1/10/13

Lihaton lokakuu ja muita ruokajuttuja

36 87 PA015399.JPG

Moni teistä varmaan tietääkin, mihin postauksen otsikko viittaa. Madventuresin pojat tekevät nykyään Ylelle Docventures-sarjaa ja hiljattain esitetyn Food Inc. -dokumentin yhteydessä studiovieraana ollut Luontoliiton puheenjohtaja Leo Stranius haastoi makkaransyöjänä tunnetun Riku Rantalan kokeilemaan lihatonta ruokavaliota kuukaudeksi. Riku suostui kokeiluun ja haastoi siinä samalla myös muut suomalaiset mukaan lihattomaan lokakuuhun, joko jättämään lihansyönnin kuukaudeksi kokonaan tai ainakin vähentämään sitä merkittävästi. Tuo Food Inc. -dokkari on muuten katsottavissa vielä huomisen ajan Yle Areenassa, jos jotakuta kiinnostaa. :)

Omaan elämääni lihaton lokakuu ei juurikaan vaikuta, sillä olen elänyt hyvin vahvasti kasvispainotteisella ruokavaliolla jo noin kymmenen vuotta. En ole täysin kasvissyöjä, vaan voin satunnaisesti syödä myös siipikarjanlihaa tai riistaa ja joskus äärimmäisen harvoin (puhutaan nyt muutamasta kerrasta vuodessa) muuta punaista lihaa. Monet pääasiassa kasvisruokaa suosivat syövät myös kalaa ja äyriäisiä, mutta minä en syö niitä (allergiaa ei ole koskaan testattu, mutta äitini kanssa olemme epäilleet lapsesta asti minun olevan allerginen). Päätökseni taustalla olevia syitä ovat etupäässä omat makumieltymykseni sekä ekologiset seikat. Kasvispainotteinen ruokavalio on minulle jotenkin vain luontainen valinta, joka tuntuu hyvältä. 

PA015394.JPG

Soija- ja muista kasvipohjaisista tuotteistaan tuttu Alpro haastoi minut hiljattain kokeilemaan elämää viikon verran niin, että korvaisin tutut maitotuotteet heidän valikoimistaan löytyvillä kasvipohjaisilla vaihtoehdoilla. Minusta kokeilu kuulosti kiinnostavalta ja päätin suostua haasteeseen, sillä olen pitkään miettinyt, että tekisi mieli kokeilla, mutta jotenkin sitä arjessa tulee helposti valittua niitä tuttuja ja turvallisia tuotteita. Niinpä lähetti kantoi minulle kylmäkassillisen Alpron tuotteita jääkaappiin ja tässä sitä nyt sitten ihmetellään, että mitä niillä on tarkoitus tehdä. :D No siis syödä ja juoda tietenkin, mutta myönnän olevani noiden uudenlaisten tuotteiden edessä hiukan hämmentynyt. Ajattelin kuitenkin, että kun tänään starttasi tuo lihaton lokakuu, niin voisin aloittaa tuon maitotuotteisiin liittyvän viikon kokeilujaksoni myös tänään. Lihattoman lokakuun ajan pyrin siis elelemään samaan tapaan kuin ennenkin ja ehkä miettimään syömisiäni hiukan tarkemmin, mutta sen lisäksi kokeilen nyt sitten viikon verran korvata maitotuotteita noilla kasvipohjaisilla vaihtoehdoilla.

Sinänsä ”maidoton” viikko ei ole minulle kamalan vaikea toteutettava, koska en ole koskaan ollut mikään maailman innokkain maitotuotteiden ystävä muutenkaan. En tiedä, mistä mahtaa johtua, mutta jostain syystä hyvin harvat eläinperäiset ruoka-aineet ovat kiinnostaneet minua. Ja näin on siis ollut ihan lapsesta asti. En ole oikeastaan koskaan äidinmaidon jälkeen juonut maitoa ja muistakaan maitotuotteista en erityisemmin välitä. Laktoosi-intoleranssia minulla ei ole, enkä ole saanut koskaan maitotuotteista mitään oireita tai epämiellyttäviä tuntemuksia, joten  siitä ei ole kyse. Jostain syystä olen vain luontaisesti kokenut, etten tarvitse tai halua käyttää niitä juurikaan. Maitotuotteista käytän säännöllisesti oikeastaan vain luonnonjogurttia, voita ja toisinaan juustoja. Ja jätskiä tietysti, mutta sitä tulee syötyä varsin harvoin. Satunnaisesti käytän ruoanlaitossa kermaa ja smetanaa sekä sipsien kera tykkään syödä kermaviilidippiä. En siis usko, että ilman maitotuotteita eläminen sinänsä tulee olemaan minulle kovin vaikea juttu, mutta enemmänkin haluaisin nimenomaan kokeilla hyödyntää noita kasvipohjaisia juomia ja ”kermoja” ruoanlaitossa. Ja ehkäpä siinä voisi sivussa myös saada vähän uutta intoa ruoanlaittoon, sillä myönnän, että yksin muutettuani olen kokannut itse todella vähän. 

PA015389.JPG

Mitä suhtautumiseeni ruokaan ja syömiseen yleisellä tasolla tulee, niin en ole millään muotoa mikään ruokasnobi, vaan pidän ihan tavallisesta ja arkisesta hyvästä ruoasta. En ole koskaan ollut ruoka-asioissa fanaatikko mihinkään suuntaan, eikä sellainen minulle sopisikaan. Olen sellainen kultaisen keskitien kulkija, joka sallii itselleen oikeastaan mitä vain, mutta pysyttelee kohtuudessa. Välillä tuntuu, että länsimaissa syömisestä tehdään nykypäivänä niin älyttömän iso juttu: joko ihmiset syövät liikaa tai sitten he eivät syö tarpeeksi (vaikka ruokaa siis olisi tarjolla) tai sitten noudatetaan raivokkaan tiukasti jotakin absoluuttista ruokavaliota. Minulle ruoka on hyvän olon ja ravintoaineiden lisäksi myös makunautintoja, enkä osaisi rajoittaa itseäni millään ehdottomalla dieetillä, ellei oma hyvinvointini sitä vaatisi. En tietenkään tuomitse ketään toisin toimivaa ja jokainen tehköön niin kuin hyvältä tuntuu, mutta halusin vain vähän selventää omaa filosofiaani syömisteni ja valintojeni taustalla. :)

Aloitin itse testiviikkoni luomu-soijajogurtilla cashewpähkinöiden ja marjojen kera. Hiukan erilaiseltahan se maistuu kuin tavallinen jogurtti, mutta ihan hyvää oli! Olisi kiinnostavaa kuulla teidän lukijoiden suhteesta ruokaan ja etenkin tietysti lihaan ja eläinperäisiin tuotteisiin. Millaiset ruokatottumukset teillä on? Kuinka moni aikoo osallistua tähän lihaton lokakuu -haasteeseen? Minä tietysti haluan haastaa teidät myös siihen mukaan, joten kuka on messissä? :) Olisi myös kiinnostavaa kuulla, onko muilla kokemuksia tällaisesta maitotuotteettomasta elämästä? Ja tietysti kaikki lisätieto näistä aiheista valistuneemmilta lukijoilta otetaan ilolla vastaan, itse kun en ole erilaisiin ruokavalioihin perehtynyt niin perusteellisesti. Myös hyviä kasvisruokareseptejä saa laittaa jakoon sekä vinkkejä näiden kasvipohjaisten ”maitotuotteiden” käyttöön ruoanlaitossa. Tottumattomana hiukan ihmettelen, että mitä kaikkea niistä voikaan tehdä! :) Kerron sitten viimeistään viikon päätteeksi mietteitäni kokeilujaksosta, mutta voi olla, että muitakin ruoka- ja ravitsemusjuttuja tulee tässä lähiaikoina, jos inspis iskee.

PA015386.JPG

Tags: , , , , ,

Categorised in: Elämä

36 kommenttia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 • Suvi55

  Lähdin mukaan Lihattomaan lokakuuhun vähän semmoisella kokeilumielellä, että jos nyt ei ihan lihatonta tule, niin ainakin saisi vähennettyä roimasti tuota lihankäyttöä. Voin sanoa, että eilisellä kauppareissulla tuli jonkin aikaa seisottua sormi suussa hyllyjen edessä, että mitähän tässä nyt sitten ostaisi koko viikon ruokatarpeiksi. :D Ihan puskista ei onneksi tarvinnut tähän hommaan ryhtyä, sillä olen muutenkin pyrkinyt tänä vuonna pitämään edes yhden kasvisruokapäivän viikossa. Uudet reseptit olisivat myös minun mieleeni, joten pitääpä jäädä kyttäilemään mimmoisia tänne vinkataan…

  Olen tykästynyt muuten itse tuohon pyöreässä purkissa olevaan soijajogurttiin! Sekaan heittelen mitä hedelmiä milloinkin ja aina vaan maistuu niin hyvältä. En suostu enää muita jogurtteja syömäänkään. :)

 • Emilia M

  Kokeilin vuoden alussa vegaanista tammikuuta, siitä jäivät jotkut tavat käyttöön! Alpron mantelimaito on aivan hirmu hyvää ja sopii myös kahviin! Kaurakerma (esim. Nordic) on myös hyvän makuista ja siitä näppärää, että säilyy kuiva-ainekaapissa kuukausitolkulla.

  Olen itse kaikkiruokainen, mutta terveys-, hyvänmakuisuus- ja ekologisuussyistä kokkaan kotonani pääasiassa kasvisruokaa. Tykkään laittaa ruokaa ja laitankin sitä käytännössä joka päivä. Vegaanisista ruokablogeista lempparini on ehdottomasti Chocochili, ruoat ovat maistuvia ja helposti ja nopeasti toteutettavia! Tommin blogiin listasinkin jo lempparireseptejäni: http://www.lily.fi/blogit/isyyspakkaus/lihaton-lokakuu#comment-273239

 • tea1111

  olen gluteenittomalla ja maidottomalla, kalaakaan en syö (yök!). itse en koe ongelmaksi (ruuan kallius kyllä harmittaa), joten huvittava lukea, kun joku on esim joutunut pari päivää olemaan maidottomalla antibioottikuurin takia ja on siitä ihan kauhuissaan.

 • mombasa

  Hei! :) Itse lopetin lihansyönnin jo ihan pienenä ja vegaanikin olen ollut varhaisteinistä asti. Minulle se oli luonnollinen vaihtoehto, mutta ymmärrän, että joistakin se tuntuu rajoitetulta. Yleensä helpoin ja kivuttomin tie aloittamiseen on juuri tuo korvaavien tuotteiden ja reseptien löytäminen. Peruskotiruoat, esim.spagettikastike, makaronilaatikko ovat helppoja tehdä melko samanlaiseksi kuin vastaavat liharuoat ja sitä kautta siirtyminen lihattomaksi on helpompaa. Soijanakit ym ovat ehkä ihan hyviä, mutta itse en niitä voi syödä, koska niissä on omaan makuuni yritetty imitoida lihaa liikaa :D

  Muista huolehtia, että saat tarvittavia vitamiineja. Kasvisruokavalio ja vegaaninenkin voi olla ravitseva ja terveellinen, kunhan katselee tarpeeksi tietoja ravitsemuksesta. Onneksi nämä alpro soyat ym ovat lisänneet jopa B12-vitamiinia, joka on ainoa vitamiini, mitä ei saa vegaaniruokavaliosta, tuotteisiinsa..

  Saatan ehkä tulla laittamaan jotain reseptejä.. nyt on liian aamu vielä.. Paljon onnea koitokseen! :)

 • ReettaM

  Jätin lihan uokavaliostani pari vuotta sitten. Kalaa olen syönyt koko ajan. Viimeaikoina olen kyllä syönyt lihaa muutaman kerran, jos sitä on ollut tarjolla. Olen ollut nimittäin vähän huolissani proteiininsaannistani; sekä maitotuotteet, että pavut ja linssitt eivät sovi mun hankalalle vatsalle ollenkaan, joten on pitänyt keksiä muita vaihtoehtoja. Edelleenkään en lihaa ole kyllä kotiin ostanut, soijatuotteet ja pähkinät ovat olleet kovassa käytössä :) Ongelma kasvisruoissa on usein se, että niiden avulla koitetaan liikaa imitoida liharuokaa. Lähtökohtaisesti silloin mennään mielestäni metsään, koska ainakaan lihan mausta pitävälle ruoka ei koskaan voi olla yhtä hyvää kuin liharuoka. Siis toki hyvää, kyllä, mutta ei ihan sama asia kuitenkaan. Ei soijamakaronilaatikko useinkaan ole mikään makuelämys, vaikka ihan hyvää onkin. Omasta mielestäni kannattaa keskittyä tekemään nimenomaan kasvisruokaa, eikä keskittyä vain lihan korvaamiseen. :) Esimerkkinä falafelit, jotka ovat hyvin tehtyinä tajuttoman hyviä, versus soijanakit, jotka eivät kyllä hyvää tai luonnollista ole nähneetkään.

  Maidottomista tuotteista soijajogurtin löysin uudelleen vasta äskettäin, ennen en ollut pitänyt mausta. Sekaan kun heittää vaniljaa ja steviaa, niin hyvää tulee! Mantelimaito on ihan sairaan hyvää ja kaura- tai soijakermalla korvaa hyvin tavallisen ruokakerman. Oma suosikkini tällä hetkellä on tuorepuuro, johon heitän kaurahiutaleita, mantelimaitoa, soijajogurttia, chia-siemeniä ja mausteita. Yöksi jääkaappiin ja hyvää tulee!

 • Hosuli

  Minä olen ollut kasvissyöjä yli kymmenen vuotta, joten osallistumistani ei kai lasketa. :) Mutta noista Alproista: mantelimaito on herkkua ihan sellaisenaan, soijamaito kaakaossa, riisimaitoa olen käyttänyt esimerkiksi lättyihin ja pannukakkuun, kerma toimii normaaliin tapaan, jogurttia voi lisätä vaikka marjapiirakan täytteeseen. :)

 • Vierailija

  Jotenkin hyppäsi silmään tuo kohta, missä mainitset syöväsi toisinaan siipikarjaa, mutta harvemmin ”punaista” lihaa. Tämä tuntuu nimittäin olevan aika yleistä. En mitenkään kritisoi, mutta ihan mielenkiinnosta haluaisin kuulla, että mikä on syy tämän takana? Broilerintuotanto kun on ainakin hurjan paljon epäeettisempää kuin vaikka hyvän luomunaudan tai -karitsan. Itseäni ei lihan maku tai koostumus ole koskaan häirinnyt, joten en ehkä osaa nostaa nautaa yms. ”lihaisammaksi” vaihtoehdoksi lintuihin verrattuna. Siksi kiinnostaa. :-)

  Jaan kanssasi saman ajatusmaailman siinä suhteessa, että kaikki on sallittua ja syödään sitä, mikä parhaalta milloinkin tuntuu. Itsekin teen ja syön pääasiassa kasvisruoka (huh, en edes muista milloin tässä kodissa olisi nähty lihaa), mutta toisinaan kun liha maistuu, sitä myös syön. Kun ei ole mitään kivenkovia periaatteita, ei tarvitse myöskään potea huonoa omaatuntoa, jos joskus ”repsahtaa”. ;-) Lokakuun ajan voisin kuitenkin – ihan solidaarisuudesta Rikua kohtaankin – jättää ne vähätkin lihat maistelematta.

 • Mulla meni jo eilen lihaton lokakuu puihin. :D Ei sillä en ollut aikonutkaan siihen osallistua. Mun nimittäin olis tosi hankala ruveta pelkästään kasvissyöjäksi. Tai mulla loppuis ruokaideat aika äkkiä, lisäksi töihin tulee ostettua evääksi usein kaupasta nopeaa valmis- tai puolivalmisruokaa, joissa kasvisvaihtoehdot on aika vähäisiä. Töissä ei ole mikroa ja vedenkeitintä kummempia ruuanlaittomahdollisuuksia, ja täytyy myöntää että ruuan valmistus evääksi ei suuremmin innosta aikaisin aamulla tai myöhään illalla. Lisäksi ihan siksikin että tykkään lihasta (punainen, valkoinen kaikki käy) ja en tunne saavani tarpeeksi syödäkseni pelkästä kasvisruuasta. Ehkä tässä on myös vika omissa ruuanlaittotaidoissa, sillä olen kyllä syönyt hyviä kasvisruokia. Mielestäni soijat ja tofut ei maistu millekkään, yrittänyt olen. Pelkkiä itsensähuijaustuotteita. ;) Muutenkin ihmettelen aina välillä onko vika minun vai muiden syömisessä, kun toiset pärjää pelkällä jugurtilla tms ja minä syön ”miesten annoksia”. Kuitenkin olen vallan normaalivartaloinen ja -painoinen, olen kuitenkin melko aktiivinen ja liikun paljon.

 • LauraV

  Tuo maustamaton soijajogurtti on ihan älyttömän monikäyttöistä melkein missä tahansa välipaloissa ja leivonnassa. Olen tehnyt monesti myös dippikastikkeen siihen, mielestäni eroa kermaviili- ja soijadippien välillä ei juurikaan huomaa :)

 • Jenniii

  Kuten tekstissä mainitsinkin, ensisijaisesti valintojeni taustalla ovat omat makumieltymykset sekä ekologiset syyt. Eettisyyttäkin pyrin huomioimaan, mutta se ei ole ollut pääsyyni nykyisenkaltaisiin ruokailutottumuksiin. Moni tarttuu tuohon siipikarja-asiaan, joten arvelinkin, että joku tulee kaipaamaan tuohon kohtaan lisäselvennystä. :) Minusta varsinainen ”punainen liha” tuntuu usein ihan vain kehossa jotenkin paljon raskaammalta ja kroppa prosessoi sitä ihan eri tavoin. Tai ainakin tuntuu, että vatsalla on sisäfilepihvissä huomattavasti enemmän sulateltavaa kuin esimerkiksi kalkkunafileessä. Mutta tämä voi toki olla myös henkilökohtaista.

  Periaatteessa varmaan pystyisin elämään täysin kasvisruokavaliollakin (tosin täysin vegaanisen elämäntavan kokisin ehkä liian rajoittavaksi itselleni), mutta en ole nähnyt mitään syytä, miksi minun pitäisi rajata jotakin absoluuttisesti ulkopuolelle. Syön varsin harvoin lihaa, mutta en koe, että minun tarvitsee tuntea siitä huonoa omatuntoa silloin tällöin nautittuna, kun pääasiassa ruokavalioni koostuu kuitenkin kasvisruoasta. Syön minkäänlaista lihaa ehkä 2-4 kertaa kuussa, joten puhutaan varsin satunnaisista tilanteista. :)

 • Liisa S.

  Syön todella vähän lihaa ja sokeria, ihan vain siitä syystä että normaalisti niitä ei tee mieli. Kun tekee, niin syön. Mulla ei ole ikinä kuitenkaan toimineet sellaiset tiukat ruokavaliot, esim. karkkilakko tai lihaton kuukausi, sillä silloin on varma, että alkaa tekemään mieli juuri sitä, mitä ei ”pitäisi” syödä. Sen vuoksi mä luotan omaan kehooni, periaatteella kaikkea voi syödä, kunhan syö kohtuudella. Toimii mun kohdalla :)

 • Killabee

  Mä oon ollut koko elämäni vege,joten en keskity nyt sepittämään sen kummempia,mut jaan muutaman lempi ruokaohjeen!

  MAMMAN INTIAKEITTO

  Tarvitset : 3tl punainen currytahna, 1tl juustokumina, 1 tl sinapinsiemen, 1 1/2 tl Garam Masala, 1tl paprikajauhe, 1/2tl valkosipulijauhe, 1/2 tl mustapippurirouhe, 1/2tl inkiväärijauhe, 1 rkl palmusokeri / hunaja, 1tl suola. 1 kasvisliemikuutio, 1 iso sipuli, 1 iso bataatti, 4 porkkanaa, 1 pienehkö kukkakaali, 1prk tomaattimurskaa, 1prk ruskeita papuja, 2dl punaisia linssejä, 2 kookoskermaa.

  Laita kattilaan reilusti öljyä ja anna lämmetä. Heitä kaikki mausteet ja currytahna sekaan. Anna makujen avautua. Sekaan pilkottu sipuli,anna pehmetä hetki. Heitä sekaan kaikki kasvikset paloteltuina mukaan ja sekoita mausteseos pohjalta ympäri kasviksia. Lisää vettä niin paljon että kasvikset juuri ja juuri peittyvät, rouhi mukaan kasvisliemikuutio. Anna kiehua noin 15-20min,laita sekaan tomaattimurska ja linssit. Hauduta hiljalleen liedellä noin 10min,heitä vielä lopuksi sekaan pavut ja toinen kookoskerma,anna hautua noin 5min. Lopuksi vielä se yksi kookoskerma sekaan ja valmista!

  En nyt jaksa tähän raapustaa muita,mut helppona vinkkinä et kaikki makaroonilaatikot,kaalilaatikot,spagettikastikkeet ym, saa niin helposti tehtyä vegenä kun korvaa jauhelihan soijarouheella/kasvisrouheella (helssankööketin FÄRS :D) ja lihaliemet kasvisliemellä ym. Skidisti mielikuvistusta ja avot,se on shiinä!

 • *maria*

  Kannustaisin kaikkia ihmisiä olemaan kriittisempiä sen suhteen mitä he syövät ja miten ja missä heidän ruokansa on kasvatettu ja miten sen kasvatus ja valmistaminen vaikuttaa sekä ympäristöön että heidän terveyteensä. Soijan syöminen ei ole eettisesti eikä ekologisesti yksiselitteisesti hyvä vaihtoehto, soijan viljely tuhoaa huikeita määriä sademetsiä ja alkuperäiskansojen elinalueita ja esim. Brasiliassa on tällä hetkellä mielenosoituksia joissa alkuperäisväestö protestoi sekä soijan kasvattajia että karjankasvattajia vastaan. Entisenä vegaanina ja pitkän linjan kasvissyöjänä, nyt lääkärin määräyksestä Gaps-dieetillä olevana ja luomulihan syöjäksi siirtyneenä kehottaisin olemaan varovainen radikaalien dieettien suhteen. Itse olen sairastunut aika rankasti vegaaniaikoinani nimenomaan syömällä liikaa soijaa. Silloin kaupoissa ei ollut tarjolla juuri muita maidon korvikkeita kuin soija ja söin paljon myös teksturoitua soijaa. Soija sisältää xenoestrogeenejä jotka ovat hormonihäiriköitä ja saattavat aiheuttaa autoimmuunisairauksien puhkeamisen. tässä muutamia linkkejä joihin kannattaa tutustua: http://www.helsinkipaleo.com/2013/05/ekologisuudesta-ja-eettisyydesta/
  http://www.doctor-natasha.com/one-mans-meat-another-mans-poison.php
  http://ollisintegrallife.com/2012/09/19/mita-on-tiedostava-syominen/
  http://ollisintegrallife.com/2012/07/24/maitotuotteiden-laatuerot-seka-maidon-aiheuttamat-terveydelliset-ongelmat-analyysi-evolutionaarisesta-nakokulmasta/

 • Puolikäytös

  Itsekin kokeilen maidotonta ja gluteenitonta ruokavaliota, sillä olen kärsinyt kauheista vatsavaivoista. Nyt ruokavalio koostuukin lähinnä kanasta,kalasta,kasviksista ja hedelmistä. Tuntuisi jotenkin hankalalta nyt jättää sitten myös lihakin pois.

 • Nellyssi

  Lähtisin mielelläni lihattomaan lokakuuhun, mutten pidä kypsennetyistä kasviksista noin suuripiirteisesti sanottuna, isosta osasta en tykkää raakanakaan. Jotenkin ne on niin oudon makuisia ja mössöisiä. (Makaroonia/pastaa/spagettiakaan en pysty syömään kypsänä, koska on limaista ja pehmeää. Raakana kyllä voin rouskuttaa. :D) Peruna tietenkän menee, olen viimevuosina opetellut syömään kypsennettyä bataattia, paprikaa, sipulia, tomaattia sekä porkkanaa. Joten siitä on vähän hankala lähteä keksimään itselleen mitään kasvisruokavaliota kuukaudeksi. :) Haluaisin kyllä tykätä ja osata tehdä, ja se onkin ollut tässä tavoitteena tutustua uusiin makuihin.

 • Blue Peony

  Minä olen innokas kokki ja suuri ruuasta nautiskelija, ja mielelläni laitan ruokaa vaikka vain itsellenikin. Ruoka on kasvispainotteista, mutta soijatuotteita en rajun allergian takia käytä lainkaan. Paljonhan ruuassa on pohdittavaa niin ravitsemuksen kuin etiikankin puolesta, mutta itse pyrin hankkimaan sellaista, mikä itsestäni tuntuu omalle keholle sopivalta, omasta mielestä perustellulta ja eettiseltä ravinnolta.

 • marjo-r

  Kannattaa ihan ehdottomasti kokeilla alpron jogurttia mild&creamy(maustamaton) joka maistuu ihan erilaiselle kuin tyo pyöreässä purkissa oleva. Ja kkun tuohon ”normaaliin” alpro jogurttiin tekee sipsidipin(sekoittaa sen pussin), makueroa ei huomaa ollenkaan! Tästö yllätyin suuresti.

 • Leini

  Mielestäni on tärkeää, ettei ole ehdoton puritanisti, vaan että osaa soveltaa :) Totaalitaarisuus ei ole hyvä ruokavaliossakaan. Tärkeintä on, että tietää mitä syö. Itse olen kasvissyöjä, mutta täysin makumieltymysteni takia. Tiedän, että olisi ehkä hyvä syödä lihaa, mutta minulle liha ei maistu. Tofua en voi ymmärtää minäkään – se ei maistu miltään. Ja vieläpä: miksi syödä jotain joka yrittää jäljitellä lihaa, kun on kyse siitä että lihaa ei halua syödä!? :-) Soijanakit ja muut, huh huh. Eikö se ole vähän sama kuin jos lihasta yrittäisi tehdä kasviksen näköisen. Mutta yhtä kaikki: hyvä, että on vaihtoehtoja! Jokaiselle löytyy omansa. Vinkkinä voisin antaa sen, että jos vaan maltat, niin käy syömässä hyvää kasvisruokaa joskus joko intialaisessa, thaimaalaisessa tai nepalilaisessa ravintolassa. Kasvisruoka on niissä niin ällistyttävän herkullista! Suomessa ei ehkä vaan osata vielä valmistaa kasviksista ”kunnon ruokia” – monet yhä kuvittelevat kasvissyönnin olevan sitä ”pupujen” hommaa.. Olisi aika tämän mielikuvan väistyä. Kasviksiakin voi maustaa!

 • Leini

  Hei! Jos vaan maltat, niin käy kerran tai pari kuussa syömässä kasvisruokaravintolassa ja kerää sieltä vinkkejä! Ja uusia makuelämyksiä. On uskomatonta, miten hyvät ruoantaitajat loihtivat kasviksista mitä maistuvimpia elämyksiä ja mahantäytettä! Jos Suomessa tunnettaisiin kasvisruokataidot paremmin, ei käytäisi varmastikaan niin paljoa sitä keskustelua, että joku ei osaisi ”kuvitella” pärjäävänsä ilman lihaa. Suosittelen siis kasvisravintolaa, tai intia/thaimaa/nepalilaista ruokapaikkaa, jossa kasvisruoka on myös loisteliasta! Oli mukava lukea kommenttisi. Onnea ruuanetsintään!

 • Emilia M

  Pieni kommentti tuohon papu- ja linssiasiaan toiselta vatsaongelmaiselta. Olen vasta ihan hiljattain tajunnut, kuinka paljon niiden sopivuus on kiinni niiden käsittelystä. Kun pavut keittää itse, kannattaa ne keittää ilman kantta, jotta haitalliset kaasut pääsevät haihtumaan. Vesi on syytä myös vaihtaa parikin kertaa keittämisen aikana. Jos taas käyttää valmiita purkkipapuja, niitä kannattaa huuhtoa niin kauan, että vesi ei varmasti enää vaahtoa – vaikka purkin kyljessä lukisikin, että lämpimään ruokaan pavut voi käyttää sellaisenaan. Kun googlaa papujen keittäminen, saa ihan päteviä neuvoja :)

  Olen paljon ollut Ranskassa, ja siellä papuja ja herneitä käytetään paljon. Viime matkalla ihmettelin, kun eräs rouva kuori keitettyjä kikherneitä, että kuinka hän viitsii. Rouva sanoi herneiden kuorien olevan huonosti sulavia, että kuorineenkin ne toki voi syödä, mutta parempi ilman.

   

   

 • Suvi55

  Kiitos vinkeistä! :) Harvemmin tulee ulkona käytyä syömässä kun ei tota ylimääräistä rahaa kovin usein sellaiseen herkkuun ole, mutta ensi kerralla kun taas pääsee niin pitääpä ensin tutkia mitä kasvisruokaa olisi tarjolla. ;)

 • Emilia M

  Minäkään en pitkään aikaan innostunut tofusta, kunnes vihdoin opin maustamaan sitä niin, että se maistuu joltain! Myös niitä valmiiksi maustettuja tofuja voi ihan rauhassa ostaa, esim. kylmäsavutofu on herkkua ihan sellaisenaan. Tässä pari hyväksi koettua tofureseptiä:

  http://www.detalji.org/herkkuruoka/?p=909 Tähän käytin kyllä maustettua tofua… mutta intiaanisokerissa paahdettuna ja pähkinöiden ja avokadon kanssa, mmm… ehkä kaikkien aikojen lempiruokaani!

  http://www.turkulainen.fi/artikkeli/42358-tofu-hiipii-salakavalasti-myos-lihansyojien-sydamiin Tuo viimeisin pinaattitofu on tosi nopea, ja soijakastikkeesta ja sherrystä tulee ihana maku.

  Joskus viitsin itse marinoida, silloin laitan soijakastiketta, valkosipulia, chiliä, sitruunaa/limettiä ja kääntelen silloin tällöin, kun malttaa yön yli marinoida niin seuraavana päivänä on hyvää! Sitten voi leikata pihveiksi, pyöritellä ensin kananmunassa (tai jos haluaa vegaanista niin maizenassa) ja sitten seesaminsiemenissä ja sitten vain paistaa kullanruskeaksi, tämä on tosi herkkua!

  Myös Chocochili-blogissa on kaikenlaisia ihania nopeasti valmistuvia vegaaniherkkuruokia, esim. tällainen tofuruoka oli huippua: http://chocochili.net/2013/05/teriyaki-tofuvartaat/

 • nirppu

  Itse lopetin lihansyönnin osittain jo yläasteella, ja se jäi kokonaan pois kun muutin omilleni 4 vuotta sitten. En ole koskaan tykännyt esimerkiksi sianlihan mausta ja suorastaan vihasin joulukinkkua jo hyvin pienenä. Minulla on montakin syytä olla koskematta lihaan: eettisyys, ekologisuus, en pidä monenkaan lihan mausta ja olen sen suhteen niin nirso, että minun on vain niin paljon helpompaa kieltäytyä siitä kokonaan. En voinut sietää rustoa, läskiä, jänteitä, ruotoja ja ties mitä muuta ruuassani, mistä syystä huolin lautaselleni vain parasta. Nyt olen muuttamassa yhteen poikakaverini kanssa, ja olenkin pohtinut, pitäisikö minun muuttaa ruokavaliotani, jotta ruuanlaitto sujuisi kivuttomammin, kun toinen osapuoli kuitenkin haluaa pihviä silloin tällöin. Riistan olen valmis hyväksymään, sillä hirvet ynnä muut ovat kuitenkin saaneet viettää hyvän elämän vapaina luonnossa, minkä lisäksi ilman metsästystä eläimiä olisi metsässä kohta jo liikaa. Kala taas aiheuttaa minulle päänvaivaa juuri nirsouteni vuoksi, sillä pidän oikeastaan vain lohesta, mutta se ei ole ekologisesti kaikkein paras vaihtoehto…

 • Emilia M

  Niin ja sellainen huomio vielä kasvimaidoista, että usein ne säilyvät vielä avaamisen jälkeenkin jääkaapissa paljon kauemmin kuin mitä purkin kyljessä lukee! Kannattaa vähän haistella ja luottaa omiin aisteihin!

 • Loki

  Syön mitä vain. En jaksa pahemmin välitellä ekologisuus ja eettisyys asioista, koska pää menee sekaisin, jos alkaa sellaisia miettiä. Pää menee sekaisin enemmän kuin se jo on naisihmisenä ja eläessäni naisihmisen arkea huonon omantunnon kanssa, että syö ylipäätään, vaikka jumalallisen laihuuden nimissä pitäisi olla syömättä saavuttaakseen taivaspaikan. Kaiken kukkuraksi elämme ruokavillitysten keskellä, jolloin joka toinen viikko jokin tietty ruoka-aine julistetaan epäterveelliseksi, ihmiselle suorastaan vaaralliseksi. Kerran olen yrittänyt elää viljattomana, mutta sitten sain tietää, etteivät maitotuotteetkaan ole ihan niin terveellisiä välttämättä ja nekin piti jättää, koska olen niin tunnollinen. Lihat ovat tietenkin arveluttavia ja kalojenkin kanssa on niin ja näin riippuen siitä missä ne ovat kasvaneet ja miten kiinni otetut. Entä hedelmät sitten? Pyh pah! Fodmap-ruokavaliossa tietyt hedelmät ja vihannekset aiheuttavat suolisto-oireita enemmän kuin toiset, joten kannattaa tarkkailla miten maha pulputtaa. Lopulta maha pulputti joka välissä silkasta stressistä, kun ikinä ei tiennyt mitä voi syödä ja ateriat piti kehitellä omassa päässään epämääräisiksi yhdistelmiksi niistä vähistä jäljellä olevista ruoka-aineista. Pidän alisyönti ja ylisyöntiä syömishäiriöinä, mutta muistattekos ennen oli sellainenkin syömishäiriö kuin ortoreksia? Siinä henkilö söi yltiöterveellisesti ja sairauden kuvaan kuului ruuan merkityksen korostuminen jokapäiväisessä elämässä: hifistelyä, kikkailua, suunnittelua, syönkö sitä, syönkö tätä. Väitän, että 9/10 naisesta on ortorektikko nykyään olipa kyse sitten urheilijasta, vegaanista, ”maha-oireilijasta” tai lihattomaan lokakuuhun osallistujasta, jos tai kun ruokavaliosta tulee uusi harrastus ja se vaatii kieltäytymisiä toisista ruoka-aineista tai myöntymisiä tietyille ruoka-aineille joita ei tee mieli syödä, mutta joita täytyy syödä ettei kuole nälkään.

  Itse lopetin moisen pelleilyn ja nyt syön kaiken mitä eteen kannetaan ja mitä tekee mieli. Sitä suosittelen muillekin. Syökää mitä tekee mieli, koska mieli on jännä juttu. Se käskee raskaana olevaa naista syömään laastia muurin kyljestä tai kuusenhavuja joulukuusesta. Se sanoo kovan lenkin jälkeen, että nyt meetvurstia ja sitruunamehua päälle. Viime vuonna ja sitä edellisenä se sanoi minulle: syö parsaa ja minähän söin! Tänä syksynä kannan kotiini hävyttömän kalliita karpalomehupulloja, joista taion itselleni karpalomehua jokaiselle aterialle. Sen kummemmin miettimättä mikä vinossa oleva kehollinen olotila minulla on tai mikä puutostila, minä vain hörpin karpalomehuani ja tyydytän epämääräistä sanatonta himoani happamia marjoja kohtaan näin. Kyllä mieli tietää. Nyt kun olen päässyt sinuiksi syömiseni kanssa on energiaa riittänyt ottamaan selvää mikä Jasper Pääkköstä mättää Suomen kalakantojen kanssa ja mitä kalaa haluan tulevaisuudessakin syödä ja mistä sitä kalastaa. Kun ruoka-asiat laittaa suurempaan kontekstiin, tulee niille sellaisia merkityksiä, joita ruokakaupassakin on helppo muistaa omien arvojensa kautta eikä vain siten, että toiset jutut on kiellettyjä ja toiset ei. En silti halua puhua eettisyydestä tai ekologisuudesta, koska näiden sanojen kohdalla alkaa korvissa kilistä sanahelinä ja kohta kohista veri (pian lähden kaupasta porkkanapussin kanssa ja elän sillä viikon.). Jos jokainen pitäisi huolta omista arvoistaan niin sitten ei tarvitse ruuankaan kanssa kikkailla. Siinä on opettelemista itselle jos toisellekin.

 • Paular

  Osallistuisin kyllä haasteeseen, mutta olen ollut kasvissyöjä 7-8 vuotta (en enää edes muista!) niin mitäpä tässä enää osallistumaan :D Itselle kasvissyönti on ennen kaikkea eettinen valinta. Pidän eläimistä ja näkemykseni on, ettei ihmiskunta kaikessa ylimielisyydessään ole niin erinomainen että meillä olisi oikeus tapatuttaa toisen lajin edustajia liukuhihnalta. Kasvisruoka on kuitenkin myös makukysymys: itselle kaikesta lihasta luopuminen oli erittäin helppoa, koska en ole lihasta pahemmin pitänytkään. Koskaan en ole päätöstäni hetkeäkään katunut, vaan kasvisruokavalio on minulle itsestäänselvyys. Kasvissyönnin ansiosta elämäni rikastui myös rakkaalla harrastuksella, ruuanlaitolla, sillä jouduin opettelemaan kokkaamisen: olen kotoisin ihan ”tavallisesta” sekasyöjäperheestä, ja kasvissyöjäksi ryhtyminen tarkoitti sitä, että ruoka täytyy laittaa itse.
  Silloin tällöin käytän kananmunia ja maitotuotteita, mutta suurimman osan ajasta elän vegaanisella ruokavaliolla suomalaisia ruoka-aineita eniten käyttäen. Olen opiskelija, joten tofua tms. erikoistuotteita ostan hyvin harvoin, joten pääasiallisin proteiininlähde on erilaiset siemenet ja pähkinät sekä pavut, varsinkin suomalaiset herneet, jotka ovat naurettavan halpoja ympäri vuoden. Muuten syön pääasiassa suomalaisia juureksia ja kasviksia aina kausituotteiden mukaan. Tällä hetkellä valmistan litratolkulla superhyvää omenahilloa, kun suomalaisten omenoiden kilohinnat ovat alhaalla. :) Ylipäätään kaikki syömiset kannattaisi tehdä mahdollisuuksien mukaan alusta asti itse, ja siksi en juuri leipääkään kaupasta osta. Nykyään välttelen myös gluteenia, sillä olen huomannut, ettei varsinkaan vehnä aiheuta kovin hyviä tuntemuksia. Tykkään paljon kasvissosekeitoista ja uuniruoista, mutta toisaalta rakastan myös sen kuuluisan avokadopastan vegaaniversiota, vaikkakin pastan syömisestä seuraa yleensä ikävä hiilaripöhö!
  Maustamaton soijajugurtti toimii erinomaisesti suolaisissa piirakoissa ”munamaitona”, esimerkiksi Chocochili-blogista löytyvä parsakaali-savutofupiirakka on aivan erinomaisen hyvää (ei maksettu mainos, ihan vaan henkilökohtainen mielipide!).

 • Konnakartanon Konna

  Alpron soijajugurtit puolen litran pakkauksissa ainakin ovat hyviä! Makuina ainakin vanilja ja mustikka, jotka muuten passaavat varsin hyvin yhteenkin. :) Voisin mielenkiinnosta kokeilla lihatonta lokakuuta ja soijatuotteita vaikka melko lihansyöjä olenkin. Valitettavasti kuitenkin tämänhetkinen elämäntilanne tekee kokeilun vähän turhan haastavaksi… Ehkä kokeilen tätä hieman jälkijunassa. :)

 • Vierailija

  Me päätettiin miehen kanssa tuon Food Incin jälkeen, ettei meille kotiin osteta enää kanaa, nautaa eikä possua, siis ei enää ikinä (joulukinkkua tosin pitää kuulemma ainakin harkita :D). Me ollaan kyllä jo valmiiksi syöty vuosikausia pääasiassa riistaa, poroa ja kalaa, joten mikään hirveän iso muutos ei ole kyseessä. Muutaman kerran viikossa ruvetaan vain syömään kasvisruokaa entisten kana- ja possuruokien sijaan.

 • -me-

  Soijan syöminen ei kyl ole yhtään ekologista.
  Kandee katsoa Hunger for Soya dokkari ja miettiä sen jälkeen kannattaako soijaa syödä:
  http://www.youtube.com/watch?v=rUFimv723KA

 • Fransu

  Hei Jenni, hienoa, että olet tarttunut haasteeseen! Täällä on tullut jo monenlaisia kommentteja, ja omakin ajatukseni on jo osin sanottu. Itse kaipaisin tähän keskusteluun selkeämmin esiin sen, mikä tämän lihattoman lokakuun taustalla on: ekologiset ja eettiset syyt. Nyt tämä hieno ajatus esiintyy helposti sellaisessa valossa, että ”yksilö voi syödä niinkuin itselleen parhaaksi näkee” eli kovin individualistinen näkemys yksilön valinnoista. Toki yksittäinen ihminen voikin syödä niinkuin itse parhaaksi tuntee, mutta tekojensa seuraukset olisi hyvä tunnistaa. Esim. Alpron soijatuotteet eivät ole kovin ekologisia, sen sijaan on olemassa vaihtoehtona esim. laaja valikoima kaurapohjaisia tuotteita maitotuotteiden ”korvikkeeksi”. Samoin tosiaan siipikarjassa on ongelmansa, eivätkä ”monet pääasiassa kasvisruokaa suosivat” syö myöskään kalaa ja äyriäisiä -syystä. Olisi siis hienoa, jos näissä ruokakeskusteluissa päästäisiin tästä yksilökeskeisestä ”nautinto”-lähtöisestä ajattelusta laajempaan yhteiskunnalliseen näkemykseen. Kyseessä ei todellakaan ole mikään mullistavan vaikea ajatus tai elämää hankaloittava muutos, vaan aika yksinkertaisia perusasioita omien valintojen vaikutuksista muihin kanssaeläjiin. Kun pari uutta tapaa omaksuu, ei arki ole sen kummempaa kuin aiemminkaan. Paitsi tietysti hyvä omatunto palkitsee :) Mutta tämä oli hieno aloite kuitenkin! Vinkkinä kasvissyönnin lisäämiseen ja meijerituotteiden välttämiseen mainitsisin tosiaan nuo kaurapohjaiset tuotteet.

 • Illu

  Ooo kohtalotoveri! Olen ollut soijalle allerginen kymmenen vuotta, ja sä olet ensimmäinen soija-allergikko johon olen törmännyt :) Luulen että kohta ei olla enää näin yksin: soija-allergia yleistyy tulevina vuosina ja vuosikymmeninä vääjäämättä, koska soijaa on oikeesti aivan kaikessa!

 • piraija

  No, on se tällä hetkellä ekologisempaa kuin lihan syöminen, sillä suurin osa siipikarjan, sian ja naudan rehusta kuitenkin on soijaa.

 • 362

  ikävää että olet joutunut kokemaan tälläistä.

  kokemuksiasi yhtään vähättelemättä haluaisin myös painottaa tässä sitä että yli 90% viljellystä soijasta käytetään rehuiksi teuraseläimille ympäri maailman. ihan ettei tätä kokemustasi nyt lueta sellaisena yks + yks tyyppisenä ratkaisuna. 

  (eli jos joku nyt ostaa sen soija-paketin ja korvaa sillä jauhelihansa niin se on ihan hyvä asia ja liha on ehdottomasti tuotannollisesti tuhoisampi niin sademetsille kuin koko maapallolle.)

  soijan lisäksi on lukuisia muita vaihtoehtoja joilla korvata sitä lihaa ja mistä proteiininsa saada.

  eli tottakai siis kohtuus kaikessa, myös soijan käytössä. monipuolisuus on onnistuneen kasvisruokavalion perusta! tai no oikeastaan minkä tahansa onnistuneen ruokavalion perusta.

 • spring_95

  Hei olin just tulossa toivomaan sulta jotain ruokavalioon liittyvää postausta, kun oot toisinaan maininnut syöväsi pääosin kasvisruokaa! Mulla ei valitettavasti oo reseptejä jakaa, mutta olisi kiva, jos sinä voisit muutaman jakaa. Itse asun vielä kotona, ja täällä syödään hyvinkin lihapainoitteisesti. Olen viime aikoina kiinnostunut kasviruuasta yhä enemmän, ja kun kohta (vuoden sisään) muutan omilleni, olisi kiinnostavaa laajentaa kasvisruokiinkin (tuntuu vähän hölmöltä alkaa vaatia vanhemmilta, jotka meillä pääosin kokkaavat, kasvisruokia, jotka ovat heille jokseenkin vieraita..). Toki voisin täällä kotonakin kokata (ja silloin tällöin niin teenkin), mutta tällä hetkellä lukio haukkaa niin ison osan vapaa-ajastanikin, että ei oikein ruuan laittoa huvita enää harrastella läksyjen ja muiden kouluhommien jälkeen…

 • -me-

  Niin, olen kasvissyöjä. Ja pyrin välttämään soijaa, aika vaikeatahan se on kun sitä tungetaan ihan mihin sattuu nykyään.

 • Hosuli

  Ymmärrettävää, että tuntuu vaikealta, mutta voin todistaa, ettei ole ollenkaan mahdotonta. :) Tottumiskysymys ainakin minun kohdallani – pitää testailla reseptejä ja lueskella vaihtoehdoista. Minä tosin en ole ehdoton näissä, mutta välttelen gluteenia ja yritän pitää maitotuotteet minimissä. Mielellään nollassa, mutta joitakin juustoja syön silloin tällöin.

Related posts