23/08/13

Paniikkisilitys eli kuinka silittää paita ilman silitysrautaa

23 62 P8072898.JPG

Tämä niksi on varmasti tuttu monille jo entuudestaan, mutta koska veikkaan, että silti aika moni ei tule tätä hädän hetkellä ajatelleeksi, niin jaetaanpa nyt silti. :) En tällä hetkellä omista silitysrautaa, mutta huomaan, että silloin tällöin sille kyllä olisi tarvetta. Ja mikä siinä onkin, että sen silitysraudan puuttumisen muistaa aina vasta silloin, kun sitä akuutisti tarvitsisi! Koskaan muulloin asia ei tule mieleen. :P Koska en ole vielä saanut aikaiseksi lähteä silitysrautakaupoille, olen joutunut käyttämään vähän luovuutta, kun eteen on tullut jo sopivasti boheemin rajat ylittävän ryppyinen vaate.

Olen monesti lukenut jostakin neuvoja, että kannattaa laittaa ryppyinen vaate suihkun ajaksi kylppäriin roikkumaan ja vesihöyry suoristaa rypyt. Ja pah! En tiedä, miten kuumissa suihkuissa muilla on tapana lotrata ja miten kauan, mutta olen kokeillut eikä kyllä ainakaan omalla kohdallani ole koskaan riittänyt se höyry suoristamaan yhtäkään ryppyistä vaatetta. Hiljattain olin kuitenkin tilanteessa, että huomasin vasta juuri ennen lähtöä, että paitani oli ihan rutussa eikä ollut oikein aikaa enää keksiä mitään kovin kummoisia kikkakolmosia, joten päätin hätäpäissäni kokeilla seuraavaa: ripustin paidan henkarissaan suihkukoppiin, laitoin suihkun päälle todella kuumalle hetkeksi aikaa ja suuntasin veden siten, ettei se päässyt kastelemaan paitaa. Sitten vain verho/ovi kiinni ja annoin paidan muhia siellä höyryssä hetken ja tadaa, sileää tuli! Tämä ei tietenkään ole kovin suositeltava ja ekologinen niksi jatkuvaan käyttöön, koska vettä ei saa tuhlata. MUTTA akuutteja paniikkitilanteita varten ihan käyttökelpoinen kikka (esimerkiksi matkalaukussa rypistyneen vaatteen suoristamiseen hotellihuoneessa, jossa ei ole silitysrautaa). Älkää kuitenkaan ottako säännölliseen käyttöön – ihan vain ekologisuuden nimissä. :)

Tags: , , ,

Categorised in: Elämä, Muoti

23 kommenttia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 • sonjjja

  Yks hyvä tapa silittää vaate nopsaan on suihkuttaa suihkepullolla ryppyinen kohta kosteaksi ja sitten föönata se kuivaksi ja sileäksi hiustenkuivaajalla! Kampaajilta opittu niksi ja toimii ainakin trikoopaitoihin yms tosi hyvin :)

 • Kärttyri

  Joku silittää kauluksia hiuksille tarkoitetun suoristusraudan avulla… Tiedä sitten, miten arat kuidut reagoivat, puuvillalle ehkä ok. Omassa kihartimessani lämpötilaa voi säätää, joten jos haluaisin aaltoilevia vaatteita, voisin käyttää :P

  Joskus on tullut pestyä joku tahriintunut kohta vaatteessa, minkä jälkeen kuivaus pyyhkeeseen ja sitten föönillä mahdollisimman kuivaksi. Ongelma tietysti on, että kun pesee, niin kankaan pitää olla läpimärkä. Kestää kauan kuivua föönillä.

 • katrin

  myös suihke-/sumutepullolla suihkuttaminen auttaa jos ei halua kauheasti tuhlata vettä! :)

 • LM

  Minäkin suosittelen vaatteen ripustamista henkariin ja suihkuttamista suihkupullolla. Toimii parhaiten jos muistaa jo illalla sumuttaa, niin kuivuu ja suoristuu hyvin sitten yön aikana.

 • Nella

  Oon kanssa kokeillut yksittäisen kohdan kostuttamista ja föönaamista. Toimii! Suoristusrautaakin (jonka lämpötilaa voi säätää) olen käyttänyt hätäpäissäni ovella juuri ennen lähtöä, mutten tohdi tehdä näin useasti, etteivät kankaat haperru.

 • Anna+

  Snadisti pitää kommentoida veden tuhlauksesta: vaikka kuinka käytät Suomessa vettä, se ei auta Afrikan lapsia kuivuudessa mitenkään. Vesi kiertää samassa systeemissä ja Suomessa on a. järviä vaikka muille jakaa, b. koko ajan sataa. Vettä pitää käyttää riittävästi jotta putket pysyisivät kunnossa.
  http://www.lappeenrannanenergia.fi/?valikko=1&sivu=vesi&alasivu=kuluttajatietoa

  Hyvä vinkki kyllä!

 • Jenniii

  Kyse ei tietenkään ole pelkästään Afrikan lapsista, vaan ei sitä muutenkaan kannata tuhlata turhanpäiten. :) Ihan jo vaikka vesimaksujen takia. Ja uskon, että riittävästi tulee kyllä käytettyä ihan päivittäisten suihkujen ynnä muiden myötä. Mutta juu, ei se meidän vesi ketään Afrikassa auta, mutta voi olla, että vesimaksu on aika järjetön, jos tätä ryhtyy vakituisesti käyttämään. ;)

 • sallarai

  Kyllä me Suomessakin kulutamme koko ajan omia makean puhtaan veden varastojamme pienemmiksi, ja kohta kun monista valtioista ihan oikeasti alkaa kokonaan loppua vesi, niin saattaa olla odotettavissa tiukat paikat. Jos ei vedestä nyt ihan aleta sotimaan niin Suomi pystyy kuitenkin ainakin auttamaan muita valtioita, jos ei ole tuhlannut vesiään siihen mennessä :)

 • Celia

  Ja kyllähän se veden lämmittäminen vaatii energiaa myös!

 • Jenniii

  Juuri näin. :)

 • No nyt vain ei voi olla kommentoimatta joka päivä kauluspaitoja käyttävänä miehenä, joka myös pyrkii minimoimaan sekä silittämistä, että hiilijalanjälkeään.

  Ehdottomasti tehokkaimmaksi kokemani keino, on ollut jo alunperin asettaa pesukone (pesen kauluspaidat aina erikseen) linkoamaan alhaisimmalla 500rpm teholla ja vain 3 minuuttia. Tämä jättää paidat vielä reilusti kosteiksi. Kun ripustan paidat kuivumaan, venyttelen ne käsin suoriksi sekä muotoilen kauluskäänteet ”rollaamaan” oikein.

  Lopputuloksena on sekä sileä että minimaalisella energiankulutuksella pesty paita.

 • Jenniii

  Kiitos loistovinkistä! :) Tuota pitää testata silloin, kun ei tarvitse olla ko. paita päällä astumassa ovesta ulos 5 minuutin päästä. ;) Pikaversiona toimii tuo suihku, koska ei varsinaisesti kastele vaatetta, mutta höyry oikoo silti rypyt. 

 • Hilla Elviira

  Ehkä suoristusrauta ei nyt välttämättä vaatteiden silittämiseen ole tarkoitettu, mutta eikös lämpötilat niissä ole jokseenkin samat? Vai olenko ihan hakoteillä? Omassa suoristusraudassa lämpöä on 150-220 astetta.

 • Samaan olen kyllä hotellihuoneissa syyllistynyt! Toivoakseni takiani ei ole liian moni janoon kuollut.

 • Mindeka

  Sama juttu. En ole silittänyt puolisoni kauluspaitoja kohta kolmeen vuoteen lainkaan. Toimii puuvilla/ puuvilla-elastaanipaidoissa.

 • Mindeka

  Siis tuosta yllämainitusta pesu& henkarilla kuivaus- kombosta puhuin ;) Tuli vähän hassuun kohtaan tuo kommentti.

 • Vierailija

  puolison paidan silittämiset nyt toivon mukaan ei ole ollut vastuullasi ikinä! terveisin feministi

 • Puuvillan lisäksi toimii myös ihan ok pellavalle – formaalit tilanteet erikseen. Muita materiaalejahan mies ei tarvitse.

  Mutta on se nyt ihme, jos pariskunta ei 2010 -luvulla voi leimautumatta keskenään sopia kotitaloustöiden työnjaosta. Meillä minä tiskaan – Hän hoitaa pyykit. Mutta kauluspaitoihini koskemisen olen kieltänyt.

 • Jenniii

  Olen samaa mieltä kanssasi siitä, että kai sitä pariskunta keskenään voi sopia työnjaosta miten haluaa. :) Tietenkään ei ole mikään oletusarvo, että jotkut kotityöt kuuluvat automaattisesti toiselle ja jotkut toiselle. Mutta eiköhän puoliso tee vastaavasti jotakin muuta sitten omalta osaltaan, jos toisen vastuulla on silitys? Minä ainakin valitsin vanhempieni kotona aina mieluusti silityksen omaksi hommakseni ja jätin vastaavasti esimerkiksi ruohonleikkuun tai pölyjen pyyhkimisen jonkun muun vastuulle. :)

 • Vierailija

  Voi kuule, jos olen niin onnekas, että miehen vielä tässä elämässä löydän, silitän erittäin mielelläni hänen paitansa, jos hän sitä toivoo. Teen myös hänelle mielelläni ruokaa, sekä siivoan yhteistä kotiamme, sekä huolehdin muutenkin että hänellä olisi mahdottoman hyvä olla. Aika vaikeaksi menee parisuhde, jos ei saa toiselle tehdä mitään palveluksia, ettei vain joku luule meitä tasa-arvottomiksi. ”Toistenne kunnioittamisessa kilpailkaa”, joku viisas sanoi joskus, ja tähän kuuluu mielestäni puheen lisäksi teot – kummankin osapuolen osalta. Rentoa viikonloppua siis, kauluspaidoilla tai ilman!

 • Roosa-Maiju

  Katseeni kiinnityi noihin ihaniin hengareihin! Mistä olet ne löytänyt? :)

  Aurinkoista päivää!

 • Jenniii

  Henkarit ovat tanskalaisen Hayn ja ostin ne sisustusliike Pinosta Helsingin Fredrikinkadulta. :)

 • terttunen

  Tulee varmaan se silitysrauta halvemmaksi. Sitä ei välillä tarvi viikkoihin mutta en silti haluaisi elää ilman.

Related posts