6/09/13

Artek on myyty sveitsiläiselle Vitralle

19 70 artek1.png

Kaikki män! Sain aikamoisen shokkiuutisen ystävän kautta tuossa äskettäin. Tämän viikon uutiset suomalaisbrändien menetyksistä ulkomaille eivät nimittäin pääty Nokiaan, vaan juuri julkistetun tiedon mukaan Artek on myyty sveitsiläiselle huonekalufirma Vitralle, jonka alaisuuteen kuuluu nykyään moni muukin tunnettu designbrändi. Artek säilyy Vitran mukaan omana yrityksenään myös Vitran alaisuudessa, mutta saapa nähdä mitä tämä kauppa käytännössä tarkoittaa. Uutisen lähde ja lisätietoa TÄÄLTÄ.

Tags: , , ,

Categorised in: Koti

19 kommenttia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 • Aa

  Eihän Artek ole ollut pitkään aikaan enää suomalaisomistuksessa.

 • Anne.

  Oh boy. Olen kyllä suuri Sveitsi-fani, mutta olisihan se kiva, että jotain jäisi ”ihan omaksi” tänne kotimaahankin!

 • Epi

  Heti jutun alussahan mainitaan, että ”Artekin omistajana ennen yrityskauppaa oli ruotsalainen yksityinen sijoitusyhtiö Proventus.” Suomalaisittain tuskin on kauheasti väliä onko yritys ruotsalais- vai sveitsiläisomistuksessa.

 • ERCO

  Artek on ollut ruotsalaisomistuksessa 20 vuotta. Vitra on paras mahdollinen korvaaja omistukselle, sillä heidän brändinsä, taloutensa ja kontaktinsa ovat erittäin hyvät. Hyvä juttu Artekille, koko homma olisi voinut mennä ihan näillä näppäimillä täysin reisille ilman tätä yrityskauppaa.

 • LareK

  Siis täähän on päivän paras uutinen! Mitkä kanavat jakelulle ja mikä arvostus hyvää laatua kohtaan!
  Varmasti tuotteiden valmistus säilyy Suomessa, vaikka Sveitsissä ja Italiassa onkin huippuosaamista puusepänteollisuudessa! Ja varmasti hyvä myös Artekin taloudelle!
  Ja mitä Nokiaan tulee, en tajua, miten voidaan olla niin sinisilmäisiä asian suhteen. Jo se oli Elopin alusta alkaen tiedossa, että yritys lähtee. Pitäisi ottaa oppia jenkeiltä, miten yritysten myynti ja osto kannattaa tehdä.

 • Peterus

  Nokian suhteen kannattaa muistaa että osakekurssi oli korkeimmillaan vuosituhannen vaihteessa, jolloin se oli n. 15x nykyiseen nähden. Elopin saapumisen taloon ja nykykurssin välillä kurssi on vain puolittunut, pelkästään pari vuotta ennen Elopin tuloa taloon kurssi putosi huomattavasti enemmän. Jos nyt haluaa tätä peliä leikkiä niin toki Microsoft sai Nokian kännykät nyt halvemmalla kuin 2010 mutta enemmän tuhoa teki aiempi johto.

  Vitra on tosiaan Aallon tuotteille paras mahdollinen koti. Artek ei mielestäni sitä ole ollut ja uskoisin Vitran keskittyvän jatkossa nimenomaan Aallon klassikoihin alkuperäisessä muodossaan ja pastellisävyiset seeprakuviot voi unohtaa. Vitra osaa arvostaa klassikoita, tehdä laatutuotteita ja myydä niitä maailmanlaajuisesti — Artek ei oikein onnistunut näissä missään. Artekin suomalaisuushan on kadonnut jo vuosia sitten, nyt elää vain Aallon nimi.

  Vitralla on muuten jo Saarisen tuotteita valikoimassaan.

  Sekä Nokian että Artekin tapauksesta pitäisi nostaa lippu salkoon. Uusi Nokia on elinvoimaisempi kuin vanha Nokia vuosikausiin ja Aalto sai ansaitsemansa kodin.

 • MinttuNörtti

  Oon samaa mieltä aikaisempien kommentoijien kanssa siitä, että kapitalismi ja nationalismi eivät oikein sovi yhteen. Mä en tiedä Artekin tilanteesta niin paljoa, mutta Nokia-kauppaa pidän vain hyvänä juttuna. Microsoftilla on kuitenkin pienoinen pakko onnistua puhelimien kanssa, koska mokasivat jo tablettipuolella. Jos tää Vitra-kauppa tarkoittaa vähemmän unikkoa ja enemmän klassista Aaltoa, niin eiköhän tääkin ole vaan pelkästään hyvä juttu. Ja tosiaan luulisi Vitralla olevan jakelukanavat jo kunnossa.

 • LareK

  Artekillehan Aalto on tuotteensa suunnitellut. Ja Artek on kyllä onnistunut viemään tuotteet maailmalle, ilman Artekia kukaan tuskin tuntisi Aaltoa muualla (Artekhan on osin Aallon perustama). Artekin tuotteista myös suurin osa, muutamia valaisimia, jne. lukuunottamatta valmistetaan Suomessa.
  Myös huonekalubisneksessä on tuotteiden ilmettä välillä uusittava, jotta asiakaskuntaa saadaan laajennettua ja tuotteita myytyä. Kun laatu on niin hyvää, että tuotteet kestävät useita vuosikymmeniä, on pakko keksiä myös uutta ilmettä, jotta tulos pysyy kannattavana.

  Ja mitä Nokiaan tulee, on kauppa tosiaan loistava uutinen. Suomessa ei osata johtaa eikä tehdä bisnestä. Joko se pitää opetella, vaikka katsomalla ja seuraamalla muiden tapoja, tai sitten keskittyä siihen, missä meillä ollaan vahvoja: innovatiivisuuteen. luovuuteen ja ideoimiseen.

 • Jenniii

  Joo, ruotsalaisomistuksessa on ollut Artek jo hyvän aikaa, mutta se ei ole ollut monien suomalaisten tietoisuudessa eikä selvästikään ole vaikuttanut toimintaa Suomessa juurikaan. On tämä siitä huolimatta minusta melko iso uutinen. Toivotaan, että Artek saa pitää esimerkiksi omat liikkeensä Suomessa omistajanvaihdoksen myötä.

 • Jenniii

  Moni tuntuu automaattisesti olettavan, että tämä on minusta ollut negatiivinen uutinen. Tekstissä en oikeastaan ottanut asiaan mitään kantaa, vaan totesin vain, että katsotaan, mitä tuleman pitää. :) Alun ”kaikki män” -kommentti nyt oli heitetty aikalailla vitsinä. Silti, kaksi isoa myyntiuutista ikonisista suomalaisbrändeistä saman viikon aikana on kuitenkin aika jysäys.

 • Itse en ole Artekin toimintaan perehtynyt, mutta kyllä se vähän ikävältä tuntuu kun kaikki alkujaan suomalaiset tuotetemerkit siirtyvät ulkomaisten omistukseen. Mikähän seuraavana sitten vaihtaa omistajaa?

  http://omanelamanikuningas.wordpress.com/

 • LareK

  Älä kommentoinnista murehdi. Eihän kommentointi sinua vastaan ole, vaan uutisen yleistä kommentointia.
  Toivottavasti et loukkaannu!:)
  Et suoranaisesti sano uutista negatiiviseksi, mutta sanavalinnat; menetys, shokkiuutinen, ”kaikki män” , sanovat sen epäsuorasti.:)

 • Peterus

  Niin, Artek on Aallon ja lähipiirin perustama. Kyllä Aalto on ammattipiireissä tuttu nimi Artekista huolimatta, toki Artekin ansiosta käyttötuotteita tunnetaan maailmassa jossain määrin mutta eivät tuotteet ole mitenkään erityistä suurta jalansijaa saaneet maailmalla verrattuna vaikkapa johonkin Eamesin pariskuntaan. Ei Artekin Vitralle myynti tarkoita sitä että tuotanto Suomesta minnekään katoaisi — todennäköisesti päinvastoin. Vitra myös kaupallisen toiminnan lisäksi vaalii historiaa museon voimin.

  Mm. nuo mainitut Eamesin klassikot osoittavat ettei hyvien klassikoiden tarvitse uudistua vaan ne säilyvät ajattomina suurinpiirtein alkuperäisessä muodossaan. Toki jotain variaatioita ilmestyy vuosien varrella mutta mielestäni design-klassikkoperspektiivistä Artek on mennyt vähän överiksi. Toki Artek on ollut ok ja ainoa laatuaan Suomessa mutta silti näen Aallolle paremman tulevaisuuden Vitralla kuin Artekilla.

  Vitra myös edustaa kestävää tuotantoa, esimerkiksi Eamesien Aluminium tuolille heillä on 30 vuoden takuu.

  En yllättyisi jos Vitra tulee ottamaan suojiinsa myös muutaman muun klassikon pohjoismaista.

 • Peterus

  Fazerit peruivat yhteistyön Cloettan kanssa ja palasivat suomalaisiksi.

  Hartwallit ostivat Hartwallin takaisin.

  Joskus myös toistepäin :-)

 • ehh...

  Mitä jysäyttävän shokkimaista tuossa uutisessa sinulle on? Tuskin vaikuttaa elämäämme millään tavalla. Eihän sinulla näy kuvissa edes artekin tuotteita. Ikean vastaavan taivutetun koivujakkaran sen sijään näin joskus!

 • Jenniii

  Enpä tiedä, mistä koivujakkarasta puhut, sillä sellaista minulla ei ole eikä ole koskaan ollutkaan. :) Tämä shokkiarvo uutisella oli lähinnä siinä, että kahden ikonisen suomalaisbrändin myyntiuutiset osuivat samalle viikolle. 

 • Epi

  Kieltämättä tekstistäsi saa kuvan, että uutinen olisi mielestäsi negatiivinen. Se, että ”kaikki män” -kommentti oli heitetty vitsillä, ei mielestäni aukea lukijalle, sillä mikään tekstissä ei viittaa siihen. Ja juuri tuosta kommentista saa mielestäni kuvan, että Nokian tavoin myös Artek olisi lähtenyt suomalaisomistuksesta. Mutta olen myös LareK:n tavoin sitä mieltä, että lähinnä tässä oli varmasti tarkoitus kommentoida itse uutista.

 • Jenniii

  Varmasti olisin voinut muotoilla asian paremmin, siinä olet oikeassa. Koko juttu tuli kirjoitettua vähän hätäisesti, koska sain tietää asiasta jo ennen kuin tuo virallinen tieto myynnistä levisi ja odottelin vähän sormi liipaisimella, että milloin asialle olisi todellinen varmuus ja antaa jokin luotettava lähde. Olennaisempaa postauksessa oli kyllä minusta silti tämä itse uutinen kuin se, mitä mieltä minä asiasta olen. Ehkä sävy oli turhan dramaattinen siihen nähden, että uutinen ei minusta ole välttämättä ollenkaan niin kielteinen, sillä monen postausta kommentoineen tavoin ajattelen, että Vitra voi olla oikein hyväkin koti Artekille. 

 • Vierailija

  Heippa Jenni! Yrityskauppojen parissa työskentelevänä on pakko todeta, että Artek ei enää ole vuosiin ollut suomalaisomistuksessa, vaan ruotsalaisen pääomasijoitusyhtiön. Ja kuten yleensä, myös tässäkin tapauksessa pääomasijoittaja teki exitin. Mitä sitten taas tulee jatkoon, oma kokemukseni on, että pääomasijoittajat ovat usein kiinnostuneita kassavirrasta ja tuotosta, ja heidän tähtäimenään on päästä hankinnasta jollakin aikavälillä eroon, kun taas corporate ownerit, kuten Vitra tässä tapauksessa, saattava ajatella enemmän strategista kokonaisuutta ja viedä uutta hankintaansa eteenpäin ja miettiä muutakin kuin lyhyen tähtäimen kassavirtaa. Tämä siis tällaisena yleisenä kommenttina.

  Kiva blogi Sinulla :)

Related posts