vai ei http://www.peta.org/living/fashion/shocking-wool-facts.aspx .

 • Elina_M

  Tämä ei nyt liity postaukseen mitenkään, mutta sattuisitko Jenni muistamaan sen postauksen nimeä/pystyisitkö linkkaamaan postauksen jossa kysyit lukijoilta lauseita Kotona Designin liitutaulua varten? Olis itellä tarvetta tuommoisille lauseille, mutta vaikka kuinka etsin ja etsin niin en onnistunut löytämään kyseistä postausta :/ Kiitoksia paljon jo etukäteen jos pystyt auttamaan! :)

 • Jenniii

  Tavallaan sellainen neule on nimenomaan saumaton, jossa osat on neulottu yhteen. Käytännössä siis esimerkiksi hihojen kiinnitys kertoo paljon neuleen laadusta. Huonolaatuisemmassa neuleessa hihat on siis kiinnitetty itse puseroon samaan tapaan kuin vaikkapa collegepaidassa: ompelukoneen ja saumurin avulla. Käytännössä siis huonompilaatuisessa neuleessa neuletta on sellainen suuri ”kangaslevy”, josta leikataan puseron eri osat ja ommellaan yhteen. Hyvälaatuinen neule on neulottu alusta loppuun yhtenäisenä kappaleena. Selvensikö tämä? :) Tuota on vähän vaikea selittää sanoin, helpompi olisi selventää, jos olisi käsissä esimerkkikappale molemmista ja voisi näyttää. :D

 • Jenniii

  Kiitos kivasta palautteesta! :) Mietin itsekin, että tässä tekstiä tuli väliin niin paljon, että merkkilistaus on hankalan kaukana, mutta yleensä taitaa olla hiukan lähempänä. :) Visuaalisesti tämä oli kivemman näköinen näin, kun kuva oli ykkösenä ja senpä takia tuon nyt vähän tuolla tavalla epäkäytännöllisesti laitoinkin, aivan kuten arvelit.

 • Jenniii

  Ihan kiinnostava ehdotus, mutta valitettavasti minun on mahdoton selvittää jokaisessa tuotteessa käytetyn villan alkuperää. :/ Suosittelen siis viemään tätä viestiä ennemmin sinne brändien suuntaan. Tuotetietojen osalta olen tässä asiassa ihan samalla viivalla kuin kuka tahansa kuluttaja, eikä noita tietoja valitettavasti kerrota verkkokauppojen tiedoissa. Osasta kotimaisia merkkejä on tiedossa, mistä esimerkiksi villa on peräisin, mutta minulla ei henkilökohtaisesti yksinkertaisesti riitä resurssit alkaa selvitellä jokaisen blogissani esittelemäni tuotteen alkuperää noin tarkasti. :/

 • Jenniii

  Voihan hitsi! Se postaus on edelleen jumissa blogin arkistoissa, joita ei ole vielä saatu siirrettyä tänne Lilyn puolelle Trendistä. :/

 • Jenniii

  Hmm, tällä hetkellä minulla ei kyllä valitettavasti nyt ole mitään alekoodeja tiedossa. Suosittelen, että kannattaa liittyä Finnish Design Shopin postituslistalle, niin siellä aina infotaan näistä sitten välittömästi, kun jokin uusi alekoodi tai muu etu tulee voimaan. :) Voi olla, että minulla on kyllä vielä tämän vuoden puolella tulossa jotakin yhteistyötä FDS:n kanssa, joten voin tietysti kysäistä, saisiko siihen samaan syssyyn jotain alekoodiakin lukijoille. Joka tapauksessa valtavasti onnea uuteen kotiin ja ihania sisustushetkiä! :)

 • lukijan mielipide

  Palava rakkaus, pikkusydän -blogin juttu laadukkaista neuleista on todella hyvä ja havainnollinen.

 • Laur

  Tässäkin voisi antaa vinkiksi huomion, että teksti on kirjoittajan oma mielipide. Useat antoivat saman vinkin myös Palava rakkaus, pikkusydän -blogin jutuille, vaikka jutut ovatkin erittäin laadukkaasti toteutettuja. Asiassa on vain niin monta erilaista puolta ja näkökantaa, etten itse uskaltaisi määritellä hyvän neuleen ominaispiirteitä, vaikka hieman alaa olenkin opiskelut. Jo materiaalimäärä on niin valtava ja itse materiaaliin liittyy kysymyksiä ja seikkoja jo peräänkuulutettujen eettisten seikkojen lisäksi. Varsinkin luonnonkuituisten neuleiden laatuun sadon määrä ja laatu, joka vaikuttaa hintaan, tehdas, jossa materiaalin lanka on tuotettu, langan väriaineet ja tämän jälkeen vasta itse kaavoitus, kudonta ja mahdollinen saumaus ja jälkikäsittelyt.
  Itse jäin kovasti miettimään tuota onko ”ommellut saumat” huonompi vaihtoehto neuleessa kuin kudotut, mutta en uskaltaisi noin sanoa. Riippuu tietenkin aina valmistajasta. mutta esimerkiksi jos ehdottomasti haluat laadukkaan neuleen, jossa on istutettu hiha (tyyli- ja istuvuusseikka) niin vaatteeseen tulee aina sauma. Ei se välttämättä huonompi ole kuin muotoon kudottu tuote.

 • Jenniii

  Joku paremmin asioista tietävä saa ilman muuta korjata ja täydentää, jos kokee tarpeelliseksi. :) En missään nimessä ole aiheen asiantuntija, mutta minulta jatkuvasti kysytään näistä asioista ja toivotaan nimenomaan neuvoja siihen, mitkä materiaalit ovat hyviä ja miten laadun voi tunnistaa. Vaikka nämä osittain ovat varmasti myös mielipideasioita, on näistäkin asioista myös faktatietoa olemassa. Ei varmasti ole täysin tuulesta temmattua, että akryylin ominaisuudet vaatteen materiaalina eivät esimerkiksi yllä villan tasolle. Kuten sanottua, täällä kommenttiboksissa saa mieluusti täydentää ja jakaa tietoa, jos sitä itsellä on – sinäkin vaikutat tietävän aiheesta paljon, joten mikset jakaisi tietoasi myös muille? :)

  Suurin osa omista kommenteistani perustuu joko omakohtaiseen kokemukseen tai asiantuntijoilta kuultuihin näkemyksiin. Varmasti eri mielipiteitä on eikä mitään täysin yksiselitteisiä ohjeita ole olemassakaan, mutta esimerkiksi tuon hiha-jutun pointti oli se, että huonolaatuiset neuleet harvoin ovat muotoon kudottuja ihan vain jo siksi, että sellaisen tekeminen on vaativampaa ja kalliimpaa. Tai näin minulle on vaatealan ammattilainen opastanut. Se ei automaattisesti tietenkään tarkoita, että ommeltu hiha olisi huonolaatuisen neuleen merkki – ja jos näin olen sanonut, niin olen ilmaissut itseäni huolimattomasti.

  Vaikka näissä jutuissa mielipiteellä ja henkilökohtaisilla mieltymyksilläkin on merkitystä, laatua voidaan kyllä jossain määrin määritellä myös tällaisin keinoin. Eikä tässä tietysti tarkoituksena olekaan ollut luoda mitään absoluuttista määritystä, vaan antaa helppoja vinkkejä heille, jotka eivät ole asiaan niin perehtyneitä. Hyvä pointti sinulta kuitenkin, eivät nämä tosiaan niin yksiselitteisiä juttuja ole. :)

 • Jenniii

  Tarkennettakoon tätä vielä lukijan kommentin innoittamana, että ommellut saumat eivät automaattisesti tarkoita huonoa laatua. On kuitenkin selvää, että huonolaatuiset neuleet harvoin ovat muotoon neulottuja, joten yleensä laadun voi olettaa olevan melko korkea, jos vaate on neulottu yhtenäisenä kappaleena alusta loppuun. :)

 • alliE

  Eipä hätää, tämä selvensi oikein hyvin. Kiitos!:)

 • Minn

  Yksi vinkki, jonka vaateteollisuudessa meriittinsä ansainnut entinen opettajani joskus kertoi, on pieni vaateliikkeessä helposti tehtävä kulutustesti. Yksinkertaisesti hiero vaatetta etusormen ja peukalon välissä hellästi jonkun aikaa (minuutin-pari). Jos pintaan nousee heti nukkaa, kannattaa jättää liikkeeseen.
  Tietenkin tämä ei nyt välttämättä kerro muusta kuin helpostí nukkaantuvasta materiaalista – voi se silti olla laadukas. Mutta jos tietää, ettei maailman ahkerin nukkapoistajan käyttäjä ole, niin voi harkita uudemman kerran… Ja keinokuitujen kohdalla tämä pikku testi on kyllä yleensä heikon laadun paljastaja.
  Akryyli ei myöskään aina ole paha kuitu, edes 100%. Halpaketjuilla on usein vain niin huonolaatuista akryylia, että ne on kyllä mustamaalannut kuidun kokonaan. Itselläni on Twist&Tangon akryylineule, jota olen jo nelisen vuotta ahkerasti käyttänyt, eikä neule ole kärsinyt juuri lainkaan. Vaikka pakko myöntää et yleensä kierrän akryylin itsekin kaukaa, ihan vaan varmuuden vuoksi.

 • Laur

  Juu, ei todellakaan ole helppoa antaa vinkkejä. Alan kirjallisuudessakaan ei pystytä antamaan ehdottomia totuuksia laajan kirjon vuoksi. Ja kuten sanoin, niin en uskaltaisi jakaa tietoa, koska omakin olisi puutteellista. Tässä jäin vain miettimään, että tuossa toisessa blogissa käytiin paljon keskustelua tuosta alan laajuudesta ja kirjoittaja päätti, että editoi jutut kertomalla, että tämä on hänen mielipiteensä. Ajattelin vain tuoda saman ajatuksen tänne.
  Mutta siis totuushan on, että sinä ja tämä toinen bloggaaja olette ryhtyneet jo näilläkin artikkeleilla laadukkaampaan journalismiin mitä muotilehtien toimitajilta olen koskaan lukenut! Näin vaikea aihe on. :)

  Ps. törmäsin kerran kaverilla ihme akryyliin, jota en uskonut akryyliksi sen kestävyyden, nypyttömyyden ja hyvännäköisyyden ja -tuntuisuuden vuoksi. Nyt olen valmis jatkossakin yllätyksiin. :)

Related posts