14/08/13

I love Berlin

29 111 P8133653.JPG

Pupulandian Instagramia seuraavat saattoivatkin jo arvata eilisestä kuvapäivityksestäni, että olen ottamassa jossain vaiheessa nokan kohti Berliiniä. Itse asiassa matka suuntautuu Berliiniin jo tällä viikolla, sillä lennähdän sinne pienelle viikonloppureissulle. Matka liittyy Lilyn ja Tjäreborgin kampanjaan, jossa useampi bloggaaja lennätetään nyt tässä alkusyksystä eri kohteisiin tutustumaan ja löytöretkeilemään muutamaksi päiväksi. Ja olen tosi iloinen, että minulle tarjottiin nimenomaan Berliiniä matkakohteeksi, koska ihastuin viime kesäisellä reissullani kaupunkiin palavasti! :)

P7206731.JPG

Kyselin jo silloin viime kesänä teiltä matkavinkkejä Berliiniä varten ja moni niistä tulikin hyödynnettyä jo silloisella reissulla, mutta tuon kokoisessa kaupungissa riittää tehtävää ja nähtävää niin paljon, että kaikkea ei sillä visiitillä millään ehtinyt. Harmikseni nuo blogini arkistot eivät vieläkään ole siirtyneet Trendin sivuilta tänne Lilyn puolelle (toivon mukaan se tapahtuisi mahdollisimman pian), joten en pääse nyt noihin viime kesänä jakamiinne matkavinkkeihin käsiksi. Niinpä ajattelin kysäistä teiltä Berliinin tuntijoilta uusia ideoita reissua varten! :) Sain Lilyn puolesta tuollaisen Mondon Berliini-oppaan, joten ajattelin napata sen matkaan ja vielä tässä ennen reissuakin vähän lueskella. Lisäksi tietysti Tjäreborgin omilta nettisivuilta löytyy paljon hyviä neuvoja ja ehdotuksia, mutta oikein mielelläni kuulisin vielä teidän lukijoidenkin täsmävinkkaukset, koska uskon, että siellä ruudun takan on monta varsin samanhenkistä ja samoista asioista kiinnostunutta tyyppiä kuin meikäläinen. :)

P7206824.JPG

Olen matkalla perjantaista sunnuntaihin, joten kyseessä on tosiaan vain viikonlopun mittainen matka, mutta sitä suuremmalla syyllä kaivataan hyviä vinkkejä, jotta ehdin nähdä, tehdä ja kokea mahdollisimman paljon kiinnostavia juttuja. Matkustustyylini kylläkin on sellainen rennon huoleton, enkä aio hiki hatussa ravata paikasta toiseen, mutta olisi kiva valikoida muutama spesiaali juttu, joiden pariin voisi sitten syventyä. Valmiina omissa suunnitelmissa on jo nyt ehdottomasti Holokaust-muistomerkillä käyminen sekä mahdollisimman monen vietnamilaisen ravintolan testaaminen, hehee. ;) Mutta nyt siis hyvät Berliini-vinkit jakoon, jos teille sellaisia tulee mieleen!

P7206745.JPG P7267291.JPGP7206804.JPG P7226960.JPG P7247223.JPG

Photos: Jenni Rotonen / Pupulandia

Tags: , , , , ,

Categorised in: Matkat

29 kommenttia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 • Täältä pesee:

  http://www.plusmimmi.com/search/label/Berlin

  Alimmassa postauksessa on linkkejä More To Lovessa kirjoittelemiini Berliini-vinkkeihin :)

  Berliini on vaan mieletön!

 • I love Berlin too! Lempparikaupunkini Euroopassa <3

  Suosittelen Anna Blumen brunssia, Kreuzbergin etnisiä ravintoloita, sushia Prenzlauerbergissä, Mauerparkin kirpparia, Feuer&Flamme fondueravintolaa...

 • niisku

  Mieletön kylpylä Liquidrom http://www.liquidrom-berlin.de/

  Kulttuuria mm. Helmut Newton -museo ja http://www.hamburgerbahnhof.de/

 • Hosuli

  Oi Berliini, aina yhtä ihana. Lauantaina tai sunnuntaina kantsii käydä Prenzlauer Bergissä Morgenrotin kasvisbrunssilla. Se on superherkullinen ja erittäin suosittu, joten pöytä voi olla tarpeen varata etukäteen. Samalla voi kätevästi käydä Mauerparkin jättikirppiksellä. :)

 • Jenniii

  Näissä ehdinkin käydä viime kesänä molemmissa. :) Mutta kumpikin oli niin ihana, että voisin mennä uudelleen! <3

 • Mahtavaa!

  Mukavaa matkaa, jään odottelemaan kuvia :) Viimeksi kun oltiin, tuli tutustuttua niin vähän kaupunkiin ohjelman ohessa, että kiinnostaisi joskus itsekin lähteä uudelleen tutkimaan! :)

 • Falala

  Kannattaa ehdottomasti suunnata Alexanderplatzin Berlin Lacht-katufestivaalille, joka päättyy sunnuntaina. Todella hienoja ja hauskoja (!) esityksiä akrobatiasta ja tulitaiteesta komediaan, eikä ymmärtämiseen tarvita saksankielen taitoa. Berliinissä kaikki paikat menevät tosi aikaisin kiinni, mutta tuonne voi suunnata vaikka joka ilta sillä nähtävää riittää joka päivälle ja etenkin kun tutkailee hieman ohjelmaa, jotta osaa mennä paikoille esityksien alkamisaikaan eikä tarvitse kurkkia olkien yli esityksiä. Alexanderplatzilta löytyvä tv-torni on myös todella myöhään auki, joten myös sinne kannattaa suunnata illalla. Toinen oma ehdoton suosikki on Pergamon-museo, jota en kyllä jättäisi pois. Museosta löytyy kokonaisia rakennelmia (mm. Ishtarin portti!), mutta se ei kuitenkaan ole liian iso (kuten esim. British Museum) ja visiitin jälkeen ehtii hyvin myös muualle. Sunnuntaina kannattaa käydä toreilla, jos on aikaa – kaupat ovat silloin kiinni.

 • Mielenkiintoisin kiertokävely, jolla olen koskaan ollut: http://alternativeberlin.com/ Olen kokeillut sekä päivä- että yöreittejä ja molemmat oli aika makeita! kierroksella pääsee paikkoihin, joihin ei muuten pääsisi/tulisi mentyä (hylätyt rakennukset, hienot graffitipaikat, rantabaari katolla, ym.)

 • hannaelina

  Mä muutan Berliiniin tän kuun lopussa 5 kuukaudeksi, joten ootan innolla sun matkakertomusta ja vinkkejä ;) Oon käyny kerran, mut tuli koluttua aika paljon perusturistimestoja ettei oo kauheesti vinkkejä antaa..

 • Kanelibasilika

  Mahtavuutta! Kuun vaihteessa tarkoitus mennä tekemään graduhaastattelu Berliiniin ja suunnitelmissa myös joku tosi kivahyvä brunssi :)

 • Eleena

  Vaeltelu Prenzlauerbergissä, ehdottomasti. Esim. Oderberger Strasse vintageputiikkeineen ja kahviloineen. Siellä taisi olla myös berliiniläisten suunnittelijoiden vaatteita myyvä Flagship Store. Mittessä mm. Alte Schönhauser Strasse, Mulackstrasse ja Münzstrasse ovat kivoja. Café Fleury Weinbergswegillä on söpöläinen, uskon että tykkäisit! Aurinkoisella säällä Tiergarten tai joku muu ihanista puistoista. (Spreeparkista löytyy hylätty huvipuisto, itse en ole siellä käynyt, mutta saattaa olla kiva paikka!) Ja kirppikset tietenkin! Mauerpark saattaa olla törkeän ruuhkainen, mieti muitakin vaihtoehtoja :)

 • annemi

  Anna Blumen brunssi on ehdottomasti koettava, sieltä saa ihanissa kerrosvadeissa tilattua vaikka mitä.. slurps! 

  Suosittelen myös Kollwitzplatzin aukiota, siellä on tori :) ja muut kivat brunssipaikat: 

  Cafe Morgenland (varaa pöytä!)

  Cafe 100 Wasser Friedrichshainissa. 

   

 • Olin Berliinissä just viime kuussa yhden viikon (aivan liian vähän aikaa!), joten tässäpä satelee suosituksia, joista osa onkin jo mainittu:

  – Elfidan brunssi!
  – Mauerpark-kirppis
  – Spreepark=hylätty huvipuisto (ihan mieletön kokemus!)
  – Oderberger Str. (kaunista arkkitehtuuria, ihania kahviloita ja kauppoja)
  – Wohnzimmer -kahvila/baari/klubi (Lettestrasse 6, Prenzlauer Berg)
  – Michelberger Hotel: hotellin lisäksi upeasti sisustettu kahvila ja ravintola (Warschauer Strasse 39/40, Friedrichshain)
  – Revaler Str. 99 Friedrichshainissa: vanha teollisuusalue, joka sisältää mm. skeittihalleja, seinäkiipeilyä, tsiljoonia graffiteja, baareja ja kahviloita, viikonloppuna RAW-kirppis
  – St. Marxin hautausmaa: aivan järjettömän kaunis paikka!

 • Hansiainen

  Berliini on ihana! Pakko sanoa tuohon Anna Blumeen, että onhan siellä hienoja kerrosvadeissa tarjoiltavia brunsseja, mutta mielestäni hinta-laatusuhde ei ole kuitenkaan ihan Berliiniä parhaimmillaan. Paikallisen ystäväni sanoin ”Turist hot spot”. Eli varmasti löytyy Brentzlauerbergin alueelta persoonallisempia (ja edullisempia) brunssipaikkoja myös. Vaikka on Anna Blumen sijainti kyllä aikas kiva ja ne kerrosvadit on oikeasti näyttäviä! Ja kadun (Sredzkistrase, mitenkähän se kirjoitetaan?) toisella puolella on ihan pieni leipomo/kahvila, josta saa tosi edullisia sekä hyviä leipomuksia.Vähän kade olen kyllä matkastasi :)

 • Em111

  Clärchens Ballhaus – ihan mielettömän nostalginen ”tanssipaikka” Mittessä. Ihana!

  http://unlike.net/berlin/after-dark/clarchens-ballhaus

 • Pilvikki

  Oltiin heinäkuun alussa 8 pv Berliinissä! <3 Meidän matka oli historiavetoinen (eli 2. maailmansotaa ja DDR:ää aika paljon). Euroopan murhattujen juutalaisten muistomerkin alla on information center, jossa kannattaa käydä ehdottomasti (mahdollinen jono johtuu turvatarkastuksesta). Kyllä se koko kauheus siellä iskee päin kasvoja ja vaikka luulee, että koulussahan tästä on puhuttu, niin ei kyllä oikeesti tiedä mitään... (Mondon opas s. 116). Suosittelisin myös Bernauer Strassen Gedenstätte Berliner Maueria eli eräänlaista Berliinin muurista kertovaa ulkoilmamuseota. Siellä voi mm. nähdä kiipeämällä kadun toiselle puolelle näköalatorniin ainoan kohdan, jossa molemmat idän ja lännen puoleiset muurit on vielä pystyssä ja siinä välissä on alue, jossa moni menetti henkensä. Katuun on merkitty onnistuneiden pakojen paikkoja pyöreillä laatoilla, on merkitty Bernauer Strassen räjäytettyjen talojen ääriviivat, pakotunneleita jne. Myöskin aika avartava paikka ja myös koskettava, koska muurin uhreista kerrotaan myös esim. muistoseinällä kuvien kera (Mondo s. 142). Mondon opas on muuten ihan huippu! Niin monta hienoa paikkaa olisi jäänyt välistä ilman sitä.

  P.S. Jos joku joskus menee Berliiniin niin pitkäksi aikaa, että on mahdollista tehdä päiväretki, niin kannattaa käydä junalla Sachsenhausenin keskitysleirillä Oranienburgissa. En unohda sitä kokemusta koskaan. Hauskaa se ei ole, mutta se muuttaa ihmistä ainakin jollakin tasolla.

 • Katherine

  Oi, Berliiniin! Sinne kannattaakin mennä :) Itselläni on aivan erityinen rakkaussuhde kyseiseen kaupunkiin, ja ehkäpä tulevaisuus vielä viekin sinne pysyvästi. Oma suosikkini Berliinissä on Charlottenburgin ja Wilmersdorfin alue, joka tosin on sellaista ”hienostoaluetta” (näin yleistäen), eivätkä urbaania citymeininkiä etsivät turistit sinne yleensä päädy. Mutta ihania puoteja ja ruokapaikkoja tältä alueelta löytyy. Berliinissä onkin parasta se, että sieltä löytyy ihan jokaiselle jotain! Itselläni on ehkä jäänyt tähän mennessä kokematta nämä paljon mainostetut autiotalot sun muut ”jännät paikat”. Mutta kaikkea muuta ihanaa onkin tullut eteen!

  -Museumsinseliltä löytyy paljon kivoja museoita, eli eikun valitsemaan. Kannattaa tsekata esim. mikä on parhaillaan Deutsches Historisches Museumin vaihtuva näyttely, itse kävin kerran katsomassa erään muotiaiheisen, kiinnostavan näyttelyn siellä. Myös DDR-museo oli todella siisti, kun siellä pääsi konkreettisesti kokeilemaan kaikkea. Turisteja siellä tosin on yleensä riittämiin.
  -Ruokailun suhteen kannattaa suunnata Kreuzbergiin Bergmannstraßen alueelle. Sieltä löytyy paljon juurikin etnisiä ravintoloita, eikä todellakaan hinnalla pilattuja!
  -Shoppailualueita on Alexanderplatzin lähellä Alte Schönhauserstraße ja sen lähistö, Kurfürstendamm ja lukuisat kauppakeskukset. Tietysti söpöjä pikkukauppoja voi löytyä mistä vain, eli eikun sisään!
  -Tiergarten on loistava puisto lenkkeilyyn, rentoutumiseen, auringonottoon.. kannattaa käydä, jos säät sallivat.
  -Potsdamer Platzin Sony Center on aika mieletön pimeällä. Siellä on ravintoloita, elokuvateattereita ja tietysti paljon turisteja, mutta suosittelen sen edes kerran käymään tsekkaamassa, jos et ennen siellä ole käynyt.
  -Itseäni on jo kauan houkuttanut Botanischer Garten, eli kasvitieteellinen puutarha, sekä Charlottenburgin linna, mutta jostain kumman syystä en ole näihin ehtinyt. Varmasti mielenkiintoisia kohteita!

  Mutta paras on tosiaan ottaa rennosti ja mennä fiiliksen mukaan, niinkuin aioitkin. Hyvää matkaa! :)

 • Jenniii

  Pitää katsoa, että millaiset ovat painotukset tällä reissulla, mutta kiitos superhyvistä vinkeistä! :) Nyt on luvassa niin lyhyt reissu, että en ole varma, haluanko sille kovin holokaust-painotteista sisältöä. Olen nuorena käynyt Saksassa Bergen Belsenin keskitysleirillä ja oli kyllä aika rankka kokemus. Lisäksi kävin Jerusalemissa pari vuotta sitten holokaust-museossa, joka oli niin raastava ja samaan aikaan hieno kokemus, että veti kyllä hiljaiseksi moneksi päivää. Jos koskaan tulee mahdollisuus käydä siellä niin suosittelen, sillä oli aivan uskomattoman upeasti toteutettu se kokonaisuus. Voi siis olla, että näin lyhyellä visiitillä kaipaan vähän iloisempia tunnelmia. Mutta pitää ehdottomasti tsekata nuokin jossain vaiheessa, kun menen Berliiniin pidemmäksi aikaa – uskon, että joku pidempikin reissu tulee vielä. Siinä määrin olen kaupunkiin tykästynyt. :)

 • Holokausti muistomerkin lähellä on Berliinin isoin puisto, jossa kannatta käydä fiilistelemässä lepposta meininkiä jos on hyvä sää. Postdamerstraichea jos jatkaa poispäin postdamerplatsilta, niin siellä on hyvä ja halpa aasialainen rafla ja pari tosi ihanaa leipomoa.
  Vastapäätä on Suomesta-galleria. Asuin samassa talossa ja kuukauden ajan aina välillä poljimme isän kanssa puistoon pelaamaan pingistä :)

 • jennikatriina

  Voi Berliini on kyllä ihana! Odotan innolla postauksia sieltä :) Itse kävin viime helmikuussa ensimmäistä kertaa, mutta ei todellakaan tule jäämään viimeiseksi! Suunnitteilla on ensi kevääksi/kesälle reissu kaverin kanssa :) Viimeksi tuli kierrettyä monet perus turistinähtävyydet, mutta Holokausti-muistomerkin alla oleva museo oli kiinni (maanantaisin taitaa olla suljettu, ainakin tuolloin helmikuussa oli) ja siellä haluan kyllä ensi kerralla käydä. Juutalaismuseo oli myös mielenkiintoinen. Kaverini oli myöskin laatinut meille katutaide-kierroksen, eli kiersimme katsomassa monta näyttävää ja isoa graffitia Kreuzbergin ympäristössä. Kävimme myös Fritz’s Music Tourilla, jolla pääsi käymään legendaarisella Hansa Studiolla, jossa mm. David Bowie, Iggy Pop, Depeche Mode ja U2 ovat levyttäneet. David Bowie äänitti mm. Heroes biisin kyseisessä rakennuksessa ja pääsimmekin käymään siinä nimenomaisessa suuressa salissa, jossa biisi on äänitetty. Tällaiselle David Bowie ja Iggy Pop diggarille tämä oli yks reissun kohokohtia! Voin myös lämpimästi suositella Neues Ufer kahvila-baaria Hauptsrassella. Kyseessä on yksi Berliinin vanhimpia homokahviloita ja paikka toimi Bowien ja Iggyn kantiksena kun he asuivat Berliinissä (he asuivat itseasiassa aivan tämän kahvilan vieressä!). Kahvila oli aivan äärettömän ihana paikka ja henkilökunta mitä mukavinta!! Suosittelen!

 • Johanna kelta

  Mikäli ohjelmaan mahtuu käynti drinkkibaarissa, suosittelen lämpimästi tätä paikkaa: http://becketts-kopf.de/ Voisi miellyttää kaltaistasi vintage-fania.

  Paikka oli todella tunnelmallinen: Sisään päästäkseen on soitettava ovikelloa, jonka jälkeen oven avaava herrasmies ottaa vieraiden takit ja ohjaa heidät pöytään. Baarissa on sekä savuton että savullinen puoli, musiikkina vanhaa jatsia ja seinillä taidetta. Tuoleina mukavat nahkaiset nojatuolit. Juomani drinkit olivat elämäni parhaat. Drinkkilistan kehittelyssä on käytetty mielikuvitusta, ja kuulemma juomissa käytettävä jää leikataan käsin :) Oma suosikkini oli Lusitanian, jossa oli mm. kanelia. Drinkkilista löytyy heidän nettisivuiltaan.

  Pöytä kannattaa varata ehdottomasti. Sen voi hoitaa netissä.

 • JKH

  Juuri satuin lukemaan yhdestä kivasta blogista aiheeseen liittyvän (noin vuoden vanhan) postauksen:
  http://sandrajuto.blogspot.fi/2012/08/sandras-guide-to-berlin.html

 • CBA

  Mauerparkin kirpparia onkin moni jo suositellut, mutta visiitin yhteydessä kannattaa käydä puistosta löytyvän amfiteatterin luona katsastamassa karaoke! Mieletön tunnelma ja paljon hulvattomia esityksiä :)

 • Soihtu

  Kannattaa vuokrata pyörä (hotellilta?) ja pyöräillä pitkin kaupunkia. Itse kävimme mm. puistoksi muutetulla Tempelhofin lentokentällä kurvailemassa pitkin kiitoratoja, se oli hauska paikka! Siellä ulkoilevat myös paikalliset sankoin joukoin.

 • Me käytiin viimeviikolla katsomassa bunkkereita, Berlin Untervelten nimellä taitaa löytyä googlesta. Opas kierrättää bunkkereissa ja kertoo todella selkeästi ja mielenkiintoisia juttuja toisesta maailmansodasta ja nimenomaan miten näissä bunkkereissa vietettiin aikaa ja kuinka silloin elettiin. 75 minuutin kierros maksoi 10e, eli on kyllä hintansa väärti :)

 • tisti

  Komppaan! Lyhyelle reissulle tietty vaikea valita Berliinin kokoisen kaupungin näkemispaljoudesta, mutta tässä Eleenan kommentissa tuli sellaisia juttuja, mitä oisin itekin suositellu! Spreepark  (se hylätty huvipuisto) on huippu! Kiivettiin aidan yli ja niin siitä saakin eniten irti, tosi aavemainen paikka, suosittelen! Meillä oli tossa kesälomalla kämppä Prentzlauerbergissä ja siellä meidän suosikiks muodostui juur tuolla Oderberger Strassella sijaitseva Kauf Dich Glücklich, joka on kahvila, mutta jossa myydään myös kahvilan irtaimistoa eli osta tyyliin tuoli, jolla istut! :) Käytiin siellä varmaan 5 kertaa, PARHAAT JÄÄTELÖT HANDS DOWN. Mee sinne! :) Yleisvinkkinä sanoisin, et länteen ei kannata mennä ollenkaan muuten kun ehkä sen muistomerkin takia, mulle iski ankeus siellä :D Itä-Berliinissä on kaikki vaan niin paljon idyllisempää! Kivaa reissua!

 • porkkana

  mondon berliini-opas on mun mielestä hyvä apu ruokapaikkojen metsästykseen eri kaupunginosissa. säästyi pahimmilta ruokapaikkamokilta nälkäisenä kaupungilla taapertaessa. tämä paikka löytyi alunperin oppaan kautta pari vuotta sitten ja tämän kesän berliini-reissulla oli pakko palata. ravintolan isäntä on ihan älytön tyyppi, huolehtii henkilökohtaisesti jokaisen pöytäseurueen viihtyvyydestä erikoisella, mutta lämpimällä otteella. ruoka on mielettömän hyvää ja ”tasokasta”, eli kyse ei ole mistään perusaasialaisesta, jota berliinistä löytyy vaikka kuinka paljon. sijainti on vähän syrjässä todella idyllisella schönebergin asuinalueella, mutta ehdottomasti pienen vaivan arvoinen kokemus! http://www.saigonandmore.de/speisenenglish.htm
  http://www.tripadvisor.com/Restaurant_Review-g187323-d718324-Reviews-SAIGON_and_more_Das_Original-Berlin.html

 • kysymys

  Hei!

  Ihastelin tuota lautasta, mikähän se mahtaa olla?

  Ja selasin ihan tajuttoman määrän postauksiasi läpi yrittäen löytää sun mielipidettä parhaasta eyelinersitä… onko sellaista? Seuraan lähinnä kahta blogia joten olen aika varma, että se oli sun postaus! Samassa postauksessa olisi muistaakseni ollut jotakin meikkien testausta. Mineraalimeikkejä…? Auta! Kajaaliaddikti joutunut toteamaan oman eyelinerinsä riittämättömäksi kaikille kokeiluille…

 • Jenniii

  Lautanen on tuollainen japanilainen kulho, joita on myyty suosikkikukkakaupassani Florannassa. :) Tällä hetkellä taitavat olla lopussa, mutta omistaja puhui, että noita olisi syksyn mittaan tulossa lisää.

  Ja eyeliner-postauksen olen kyllä tehnyt, mutta se on vielä jumissa Trendin puolella arkistoissa. Olen ollut supersurkea eyelinerin käyttäjä, mutta lempparini löysin Yves Saint Laurentilta – sellainen aivan ohut, joustava sivellin. :)

Related posts