18/08/13

Pylväiden varjossa

13 70

Yksi paikoista, jotka ehdottomasti halusin nähdä tällä Berliinin reissulla oli Holocaust-muistomerkki, joka on rakennettu Berliinin keskustaan 2003-2005. Paljon keskustelua herättänyt muistomerkki näkyy usein turistien kuvissa korkeine kulmikkaine pylväineen. Kyseessä on siis juutalaisten surmille omistettu muistomerkki, joka koostuu lähes 3000 erikorkuisesta betonipylväästä, jotka on pystytetty hieman sokkeloiseen ja labyrinttimäiseen muodostelmaan. Pylväiden välisillä käytävillä voi vaellella ja jotkut mielellään kiipeilevät niiden päälläkin. Muistomerkki sai aikanaan varsin ristiriitaisen vastaanoton, mutta kyseessä on todellakin hyvin vaikuttava rakennelma. Muistomerkin alapuolella on maan alla myös aiheelle omistettu museo, jossa en itse tällä kertaa käynyt, mutta monet Pupulandian lukijat sitä suosittelivat. 

P8173935.JPG

Säästin visiitin muistomerkin luona iltaan, koska kauneimmillaan jylhä pylväsrivistö on minusta auringonlaskun aikaan hiukan jo hämärtyneessä ja tunnelmallisessa valossa. Jotenkin kirkas päivänvalo ja auringonpaiste eivät vain olisi tuntuneet tekevän oikeutta parhaalla mahdollisella tavalla tuolle varsin pysäyttävälle paikalle. Ja se todella oli varsin pysäyttävä. Voisin jopa kuvitella, että korkeiden pylväiden välissä vaeltelu voisi olla melko meditatiivista puuhaa. Tämä on minusta ihan ehdoton kohde jokaiselle Berliinin kävijälle – todella hieno kokemus. Suosittelen!

Berliinin matkani on sponsoroinut Tjäreborg.

P8173910.JPG P8173917.JPG P8173939.JPG P8173960.JPGP8173940.JPG P8173942.JPG

Tags: , , , ,

Categorised in: Kulttuuri, Matkat

13 kommenttia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 • Mapsu

  Oli taas aukko sivistyksessä,kun en tiennyt tuollaisen monumentin olemassaolosta. Siis kiitos kaunis sen esiin tuomisesta ja puhuttelevista kuvista. Oli varmaan vaikuttavaa kävellä siellä…

 • Lola.

  Kävin Berliinissä pari vuotta sitten, ja tuo monumetti oli yksi ihanimmista. Käytiin siellä myös iltapäivällä, aurinko oli suht korkealla kun oli heinäkuun alku.
  Kun vaelsimme, tuli törmättyä tiettyihin ventovieraisiin ihmisiin niin monta kertaa että jossain vaiheessa asia alkoi huvittamaan (että kuinka oli mahdollista törmätä koko ajan tuohon samaan henkilöön niin isossa ’sokkelossa’ kun oli paljon muitakin ihmisiä) ja erään vieraan henkilön kanssa meni jo lähelle ’hide and seek’. :)

  Pointtini on, että jotenkin toi monumentti saa ihmiset lähestymään toisiaan – ja siinä mielestäni myös pysähtyvä ajatus kun miettiä, minkälainen muistomerkki on kyseessä.

  Ja Jenni, ihastuttavat kuvat! :)

 • Emmi L.

  Mä jostain syystä rakastan tota muistomerkkiä. Mun mielestä se on kaunis ja erilainen :) Ihanan tunnelmallisia kuvia jälleen kerran!

  Emmi L.
  http://happyfeetingblogi.blogspot.com

 • mayasofia

  hei toivottavasti muistat tän kysymyksen reissun jälkeen: sulla oli kaveri joka oli lähdössä maailmalle ja antoi sulle ne tosi kivat värikarttakortit – mistä ne oli, saako jostain? :) kauniita kuvia ja ihana berliini!

 • Minie

  Mayasofia, olisivatko kyseessä olleet Pantonen värikortit? Näitä saa ainakin Akateemisesta kirjakaupasta, myös verkkokaupasta.

 • maya sofia

  joo, tuohan se olikin! danke. tosin eilen pinterest reissuillani löysin myös ihanan sivuston; http://design-seeds.com/index.php/search jolla pystyy ite etsimään täydellisen värisävyn ja sitten saa sitten muutamia sopivia paletti-vaihtoehtoja :)

 • Jenniii

  Suosittelen todellakin käyntiä tuolla, jos Berliinin reissua on tiedossa. Upea paikka. :)

 • Jenniii

  Ihmisiin törmääminen tuolla käytävillä on kyllä hauskaa ja itse asiassa tuo havaintosi sen myötä syntyvistä kohtaamisista on aika osuva. :) Todella upea paikka kyllä, taidan käydä tuolla joskus vielä toistekin.

 • Jenniii

  Olen ihan samaa mieltä! Ja tykkään siitä, että muistomerkki ei ole jotain, mitä voi vain katsella, vaan tämän voi myös kokea

 • Jenniii

  Joo, kuten ystävällinen lukija ehtikin jo vinkkailla, niin kyseessä tosiaan ovat nuo Pantonen värikortit, joita myydään myös verkkokaupoissa. Googlaamalla löytynee parhaiten. :)

 • Jenniii

  Mainiota! Kiitos vinkkauksesta ja olipa hauska myös tuo linkkivinkki!

 • Pin

  Tunnelmalliset kuvat ja kivan erilainen postaus.
  Saako tiedustella mikä mekko sinulla on kuvissa?

 • Jenniii

  Kiitos! :) Mekko löytyi viime kesän alennusmyynneistä Zarasta, Berliinistä itse asiassa juurikin. :)

Related posts