16/08/13

Selkä kuntoon

23 104 P1012251.JPG

Olen pitkään miettinyt, että haluaisin kirjoittaa vähän ryhti-asioista ja selän hyvinvoinnista, koska uskon aiheen koskettavan itseni lisäksi aika montaa muutakin. Tietokoneen äärellä työskentely ja stressaava elämänrytmi nimittäin aiheuttavat takuulla muillekin päänsärkyä, kirjaimellisesti. En ole vieläkään saanut omaa tilannettani täysin korjattua, mutta uskon olevani matkalla oikeaan suuntaan.

Luulen, että useimmat ajattelevat hierontaan menemistä sellaisena arjen luksusjuttuna ja hemmotteluna – niin ajattelin jossain vaiheessa minäkin. Sittemmin suhtautumiseni asiaan on muuttunut. Edelleenkin ajattelen, että hieronta voi olla ihana rentoutushetki arjen keskellä, mutta siinä vaiheessa, kun lääkäri oikeastaan määräsi minut menemään hierontaan, tuntui, että luksuksen sijaan oli kyse jostain ihan muusta. Lääkärin määräyksen taustalla olivat krooniset niska-hartia-jumitukseni, jotka stressiin yhdistettynä alkoivat aiheuttaa minulle migreeniä, josta en ollut kärsinyt koskaan aiemmin. 

P1014007.JPG

Olen koko elämäni kärsinyt huonosta ryhdistä ja muistan teini-iän angsteissa isän patistusten suoristaa selkäni aiheuttaneen minussa suunnilleen päinvastaisen reaktion. Vedin kiukuissani hartiat entistä enemmän lysyyn ja lysyssä ollaan yhä. Olen nyt aikuisella iällä huomannut, että liikunnalla on ryhtiini todella positiivinen vaikutus ja etenkin baletti on aivan mahtavaa ryhtiliikuntaa. Lähes 30 vuoden aikana kertyneitä lihasjumeja ei kuitenkaan auota ihan hetkessä ja luontaisesti väärän asennon, monta vuotta huonossa työasennossa tietokoneella vietetyn ajan ja stressin aiheuttamien jännitteiden tuloksena ollaan tilanteessa, jossa olen suoraan sanottuna aika hemmetin jumissa. Siitä huolimatta kesti varsin kauan, ennen kuin sain sen lääkärin määräyksen jälkeen aikaiseksi mennä hierojalle.

En tiedä, miksi kynnykseni mennä hierojalle oli niin korkea. Ehkä se liittyi siihen, etten ollut koskaan käynyt. Ehkä osittain siihen, että lääkärin sanoista huolimatta ajattelin silti hierontaa sellaisena ylimääräisenä arjen hemmotteluna. Onnekseni tapasin sattumalta thai-jooga-workshopissa viime syksynä hierontaterapeutti Jaakko Jääskeläisen. Menin ihanan Nita Arpiaisen kutsumana käymään muutaman tunnin thai-jooga-sessiossa eräänä arki-iltana ja suurin osa harjoituksista tehtiin pareittain. Valtaosa workshopissa olevista tunsi toisensa tai oli tullut tilaisuuteen kaverin kanssa, mutta minä olin vailla paria. Niin oli myös Jaakko, joten niinpä teimme harjoitukset yhdessä ja puolivahingossa tutustuimme siinä sivussa. Jaakkoa kiinnosti thai-joogan lisäksi myös thaijoogahieronta ja jokin aika jooga-tuokion jälkeen hän otti minuun yhteyttä ja kutsui minut kokeilemaan thai-hierontaa. Monien mielikuvat thai-hieronnasta rajoittuvat suttuisiin ja jouluvaloin koristeltuihin hierontaputiikkeihin syrjäkaduilla, mutta se oikea thai-hieronta on ehdottomasti kokeilemisen arvoinen juttu.

P1014009.JPG

Marssin Jaakon pakeille mielikuvissani nimenomaan ihanan rentouttava hemmotteluhetki, mutta kylläpä olinkaan väärässä. :D Thaijoogahieronta on varsin fyysistä ja hieroja käyttää siinä omaa kehoaan apuna – ja thai-hieronnan aiheuttamista mielleyhtymistä huolimatta mistää sellaisesta ei kuitenkaan ole kyse. ;) Ehkä ei ole kaikkein eniten kokeilemaan houkutteleva ja kannustava kommentti sanoa, että hemmottelutuokion sijaan minusta tuntui enemmänkin siltä kuin olisin joutunut kidutuskammioon. Se ei varsinaisesti johtunut Jaakosta, vaan enemmänkin siitä, että vasta siellä hierottavana ollessani oikeastaan tajusin, miten jumissa olenkaan. Tuntuu hullulta, että kaiken kiireen ja stressin keskellä sitä on jotenkin niin etäällä omasta kehostaan, ettei oikeastaan edes tunne niitä kaikkia jumituksia ja jännitteitä, ennen kuin tilanne äityy todella pahaksi, kuten omalla kohdallani kärjistyi migreeniksi. Vasta hierojan kosketuksen kautta tunsin oman kehoni karmaisevan tilan, kun sattui niin pirusti. Niin siis sellaiset asiat sattuivat, joiden ei kuuluisi sattua. En siis saanut hemmotteluhetkeä, vaan kokemus oli varsin kivulias ja fyysisesti rankka, mutta sitä suuremmalla syyllä totesin, että lääkäri oli oikeassa: taidan todella tarvita sitä hierontaa. Niinpä varasin Jaakolta uuden ajan siltä seisomalta.

Nyt kesätauon jälkeen palasin tällä viikolla hierojani pakeille ja lattialla tehdyn thai-hieronnan sijaan kokeiltiin tällä kertaa perinteisempää pöytähierontaa. Kivutonta ei ollut sekään. Kesätauon aikana huomasin itsekin omat jumitukseni ja ehdin jo kaivata hierontatuokioita. Olen ehtinyt laukata balettitunneilla ja hoitaa kotiini työpisteen, jossa ergonomia on kohdallaan fysioterapeutin ohjeiden mukaisesti: tuoli mahdollisimman lähellä pöytää, ryhdikäs asento ja kyynärvarret leväten pöytätason päällä. Jaakko kuitenkin totesi tämän viikon visiitillä niska- ja hartiajumitusteni olevan jo sillä tasolla, että tuskin saisin niitä omin avuin korjattua. Niinpä edessä taitaa siis olla ainakin syksyn verran vähenemässä määrin kivuliaita (toivottavasti ainakin) hetkiä hierojan pöydällä tai lattialla.

P1014012.JPG

Tuntuu, että olen fysioterapeutin ja hierojan ansiosta oivaltanut omasta kehostani merkittäviä asioita. Yksi olennaisin juttu on ollut se, mitä fysioterapeutti sanoi minulle joskus reilu vuosi sitten: on oikeastaan aivan sama, jos tekee joitakin liikunnallisia harjoituksia viikossa, mikäli istuu joka päivä 8 tuntia huonossa asennossa. Tietenkään ei ole turhaa liikkua ja harjoittaa lihaksia sillä tavoin, mutta jatkuva huono työasento tekee oikeastaan sen kaiken fyysisen työn tulokset tyhjiksi. Niinpä olen onnellinen, että minulla on viimein hyvä työpiste, jossa pystyn työskentelemään paremmassa asennossa. Kuten totesin jo alussa, niska- ja selkäpulmieni taustalla on varsin pitkä historia ja monenlaisten asioiden summa, eikä tilannetta korjata hetkessä. Kehoni on oppinut väärän asennon ja tuosta väärästä asennosta pois opetteleminen ei käy hetkessä, mutta toivon ainakin, että olen matkalla oikeaan suuntaan. Toinen iso oivallus on ollut se, että vaikka en aina tunnekaan jumituksiani, se ei tarkoita, etteivätkö ne olisi siellä. Oli oikeastaan aika huikaisevaa tajuta juuri se, että vasta toisen ihmisen kosketus sai minut kunnolla kosketuksiin oman kehoni kanssa – siinä on jopa jotakin aika runollista.

Omien selkäpulmieni kanssa taistelleena haluan sanoa teille, että tehkää tilanteelle jotakin jo ennen kuin se ajautuu tähän pisteeseen, missä minä olen. Korjatkaa työasentonne, liikkukaa, käykää hieronnassa, pitäkää työskentelyn lomassa taukoja ja verrytelkää. Pienillä jutuilla voi olla huima vaikutus! Itse uskon vahvasti, että omalla kohdallani paremmat ajat ovat edessä. Ja lienee hyvä herätä tilanteeseen nyt ja huoltaa kehoa, kun vielä on nuoruutta ja terveyttä jäljellä. :)

Haluan tässä yhteydessä myös jeesata ystävääni Jaakkoa, joka on todellakin ollut aikamoinen ihmemies ja laittanut mielikuvani hieronnasta täysin uusiksi. Jos siis tarvetta tai kiinnostusta olisi hieronnalle, niin tässä on hieroja, jota voin tyytyväisenä asiakkaana lämmöllä suositella. Lisätietoa erilaisista hieronnoista, hinnoista sekä Jaakosta itsestään löydätte hänen nettisivuiltaan TÄÄLTÄ. Jaakko tarjoaa nyt kaikista elokuun aikana varatuista ajoista 10 euron alennuksen Facebook-sivujensa tykkääjille, joten jos haluatte mennä kokeilemaan, niin käykää ensin tykkäämässä sivuista ja käykää sitten varaamassa aika netin kautta tai ottakaa yhteyttä Jaakkoon. :) Aika voi siis mennä myöhempäänkin syksyyn, kunhan se vain varataan elokuun aikana. Postauksen kuvat ovat Jaakon entisistä työtiloista Tehtaankadulta, mutta nykyään hänen toimitilansa sijaitsevat ihan Helsingin keskustassa Eerikinkadulla.

P1014010.JPG

Kuvat: Jenni Rotonen / Pupulandia

Tags: , , , ,

Categorised in: Elämä

23 kommenttia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 • Psyykkisillä asioilla on yllättävän suuri merkitys niskan ja selän kuntoon. Itselläni ne ovat kroonisesti jumissa ja käynkin hieronnassa aina 2-4 viikon välein – riippuen kulloisestakin jumituksesta. Nyt viimeisen parin kuukauden aikana hierojani on sanonut, ettei ole nähnyt selkääni näin hyvässä kuosissa sitten..ööö.. koskaan! Ainoa mikä on muuttunut kesän aikana, on se, että lähdin vihdoin huonosta parisuhteesta. Eli vaikka kuinka liikkuisi, niin myös psyyke on saatava tasapainoon. :)

 • Hosuli

  Olen alkanut käydä hierojalla juuri samasta syystä. Migreeni ei ole leikin asia. Mulla siihen vaikutti tosin myös hormonaalinen ehkäisy, mutta niska-hartiajumi pahensi asiaa. Hieronta on niiiin hintansa arvoista, samoin kuntosalilla käyminen. Ja kunnon sänky ja tyyny, ergonominen työpiste ja niin edelleen.

 • selkäpotilas

  Suosittelen tutustumaan ryhtiliiveihin. Omat päänsärkyni ja selkäkipuni lähtivät nopeasti, kun aloin käyttämään ryhtiliiviä. Enää en työskentele tai istu missään pitkiä aikoja ilman sitä. Liivi ei ehkä ole kaikkein mukavin päällä, mutta pieni epämukavuus on kipua parempi vaihtoehto. Esim. täältä voi tutustua aiheeseen: http://www.terveysliivi.com/ryhti.html

 • Toinen huonoryhtinen

  Kiitos motivoivasta jutusta. Ihan samojen ongelmien kansas kamppaillaan täälläkin, mutta tähän asti budjetistani ei ole silti herunut rahaa omaan fyysiseen hyvinvointiini. Sait minut ajattelemaan asiaa uudestaan, sillä oman kehon hyvinvointihan on tärkeintä, mitä minulla on. Ja melkein hävettää myöntää, että luulin hierontojen olevan huomattavasti kalliimpia kuin mitä esimerkiksi suosittelemasi Jaakko tarjoaa.
  Kiitos siis erinomaisesta kirjoituksesta.

 • Juuri näin!

  Itselläni nämä työergonomia- ja hyvinvointiasiat ovat myös ajankohtaisia, valitettavasti. Selkäni pamahti kirjaimellisesti viime syksynä työmatkalla ja siitä lähtien olen ollut enemmän tai vähemmän jumissa. Käytin erityisesti viime talvena paljon rahaa päästäkseni takaisin edes kohtuulliseen ja työkykyiseen kuntoon, vierailin naprapaatilla viisi kertaa. Tämän lisäksi fysioterapeutti tuli tutuksi.

  Aloitin viime talvena baletin ja pilateksen, jotta saisin ryhtiäni kuntoon. Parempaan suuntaan mennään ja olen oppinut huolehtimaan itsestäni. En pysty ymmärtämään, miten jotkut pystyvät istumaan paikoillaan jopa kuusi tuntia nousematta! Kiitos kirjoituksestasi, pystyn samaistumaan siihen.

 • Vierailija

  Jos tekee paljon istumatyötä kannattaa opetella istumaan instuinluun päällä ja jännittämään hiukan vatsalihaksia. Oikea ryhti tulee automaattisesti, vaikkakin teettää aluksi hiukan töitä. Suhteettoman moni huonoista ryhdeistä ja selkäongelmista johtuu nimenomaan selkä- ja vatsalihasten epätasapainosta. Nostellaan paljon selkälihaksilla ja sitten, kun istutaan rohähdetään siihen paikkaan unohtaen vatsalihakset.
  Tietokoneella ollessa optimaalisinta olisi, että näytön alareuna olisi silmien kohdalla, mutta nykyisten läppärien aikakaudella tuo on mahdotonta toteuttaa. Kannattaakin aina välillä tehdä hartia ja niska leikkejä. Eli etsitään se istuinluu, jännitetään hiukan vatsalihaksia, pistetään musiikki soimaan ja sitten tanssitaan ylävartaloa käyttäen.
  Yksi hyvä ryhtiharjoitus myös on, että kun illalla vaikka katsoo telkkaria niin istuu lattialla jalat ristissä. Siinä asennossa on pakko olla hyvässä ryhdissä.

  Kannattaa muuten harkita ratsastuksen kokeilemista. Siinä yhdistyy hyvin kehonhallinta ja lihastreeni.

 • Millimetri

  Huonoryhtinen olen itsekin ollut koko ikäni. Mikään ei korpea niin paljon, jos joku kaverikin sanoo kävellessä, että korjaa ryhtiä. Olen kuullut tuota koko varttuvan ikäni, että ei tarvitse itsestään selvyyksiä enää kertoa. Tiedän kyllä ja koitan aina ryhdistäytyä.
  Minulla törröttää lapaluut, niihin olen saanut työfysioterapeutilta ohjeistusta mitä liikkeitä voisin harjoittaa. Solisluutkin ovat hieman liikaa törröllään, mutta mielestäni kuntosalin jäljiltä vähän laskeneet.
  Niska-hartiajumia on, kun päätetyötä tekee ja työpaikan budjetista ei irtoa rahaa uuteen pöytään ja tuoliin! Kyynärtukia tässä pitää pyytää, tosin alaselkä on jo alkanut kipuilemaan. Otettava joskus tulehduskipulääkekuuri.
  Hierojalle en ole mennyt vielä…. Jotenkin ajatus siitä, että toinen tuntematon ihminen ”kopeloi”, niin ei innosta… =D Työhähän ne tekee, mutta kun on itsestä kiinni siinne meno…

 • Mulla on samat ongelmat, eli niska-hartia-seutu niin jumissa että välillä iskee ihan kammottavia, usean päivän mittasia päänsärkyjä. Fyssari antoi jonkun kotijumppaohjeen, mutta eipä tullut käytyä… Koko kevään juoksin hierojalla ja nyt alkaa taas huomaamaan, ettei oo tullu käytyä. Pitäisikin siis taas varata aika :) mulla onneks se ei ole kovinkaan kivuliasta (paitsi käsivarret ja KAULAlihakset, what?! :D) niin saan aina ihanasti rentoutua hierojan käsittelyssä :)

 • Mariskuukkeli

  Itse olen kärsinyt migreenistä jo ihan tarhaikäisesti asti, lisäksi minulla on asentovirhe rangassa, joten niska-hartia-lapa-seutu on todella jumissa ja kipeä. Jouduin tänä kesänä jo käydä päivystyksessä hakemassa kortisonipiikkejä, koska en päässyt enää sängystä ylös omin avuin. Tämän jälkeen päätin laittaa kroppani kuntoon ja hakeuduin lähetteellä fysioterapiaan, jossa käytetään akupunktiota sekä hierontaa, ja saan sieltä myös ryhti- ja jumppavinkkejä. Akupunktio on ollut ainakin itselleni hyvä hoitomuoto sekä migreeniin että lihashuoltoon. Todellakin kannattaa siis hoitaa ajoissa tai vähemmän ajoissa ongelmat kuntoon! :) Kiitos siis hyvästä kirjoituksesta!

 • Vierailija

  muiden (hyvien) keinojen lisäksi hyvää ryhtiä voi kokeilla hakea kinesioteippien avulla. eli jos olet fysioterapeuttiin yhteydessä, hän voi ehkä laittaa sinulle ”ryhtiteipit”. Teippi muistuttaa huonoon asentoon lysähtäessä, miten sitä pitikään oikeasti olla. vinkkinä vaan :) t.fyssari

 • Loki

  Mulla on fasistilukko! Olen ihan vinossa. Tältä kai pisan tornista tuntuu. Pitäisi mennä kiropraktikolle, fyssarille tai osteopaatille avamaan nikamia, mutta miten sitä uskaltaa. Selkään suuntautuvat korjaustyöt tuntuvat menevän jonnekin sielun sopukoihin asti, kun rusahdukset tuntuvat ihan ytimissä. Mulla on sellainen toistuva painajainen niksauttajalle menosta, jossa rusahduksen jälkeen alan itkeä hervottamana, en kipua vaan helpotusta. Nuppilääkäri saattaisi sopia paremmin… Ehkä ryhdistäydyn, kirjaimellisesti ryhdistäydyn ja menen sinne niksauttajalle.

 • Alice

  kiitos Jenni! mulla on ollu tarkoituksena päästä käymään hierojalla jo kauan koska selkäni on todella jumissa mutta en ole löytänyt vakuuttavaa/hinnaltaan sopivaa mestaa, nyt löyty!

 • nups

  Ei liity kyllä Yhtään postaukseen, mutta kysyisin mistä olet löytänyt ihanan olohuoneen kellosi? :D yritän metsästää samantyylistä! :)

 • .Tiia

  Mieheni tekee istumatyötä tietokoneen ääressä, välillä jopa 15 tuntia putkeen. Hän on kärsinyt todella pahoista niska- sekä selkäkivuista ja jumeista, ja käynyt näiden vaivojen vuoksi muutamallakin eri hierojalla. Viimeisin hieroja totesi, että eivät ne vaivat pelkällä hieronnalla parane, vaan asialle täytyy tehdä jotain paljon syvemmällä tasolla. Tämä kyseinen hieroja toimii samalla myös paikallisessa liikuntakeskuksessa personal trainerina, ja ehdotti fustran kokeilemista. Hän lupasi, että kymmenellä käyntikerralla kaikki jumit ovat, jos eivät nyt täysin tiessään, niin ainakin todella paljon paremmassa kunnossa.

  Olimme molemmat, niin minä kuin miehenikin, hieman skeptisiä tuon fustran suhteen. Mieheni kuitenkin päätti kokeilla sitä, sillä eräs läheinen ystävämme on myös käynyt siinä, ja saanut sen avulla todella hyviä tuloksia aikaan: migreeni on jääny kokonaan pois, hänellä ei enää ole koskaan selkä/niskat kipeät, ja vaikka ne olisivat välillä jumissa, niin hän osaa tietyillä liikkeillä ja venytyksillä avata nuo jumit.

  Mieheni aloitti fustran. Siinä on tarkoitus käydä tuo kymmenen kertaa melko nopealla aikavälillä läpi, joten miehelläni siihen meni muistaakseni pari kuukautta. Jo ensimmäisen kerran jälkeen hän huomasi selviä muutoksia omassa ryhdissään, mutta mitä enemmän käyntikertoja oli takana, sen selvemmäksi muutokset muuttuivat myös minun silmissäni. Nykyään mieheni osaa ennakoida alkavia jumeja ja mahdollisia kipuja, ja tekee fustrassa oppimiaan venytyksiä ja hengitysharjoituksia säännöllisesti, joten tilanne ei ole enää päässyt niin pahaksi mitä se joskus aiemmin oli.

  Omia kokemuksia minulla ei fustrasta ole, sillä hieman suolainen hinta on ollut omalla kohdallani esteenä kokeilla sitä, mutta mieheni ja ystävämme hehkuttavat sitä niin paljon, että kyllä sen on pakko toimia :). Kannattaa tutustua siihenkin vaihtoehtoon tarkemmin oman hyvinvoinnin parantamiseksi :).

 • Hmm. Mulla tuntuu olevan niskat jumissa jatkuvasti, koska istumatyö ja kyllähän mä vapaa-ajallakin koneella istun. Tänä vuonna mulla myös on jännetupentulehdus ongelmana. Ensin keväällä ja nyt taas. En tietenkään voi antaa sen levätä, kun ei se ole niin paha, että tarvisi sairauslomaa ja lisäksi ihan pakko päästä kuvaamaan jalkapallopelejä (kamera painaa, puristusote..).

  Hierontaan tarvisi päästä, mutten koko viikolla muistanut soittaa työterveyshuoltoon lähetteen toivossa.

 • Kultainen Keikkaus

  Itselläni on ollut selkävaivoista johtuvaa migreeniä vuosikaudet, mutta se on lähtenyt kokonaan pois kiropraktikolla. Vieläpä muutamalla hassulla niskan ja selkärangan naksautuksella. Suosittelen. Kävin kauan hironnassa vain hoitamassa oireita, enkä niiden aiheuttajaa, eli jumissa olevaa rankaa. nyt tarvitsee käydä muutaman kuukauden välein ehkäisemässä uusia nivellukkoja, muuten pystyn liikunnalla, ja nimenomaan tanssilla, pitämään selkärankani liikkuvana.

 • Soffe

  Kärsin ala-asteella pahasta migreenistä. Oli hartiat jo silloin pahasti jumissa (meillä ei ollut kotona edes konetta tuolloin) ja niihin auttoivat viikottaiset hieronnat. Kaivaten ajattelen tuota aikaa, sillä opiskelijana rahat menee lähinnä vain niihin pakollisiin ruokamenoihin. Mutta olen nyt tehnyt joogaliikkeitä, mikä on auttanut jumeihini. Koska koulu alkaa pian niin pitäisi kyllä tuolle työpöydällekin tehdä jotain. Kyseessä on nimittäin kaunis vanha pöytä, jonka ääressä töihden tekeminen on tuskaa… Kiitos tästä kirjoituksesta, sai nimittäin tajuamaan että sille työasennplle pitää tehdä jotain! :)

 • Liv

  Äh, juuri tällaisena sateisena ja harmaana päivänä olisin kaivannut sun blogista uutta luettavaa :) 

  ei kai auta kun kaivaa uusi kirja esiin. 

 • Jenniii

  Postaus tulossa ihan tuota pikaa! :) Olen nyt täällä Berliinissä, niin ei ole oikein joutanut nököttää tietokoneen äärellä. :)

 • Ninnitys

  Ahhahhaa..toi fasistilukko oli niin upea kommentti että! Fasettilukkoa varmaan haettiin. Omaksi onnekseni mieheni osaa hieroa, samoin minä. Työskennellässäni koneella, kotonani, käytän hartianlämmitintä ns.lämpölammasta (sisältää kaurapusseja) hartioillani.

 • Zelda

  Mene Joogaan, mene suoraan joogaan kulkematta lähtöruudun kautta. Selkäni on kiero kuin korkkiruuvi ja kivut joskus sellaisia, ettei lattialta ylös pääse. Selkäjumituksiin auttaa säännöllinen liikunta! Puolisen tuntia venytyksiä tai joogaa aamuin illoin pitää verenkierron virkeänä ja lihakset kunnossa. Pahimpiin lukkoihin auttaa kevyt venyttely tai hieronta saunassa. Kesällä uiminen on hyvä vaihtoehto, jos kroppa tuntuu säkiltä perunoita. Ihminen ei ole tehty nököttämään kahdeksaa tuntia päivässä paikoillaan. Pitäkää ihmiset jumppataukoja! Jos istut tuntitolkulla paikallasi hanki kunnon TUOLI, vaikka sellainen Salli satulatuoli jossa niitä vatsanpohjalihaksia tulee jumppailtua ihan itsestään.

 • Vierailija

  Voi Jenni, paljon myötätuntoa sulle. Olen jotenkin vaistonnut tämän jutun tulevan ja odottanut, koska kirjoitat aiheesta. Olethan siis joskus aikaisemminkin maininnut ryhdistäsi…
  Minulla on nyt menossa vaikea pitkä jakso selän kanssa. Mistä kaikki alkoi, johtuu, God only knows ja lääkärit ym. olettaa, mutta kun vähän aika sitten päädyin hyvälle fysioterapeutille oli se mullistava kokemus. Sain vastauksia vuosia enemmän tai vähemmän tietoisesti vaivanneisiin kysymyksiin. Vaikka kaikki oli hyvin, joskus ihmettelin joitain asioita…tuntui, että vartaloni oli keskeltä poikki ym. mutta ajattelin vain, että se on sitä naisen en hyväksy omaa kroppaani-ongelmaa…Mutta tajuta nyt, että olenkin ollut niin vinkkelissä. Ja en todellakaan tiennyt, eikä sellasta muutkaan huomaa, mutta ammattilainen näkee eri tavalla. Tää juttusi kosketti mua, kun juuri samoja asioita elän.

 • Kuntoilija

  Muutamia selkälihaksia vahvistavia liikkeitä löytyy täältä: http://www.kuntourheilu.com/2012/02/selkalihaksien-vahvistaminen-miten.html Mut joo, selkäjutuissa kannattaa aina olla varovainen ja tehdä liikkeet ammattilaisen johdolla, varsinkin jos on pitkäaikaisia ongelmia selän kanssa. Vamma voi pahentua helposti. Itse poistin hemmetin vaikean lonkkavaivan juurikin salilla tekemällä koko kehoa vahvistavia treenejä. Nyt iloinen 5. vuosi ilman jumalattomia hermosärkyjä ja sänkylukkoja. Oh joy

Related posts