20/08/13

Matkalla Berliinissä

29 64

Minulla tuntuu olevan aivan uskomattoman huono karma näiden matkapostausten kanssa, koska joka kerta tehdessäni jotain valtavan suurta matkaeeposta jotain ihmeellistä tapahtuu ja onnistun kadottamaan postauksen taivaan tuuliin. Näin kävi nytkin, kun olin kirjoittanut jo tunnin verran Berliini-vinkkejäni ja jonkun virheklikkauksen takia selain heitti minut edelliselle sivulle ja kadotti siinä samassa kaiken kirjoittamani, koska Lily ei ainakaan tällä hetkellä automaattisesti tallenna luonnoksia. Goddamnit! No, aloitetaan siis alusta…

P8173881.JPG

Olin alun perin ajatellut tehdä Berliinistä yhden kootun matkapostauksen, mutta koska kuvia ja ajatuksia kertyi matkan varrelta niin paljon, tuumasin, että on järkevämpää jakaa juttu useampaan eri osaan. Tähän postaukseen kokosin kaikenlaista yleistä asiaa Berliiniin liittyen, mutta tulossa on vielä ainakin muutama ravintolavinkkaus, joitakin shoppailuvinkkejä sekä juttua yhdestä vähän erilaisesta kohteesta. Suurkiitos vielä kaikille Pupulandian lukijoille, jotka jaoitte matkavinkkejänne aiemmin – niistä oli paljon iloa reissun päällä! :) Matkakohteena Berliini on ihan mielettömän monipuolinen kaupunki, josta saa kyllä irti paljon jo viikonloppureissullakin, mutta jonka tutkimiseen kannattaa silti ihannetilanteessa varata enemmän aikaa, sillä nähtävää ja koettavaa vain riittää niin paljon. Vaikka itse olen käynyt Berliinissä jo useamman reissun verran, tuntuu silti, etten ole ehtinyt nähdä vielä paljoakaan. Olen tykästynyt kaupunkiin siinä määrin, että useammankin visiitin jälkeen haluan yhä palata sinne.

P8173876.JPG

Tällä kertaa olin siis reissussa viikonlopun verran Tjäreborgin kampanjaan liittyen ja käytännössä he vain hoitivat käytännön matkajärjestelyt kuten lentojen varaamiset ja hotellibuukkaukset ja minun tehtäväkseni jäi ottaa Berliinistä ilo irti ja jakaa kokemukseni teidän kanssanne. Aika kiva yhteistyöproggis siis – tällaisia lisää! Hotelliksi minulle oli buukattu Tiergartenin alueella sijaitseva Berlin, Berlin -designhotelli, joka on siis ihan massiivinen koko korttelin kokoinen hotellikompleksi. Hotelli oli kaikin puolin kiva, palvelu pelasi, huone oli todella suuri ja aamiainen maittava. Hyvillä mielin voin siis sitä suositella. :) Nettisivujen kuvat eivät mielestäni tee oikeutta huoneille, jotka osoittautuivat paikan päällä paljon odotettua kivemmiksi! Hotellin suhteen voisin antaa Berliinin matkaajille sellaisen vinkin, että vaikka esimerkiksi omassa hotellissamme aamiainen oli todella runsas ja maittava, voi olla kiinnostavampaa jättää hotellidiilistä aamupala pois ja tutustua sen sijaan kaupungin laajaan brunssitarjontaan. Brunssit jäivät tällä reissulla testaamatta juuri siitä syystä, että hotellin aamupala oli niin hyvä ja täyttävä, mutta aiempaan postaukseen lukijoilta tuli lukuisia hyviä brunssiehdotuksia, joten sieltä kannattaa kurkkia vinkkejä!

P8173897.JPG

Tiergarten ei ehkä alueena ole Berliinin kiinnostavimpia, joskin sen lähistöltä löytyy valtavan suuri ja suosittu Tiergartenin puisto ja kävelymatkan päässä sijaitsee myös viime kesänä tsekkaamani aivan upea Helmut Newton -museo. Jälkimmäistä suosittelen lämmöllä jokaiselle valokuvataiteen ja muotikuvien ystävälle – se oli yksi viime kesän matkan kohokohtia ainakin minulle itselleni. Vaikka Tiergartenista onkin jonkin matkaa suositummille alueille, kulkeminen on varsin helppoa, sillä Berliinissä julkiset kulkuyhteydet pelaavat mainiosti, liikkuminen julkisilla on edullista ja metroverkosto on laaja, joten sillä pääsee melkein mihin kaupungin kolkkaan tahansa. Hotellilta oli lyhyt kävelymatka useammallekin eri metroasemalle, joten sieltä pääsi näppärästi liikkumaan ympäri kaupunkia. Taksilla suhailukaan ei Berliinissä maltaita maksa ja esimerkiksi lyhyen matkan taittaminen (alle 2 km) taksilla ei kustanna kuin 4 euroa, jos tietää kertoa kuskille asiasta etukäteen. Taksi lentokentältä hotellille tuonne Tiergarteniin ei maksanut kuin 16 euroa, joten aivan eri hinnoissa tosiaan ollaan kuin Suomessa. Suosittelen kuitenkin jokapäiväiseen liikkumiseen metroa, joka edellä mainituista syistä on varsin näppärä kulkuväline. Aikuisen päivälippu metroon kustantaa vain 6,70 euroa eli alle kolmen yksittäisen lipun hinnan, joten kannattaa ehdottomasti ostaa tuollainen päivälippu, jos tietää, että päivän aikana tulee tehtyä edes se kolme metromatkaa.

P8173786.JPG

Kiehtovinta Berliinissä on minusta sen monipuolisuus ja monimuotoisuus. Samassa kaupungissa sijaitsevat rinta rinnan sulassa sovussa mielettömän koristeelliset historialliset pytingit, DDR:n aikojen karut ja paikoin melko rähjäisetkin betonimötiskät sekä nykyaikaiset modernit rakennukset. Kaupungin monipuolisuus ja ristiriitaisuus ei rajoitu silti vain arkkitehtuuriin, vaan koko paikan henki on täynnä äärilaitoja: Euroopan trendikkämpiin kuuluva kaupunki on samanaikaisesti myös historiallisesti todella kiinnostava kohde. Maailmanhistorian näkökulmasta kiinnostavinta Berliinissä lienevät erilaiset Holocaustiin liittyvät museot, joita kaupungissa on paljon. Juutalaisvainojen historiaa ei peitellä, vaan se näkyy varsinaisten museoiden lisäksi pieninä yksityiskohtina ympäri kaupunkia. Erilaisia pieniä muistomerkkejä on siellä täällä esimerkiksi pieninä metallilaattoina kaduilla ja talojen seinillä. Vaikka juutalaiset olivat Holocaustin puhutuin ja tunnetuin kohde, osansa vääryksistä ovat saaneet myös romanit, seksuaalivähemmistöt sekä eri tavoin vammautuneet ja kehitysvammaiset (miten sana disabled kääntyy tässä yhteydessä järkevimmin?), ja myös heidän muistoaan kunnioitetaan kaupungissa monin tavoin.

P8183971.JPG

Paljon shittiä Berliinissä (ja Saksassa muutenkin) on siis aikanaan tapahtunut ja reissusta kannattaa kyllä uhrata osa tähän historiaan tutustumiselle. Vierailin itse tällä reissulla Holocaust-muistomerkillä, josta kirjoittelinkin jo aiemmin. Suosittelen ihan jokaiselle Berliinin matkaajalle visiittiä keskustassa sijaitsevalle muistomerkille, joka oli tämän reissun vaikuttavimpia elämyksiä. Olen vieraillut aiemmin Jerusalemin reissullani Holocaust-museossa ja se kokemus veti kyllä aika hiljaiseksi, joten jos siis aikaa ja mahdollisuuksia on, niin kannattaa tutustua myös tähän puoleen Berliinistä. Kaupunki tosin on täynnä kaikenlaisia muitakin kiinnostavia museoita ja näyttelyitä, joten myös niissä riittää nähtävää.

P8173886.JPG

Berliini tunnetaan matkakohteena myös lukuisista edullisista ja hyvistä ravintoloistaan, shoppailumahdollisuuksistaan sekä on siinä sivussa myös Euroopan trendikkäimpien bilekaupunkien maineessa. Esimerkiksi Mondon matkaopas tarjoaa aika kattavasti vinkkejä hotelleista, ravintoloista sekä historiallisista kohteista, mutta yöelämän osalta kaupungin tuulet vaihtavat suuntaa sen verran tiiviiseen tahtiin, että tuoreimmat vinkit kannattaa tsekata esimerkiksi blogeista. Itse tykkään kaikkein eniten Berliinissä vain kävellä ja kierrellä ympäriinsä maisemia ja tunnelmaa fiilistellen esimerkiksi Mitten ja Prentzlauer Bergin alueilla, istuskella kahviloissa ja katsella ympärilleni, koska nähtävää kyllä riittää. Vaikka julkiset kulkuyhteydet pelaavat Berliinissä mahtavasti, kaupunki on niin valtava, että kävelyä tulee väkisinkin paljon. Kannattaa siis varata mukaan hyvät kengät!

P8173889.JPG

Tämän postauksen viimeisenä pointtina haluan vielä mainita yhden aika olennaisen jutun: varaa matkalle mukaan käteistä. Berliinissä käy hämmästyttävän harvassa paikassa maksuvälineeksi pankki- tai luottokortti. Tuntuu uskomattomalta, että Euroopan suurimpiin kuuluvassa kaupungissa meininki on tämä, mutta näin se vain todellakin on. On ajoittain todella turhauttavaa, että Saksan kaltainen maa on tällaisessa asiassa aivan kehitysmaan tasolla, mutta kyse taitaa silti enimmäkseen olla vain saksalaisten pihistä luonteesta. Koska he eivät halua maksaa luottokorttiyhtiöille maksujen yhteydessä mitään ekstraa, älynväläyksenä on sitten keksitty, että esimerkiksi sellaisia kansanvälisesti jokseenkin yleisiä maksukortteja kuten Visa tai Mastercard ei Berliinissä (ja oletettavasti muuallakaan Saksassa?) lähes missään voi käyttää. Suuret kansainväliset vaateketjut kyllä kelpuuttavat korttimaksut, mutta esimerkiksi yhtään pienemmissä putiikeissa, ravintoloissa ja taksissa on syytä olla käteistä matkassa. Myöskään metron lippuautomaatit eivät kelpuuta Visaa tai Mastercardia eivätkä 10 euroa suurempia seteleitä (mikä aiheutti jonkinasteista lievää turhautumista aina välillä). Osassa lippuautomaatteja eivät käy setelit laisinkaan ja vaikka kävisivätkin, kymppisi saattaa hyvin olla juuri sen verran ryppyinen, että masiina ei sitä huoli. Kolikot ovat siis erittäin jees! ;)

Muutama Berliini-postaus on siis vielä tulossa, mutta tässä oli nyt tällaista yleistä höpinää ja valokuvapläjäystä ensi alkuun! :)

P8173787.JPGP8173776.JPGP8163753.JPG

P8173822.JPGP8173821.JPG

P8173874.JPG

P8173884.JPG

P8173895.JPGP8173882.JPG

Photos: Jenni Rotonen / Pupulandia

Tags: , , ,

Categorised in: Matkat

29 kommenttia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 • Kanelibasilika

  Hyvä vinkki tuo käteinen, kiitos! Nimim. syyskuun puolivälissä Berliiniin :)

 • Hosuli

  Tuo käteisen kelpaamattomuus on tosiaan aika jännä juttu. Edes suurimpien ruokakauppaketjujen kassoilla ei kelvannut Visa. Onneksi valuutta on sentään sama.

  Onkohan joissakin Saksan kaupungeissa vähän modernimpi meininki luottokorttien suhteen? Ainakaan Hampurissa ei ollut Berliiniä kummempi tilanne.

 • Mikko

  Nousee matkakuume, Berliini on mahtava. Mä olin juuri kesällä Tukholmassa reilun viikon, ja en kertaakaan koskenut käteiseen. Kortti kävi ihan joka kioskissa, baarissa ja kaupassa. Metroliputkin sai automaatista maksettua kortilla. Yhteen museon säilytyslokeroon olisi tarvinnut kolikoita mutta saatiin sinnekin sitten ottaa reput messiin. :)

 • Vautsi, olipa hyvä ja informatiivinen postaus Berliinistä. Tässähän nousee ihan matkakuumee!;) olen käynyt kaikki kouluni englanninkielellä ja asunut usassa, joten itse ehdottaisin, että ”Disabled” voisi olla vaikka henkisesti/liikunnallisesti rajoittunut, mutta ei tuo vammautunutkaan huono käännös ollut. :) toivottavasti tänne eksyy vielä joku kunnon englanninkielen taituri, jolla olisi näkemyksiä asiaan!;)

 • IMH

  Lyhyt ja ytimekäs vastaus: Ei ole :D

 • Nikolai

  Itse en aikoinaan saanut ostettua metrolippua kortilla eikä automaattia ollut lähimaillakaan (en siis tiennyt tätä rahapolitiikkaa). Noh pummilla siis ja arvatenkin tarkastajat sattuivat samaan vaunuun. Onneksi pääsin määränpäähän ja selvisin puhumalla sakoista. Silloin Brysselissä asuessani ostin kyllä aina lipun, mutta ikinä ei tarkastajia näkynyt. Huvittuneena naureskelin, että kyllä se saksalaisten tunnettu tarkkuus taitaa pitääkin paikkansa. :D

 • Hanna @ Näköpiirissä

  Käteisen käyttäminen on kyllä turhauttavaa, aina saa jännätä, että riittääkö rahat. Ihana seurata Berliini-postauksiasi, varsinkin kun itse olen vielä täällä. Kaksi viikkoa huikeaa Berliini-kesää jäljellä, mutta pakko tänne on tulla vielä ja vielä ja vielä uudelleen. Kuin toinen kotini.

 • Hosuli

  Tämä selvä!

 • laprilll

  Muistan, että itsekin Berliiniin matkatessani turhauduin käteisen käyttämiseen. Jos jossain sattui käymään pankkikortti, täytyi sen olla saksalainen. Ja jos se käteinen lompakossasi sattui loppumaan, niin rahan nostaminen ulkomailla maksaa aina muutaman euron. Ihan käsittämätöntä, että maa, joka pyörittää suunnilleen koko Euroopan raha-asioita, ei tunne kansainvälisi pankki- ja luottokortteja.

  Onneksi Saksassa asuva ystäväni varoitti minua etukäteen ja osasin varata tarpeeksi käteistä mukaani. Olen saanut tapella pankkikorttien kanssa muissakin suurkaupungeissa, kuten Roomassa ja Lontoossa. Suomi näyttäiksi olevan tässä asiassa edelläkävijä.

  Muuten Berliini oli kyllä ihana kokemus. Minuakin viehätti juuri tuo monipuolisuus ja tietynlainen ristiriitaisuus. On ihan ok, että toisella puolen katua on puoliksi hajonnut talonrötiskö ja toisella puolella supermoderni lasipalatsi… :)

 • englantilaisen filologian opiskelija

  Disabled = vammainen. Ei sen vaikeempaa :) Voin toki olla väärässäkin, mutta itse ymmärrä sanan juuri noin. Sana vammainen voi tarkoittaa liikunta-, aisti- tai kehitysvammaista. Disabled kattaa nuo kaikki.

 • Emmi L.

  Saksalaiset on mun kokeman mukaan aika perinteistä pitävää porukkaa ja siksi luulen, että käyttävät aina käteistä. Onneksi tuolla on kuitenkin aika paljon pankkiautomaatteja joista nostaa hädän tullen rahaa :) Muistan kuinka mua ärsytti Saksassa toi rahajuttu ja pankissa ramppaaminen :D

  Emmi L.
  http://happyfeetingblogi.blogspot.com

 • Kielipoliisi

  Kiva postaus kivasta kaupungista, mutta nyt on kyllä pakko mainita että sana Holocaust kääntyy kyllä myös ihan suomen kielle sanaksi holokausti (tai juutalaisvainot, mutta tekstissäsi selvästi tarkoitit yleisesti eri kansanryhmien vainoamista) ja se kirjoitetaan pienellä!

 • Pilvikki

  Tosiaan, jos vaan mahdollista, niin ota jo Suomesta tarpeeksi käteistä rahaa mukaan. Julkisen liikenteen lipuista sen verran, että Tegelin lentokentällä on BVG:n (Berliinin HSL) palvelupiste. Ostettiin jo heti sieltä 7 päivän lippu, joka käy kaikissa liikennevälineissä (lippuja on myös vähemmille päiville). Se tarvii leimata vaan ekalla käyttökerralla ja siitä lähtee aika rullaamaan ja voi suhata ihan vapaasti. Voi valita mitkä vyöhykkeet haluaa (A, B ja C). Kaikki kolme vyöhykettä maksoi muistaakseni n. 35 euroa / 7 päivää ja tuli ihan takuulla se raha käytettyä monta kertaa! Berliinissä tosin pärjää oikeastaan pelkillä A ja B -vyöhykkeillä. C on jo kauempana, mutta sillä sijaitsee Oranienburgin kaupunki, jossa on Sachsenhausenin keskitysleiri. Tuli muuten maanantain aamuruuhkassa lipuntarkastajakin! ;)

 • lamay

  Yksinkertainen syy on tipit. Miksi mikään ravintola tippikulttuurissa haluaisi sallia kortit ja menettää tipit?!? Ketjuliikkeissä tai pikaruokaloissa harvemmin tipataan, joten maksutavalla ei ole väliä.

 • Jenniii

  No ei korttien käyttö muuallakaan maailmassa ole tippikulttuuria tappanut. ;) Esimerkiksi Italiassa ja Ranskassa kummasti kelpaa kortti, vaikka ihan samalla tavalla on tippauskulttuuri voimissaan. Korttimaksun voi hyvin määrittää suuremmalle summalle tai tipin antaa kolikoina, vaikka varsinaisen maksun suorittaisikin kortilla.

 • Jenniii

  Ja sama käteiskäytäntöhän koskee siis ihan kaikkia mahdollisia paikkoja Saksassa, mukaan lukien kaupat ja metroaseman lipunmyyntiautomaatit, joiden osalta tippi ei kyllä ole millään muotoa relevantti asia. Arvelisin siis tuon teorian olevan vähän kauaa haettu. :)

 • JonnaK

  Kuulostaa tutulta tuo pankkikortti/käteinen -turhautuminen. Itse kävin läpi samaa muutettuani Belgiaan. Nyt olen kyllä tottunut ajatukseen ettei monessakaan paikassa voi maksaa kortilla mutta silti monesti unohdan nostaa käteistä. Ehkä sitten seuraavien 4 vuoden kuluttua opin jo tämänkin asian. ;) Maassa maan tavalla, mutta hyvä tietää tuokin asia etukäteen kun lähtee matkalle Saksaan (tai Belgiaan).

 • Jenniii

  Hassua kyllä, etten muista ollenkaan tällaista omilta Belgian ajoiltani – vai lieneekö Brysselissä eri meno? Minä muistaakseni maksoin sujuvasti kortilla lähes joka paikassa ja muistanpa vielä ihastelleeni edistyksekkäitä kortinlukijalaitteita vuonna 2007, jolloin ne eivät vielä olleet saapuneet Suomeen ainakaan kovin laajalti. Asutko siis Brysselissä vai jossain muualla? Tai kenties minä vain poikkeuksellisesti asioin sitten pääpiirteittäin paikoissa, joissa korttimaksu kelpuutettiin? Kummaa. :)

 • hulihuu

  vahvistan myös: ei ole!

 • lottas

  voi jessus miten NÄTTEJÄ kuvia osaat ottaa. mä vaan hyrrään täällä nautinnosta^^

 • Pin

  Hienoja ja tunnelmallisia kuvia! Mistä mekkosi mahtaa olla?

 • Jenniii

  Kiitos! :) Tarkoitatko sitä tummansinivihreää mekkoa, joka näkyi niissä muistomerkki-kuvissa? Se on Zara-alelöytö viime kesältä, Berliinistä itse asiassa myös. :)

 • Nikolai

  En kyllä muista minäkään Monsissa ja Brysselissä asuneena. Jopa pienissä kylissäkin toimi kortti tai ainakin niissä jossa vierailin. Ainut paikka missä kortti ei ole käynyt oli Brysselissä pienessä afrikkalaisessa liikkeessä, jossa oli myynnissä mm laitonta puutavaraa.

 • Jenniii

  Kiitos tarkennuksesta. Omaan korvaan tuo suomennos kuulostaa vain jotenkin niin väärältä. :D Vähän kuin pitsa pizzan sijaan. 

 • mmiu

  Vinkki: kannattaa opetella tapa kirjoittaa postaukset ensin johonkin tekstinkäsittelyohjelmaan, joka tallentaa tekstiä automaattisesti ja copypasteta juttu sitten valmiina blogin tekstikenttään. Nimimerkillä Kokemusta on.

  Ja kumma, kun monet nurisevat tuosta kortilla maksamisen mahdottomuudesta. Itselläni on tapana matkoilla käyttää lähes pelkästään käteistä, sillä tavalla hahmotan käytettävissä olevat varat paremmin ja pysyn budjetissa. Tyylejä on toki monia.

 • Kääntäjä

  Näin juuri. :)

 • Jenniii

  Arkailen itse jotenkin tuon vammainen-sanan käyttöä, koska ihmiset ovat niin älyttömän herkkänahkaisia näissä jutuissa, enkä ihan tiedä, mikä on poliittisesti korrekti termi suomeksikaan. Mutta hyvä siis tietää, kiitos! :)

 • meikä

  Myös käteisellä maksamisen kulttuuri juontaa juurensa Natsi-Saksaan ja heidän todella tiukkaan valvota- ja seurantakulttuuriin. Ihmiset mielummin nostavat rahaa ja käyttävät sitä ilman, että mikään taho saa tietää mihin rahojaan laittavat oli kyseessä sitten pankki tai mikä tahansa muu laitos. Saksalainen kaverini kertoi, että kanta-asiakaskortteja tai muita vastaavia bonuskorttijärjestelmiä ei ole juurikaan olemassa. Ne eivät ikinä kannattaisi, sillä ihmiset eivät halua, että kukaan ulkopuolinen saa tietoja heidän henkilökohtaisista asioista. Ei kyllä voi moittia, kun tietää mitä on taustalla. Samoin saksalaiset ovat harvoin koko nimellään esim. Facebookissa. Varsinkin vanhemmalle kansalle on kauhistus, että joku haluaa vapaaehtoisesti omalla nimellään kirjoitella asioita nettiin ja laittaa sinne kuviaan. Yllättävissäkin asioissa tulee historia vastaan…

 • nija

  olipas mahtavaa luetavaa tulevalle berliini ensikertalaiselle kiitos tästä sain tietää paljon uutta

Related posts