17/06/13

Antikliimaksi

19 58 laundry.jpg

Kylläpä oli taas luovuus kukkeimmillaan otsikkoa keksiessä. ;) Mutta toden totta koin melkoisen antikliimaksin jokin aika sitten, kun shortsikelien vihdoin saavuttua kaivoin kaapista onnellisena viime kevään H&M Conscious Collection -yhteistyön kautta saamani shortsit. Suloiset oliivinvihreät ja ”timantein” koristellut shortsit olivat odotelleet kaapissa säiden lämpenemistä, mutta nyt kun kiskaisin ne jalkaani, huomasinkin, että pöksyjen takapuolessa oli joku omituinen läiskä. Tarkempi tutkailu osoitti, että mallikappaleina toimineiden shortsien persuksissa oli sisäpuolella liimalla kiinnitetty kangaslappu, jonka liima oli jotenkin imeytynyt kankaaseen kiinni. Nuo kankaiset liimalaput ovat siis ihan tavallisia näytekappaleissa ja niihin on yleensä merkitty vaatteen olennaiset tiedot kuten koko, myyntihinta ja saapumisaika kauppoihin. Enpä ollut hoksannut napsaista tuota lappua irti housuista silloin keväällä ne saadessani ja nyt lopputulos oli tämä.

Liima on siis jotenkin mennyt kankaasta läpi niin, että se näkyy myös shortsien takamuksessa päällepäin – sellainen pieni neliskulmainen tumma läiskä. Pesin shortsit jo kertaalleen normaalisti pyykkikoneessa ja kokeilin lähtisikö liima jotenkin pois, mutta ainakaan normaali hienopesu ei tepsinyt. Onko kellään tähän hyviä vinkkejä, mitä voisi kokeilla vai onko shortseihin ommeltava liimatahran kohdalle tee-se-itse-tasku? :D Suurkiitos jo etukäteen kaikille viisaille tahranpoisto-tietäjille! Ja note to self: ota aina irti heti kaikki tuollaiset tarrat ja liimalla kiinnitetyt lappuset vaatteista, äläkä jätä kuukausiksi muhimaan vaatekaappiin. :P

Kuvan alkuperäinen lähde ei tiedossa.

Tags: , ,

Categorised in: Elämä, Muoti

19 kommenttia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 • Hosuli

  Hmm, hankala tapaus! Kokeile ainakin astianpesuainetta, sillä yleensä irtoaa liima kätevästi.

 • Myra

  Apteekista saa puhdistettua bensiiniä, sillä yleensä lähtee hankalimman rasva- ja liimatahrat. Kokeile toki ensin johonkin huomaamattomaan kohtaan.

 • Omppu

  Sappisaippua on myös aika tehokas tahranpoistaja. Sillä lähti puhtaaksi ainaki pari kuukautta keittiön kaapissa muhinut suklaassa kylpenyt keittiöliina. Tarina ei kerro miten kyseinen liina oli päätynyt kaappiin niin suklaisena ja miksi se löytyi vasta nyt.

 • Piiku

  Kokeile silittää kangas niin että tahran molemmin puolin asetat leivinpaperin. Ainakin steariinitahroihin tepsii, leivinpaperi imaisee steariinin itseensä. Kaipa sitä voi kokeilla liimatahraankin.

 • Puppe

  Käytän tahranpoistoon tavallista palasaippuaa tai Marseilles-saippuaa. Kostutan tahrakohdan, levitän tahraan runsaasti saippuaa ja hieron tahrakohtaa sormin. Ja sitten vaate pesukoneeseen. Tähän mennessä en ole kohdannut montaa tahraa, jotka ei tuolla tekniikalla häviäisi (paitsi remonttivaatteiden maalitahrat). Mielenkiintoista muuten päästä lukemaan muidenkin tahranpoistovinkkejä! :)

 • nimppu

  Bensiini tuossa jo mainittiinkin, sitä ehdottaisin myös kokeiltavaksi liima- tai rasvatahraan :) apteekista siis.

 • andepande

  Katsopa http://www.martat.fi/kodinhoito/tahranpoisto/tekstiilit/ kohdasta liima. Pesula on toinen hyvä vaihtoehto

 • gridglider

  Meikäläinenkin suosittelee sappisaippuaa. Se on tehokasta, mutta toimii myös aremmille materiaaleille, shortsit taisivat olla kierrätettyä polyesteriä?

 • Pikke

  Suosittelen kokeilemaan perunajauhoa.Hiero jauhoa tahraan ja huiski sitten ylimääräiset pois.Monille rasvatahroille riittää pelkästään tämä.Toinen konsti on hieroa ensin perunajauhoa tahraan ja silittää lämpimällä raudalla esim talouspaperin tai ohuen kankaan läpi.Jauho imee rasvan.

 • Jaana J

  Puvustajana työskennellessäni yleensä kaikki vaikeat tahrat lähti lopulta Marseille-saippualla :) kannattaa kokeilla!

 • Emilia M

  Sappisaippua tepsii yleensä niihin, mihin Marseille-saippua ja tiskiaine eivät ole vielä tepsineet.

 • Annnnna

  Kokeilisin itse voita.. Ja marttojen nettisivuilla on paljon tahranpoisto ohjeita

 • Mi Mi Mendine

  Voi ei! Minulla ei ole antaa mitään vinkkejä, mutta olen hengessä vahvasti mukana :D Toivottavasti tahra lähtee!

 • PauMau

  Kokeile kynsilakanpoistoainetta, ei mitään ekoversiota vaan ihan perinteistä, joka sisältää asetonia. Kannattaa testata ensin esim. vyötärönauhan sisäpuolelle ettei asetoni vie kankaasta väriä.

 • Sanph

  Itse suosittelisin myöskin sappisaippuaa. Ei liota kankaan värejä, mutta toimii (lähes) kaikkiin tahroihin! Itselleni ei ainakaan ole vielä tullut yhtään tahraa vastaan, johon ei olisi toiminut.

 • Vierailija

  Joku mainitsi tuossa ylempänä että silitä leivinpaperin läpi, mutta minun mielestäni sen tulee olla ehdottomasti talouspaperi tms. huokoinen paperi mikä imee esim. steariinin itseensä. Leivinpaperi ei kyllä ime yhtään mitään. Printit yms. kannattaa silittää leivinpaperien välissä, jotta ne ei tartu rautaan tai lautaan.

 • Eeppi

  Kynsilakkaa suositeltiin ylempänä ja siihen minäkin luotan. Sillä on lähtenyt pihkatahrat sortseista ja kerran kukkamekostakin. :D eikö liima ja pihka ole koostumukseltaan aika samanlaisia.

 • Milou

  Vinkkaan hyvästä tahranpoistosivusta, täältä löytyy apu melkein kaikkeen: http://www.martat.fi/kodinhoito/tahranpoisto/tekstiilit/

  P.s. Löysin sivun kerran, kun pudotin vaalealle Uggilleni öljyisen ja tomaattisen lihapullan. Uggit ovat edelleen käytössä ja ihan puhtaat, kiitos noiden vinkkien!!! Käyn nykyään aina katsomassa tuolta, jos jotain tahriintuu :D

 • Kotitalousopettajaopiskelija

  Moikka!
  Liimatahrat (mikäli kyseessä ei ole kaksikomponenttiliima) lähtevät asetonilla. Saat asetonia apeteeksta arvioiltata hintaan: 6€/100ml
  Asetonin kanssa tulee olla hyvin varovainen, suojata iho ja huolehtia hyvästä tuuletuksesta. Kokeile ainetta ensin huomaamattomaan paikkaan vaatteessa.
  Puhdistusvälineeksi suosittelen isoa vanupuikkoa jonka kastat nesteeseen ja sen jälkeen pyörittelet vanu osaa tahran päällä. Puikon voi valmistaa vaikka itse kietomalla tiukkaan pumpulia tikun päähän.

  Vinkkinä Marttojen sivut, jossa asiaa tahranpoistosta:
  http://www.martat.fi/kodinhoito/tahranpoisto/
  http://www.martat.fi/kodinhoito/tahranpoisto/tekstiilit/

  Kiitos Jenni mahtavasta blogista jota on ilo seurata!

Related posts