Pieni suuri huulipunaopas (ja kilpailu)
152 65
Monet ovat pitkään kyselleet jonkinlaista pientä huulipunaopastusta ja sellainen onkin ollut to do -listallani, mutta vasta nyt sain yhteistyön innoittamana aikaiseksi ryhtyä tuumasta toimeen. Parempi silti näin, sillä nyt oli ihan ammattilainen antamassa vinkkejä – itse nimittäin en mikään asiantuntija ole huulipunan ahkerasta käytöstä huolimatta. :) Olen tehnyt viime keväästä asti säännöllistä yhteistyötä Galleria Esplanadin kanssa ja tällä kertaa yhteistyö liittyy kosmetiikkamerkki Face Stockholmiin. Piipahdin eilen Face Stockholmin liikkeessä ja kävin läpi meikkiasiantuntija Lotte Mäkisen kanssa huulipunajuttuja aivan perusteista lähtien. Nyt on siis luvassa sellaisia aika perustavanlaatuisia vinkkejä huulipunan käyttöön eli tutorialia kaivanneet, huomio! Eikä se opastuskaan ihan niin pieneksi sitten jäänyt, vaikka varmasti moni tärkeä juttu jäi ohjeistuksesta vielä puuttumaan. Eli varatkaahan vaikka kuppi kahvia ennen kuin ryhdytte urakoimaan! ;) Ja tuttuun tapaan tähänkin yhteistyöjuttuun liittyy kilpailu, josta löydätte lisäinfoa postauksen lopusta.

Ajattelin, että voisin ensin lyhyesti kertoa tuosta Face Stockholm -meikkibrändistä, sillä se ei varmaan ihan kaikille ole entuudestaan tuttu. Kyseessä on siis pääasiassa ammattilaiskäytössä oleva meikkisarja, mutta Face Stockholmin tuotteet on kyllä tarkoitettu ihan kaikille – siis myös tavallisille kuluttajille. Brändi sai alkunsa 1982 Tukholmassa ja nykyään sillä on liikkeitä ympäri maailman ja niistä yksi siis myös Helsingissä Galleria Esplanadissa. Huimasta kasvustaan huolimatta kyseessä on kuitenkin edelleen perheyritys, jota pyörittävät brändin perustaja Gun Novak sekä hänen tyttärensä. Face Stockholmin tuotteet valmistetaan Hudsonissa, New Yorkissa ja niissä pyritään käyttämään mahdollisimman vähän hajusteita sekä säilöntä- ja lisäaineita. Tässä siis vähän tällaista taustaa ensialkuun ja sitten sen itse huulipuna-tutorialin pariin! :)

Tuntuu, että yleensä huulipunan kanssa aloittelevilla ensimmäiset kysymykset liittyvät huulipunasävyn valitsemiseen sekä sitten sen itse värin levittämiseen. Sävyn suhteen en kysellyt Lotelta neuvoja, vaan sanon vain, että kokeilemalla se selviää. En itse usko mihinkään absoluuttisiin värioppeihin, vaan väitän, että kuka tahansa voi käyttää melkein mitä tahansa sävyä. Kokeilemalla löytyvät parhaiten ne itselle sopivimmat värit ja kannattaa todellakin kokeilla rohkeasti. Olen itse joskus yllättynyt todella positiivisesti, kun olen uskaltautunut kokeilemaan jotakin tosi epätavallista sävyä – esimerkiksi tosi kylmä, vaalea pinkki ja tumma luumu löytyivät omaan huulipuna-kokoelmaan juuri rohkeiden kokeilujen perusteella. Sen sijaan olen kokeilemalla saanut myös todeta, että murretut sävyt tai helmiäiset eivät sovi minulle kovinkaan hyvin. Olen huulipunissa sellainen selkeiden värien tyttö – vähän samalla tavoin kuin pukeutumisessakin.

Huulipunan valinnassa yksi olennainen kriteeri on myös koostumus. Punia on nimittäin todella monenlaisia. On kevyempää, peittävämpää, kuultavaa, todella runsaspigmenttistä, kiiltävää, mattaa, hoitavaa, voidemaista ja ties mitä. Oikeastaan vain kokeilemalla löytyy koostumuksenkin osalta se itselle sopiva ja mieluisa puna. Kannattaa myös muistaa, että puikossa näkyvä väri ei välttämättä kerro paljoakaan siitä, miten peittävä väri todellisuudessa on. Puikossa tummaltakin näyttävä sävy voi osoittautua haaleaksi kuultopunaksi, joten kannattaa aina testata punaa testeristä kämmenselkään ja vertailla hiukan koostumuksia sekä sävyasteita ennen valinnan tekemistä.

Päätimme Loten kanssa kokeilla erilaisia levitystekniikoita, jotta saisin teille mahdollisimman kattavan opastuksen siitä, että millaisin eri tavoin huulipunaa voi laittaa ja mitä eroja käytännön ja lopputuloksen kannalta näillä eri tekniikoilla on. Kokeilimme siis levittää punaa töpöttelemällä ja sormin, suoraan puikosta ja siveltimellä sekä rajauskynän kera ja ilman. Ehkä olennaisin pointti koko hommassa kuitenkin oli minusta se, ettei oikeastaan ole yhtä oikeaa tai väärää tapaa laittaa huulipunaa. Vaikka meikkiohjeissa usein kielletään värin levitys suoraan puikosta, fakta on, että harva meistä jaksaa raahata huulipunasiveltimiä mukana matkassa meikin kohentelua varten. Myös suoraan puikosta levittäminen on ihan ok. :) Valitsimme päivän väriksi herkullisen kirkkaanpunaisen ja ryhdyimme sutimaan väriä huuliin. En tiedä, miten hyvin noiden eri levitystekniikoiden erot näkyvät itse kuvissa, mutta lähietäisyydeltä peilistä tarkastellessa erot kyllä huomasi ja kertoilen myös niistä jutun yhteydessä. Kuvausvalokaan ei ollut liikkeessä aivan ihanteellinen, mutta koettakaa kestää. ;)

Ihan alkuun haluan vielä sanoa, että huulipunien suhteenkaan kukaan ei ole seppä syntyessään. Oikeastaan vain harjoittelemalla oppii, joten kannattaa rohkeasti vain kokeilla eri sävyjä ja levitystekniikoita kotona ja harjoitella. Huomaan itse, että mitä enemmän huulipunaa käyttää, sitä luontevammaksi se tulee ja sitä helpommaksi myös sen laittaminen tulee. Homma alkaa yleensä sujua siinä vaiheessa aika mutkattomasti, kun punaa on levitellyt sen verran monta kertaa, että omien huulten muoto on jo tuttu. Face Stockholmin Lotte kertoi pystyvänsä levittämään voimakkaitakin sävyjä suoraan huuliin jopa ilman peiliä, koska tuntee omat huulensa niin hyvin. Vaikka olen itse varsin tottunut huulipunan käyttäjä, niin tuohon on minullakin vielä melkoisesti matkaa. Voisikin olla hauska eksperimentti joskus laittaa punaa ilman peiliä ja näyttää lopputulos blogissa. :D

Lähdimme liikkeelle huolettomimmasta ja kevyimmästä levitystekniikasta, joka on punan töpöttely ensin huuliin puikolla ja sitten värin levittäminen sormin. Tällä tekniikalla saa halutessaan todella kevyen lopputuloksen. Sormella levittäminen on sellainen huoleton tyyli, jonka avulla huulet yleensä näyttävät voimakkaankin värin kanssa melko luonnollisilta. Homma toimii yksinkertaisuudessaan niin, että töpöttelet siis puikosta suoraan väriä puhtaille, kuiville huulille painelemalla ja sen jälkeen levität punan sormella tasaiseksi.

Tässä kuvassa huulipuna on ensin töpötelty kevyesti puikosta huulille ja levitetty sitten sormella.

Tämän jälkeen kokeilimme levittää punaa suoraan puikosta. Kaikkien meikkioppaiden ”kauhu” (no ehkä vähän liioittelen, haha) toimii käytännön tasolla varsin hyvin ja tunnustan, että itse levitän useimmiten huulipunani suoraan puikosta. Yksinkertaisuudessaan punalla vain maalataa huulet muotonsa mukaisesti. Tämä tapa sopii hyvin aloittelijoille, koska ei ole mitään järkeä lähteä ostamaan kauheaa välinearsenaalia ja siveltimiä, ellei ole ihan varma, onko huulipuna edes se oma juttu. Vaikka huulipunan levittäminen suoraan puikosta onkin ihan toimiva tapa, niin siveltimessä on omat etunsa. Yleensä puna nimittäin pysyy paremmin, jos sitä on levitetty muutama ohut kerros päällekkäin yhden paksun sijaan – siveltimellä ohutta jälkeä on helppo tehdä. Toinen etu siveltimessä on, että sillä saa skarpimpaa jälkeä aikaan kuin paksulla puikolla. Jos siis haluat mahdollisimman siistiä ja pitkäkestoista jälkeä, niin sivellin on varmempi tapa. Myös suoraan puikosta levittäessä kannattaa muistaa, että mitä paksummin ja enemmän punaa huulilla on, sitä helpommin se myös lähtee liukumaan huulilta pois ja karkaa joko ruoan tai juoman mukana kokonaan tai leviää huulten rajojen yli. Enempi ei siis välttämättä aina ole parempi. :)

Tässä puna on levitetty huulille suoraan puikosta.

Sitten kaivettiin esiin huultenrajauskynä. Rajauksia ei välttämättä huulipunan alle tarvita, mutta huulipuna yleensä pysyy huulilla merkittävästi paremmin, jos alla on rajaukset. Rajauskynän käyttötapoja on oikeastaan kaksi: toisessa kirjaimellisesti vain rajataan värillä huulten reunat ja toisessa kynällä väritetään koko huulet. Pelkät huulten ääriviivat piirtämällä estetään huulipunaa karkailemasta yli rajojen tai leviämästä ihon juonteisiin. Vielä paremmin kuitenkin toimii yleensä se, että piirtää ensin esiin huulten rajat ja sen jälkeen värittää kynällä koko huulet – puna nimittäin kiinnittyy kynän päälle huomattavasti paljasta huulta paremmin. Ja se on varmin kikka välttää huulipunan karkailua, jos tietää, että tiedossa on syömistä ja juomista. Jos tykkää mattaisesta lopputuloksesta, niin periaatteessa rajauskynää voi käyttää huulilla huulipunan sijasta yksinäänkin. Kynällä pysyy myös hiukan muokkaamaan huulten muotoa, jos ne eivät ole täysin symmetriset tai haluaa muuten vain korostaa jotakin. Huultenrajauskynällä saa myös todella tarkkarajaista ja skarppia jälkeä, jos kaipaa sellaista.

Tässä huulet on rajattu ja väritetty huulipunan värisellä huultenrajauskynällä. Huulilla on siis pelkkä rajauskynä.
Rajauskynä kannattaa valita mahdollisimman lähelle itse huulipunan sävyä, jotta punan väri ei muutu. Toki tätä voi hyödyntää myös päinvastoin eli jos haluaa muuttaa huulipunan sävyä hiukan, voi kokeilla alle eri sävyistä rajauskynää. Periaatteessa hyvin tummien sävyjen alle voi laittaa melkein minkä väristä vaaleampaa rajauskynää tahansa, jos punassa on tarpeeksi pigmenttiä peittämään rajauskynän sävy, mutta turvallisin valinta on toki aina mahdollisimman huulipunan sävyinen rajauskynä. Jos puolestaan käyttää paljon eri sävyisiä punia, niin myös mahdollisimman huulten sävyinen nude-rajauskynä toimii hyvin.
Vinkki: huulia rajauskynällä rajatessa kannattaa aina edetä huulilla symmetrisesti. Jos siis aloittaa kynän levittämisen ylähuulelle vasemmasta suupielestä, kannattaa ensin rajata huuli amorinkaareen asti alhaalta ylöspäin ja sen jälkeen aloittaa oikea puoli samalla tavoin alhaalta ylös. Jos nimittäin piirtää rajauksen ikään kuin yhtenäisenä rajana vasemmasta suupielestä amorinkaaren kautta oikeaan suupieleen, lopputulos on usein varsin epäsymmetrinen. Sama niksi koskee myös alahuulta. :) Sain itse kokea tämän ihan kantapään kautta, kun harjoittelin Loten opissa rajauskynän käyttöä. Lotte laittoi minut pyyhkimään kertaalleen rajauskynän kokonaan pois, koska lopputulos ei ollut juuri edellä mainitusta syystä symmetrinen. Tätä kannattaa vaikka ihan kokeilla kotona – takaan, että moni teistä huomaa eron!

Viimeinen ja huolitelluin tapa on sitten käyttää sekä rajauskynää että itse huulipunaa. Käytännössä siis rajattujen ja rajauskynällä väritettyjen huulten päälle levitetään tässä tekniikassa vielä siveltimellä (tai suoraan puikosta) vielä huulipunaa. Tämän tekniikan etu on se, että tällä saa kaikkein pitkäkestoisimman, huolitelluimman ja viimeistellyimmän lopputuloksen, ns. ammattimaista jälkeä. Rajaus toimii huulipunalle pohjustuksena, jolloin puna pysyy kaikkein varmimmin paikoillaan. Halutessaan huulten rajoja voi skarpata ja korostaa vielä entisestään käsittelemällä huulten ulkorajat kevyesti puuterilla siveltimen avulla. Itse suosin useimmiten kevyttä töpöttelyä tai huulipunan levitystä suoraan puikosta, mutta etenkin juhlaan ja siistimpiin tilaisuuksiin tämä huolitelluin tapa sopii hyvin. Suosin myös tätä tekniikkaa silloin, kun käytän jotakin todella tummaa huulipunaa.

Tässä kuvassa huulilla on sekä rajauskynällä tehty huulten pohjustus (huulet väritetty kynällä kauttaaltaan) ja päälle on levitetty huulipunaa siveltimellä.

Kokosin tämän varsinaisen ohjeistuksen oheen vielä muutamia tärppejä erinäisistä jutuista, joihin liittyen saan monesti kyselyitä lukijoilta. :) Ja heti alkuun muutama sananen huulten pohjustuksesta. Periaatteessa huulipunan alle ei välttämättä tarvita mitään sen kummempaa pohjustusta, mutta pohjustuksesta voi olla hyötyä muutamissa tilanteissa. Hyvänä pohjustuksena huulipunalle toimii toki ihan tuo aiemmin mainittu rajauskynäkin, joka auttaa punaa pysymään paikoillaan paremmin, mutta on olemassa myös ihan varsinaisia pohjustustuotteita huulille. Perinteiset meikkivoide- ja puuterointikikat eivät Loten mukaan ole kovinkaan hyviä, joten ennemmin kannattaa jättää pohjustus kokonaan väliin tai hankkia jokin tarkoitukseen tehty pohjustustuote. Pohjustuksella voi huulipunan keston lisäksi neutraloida huulten väriä, jos huulten oma pigmentti esimerkiksi on kovin tumma, voimakkaasti punertava tai sinertävä. Huulten voimakas oma pigmentti voi vaikuttaa paljonkin siihen, miltä huulipuna lopulta näyttää huulilla. Voimakkaan väristen huulten oma sävy nimittäin saattaa kuultaa punankin läpi ja muuttaa siten punan sävyä. Tällöin asiaa voi auttaa huulten väriä neutraloiva pohjustustuote. Lotte suosittelee pohjustusta etenkin jos huulten sävy kaipaa tasoittamista, huulipunalta haluaa pitkäkestoisuutta, huulipunan sävy on kovin tumma tai huulten ympärillä on juonteita, joihin väri saattaa helposti huulilta karata.

Erilaisia huulten pohjustustuotteita: Lip Normalizerin vihertävä sävy neutraloi punaisuutta huulissa, Lip Base -puikko toimii hyvänä pohjana punan levitykselle ja Lip Fix -voide neutraloi huulten sävyä ja toimii pohjustustuotteena.

Läpikuultavalla puuterilla voi korostaa huulten rajoja tai tehdä huulipunan pinnasta mattaisemman.

Mattapintaisesta huulipunasta pitäville kokosin myös muutaman vinkin – olenhan itsekin mattapunien ystävä. Kunnollisen mattapinnan loihtivia punia on usein vaikea löytää ja todella mattapintaisten huulipunien ongelma on monesti se, että niiden koostumus on kovin kuiva. Myös mattapunissa on isoja eroja koostumuksissa, joten tässäkin asiassa vain kokeilemalla löytyy se täydellinen. Face Stockholmin mattapunien eduksi on laskettava se, että niiden koostumus ei tunnu huulilla yhtään liian kuivalta. :) Jos mattapuna tuntuu huulilla liian kuivalta, voi kokeilla levittää hiukan huulirasvaa ennen punan levitystä – se kuitenkin aina hiukan heikentää punan kestoa huulilla. Rajauskynää käytettäessä huulirasva kannattaa laittaa vasta rajauskynän jälkeen, koska kynä ei pysy niin hyvin rasvaisen huulen päällä ja rasvaista pintaa vasten on vaikea piirtää vakaata ja siistiä jälkeä. Tavallisestakin huulipunasta saa mattaisemman, jos punan levityksen jälkeen painaa huulilta ylimääräisen rasvan pois paperiin tai töpöttelee todella kevyesti huulille läpinäkyvää puuteria siveltimellä.
Ja loppuun vielä se ikuisuuskysymys, että miten varmistaa, ettei huulipunaa ole hampaissa? Ensinnäkin, yleensä huulipunan leviäminen hampaisiin on merkki siitä, että punaa on yksinkertaisesti liikaa tai sitä on levitetty liian ”sisälle” huuliin. Kannattaa aina ennen kotoa lähtemistä tehdä parit vakio-toimenpiteet, niin minimoi nolot tilanteet: paina ylimääräinen puna huulista paperiin tai imaise sormeasi kevyesti huulten välistä niin ylimääräinen väri tarttuu siihen. :) Vieläkö jäi kysymyksiä tämän kaiken jälkeen?

Niin, ja sitten vielä se Galleria Esplanad -yhteistyöpostauksista tuttu juttu eli KILPAILU! :) Kisa käydään jälleen Galleria Esplanadin Facebookissa, mutta tälläkin kertaa kisaan voi osallistua myös täällä blogin puolella kommenttiosiossa, jos omaa Facebook-profiilia ei ole. Tällä kertaa kilpailun palkinto on minun valitsemani tuotepaketti Face Stockholmin valikoimasta (arvo 107e). Kokosin pieneen suloiseen meikkipussiin sellaisia tuotteita, joista itse pidän ja joista arvelin, että tekin voisitte tykätä. Mukana on tämä tutorialissa nähty herkullisen punainen huulipuna ja siihen sopiva huultenrajauskynä, raikkaan sävyinen poskipuna, mehukas huulikiilto sekä bonuksena vielä näiden tämänhetkisten viininpunaisten geelikynsieni sävyinen kynsilakka. Yksi onnekas voittaa siis tuon ihanan paketin kisassa omakseen. :) Käy siis osallistumassa kisaan TÄÄLLÄ. Kisa on voimassa ti 13.8.2013 asti. Mikäli haluat osallistua kilpailuun täällä blogin puolella, kerro kommentissa joku huulipunaan liittyvä pieni muisto tai tarina ja mainitse kommenttisi yhteydessä, että osallistut kisaan. Postaukseen saa ilman muuta kommentoida myös ihan muuten vain. :)

Tags: Huulipuna, kauneus, kilpailu, Meikki, yhteistyö
Categorised in: Kauneus