22/08/13

Mattometsästystä olohuoneeseen

28 72 anno-pandora-matto.jpg

Fiilistelin tuossa aiempien kotipostausten yhteydessä, että vähitellen koti todellakin alkaa näyttää valmiimmalta, eikä ole enää niin keskeneräinen muuttolaatikkokasa kuin vielä jokin aika sitten. No okei, varsinaiset muuttolaatikot oli raivattu nurkista jo aikaa sitten, mutta kaikenlaista epämääräistä tavaraa on silti pyörinyt ympärillä vailla lopullista paikkaansa. Yksi hankintalistalla vielä oleva asia on kuitenkin olohuoneen matto, sillä en ole löytänyt oikein mitään mieluisaa. Ihana Hayn Pinocchio-matto sai jäädä vanhaan kotiin, sillä tuntui, että se sopi sinne paljon uutta kämppää paremmin – jotenkin ne värikkäät pallerot vain olivat enemmän edukseen valkoista lattiaa vasten. Tänne kaipaisin jotakin vaaleasävyistä, graafista ja mielellään kaksiväristä mattoa.

Tuumailin jo viime viikolla Molla Millsin Virkkuri-kirjan innoittamana, että voisin ehkä tehdä itse olohuoneeseeni maton. Mollan kuusikulmaista raitamattoa voisi jatkaa nimittäin vain suurempaan kokoon. :) Kirjan ohjeilla syntyy pienehkö eteismatto, mutta suuremman maton tekemisen ei uskoisi olevan mikään ongelma. Eilen illalla, kun kotona kuitenkin oli jo vähän vilu ja jouduin kiskomaan villatakkia harteille ja sukkia jalkaan, mietin, että milläköhän aikataululla tämä käsityötumpelo mahtaa päästä suunnitelmista toteutukseen… Muutenkin voisi olla tarpeen virkistää virkkuutaitoja noin 18 vuoden tauon jälkeen ensin jollakin vähän pienemmällä projektilla. ;) Luulen siis, että teen tuon maton itse vielä jossain vaiheessa, mutta itseni tuntien saattaisi olla, että joutuisin helposti olemaan vuodenkin ilman mattoa, jos jäisin luottamaan omiin käsityötaitoihini ja aktiivisuuteeni. Niinpä olenkin pohtinut, että jos kuitenkin nyt löytäisin jonkun kivan maton, niin voisin ainakin väliaikaisesti hankkia sellaisen.

Olen kolunnut sisustukseen liittyviä verkkokauppoja (tosin vain ne harvat suurimmat, jotka tiedän) ja yrittänyt kaivella kivoja mattoja, mutta oman varsin pienen budjettini puittessa oikein mitään sopivaa ei ole löytynyt. Kunnes tässä ihan viikon sisään bongasin kahden Lily-kollegani blogeista saman kivan maton. Lainahöyhenissä-blogin Piret kertoi mattonsa olevan Anttilan omaa Anno-mallistoa ja pian sen jälkeen tarkat silmäni spottasivat saman kuosin eri värisenä Lilou’s Crush -blogin Hertan kotoa. Annon Pandora-matto olisi villaa, juuri passelin kokoinen (140cm x 200cm) ja kivana lisäjuttuna tuossa on käännettävyys eli se, että matto on hiukan eri näköinen eri puolilta – ilmettä voi siis vaihdella. Periaatteessa väreistä voisin kelpuuttaa minkä tahansa, joten sen osalta en vielä tehnyt päätöstä.  Hintakin sopisi budjetin raameihin mainiosti. Mutta kysyisinkin nyt teiltä, että onko muilla kokemusta tuosta matosta? Onko laatu ihan jees ja oletteko olleet tyytyväisiä? Ja koska koko homma on vielä aika suunnitteluasteella, niin nyt olisi myös hyvä tilaisuus vinkkailla muista kivoista matoista tai mattokaupoista! Kiitos jo etukäteen. :)

EDIT: Tähän mattoonhan minä sitten lopulta päädyin ja jos haluat kurkata, miltä se näyttää käytännössä, niin tsekkaa myös tämä postaus.

Tags:

Categorised in: Koti

28 kommenttia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 • xHenna

  Itse tilasin nettikaupasta tuon Anno Pandora -maton sekä mustana että keltaisena. Molempia testailtiin lattialle ja valokuvailtiin hyvinkin tarkkaan. :) Lopputuloksena oli, että keltainen veti olohuoneen liian keltaiseksi ja lattialle jäi musta-valkoinen. Matto on erittäin kiva ja herättää useissa vieraissa ihastusta. Meillä ainakin matto vaatii alleen ”jarrumattoa”, jotta pysyy paikoillaan. Pienenä miinuksena on villamatosta irtoava pieni ”karva”, muutoin olemme hyvinkin tyytyväisiä mattoon!

 • Kooka

  Itseltäni löytyy Pandora musta-valkoisena ja vaihdoin sen juuri toiseen huoneeseen, kun alkoi pienessä olohuoneessa vähän kyllästyttämään. Laadusta ei ole mitään moittimista, ihanan tuntuinen paljaillekin varpaille, eikä matosta lähde mitään huituleita seilailemaan ympäri taloa. Laadukas, mutta muutaman kuukauden tuijottaneena vähän kyllästynyt kuosiin. (Tätä en sano miehellä, kun väkisin maton halusin) :D jotenkin kun kuviot on niin pienet, niin sekameteliin kyllästyy helpommin, mutta jos se on väliaikaisratkaisu, niin mikäpä jottei!

 • PaulaT

  Saako esittää toiveen, että tekisit jonkun koosteen hyvistä ja laadukkaista sisustusverkkokaupoista. Olen kuumeisesti etsinyt täydellistä päiväpeittoa, mutta ei ole vielä tärpännyt :)

 • Jenniii

  Voi että, en kyllä ole todellakaan ekspertti tässä asiassa eli voisin kaivata lukijoilta vinkkejä tuollaisen koosteen tekemiseen. Muutenkin tilailen loppujen lopuksi itse varsin vähän netistä, vaikka usein tarjontaa netitse kartoitankin, joten sinänsä laadusta ei ole kauheasti tietoa. Päiväpeitteen osalta voin kuitenkin vinkata, että omani on Ellokselta ja olen ollut todella tyytyväinen. :)

 • Jep, mattometsästys käynnissä täälläkin, ainakin periaatteessa. Liian iso olkkari, matot ovat kalliita ja lisäksi kolme elukkaa. Huoh. Taidan olla mieluummin ilman mattoa.

 • Jenni, sun koti on NIIN ihana ja näköisesi :)

  Meillä on tuo Annon Pandora matto, tilasin sen heti kun se saapui verkkokauppoihin, ja ollaan oltu enemmän kuin tyytyväisiä!

  Matto on sen verran iso, että on osittain sohvan ja sohvapöydän alla, joten liukuestemattoa alle ei ole tarvittu, asettui nätisti heti ekoina päivinä (reinat ei rullaannu), nukkaa ei pahemmin lähde, päälle leijaileva pöly ja muut muruset on helppo imuroida pois (villahan hylkii likaa!), pieni koirakin voi temmeltää maton päällä huoletta http://charandthecity.indiedays.com/2013/05/24/olohuoneen-pikkukimppu/olympus-digital-camera-1673/, niin ja kuten joku jo sanoikin, on ihan mukava myös paljaan jalan alla :)

  Huonoja puolia? Valkoinen väri ei ole ihan vitivalkoista, mutta vaikka meillä kotona kovin valkoista onkin, ei se ole haitannut. Ja, ja, jos jotain niin kuvio saatta kyllästyttää jossain vaiheessa, jos on todella pelkistetyn ystävä? Muuta huonoa en oikein keksi :D

  Olohuone-postauksissa se vilahtaakin:
  http://charandthecity.indiedays.com/tag/olohuone-vardagsrum/
  Ja tässä postaus kun matto juuri tuli taloon:
  http://charandthecity.indiedays.com/2012/12/11/pandora-villamatto/

 • Johanna_

  Mulla matto meni palautukseen juurikin tuon (villamatoille tyypillisen) irtoavan nukan takia… mun mielestä tässä matossa ongelma oli pahempi kuin aiemmin hankkimissani villamatoissa. Ajan kanssahan tuo kai vähenee, mutta itse en jaksanut jatkuvaa imurointia. Tosi kaunis matto, joten harmittaa kyllä.

 • Biscotti

  Hei! Ei liity nyt tähän kyseiseen aiheeseen, mutta pääseekö vanhempia postauksiasi enää lukemaan mistään? Tuossa arkistossa näkyy vain tämän vuoden alkuun, vai enkö vaan osaa käyttää (?) Kaipailisin kovasti esim. vanhoja kotipostauksia ja etenkin reissuvinkkejä Firenzeen :)

 • mari w

  Komppaan Charin kommenttia kaikilta osin :) Meillä on ollut harmaa Anno puolisen vuotta ruokapöydän alla ja se on ihan huippu! Sijainti voisi tosiaan olla aika hasardi etenkin kun matto on myös mäyräkoiramme suosikkihengailupaikka, mutta näyttää edelleen lähes uudelta. Suositus siis täältä!

 • esprit

  Meillä on tuo harmaana, tykkään kovasti.

 • sara.

  Ehkä en ole paras henkilö kommentoimaan, koska minulla on maannut tuo kyseinen matto lattialla vasta kolme päivää, mutta olen kyllä ihan rakastunut. Itse päädyin harmaa-valkoiseen, koska pelkäsin musta-valkoisen kontrastin pistävän liikaa silmään, ja keltainen taas ei sovi muuten sisustukseen. Mutta nättejähän nuo kaikki kolme väriä ovat! Ainoaksi miinukseksi itse sanoisin tosiaan monen muunkin mainitseman melko kellertävän sävyn, joka oikein korostuu valkopainotteisen sisustuksen keskellä. Ei se nyt mitenkään hirveältä näytä, mutta kyllä vitivalkoinen olisi parempi.

 • Hihhii, meillä on tuo matto mustana ja oon tykännyt hulluna! Tupareissa joku oli tiputtanut siihen tomaattikastiketta pizzapalan päältä, mutta se lähti vaivatta valkoisesta kohdasta villanpesuaineella kun pikkuisen siitä jynssäsi – ei mennyt siis matto pilalle. :- ) Tässä ei näy lika helposti ja jotenkin kuosi on mun silmissä ajaton. Suosittelen siis! ;–*

 • Leidi

  Hei! Tämä kommentti ei nyt liity tähän postaukseen, sori. Halusin kysyä siitä Sí-parfyymijuhlan pukukoodijutusta. Siis eikö koodina ollut ”tumma puku”? Tarkoittaako se vain että miehillä täytyy olla tumma puku? Olivatko kaikki muut ottaneet koodin turhan kirjaimellisesti, kun naisille kuitenkin oli ”luvallista” pukeutua myös muihin väreihin kunhan asu olisi juhlava, vai kiersitkö sinä sääntöjä (mikä nyt ei varmastikaan olisi kovin vakava rike:D)?

  Hienoja juhlia odotellen, Leidi :P

 • Sade1

  Meillä on tuo harmaa ja se on maailman kaunein matto valkoisella kuultavalla Osmocolorilla käsiteltyä puulattiaa vasten. Meillä myös vieraat aina sitä ihastelevat. Se on ihanan karhean villaisen tuntuinen jalkaa vasten ja mun mielestä siitä ei lähde erityisesti mitään nukkaa. Vaati kyllä meillä myös ”jarrumaton” alle kun muuten liukui kovasti lattialla ja oli vaarallinen.

  Sade

 • iidami

  Tumma puku on vain kyseisen pukukoodin nimi, joka tosiaan perustuu siihen, että miesten toivotaan pukeutuvaan mustaan, tummansiniseen tai mustanharmaaseen pukuun. Naisille se tarkoittaa  joko jakkupukua tai leninkiä, tai jos kyseessä on iltajuhla, olisi suotavaa pukeutua iltapukuun. Väriä ei sinänsä ole määritelty naisille, tärkeämpää on että puvun tyyli ja materiaali sopivat tilaisuuteen ja kellonaikaan.

  Googlella löytyy paljon lisätietoa pukukoodeista, jos kiinnostaa :)

 • Olen tätä mattoa niin monesti ihastellut, että tämän postauksen ja netanttilan alekoodin (-20% koodilla NAAVAUS61) ansiosta lähti vihdoinkin harmaa-valkoinen matto tilaukseen! Tulee meille eteisaulaan liukuestealusmaton päälle, toivottavasti toimii… :)

 • Figlia

  Ostimme miehen kanssa maton mustalla kuviolla uuteen kotiin ja ollaan tykätty paljon! Mitään plussia ja miinuksia en nyt rupea kirjaamaan, kun tärkeät pointit on tulleet tuolla aiemmin :) Mutta suosittelen siis myös!

 • sweaterfowl

  Suosittelisin, että vilkaisisit ihan vaikka puhtaasta sisustuksellisesta ilosta Kristiina Lassuksen mattoja. Olet saattanut kuulla kyseisestä suunnittelijasta? (asuu Italiassa ja toimii Alessilla tällä hetkellä). Kristiinan matot ovat hiukan samanoloisia kuin matot postauksen kuvassa, ehkä hiukan graafisempia ;)

 • HelenaK

  Hei, jos tuo keltainen väri miellyttää niin Ikealla on uusi Stockholm-matto keltaisena, graafisella kuviolla: http://www.ikea.com/fi/fi/catalog/products/10229035/. Kuvio on isompi kuin Pandorassa, ei ala silmissä vilistä.

  Meillä on tuo kyseinen matto ruskeana työhuoneessa, ja melkein on alkanut kaduttaa etten ottanut keltaista. Pandora on kyllä kans kiva, veikkaan että se on kohta yhtä yleinen kun Ikean mustavalkoinen Stockholm :)

 • Aura

  Minä virkkasin keväällä itselleni muutaman pyöreän maton trikookuteista, suurin oli 1,7 metriä halkaisijaltaan ja on nyt ollut tässä yksiössäni keskellä lattiaa vähän niin kuin ”olohuoneen mattona”. Hyvin nätti on tuo Pandora-mattokin mutta kannustan silti myös oman maton virkkaukseen :D Ainakin itse koin että yksi matto syntyi yllättävänkin nopeasti, trikookude on kuitenkin esimerkiksi villalankaan verrattuna aikamoisen paksua ja virkkuutyö suurenee vauhdilla. Ja virkatessa pystyi samalla katsomaan telkkaria tai kuuntelemaan musiikkia, joten matto syntyi ikään kuin vähän itsestään kunhan sen vain sai alulle.

  Sen verran huonoakin omatekoisessa trikookudematossani on, että nimenomaan tuo 1,7 metriä leveä matto on aikamoisen painava ja odotan kauhulla sitä, kun se joskus pitää koettaa pestä. Lisäksi jos ryhtyisin tekemään vielä uutta mattoa, yrittäisin etukäteen jotenkin tarkistaa etteivät käyttämäni kuteet päästä väriä – nyt minulla on nelivärisessä matossa yksi väriä päästävä kude, mikä omalta osaltaan rajoittaa tietysti maton pesemistä painon lisäksi. Mutta toisaalta taitaa kyllä monen muunkin maton pesu olla vähän hankalaa :)

 • saj

  Meilläkin on tuo musta Pandora olohuoneessa ja hyvin on palvellut tammikuusta lähtien. Itse en ole huomannut mitään nukan tai muun huitulan lähtöä, ainoa miinuspuoli on, että kahden erittäin paljon karvaavan kissan taloudessa juuri tuolle matolle tuntuu kerääntyvän karvakasoja, mutta ne lähtee kyllä helposti imuroimalla pois, ihan rikkaimurillakin. Ja sullahan tätä ongelmaa ei edes ole… :D Voin siis kyllä suositella, vaikka aika yleinen matto taitaa nykyisin jo ollakin.

 • Jenniii

  Hihii, no enpä arvannutkaan, että näin suosittu matto olisi. :) Mutta kiitos kovasti kaikista kommenteista, kokemuksista ja vinkeistä! Taidan käydä ainakin kurkkaamassa vielä ensin ihan liikkeessä ennen päätöksentekoa. Uskoisin, että virkkaan kyllä vielä itse maton jossain vaiheessa, mutta tekisi mieli saada lattialle jotakin jo nyt, joten ajattelin ainakin tsekata tämän vaihtoehdon. :) Mutta kiva kuulla, että tämä matto löytyy niin monen kotoa ja positiivisia kokemuksia on noin kovasti!

 • Jenniii

  Voi että, harmittaa kovasti sekä omasta että teidän lukijoiden puolesta, että noita arkistoja ei VIELÄKÄÄN ole saatu siirrettyä Trendin sivuilta tänne Lilyn puolelle. Asiaa on lupailtu muutosta lähtien, mutta ilmeisesti tekniikkapuolen prioriteettilistalla on ollut jatkuvasti kiireellisempiä hommia. Postaukset ovat siis tulossa tänne luettaviksi, mutta toistaiseksi ei auta muu kuin odotella. :( Infoan heti, kun tiedän lisää!

 • Mirri

  Sattuipa hyvin aihe kohdalleen, kävin juuri tänään kotiuttamassa harmaan version Pandorasta. Kodin1:ssä on nimittäin 23.8. asti kaikki matot -30% !

 • Jenniii

  Joo, kiitos Iidami, kun ehdit jo ennen minua vastailla! :) Suosittelen tosiaan googlailemaan lisäohjeita. Riippuu toki hiukan tilaisuuden luonteesta, että miten tiukasti tuota koodia tulee noudattaa – esimerkiksi muotialan tilaisuuksissa usein saa ottaa paljonkin vapauksia tyylin suhteen, kunhan asu on arvokkuudeltaan ja ”hienoudeltaan” tarpeeksi siisti pukukoodiin nähden. Jos kuitenkaan tilaisuuden tarkempi luonne ei ole tiedossa, niin turvallisinta on noudattaa netistä löytyviä ohjeistuksia, jotka nekin tosin usein jättävät melko paljon tulkinnan varaan.

  Kannattaa kuitenkin muistaa, että pukukoodi ei ole mikään maailman vakavin juttu eikä todellakaan mikään laki. Sen tarkoitus on helpottaa juhlavieraita pukeutumaan tilaisuuden arvokkuuden mukaan ja luoda yhtenäistä linjaa juhlavieraiden pukeutumiselle. On toki syytä osoittaa kunnioitusta kutsujaa kohtaan ja pyrkiä noudattamaan pukukoodin mukaista linjaa, mutta välillä tuntuu, että ihmiset hermoilevat näistä niin kovasti tai lukevat ohjeistuksia kuin piru raamattua, että tekisi mieli sanoa, ettei se nyt ihan niin haudanvakava juttu ole. :)

 • Jenniii

  Oi kiitos kovasti tästä vinkistä! Kipaisenpa huomenna Kodin1:een kurkkaamaan maton livenä. :)

 • Hennliina

  Jukka Rintalan suunnittelemat matot ovat graafisia ja laadukkaita. Useita eri kuoseja, värejä ja kokoja.
  Meidän kauttamme saat näitä tuotteita. Lähetät vain post.osoitteesi ylläolevaan osoitteeseen, niin laitan sinulle kuvia tulemaan.

  Yst, terv,
  MKantin plsta
  Henna Mäkelä

 • kuutamolla

  jooopa joo, en itse ostaisi tuollaisia vaan satsaisin käsinsolmittuun mattoon.

Related posts