27/05/13

Uskaltaako vai ei uskaltaa: valkoinen sohva?

64 74 p4174701.jpg

Tiedän, että muuton jälkeen on ihan sallittua, että kalusteiden hankkimisessa ja asioiden löytämisessä paikoilleen saattaa vierähtää tovi jos toinenkin. On silti jotenkin turhauttavaa huomata elelevänsä jo pian kolmatta kuukautta ilman sohvaa. :D Olen vatvonut tässä aikani tuon sohva-asian kanssa, koska olen halunnut tutkia erilaisia vaihtoehtoja. Menetin jokin aika sitten sydämeni kotimaisen Valantin Oiva-sohvalle ja sen jälkeen on ollut vaikeaa ajatella mitään muuta vaihtoehtoa, koska Oiva vain on tuntunut niin täydelliseltä. Ainoa ongelma tuossa sohvakaunokaisessa vain on, että sen hinta on reilusti yli suunnittelemani budjetin. Olen siis vatvonut, minkä verran olen valmis maksamaan ja tekeekö tuo sohva nyt minut sitten niin onnelliseksi, että siihen olisi järkevää sijoittaa. Toisaalta, onhan se kyllä sitten aika pitkäikäinen ja suuri (fyysisestikin, hehheh) hankinta…

P4174691.JPG

Muutamalta lukijalta tuli edelliseen sohva-postaukseen kommenttia, että he ovat itse hankkineet juuri tuon Oivan ja olleet siihen todella tyytyväisiä. Ja kyllähän minä tiedän, mikä siinä Oivassa maksaa: sohva on suunniteltu ja valmistettu jokaista osaansa myöten Suomessa. Se on iso plussa monestakin näkökulmasta: on ekologista, kun valtavaa huonekalua ei roudata Suomeen toiselta puolelta palloa ja on kiva tukea suomalaista lahjakasta suunnittelua sekä suomalaista teollisuutta. Se on myös eettistä tarkastelua kestävä vaihtoehto, kun tietää, millaisissa oloissa valmistus tapahtuu ja että työntekijät saavat työstään reilun palkan. Myös laatua on helpompi valvoa läheltä käsin. Tulipa Valantin liikkeessä käymissäni keskusteluissa esille sekin, että mikäli sohva joskus joutuisi epäkuntoon, on kätevää, että tehdas on Suomessa, sillä tällöin kunnostus tai korjaus on helppoa. Ja totta puhuen, siihen nähden, että sohva tosiaankin on myös valmistettu Suomessa jokaista osaansa myöten, niin eihän se nyt tosiaankaan niin kamalan hintainen ole. Kyse on oikeastaan vain siitä, että se on minun suunnittelemani budjetin puitteissa vähän tyyriimpi kuin olin ajatellut. Sohvattomuuteen ja vatvomiseen kyllästyneenä nyt sitten päätin, että hinnasta viis, haluan Oivan. :D Laadukas sohva kestää parhaimmillaan koko loppuelämän, joten päätin panostaa.

P4174694.JPG

Olen käynyt jo niin useaan otteeseen Hietsun torin laidalla sijaitsevassa Valanti Shopissa koeistumassa sohvaa, hypistelemässä verhoilukangasvaihtoehtoja ja vatvomassa tätä päätöstä, että siellä taidetaan todellakin jo muistaa minut. :D No enpähän ole rampanut siellä turhaan, kun nyt päädyin tekemään ostopäätöksen. Mutta sitten päästään siihen seuraavaan dilemmaan. Sohva on nyt valittu, mutta seuraavaksi pitäisi valita kangas ja jalat. Olen ollut kallellaan valkoisiin jalkoihin, koska ne ovat helpot – ei tarvitse miettiä, minkä muun väristä puuta siinä ympärillä on, koska valkoinen käy kaiken kanssa. Mutta verhoilu on tuottanut suurempaa päänvaivaa. Mahdollisuuksia luonnollisesti on suunnilleen miljoona, mutta olen nyt niistä valinnut kankaan ja karsinut värivaihtoehdot kahteen. Tutkin pitkään kankaiden mallipaloja ja jostain syystä eniten minua ihastutti tuo mallikappalesohvassakin näkyvä Designers Guildin himmeästi hohtava kangas. Siinä on juuri sopiva tekstuuri, kivat värivaihtoehdot, se on vesipestävä (ja päälliset ovat sohvassa irroitettavat) ja se tuntuu ihoa vasten mukavalta. Lisäksi kankaan pinta tuntuu siltä, että siihen lika ei todennäköisesti jämähdä kovin helposti. Värien osalta vatvon luonnonvalkoisen ja tuon kuvassa näkyvän raikkaan vaalean harmaan välillä.

P4174695.JPG

Olen salaa haaveillut pitkään jo valkoisesta sohvasta, mutta järki sanoo, että valkoinen on liian arka väri. Tuo vaalea harmaa on myös kaunis, mutta siitä huolimatta valkoinen olisi just se juttu. Vaikka asuntoni on valoisa, minusta silti tuntuu, että olohuone kaipaisi jotakin isoa valkoista asiaa tuomaan sinne valoa. Ehkä kyse on siitä, että aiempi asunto oli lattiasta kattoon valkoinen, joten totuin siihen mielettömään valoon, joka valkoisista pinnoista heijastuu. Kokovalkoiseen asuntoon en edes harkinnut valkoista sohvaa, mutta puunväristen lattioiden kanssa huomaan kaipaavani enemmän valkoista väriä. Nyt vain mietin, että uskaltaako valkoista sohvaa ostaa? Muutama sellaisen omistava kaverini on vakuuttanut, että heillä on koiria ja lapsia ja siitä huolimatta sohvat ovat yhä valkoisia. Minä sentään olen vain yksinasuva aikuinen, joten voisi kuvitella, että riskit ovat melkoisesti pienemmät kuin lapsi- tai lemmikkiperheessä. Myös Valantilla vakuuteltiin, että ihmiset turhaan arkailevat sitä valkoista väriä – etenkin jos sohvan päälliset ovat irroitettavat ja vesipesun kestävää kangasta kuten tässä tapauksessa. Harvat sohvakankaat muutenkaan kestävät ikuisuutta, joten voihan tuon sitten 10 vuoden päästä verhoilla uusiksi, jos väri on ihan kulahtanut käytössä. Eli voitteko nyt vakuuttaa minut siitä, että valkoinen on just hyvä eikä yhtään liian arka? :D

P4174688.JPG P4174687.JPG

Mietin myös hetken tätä kenno-kohokuvioitua hauskaa uutuuskangasta, mutta päätin kuitenkin kallistua ”turvallisempaan” vaihtoehtoon, jossa on pienempi kyllästymisvaara. 

P4174697.JPG

Onko tuo tuoli muistakin ihan supersuloinen vai olenko se vain minä?

P4174698.JPG P4174699.JPG P4174703.JPG

Ihastuin myös hiukan tähän Lähellä-työpöytään, muta taidan silti nyt kallistua toiseen vaihtoehtoon.

Tags: , ,

Categorised in: Elämä, Koti

64 kommenttia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 • WilminaMina

  Ota ota valkoinen!
  Suojasuihkekäsittely yhdistettynä vesipesun mahdollisuuteen, niin varmasti pysyy valkoisena. Eikä valkoinen arkuudessaan ihan hirveästi eroa esim vaalean harmaasta. Voithan pitää torkkupeittoa tms lähettyvillä, jos joskus haluat istua soffalla tuliterissä, tummansinisissä farkuissa, jotka ovat valkoisen sohvan pahin uhka? Silloin voisi tarvittaessa istahtaa torkkupeitolle, eikä sohvakankaalle.

 • Kairo

  Valkoinen/vaalea on kiva ja ihanaa, mutta joka kerta, kun joku lapsi tulee kylään, stressaat siitä että pysyykö valkoinen sohva valkoisena :-)

  Miten se kangas kestää kulutusta ja pesua? Kuinka hyvin se säilyttää alkuperäisen kuosinsa nukkaantumatta?

 • Jenni

  No tuollaisissa tilanteissahan sohvan voi peittää vaikka jollakin torkkupeitolla tai viltillä, jos tuntuu tarpeelliselta. :) Loppujen lopuksi luonani käy tosi vähän lapsivieraita ainakin tällä hetkellä, koska tuttavapiirissä ei oikeastaan ole pieniä lapsia juurikaan. Mutta mietiskelin, että jos lapsiperheet itse ovat saaneet sohvansa pidettyä valkoisina, niin tuskinpa joku satunnaisesti kyläilevä lapsukainen on ihan kamalan suuri uhka?

  Hyvä pointti kyllä tuo, että miten kangas säilyttää kuosinsa kulutuksessa ja mahdollisissa pesuissa. Tämä kyseinen kangas ei vaikuta lainkaan nukkaantuvalta ja yleensähän noista mallikappaleistakin näkee aika hyvin, että onko likaa tarttunut tai miltä pinta näyttää koeistujien jäljiltä. Osasin esimerkiksi heti sanoa eräästä toisesta sohvasta, että sen kangasta en missään tapauksessa haluaisi sen perusteella, miltä se näytti pienen kulumisen jälkeen. Tämä kangas vaikutti puolestaan tosi napakalta ja kestävältä, ja Valantilta myös tätä osattiin suositella. Uskon, että he tuntevat itse kyllä kangasvaihtoehtonsa aika hyvin. :)

 • Jenni

  Ainiin, nuo suojasuihkeetkin ovat hyvä lisä! Lisäksi Valantilta neuvottiin, että etenkin vaaleaa sohvaa kannattaa imuroida melkeinpä viikoittain, koska usein se kudoksiin painunut pöly on juuri se, joka kerää likaa. Ja tosiaan, pesemättömän tai tummansinisen denimin kanssa pitää kyllä varoa. Silloin täytyy laittaa viltti alle, mutta eipä se niin suuri vaiva ole. :) Kiitos hyvistä vinkeistä!

 • emmien

  Olet jo päättänyt, että hankit itsellesi unelmiesi sohvan, joten miksi et veisi unelmaasi loppuun saakka?
  Tekstiilialan ammattilaisena voinen sanoa, että ihmiset turhaan pelkäävät valkoista väriä sohvassa. Kuten sinullekkin on kerrottu, päälliset voi pestä ja huoltaa. Pienet tahrat, jos sellaisia tulee, voi poistaa paikallisesti ilman koko päällisen roudaamista pesulaan. Ja luulenpa, että ei se valkoinen sohva sotkeennu sen helpommin kuin se vaalea harmaa, mutta antaa sinulle sitäkin enemmän iloa ja valoa. Joten suosittelen lämpimästi seuraamaan unelmaa loppuun asti :)

 • Mer

  Kannatan myos valkoista,
  ostin 2-istuttava sohvani ja samaa sarjaa ison nojatuolin johon voi kapristya kirjan kanssa Askosta yli kaksikymmenta vuotta sitten.
  En ole kayttanyt suihkeita eika sohvaa ole tarvinnut puhdistaa.
  Mietin kauan varia, kun asustimme pienen poikalapsen kanssa yhdessa. En ole katunut kertaakaan !
  Kangas on kudottu nk. kalanruoto-kuviona.
  Tyynyjen ja huovan varia olen vaihdellut, nayttaa aina uudelta.
  Nyt esim Pentikin valk/hrm”Poro” villahuopa ja samansavyist tyynyt joissa yksi iso tahti.
  (oman eroni jalkeen halusin vaihtaa kaikki huonekalut.. toimii ;-))

 • Paula

  Kuten sanoit; laadukas sohva kestää läpi elämän… Valkoinen on varmasti upea, mutta tuleeko se olemaan valkoinen läpi elämän? Mahdollisesti joskus siinä siis tulee köllöttelemään muitakin kuin sinä ;) Itse ottaisin jonkun harmaan sävyisen. Lisäksi mun mielestä sohva on tehty ”rötväämiseen” ja elämiseen enkä koko ajan tahtoisi miettiä, että tuleeko sohvaan tahroja, jos siinä nyt vaikka lasillisen viiniä nautiskelee! :)

 • Jenni

  Erittäin hyvin sanottu tuo, että sama viedä unelma loppuun asti, kun sille tielle on kerran lähdetty jo. :) Hyvä pointti myös tuo, että satunnaisia tahroja voi puhdistaa paikallisesti ilman, että tarvitsee koko sohvaa viedä pesuun. Kiitos tästä siis! :)

 • Jenni

  Onpa kiva kuulla käytännön kokemuksia tuosta valkoisesta väristä ihan noin lapsen kanssa elävältä. Minusta tuntuu, että eniten sitä valkoista väriä pelkäävät juuri ne, joilla ei ole siitä käytännön kokemusta. Yksikään valkoisen sohvan omistaja ei nimittäin ole sanonut, että ei kannata ottaa valkoista. Päinvastoin lähes kaikki ovat todenneet, että sohva on pysynyt hyvin valkoisena, vaikka ennakkoon mietityttikin. :) 

 • Jenni

  Vaikka itse sohva kestäisikin läpi elämän, onko realistista edes odottaa, että verhoilu kestäisi? On kuitenkin huomattavasti pienempi sijoitus verhoiluttaa vanha sohva uudelleen kuin hankkia kokonaan uusi. Minunkin vanhemmillani on yksi vanha nojatuoli, jossa on varmaan jo kolmas tai neljäs verhoilu menossa. Eli kyllähän kangas aina käytössä kuluu, oli väri mikä tahansa. :) Varmasti valkoista sohvaa tulisi varottua hiukan enemmän, mutta kuten tuossa tekstissä ja jossain aiemmassa kommentissakin ehdin tuumailla, niin useimmiten tuota valkoista väriä tuntuvat arastelevan juuri ne, joilla ei ole siitä entuudestaan kokemusta. Yksikään valkoisen sohvan omistaja ei ole vaikuttanut katuneen päätöstään, vaan päinvastoin suositellut rohkeasti ottamaan valkoista. Joten ehkä minäkin voisin uskaltaa. :) Toki ymmärrän hyvin sellaistakin näkökulmaa, että ei halua joutua varomaan ja miettimään, miten siinä sohvalla voi olla. Mutta haluan joka tapauksessa vaalean sohvan, jossa se punaviinitahra kyllä näkyy, vaikka sohvan väri ei olisikaan valkoinen. ;)

 • Epe

  Uskaltaa ostaa valkoisen sohvan, meillä lapsiperheellä sellainen :)

  Ihana ihana ihana tuo tuoli! muistatko hintaa? Mun on ihan PAKKO saada tuo, sopisi niin ihanasti tytön huoneeseen :)

 • Jenni

  Hyvähyvähyvä! :) En kyllä muista tuolin hintaa valitettavasti, mutta soittelehan Valanti Shopiin tai mene käymään, niin saat vastauksia. :)

 • Hilla

  Ehdottomasti otat valkoisen jos se on ollut haave :) Meillä on ollut valkoinen sohva 7 vuotta ja meillä on kolme lasta, kissa ja koira. Kannattaa sotkeutumisvaaran sijaan miettiä sitä, kuinka paljon saat sohvasta iloa silmälle. Eli tod.näk. niitä hetkiä, kun sohva on ilo silmälle, on huomattavasti enemmän kuin niitä jolloin siihen tulee tahra ;) Itse kaadoin aikanaan sohvan etureunaan täyden lasillisen punkkua. Siitäkin selvittiin ja edelleen on valkoinen sohva :)

 • Laura

  Äänestän vaaleanharmaata. Ihana väri, ja on silti raikas! Monia vuosia valkoisen sohvan kanssa eläneenä halusin verhoilla sohvamme uudestaan tummanharmaalla kankaalla ja en voisi olla tyytyväisempi. Valkoisia päällisiä pesin ja huolsin ahkerasti, mutta jotenkin on rennompaa kun ei tarvitse heti nähdä kaikkea likaa sohvassa ja olla tunkemassa ihmisten alle kankaita suojaamaan sohvaa.

 • Hanna

  Anopillani on valkoiset sohvat ja hän pitää istuinosien päällä oikeastaan koko ajan suojia, jotta niihin ei tarttuisi väriä vaatteista. Sohvissa on irrotettavat ja konepestävät päälliset mutta niiden uudelleen asettelussa on kuulemma sen verran hommaa, ettei niitä viitsisi kovin usein pestä. Suosittelen siis vielä harkitsemaan valkoisen sohvan hankkimista. Ai niin, eikä valkoisilla sohvilla osaa oikein edes olla kovin rennosti, koska koko ajan pelottaa, että sotkee ne…

 • elina

  Siskollani on ollut ihab vitivalkoinen sohva jo monta vuotta ja se on edelleen kuin uusi :) hän pitää siinä usein vilttiä istuinosassa suojana sillä esim. tummista farkuista saattaa jäädä helposti tahroja. Joten osta ehdottomasti valkoinen jos mieli tekee :) seuraava oma sohvanikin tulee takuulla olemaan valkoinen.

 • Jenn|

  Meillä on vaalea sohva, väriltään noiden kahden vaihtoehtosi väliltä ja vaikkei se valkoinen olekaan, niin on kyllä madaltanut omaa kynnystä hankkia valkoinen sohva. Ensinäkin ne sohvasuihkeet ja pesuaineet ovat olleet todella toimivia. On lähtenyt niin mustikkapiirakat kuin punaviinitkin, joita ei siis alunperin pitänyt edes syödä sohvalla. Pari kertaa olen pessyt koneessa päälliset, kun ne on irroitettavat. Samalla olen sitten kääntänyt istuintyynyt nurinperin, kun meidän sohva ei ole niin laadukas.

  Luulisin, että yksinasuessa kannattaa valita se mistä itse tykkää. Suurimmaksi osaksi sinä itse olet vastuussa siitä tuleeko sotkua.

 • Paula

  No mutta sitten vain valkoista kehiin :)

 • Jenni

  En täysin ymmärrä niitäkään ihmisiä, jotka valitsevat valkoisen, mutta pelkäävät sitten niin kovasti likaantumista, että pitävät siinä päällä aivan koko ajan jotakin suojakangasta. Kyllä minä aion sohvaani normaalisti käyttää, mikäli valkoiseen väriin päädyn. Se on tietoinen riski valita aran värinen sohva, mutta suojasuihkeilla ja muulla perushuoltamisella pärjännee ihan hyvin, kuten monet täällä ovat todenneetkin. Ja tarvittaessa voi sitten pestäkin, mutta tuskinpa kovin usein tarvitsee. Harvoin olen muunkaan värisille sohville mitään pudotellut tai sotkenut. :) Mutta joo, pitää olla sitten sinut sen päätöksen kanssa, jos valkoiseen päädyn. :)

 • Jenni

  Haha, hyvähyvä! :D Olen jo vahvasti kallellaan siihen, mutta kyllä nuo kaikki valkoisen sohvan omistavien rohkaisevat kommentit kummasti vielä rauhoittavat mieltä. :)

 • Itselläni oli joskus aikoinaan valkoinen sohva, enkä kyllä kaipaa sitä aikaa takaisin. Varjelin sohvan pintaa milloin milläkin viltillä, ja vaikka tahrojen poisto olikin suht helppoa, valkoisessa näkyi myös pöly tooooodella helposti. Tarraharja oli siis pakollisessa käytössä joka viikko. Joten itse annan ääneni kyllä harmaalle värille, on aika paljon armeliaampi ja silti vielä valoisa sävy :)

 • HannaA

  Heej,
  täällä myös valkoisen sohvan omistaja; lapsi ja koira löytyy! ;) Tosin meidän sohva on valkoinen NAHKAsohva ja voin suositella lämpimästi myös nahkaa materiaalina. Todella helppo puhdistaa ja pitää puhtaana. Helppo pyyhkäistä sotkuja kostealla liinalla.. Ystävälläni on valkoinen kankainen ’design’ sohva (n.5 vuotta vanha) ja siihen on valitettavasti jäänyt värillisistä housuista väriä, joka ei ole lähtenyt kunnolla puhdistamallakaan pois.. :(
  Mutta yhdyn edellisiin, valkoinen väri ei ole todellisuudessa lainkaan vaativampi mitä muut ja kokemuksesta voin suositella myös nahkaa materiaalina. :)

 • Kate

  Meidän koira hyppäsi valkoiseen nojatuoliin tasan yhden kerran kylässä ja päällinen meni pesuun, vaikka ulkona oli kuiva kesäsää.

  Kuinka purjehtijaksi tullaan -bloggari kiroaa omaa valkoista sohvaansa. Kannattaa ehkä kurkata.
  http://skiglari-norppa.blogspot.fi/2013/02/lomaraksa.html

 • Jenni

  Kiitos lukuvinkistä – hauskan oloinen blogi muutenkin! :D Uskon, että noissa valkoisissa kankaissakin on eroja. Joihinkin lika tarttuu helpommin kuin toisiin – sen näkee jo huonekalukaupassa mallikappaleita tarkastelemalla. Itse valikoin tuota kangasta osin myös sen mukaan, että vaikuttaisi vähän sellaiselta ”likaa hylkivältä”. Tiedostan kyllä riskit, mutta kun lapsia eikä koiraa ainakaan toistaiseksi ole, niin mietiskelin, että nyt olisi se hetki hankkia valkoinen sohva, jos sellaisen joskus haluaa omistaa. Voihan sen sitten vaikka verhoilla jollakin turvallisemman värisellä kankaalla, jos jossain vaiheessa alkaa tuntua ihan mahdottomalta ylläpitää. :)

 • Jenni

  Itse asiassa Valantilla nimenomaan neuvottiin, että viikkosiivouksen (ehhh) yhteydessä kannattaa aina vaalea sohva imuroida samalla, koska juuri sinne kudoksiin takertunut pöly kerää itseensä likaa helpommin kuin se kangas itsessään. Ja tuo harmaa on oikeasti ehkä kaunein koskaan näkemäni harmaa, mutta kun ei se vaan ole sama asia kuin valkoinen! :D Jotenkin tämä kämppä vain tarvitsee valkoisen sohvan. ;)

 • Jenni

  Hyvä kuulla, että ne suihkeet oikeasti tehoavat. Tosin toivon todellakin, ettei tarvitsisi koskaan yrittää poistella sohvasta mustikkaa tai punaviiniä. :D Mutta totta tosiaan tuokin, että yksin asuvana sitä on itse se potentiaalisin sotkija ja siinä kohtaa pystyy kyllä aika paljon vaikuttamaan riskeihin – että syökö sitä mustikkapiirakkaa sitten sohvalla vai ei. ;)

 • Indra

  Ota vaan valkoinen :) Olikohan se nyt Marko Paananen tässä uudessa ohjelmassaan, joka juuri muistutteli meitä siitä, että valkoinen ei ole vaarallinen väri ;)

 • Elisa

  Mulla on vaaleasävyinen sohva, vaaleampi kuin tuo harmaa mutta ei ihan valkoinen kuitenkaan. Kaksi päivää siitä kun ostin sohvan sisälle lensi talitiainen ja kakkasi säikähdyksissään ympäri sohvaa. Olen myös läikyttänyt lautasellisen tomaattikeittoa sohvan alaosille ja lukemattomia muita kertoja se on saanut osumia kahvista, suklaasta ja muista hyödykkeistä. Kaikki on saatu putsattua ja värivalinta ei kaduta yhtään, jos tykkää vaaleista väreistä niin sitten on valmis ottamaan riskin.

 • Mä sanoisin että valkoinen, mutta muista että farkuistakin tarttuu sohvaan väriä. Kuitenkin sen voi aina pestä :)

 • me otettiin valkoinen, vaikka pelättiin kyllä… mutta meillä on kyllä nahkasohva. se likaantuu ja pinttyy välillä, mutta hyvillä pesuaineilla sen saa taas puhtaaksi ja valkoiseksi.

 • raita

  Rohkeutta vain! Valkoinen on ihan mahtava väri, yksin asuvalla eritoten väri varmaankin onnistuisi, kunhan ei vaan istahda kosteilla farkuilla sohvalle! :) Pakko vielä mainita, vaikka ilmeisesti oletkin jo päätöksen tehnyt, että itselläni on hyvin samantapainen sohva, miltä tuo harmaa malli näytti. Se vaan on ikeasta, (http://www.ikea.com/fi/fi/catalog/products/S89840536/#/S09893958), tietysti halvempi, mutta hämäävää on, että meidän sohvamme kangas on todella samanlainen, ja mallikin jalkoja lukuunottamatta lähes samanlainen, varsinkin edestäpäin katsottuna. Kangas on kestänyt perheemme käytössä todella hyvin, joten jos vielä pohdit sohva-asioita, tuosta sohvasta on todella hyviä kokemuksia, hinta ei päätä huimaa ja kauniita jalkojahan myydään erikseen:) Toki, jos mahdollista olisi, kannattaisin itsekkin Suomalaisia tuotteita, mutta aina ei ole varaa:)

 • raita

  pitääpä vielä lisätä, että kannattaa tarkistaa ennen konepesua, etteiväthän kankaat kutistu! Itselläni kerran päälliset kutistuivat ja olipa harmi kun ei saanut repimälläkään enää paikoilleen laitettua..

 • Lalalaa

  No haloo totta kai sun on saatava se valkoinen, nyt kun olet itsenäinen nainen ja saat ihan itse päättää eikä siinä ole kukaan märmättämässä! Kyllähän sinä nyt osaat olla rapistelematta suklaata siihen sohvaan, ja jos sitten joskus lipsahtaakin niin kankaat voi pestä! Miksi et pyrkisi TÄYDELLISEEN asuntoon kun se nyt on ikiomasi ja täysin määriteltävissäsi ^__^

 • venla

  Meillä on ollut lapsiperheessä jo varmaan 15 vuotta valkoinen kangassohva ja edelleen on käytössä ! Jos sohva joskus näyttää likaiselta, niin imurointi tekee kyllä ihmeitä ja sohva näyttää taas puhtaalta ! :) Suosittelen valkoista, mutta tuo harmaakin kyllä on kaunis.

 • Chatte

  Meillä on kermanvaalea sohva, joka todellakin on likaantunut ajan mittaan.. tosin kangas on alcantaraa, eli ei samaa kuin sinun tulevan sohvan. Ja ollaan koitettu sohvaa pestä, muttei se ole muuta tehnyt, kuin muuttanut sohvan laikukkaaksi. :( Ja kannattaa toki muistaa, että verhoilukin on kallista, varsinkin laadukkaasta ja kestävästä kankaasta!

  Mutta vaikken itse valkoista sohvaa haluaisi (pidän tuota harmaata mielettömän ihanana), suosittelen sitä sinulle silti, kerta se sinun unelmasi on! ;)

 • Roosa

  Itse haaveilen tyylikkäästä valkoisesta nahkasohvasta. Nahkasohvassa olisi puolensa ja puolensa. Se olisi helppo pitää puhtaana, mutta ärsyttää suunnattomasti kattoo telkkua kun pylly jää sohvaa kiinni. Lisäksi se on talvella kylmä ja kesällä kuuma. Toisaalta valkoiseen nahkasohvaan voisi yhdistää jotain ihania vilttejä, jolla saisi sellaisia väripilkkuja.

  No tällä hetkellä mulla on äidin ikivanha kukkasohva. Saahan sitä aina haaveilla.. Mulla ei oo viel ees verhoja kun säästän vallilan verhoihin, joten katotaa sitä sohvaa joskus :D

  Mutta kaunis tuo sinun sohvasi! Kannatan suomalaista! :)

 • Ava A.

  Itselleni haaveilen juuri tuollaisesta vaalean harmaasta sohvasta, mutta koska tämä sohva tulee sinulle ja selvästi haluat valkoisen, niin go for it. Ei kannata tehdä kompromisseja vaan ottaa se just eikä melkein. Kuten itse sanoit, verhoilun voi pestä ja tarvittaessa myös vaihtaa myöhemmin.

  Minulla on nyt ollut valkoinen sohva kolmisen vuotta ja olen ollut ihan tyytyväinen. Pakko kyllä myöntää, että useimmiten pidän istuinosan päällä valkoista vilttiä. Jotenkin vaan niitä tahroja tulee aina juuri silloin kun suojaviltti on poissa.. Sohvalla eletään, vaatteet voivat värjätä, ruoan murusia tippua ja viiniä läikähtää. Paikallisia tahroja on yrittänyt putsata tuoreeltaan ja kerran olen pessyt päälliset. Ja se pöly tosiaan näkyy, eli imurin kanssa saa heilua. Nyt kun katson sohvaani, jotain pieniä nuhruisuuksia näkyy (kovin usein päällistä ei jaksa pestä), mutta kaunishan valkoinen sohva on, eikä elämäni kaadu pieniin tahroihin.

 • Miniananas

  Valkoinen tietenkin! Koska sohvan ostossa pätee varmasti hyvä sääntö, joka sopii moniin muihinkin isoihin ja pieniin päätöksiin: Kerran sitä vain eletään. :D

 • H.G.

  Hei!
  Minulla on valkoinen sohva ja kaksi huskya – puhtaana on pysynyt, nyt jo 4. vuosi menossa ja edelleen kuin uusi! Valkoinen on sellainen väri, että se näyttää aina tyylikkäältä ja tuo olohuoneeseen sellaista ihanaa arjen luksusta. Sopii myös kaikien vuodenaikojen sisustukseen mielestäni.

  Tsemppiä väripäätökseen! :)

 • SaR

  Rakastuin.
  Meille olisi täydellinen juuri tuollainen himmeähohtoinen vaaleanharmaa Oiva. Mitä tuollaisella oli hintaa? :)

  Valitettavasti meillä vaalean beige sohva likaantunut ajan saatossa, mutta eipä kyllä kangaskaan tainnut olla huippuluokkaa (ostettu ensimmäiseen asuntoon).

 • heidi

  Itse päädyin vaalean harmaaseen sohvaan aikoinani, väritys taitaa olla aika lähellä kuvan sohvan väriä. Olen siihen heittäny aika ajoittain valkoisen Ikean Indiran päiväpeitteen tuomaan valoisuutta ja suojelemaan suuremmilta sotkuilta. Esim silloin, kun tiedossa on ystäviä ja punaviiniä.. On ollut ihan hyvä vaihtoehto niin. Mutta tosiaan, on kivaa kun ei tarvi varoa sen enempää sitä sohvaa ilman peitettäkään, sillä harmaassa ei näy se pölyn tuoma lika.
  Farkkuja kannattaa varoa, sillä ne jättää muutaman pesunkin jälkeen jälkiä !

  Ja mitä tulee noihin konepestäviin kankaisiin ja muhun, niin olen hyvin laiska pesemään niitä, sillä niiden takaisin laitto on aivan kamalaa, sillä ne aina hieman kutistuu pesussa ja sitten ne pitäisi venyttää takaisin paikoilleen, mikä on yksin vähän turhan haastavaa. Plus sitten ahdistaa se sohvan rumuus kun päälliset on pesussa ! :D

 • Tutta

  Kun eka kertaa itsekin muutin asuntoon, jossa oli sekä tilaa sohvalle että puulattiat, oli valkoinen sohva juuri se, mitä halusin. Enkä muuten kadu tippaakaan, vaikka oon muuttanu varmaan jo viidesti sen jälkeen, eikä yhdessäkään oo enää ollu niitä ihania puulattioita! Valkoinen käy yksinkertaisesti kaiken kanssa ja sen ulkonäköä on helppo muuttaa torkkupeittojen ja tyynyjen avulla.

  Mullakin tulee pidettyä toista torkkupeittoa melkein puolessa sohvan istumaosaa, mutta ilman sitäkin uskallan elää. Syön muuten kaikki ateriani sohvan äärellä ruokapöydän sijasta, eikä oo ollu ongelmia mullakaan tahrojen suhteen. Sohvan oon imuroinu n. 2-4 kertaa kuukaudessa, eli siis viikkosiivouksen yhteydessä (siihen tottuu ja se valkonen sohva on kyllä sen vaivan arvosta). Mulla ei oo lemmikkejä ollu ton sohvan elinaikana, mut joskus on kaverien koira ollu vierailulla ja lapsia useamminkin ja kyllä sohva niistä vierailuista on hyvin selvinny!

 • P

  Heh, aika monella näyttää olevan sanottaa asiaan:). Niin minullakin. Ehdottomasti kannatan, että otat rohkeasti, minkä haluat. Tulee mieleen tosin, että valkoinen on ollut muodissa jonkin aikaa ja voisiko siksi siihen kyllästyäkin, mutta toisaalta ei silläkään väliä jos sen haluat. Itselläni kas vain oli tuo sama valkoisen sohvan haave ja tilasin lopulta kangasta ja tein sitten itse vanhaan sohvaan päälliset niin loppu se vatvominen :). Olisi ollut mielenkiintoista tietää mikä noista luonnonvalkoisista on haluamasi sävy.

 • Laura

  Meille ostettiin uusi valkoinen sohva suunnilleen kuukausi sitten, ja onhan se raikas ja kaunis. Tummat farkut jalassa istun kyllä mielummin nojatuoliin kuin sohvalle, kankaaseen kun tuntuu tarraavan väri kiinni aika helposti… Samoin stressiä aiheuttavat koiran pölyiset tassut. Eikä sohvalla voi syödä suklaata, ainakaan jos on yhtä kova sotkemaan kuin meidän talouden jäsenet! :D
  Ehdottomasti ainakin vesipestävät ja irrotettavat kankaat ja mielellään tosiaan joku viltti siihen.

 • Venla

  Istuskelen juuri valkoisella sohvalla farkut jalassa (joskin usean pesun kokeneet farkut) ja ihan yhtä rennosti tässä tulee istuskeltua kuin muullakin! :)
  Asunnossamme on kaksi sohvaa, molemmat valkoisia ja molemmat pysyneet siisteinä imuroinnilla ja ehkä joskus superharvoin päällisillä pesemällä. Eli ehdottomasti valkoinen, kun olet sen selvästi mielessäsi jo valinnutkin! :)

 • Jamppa

  Huonekalumyyjän terveiset: Valkoinen kangas on tosi kaunis mutta riskialtis valinta. Suojasuihke on todella tehokas, toki myös melkoinen kemikaali. Kankaissa todella on eroja, liikkeessä osataan kyllä kertoa kunkin kankaan erityisominaisuuksista. Monissa kankaissa on itsessään jo valmiina suojakäsittely, joka hylkii likaa, kannattaa kysäistä liikkeessä. Suoja-ainetta suihkimalla sellaisen saa sohvakankaaseen tehtyä itsekin. Farkuista saattaa irrota kankaaseen väriä, mikä mainittiinkin jo monissa kommenteissa.

  Kankaan peseminen/pesettäminen ei ole ihan yksiselitteinen homma. Monet hyvin laadukkaat kankaat (erimerkiksi Orient & Occidentin) ovat vesipestäviä, mutta edustajan mukaan niitä ei kuitenkaan sohvatyynyjen muodossa voi pestä. Varsinkaan kotikoneessa. Edustajien mukaan vesipesu tarkoittaa lähinnä sitä, että kangas kyllä kestää vettä ja pesua, mutta käytännössä sohvatyynyjen kangaspussien pesemistä ei siltikään välttämättä suositella. Pesua eivät kestä välttämättä esimerkiksi ompeleet, vetoketjut ja saumat. Tyynypussien takaisin paikoilleen saaminen on usein tosi tosi hankalaa. Saumat voivat mennä kieroon ja niitä voi olla vaikea ellei mahdoton saada takaisin paikoilleen sievästi. On olemassa kankaita, jotka todella ovat tarkoitettu esimerkiksi kotikoneessa pestäviksi, esimerkiksi Ikean Ektorp-malliston sohvakankaat. Nekin kuitenkin menettävät muotonsa aika helposti. En tunne tuota valitsemaasi kangasta, mutta suosittelen rimpauttamaan vaikka kangasvalmistajalle asti tai tenttaamaan sohvaliikkeen myyjiltä tarkasti, onko kangas tyynymuodossa tosiaan pesun kestävä.

  Itse omistan vaaleanharmaan sohvan, jota en ole suojannut suihkeella. Suklaata myöden kaikki on irronnut kankaasta vedellä ja pienellä määrällä saippuaa. Valkoisessa kankaassa toki pienikin tahra näkyy helpommin kuin muissa, mutta harvoinpa sitä kuitenkaan tulee sohvalle mitään pudotettua.

 • Nyt täytyy tunnustaa että olen katsonut Marko Paanasta telkkarista (:D), ja vaikka heppu onkin välillä vähän ärsyttävä, niin häneltä olen oppinut että tällaisissa asioissa ei kannata turhaan pelätä ja arkailla! Sisustusratkaisuissa kannattaa valita se, mitä oikeasti haluaa, eikä sitä, mikä tuntuu turvalliselta. Siihen turvalliseen kyllästyy nopeammin kuin siihen, mitä on palavasti halunnut. Joten olen ehdottomasti valkoisen kannalla, anna mennä! :)

 • Jamppa

  Se piti vielä sanoa, että kangasta tuon hintaiseen sohvaan valitessa ei kannata luottaa omaan tuntumaan (”vaikuttaa likaa hylkivältä”, ”tuntuu laadukkaalta”) vaan selvittää/pyytää liikettä selvittämään kunnolla kankaan ominaisuudet. Kangasta hypistelemällä ei ihan kauhean luotettavia arvioita kun voi tehdä. Kaiken kaikkiaan uskoisin kyllä, että tuo harkitsemasi kangas on varsin laadukas.

 • Sinituulia

  Hyviä värivaihtoehtoja molemmat. Valkoinen pysyy kyllä valkoisena kun kangas on irroitettava ja vesipestävä. Toinen asia on se, kuinka ahkera pyykinpesijä sohvan omistaja on ;) Päällisten peseminen ja takaisin laittaminen voi joskus osoittautua yllättävän työlääksi aloittaa :D Näin sisustusarkkitehtuurin opiskelijana suosittelen lämmöllä myös tuota harmaata vaihtoehtoa, se on supertyylikäs ja sopii sitten myös täysvalkoiseen kotiin. Mutta jos olet jo mieltynyt enemmän valkoiseen sohvaan, uskon että se sinulle on oikea valinta. Mielestäni sohvan valinta pitäisi aina perustua aavistuksen enemmän tunteeseen, kuin järkeen :)

 • Tuuli

  Meillä on tällä hetkellä ikean valkoinen sohva ja aika nuhjuinen tämä alkaa jo olla, pari vuotaa vanhana. Kangas tosin on sen tyylistä että imaisee liat. Yksi ok niksi on ollut kuivattaa päällisiä pesun jälkeen auringossa, aurinko valkaisee!

  Noita suoja-aineita tekisi mieli vältellä, mielestäni ne mainittiin hesarin artikkelissa jossa puhuttiin kemikaaleista, jotka aiheuttavat esimerkiksi siittiökatoa miehillä :( (tämä ei nyt ole sen kummemmin tarkistettua tietoa)

 • Leena

  Osta vaan se valkoinen, kun sen haluat. :) Kannattaa kuitenkin selvittää se päällisten irrotus pesua varten ja miten helposti ne saa takaisin paikoilleen. On aikamoinen operaatio oman sohvani kohdalla, koska päällisten pitää olla just oikean kokoiset eikä yhtään liian isot. Lisäksi ne suoja-aineet ovat aikamoisia myrkkyjä.

 • Annika

  Oi, tuo kennokuvioinen kangas on upea! Ota se:) Kun väri on vaalea, et varmastikaan kyllästy kankaan kuvioon, vaan tulet olemaan myöhemmin ylpeä rohkeudestasi. Kaunis sohva , ja kennokuvioisella kankaalla tekisit siitä paitsi kauniin, myös erityisen – just like you;) Ja kankaan hankauskestävyyden tiedät Martindale-luvusta, voit tarkistaa sen vielä varmuuden vuoksi. Olen nähnyt design-kalusteiden parissa työskennellessäni monia hienoja kankaita, mutta kennokuvioituun kankaaseen todella ihastuin!

 • Marjo

  Tietty sun on se valkoinen otettava! Se on varmasti kaunis. Etkä taida olla mikään kauhea sottapyttykään niin eiköhän se ihan siistinä pysy.
  Meillä on kotona aika vaalea beige sohva, joka ei ehkä oo paras tähän talouteen, jossa asuu kaks kissaa ja kaks possua. Uusi sohva on pyöriny mielessä ja nyt iskin silmäni tuohon kirkkaansiniseen kangaspalaseen! Ooooh! Ihana väri!

 • minttu

  Valkoisella sohvalla lojutaan täälläkin. Saattaa kuulostaa oudolta, mutta eniten valkoisessa sohvassa harmistuttaa se, että vieraat tuntuvat stressaavan väristä aivan liiaksi. Haluaisin, että ystäväni voisivat olla kotonani rennosti ja kuin kotonaan, mutta usein joudun vakuuttelemaan heille että on ihan ok juoda valkoisella sohvalla punaviiniä ja että ei todellakaan haittaa jos vähän läikähtää. Sohva johon ei koskaan tulisi tahroja olisi vähän surullinen, kuin näyttelyesine. Tahrat lähtee kyllä aina pois. Pääasia on nauttia ystävistä ja yhdessäolosta. Mutta toki ymmärrän vieraiden huolen. Enhän itsekään tahtoisi kyläsillä sotkea.

  Olet selvästi päätynyt jo valkoiseen kun sitä ”puolustelet”, joten go for it! Kuten joku jo sanoikin: älä jätä unelmaa puolitiehen. Kompromisseja on tässä maailmassa ihan liikaa!

 • maia

  Minusta tuo kennokangas on aivan mahtava! Upea kolmiulotteisuuus tekstuurinsa ansiosta! Et ikinä kyllästyisi siihen. :) Voitko kertoa kankaan valmistajan, jos muistat, tuota on saatava itselle! :)

 • Jenni

  Tuo on muuten varmasti totta, että monet vieraat pelkäävät sotkemista enemmän kuin itse. Toivotaan kuitenkin, että illanvietot eivät sohvan takia mene pilalle sentään. ;) Ja joo, olet oikeassa siinä, että oin varmaan jo postausta tehdessänikin tehnyt päätöksen jo jollain tasolla, mutta kuten tuossa tekstissä sanoinkin, kaipasin oikeastaan lukijoilta ja etenkin valkoisten sohvien omistajilta lisävakuutteluita, että se on ihan hyvä idea. Jos yksikään täällä ei olisi suositellut valkoista väriä sohvalle, niin voi olla, että olisin joutunut harkitsemaan uudelleen. :) Mielipiteet asiassa jakautuvat selvästi kahtia, mutta rauhoittaa isosti mieltä, että niin moni valkoisen sohvan omistaja on hyvillä mielin suositellut rohkeasti valitsemaan valkoisen värin ja kertonut saaneensa sohvat pidettyä puhtaina hyvin. :) Nyt voin hiukan rauhallisempana laittaa tilauksen eteenpäin. ;)

 • Ota valkonen! Jos mä olen onnistunut pitämään omani puhtaana niin kuka vaan pystyy samaan ;) Myös irrotettavat ja pestävät päälliset on kätevät!

 • Jenni

  Tuo kennokangas todellakin on upea ja harkitsin sitä yhtenä vaihtoehtona aluksi. Valantin suunnittelija Kirsi Valanti on kuitenkin melkoinen guru noiden materiaalivalintojen suhteen ja hän arveli, ettei tuo kangas olisi tähän kyseiseen sohvaan kaikkein paras vaihtoehto. Luotin ammattilaiseen ja alan vankkaan kokemukseen ja pitäydyin siis tuossa alkuperäisessä suosikissani. :) Liikkeessä on kuitenkin toinen tuolla kennokuvioidulla kankaalla päällystetty sohva, johon kuosi sopii upeasti, joten kannattaa käydä tsekkailemassa. :)

 • Kuuntelin hetki sitten naapurini tarinaa hänen valkoisesta divaanisohvastaan ja koiranpennustaan, joka ei vielä ollut sisäsiisti ja jolle tuli hyvin nuorena ensimmäinen juoksu.

  Voit varmasti kuvitella.
  Eli suosittelen harmaata, jos koskaan ajattelet hankkia lemmikkejä. :D

 • Mulla oli pitkään valkoinen nahkasohva ja olin siihen ihan supertyytyväinen. Nahan sai pestyä, suojattua ja se kesti käyttöä koirankin kanssa. Eli suosittelen valkoista, mutta nahkaa! Erityisesti, jos olet taopuvainen niiskuttamaan pölyn takia. Sohvan viikottainen imurointi on vähän tylsää, oli sellainenkin sohva joskus, varsinkin, jos sohvatyynyjä on paljon.

 • Katja_

  Minulla on joskus ollut valkoinen sohva (ei kyllä ihan noin laadukasta materiaalia mitä nuo kankaat ovat) joka oli myös vesipestävä. Jo parin-kolmen vuoden jälkeen sohva oli likainen ja pinttynyt. Varjelin sitä vielä niin etten istunut tummilla farkuilla enkä muutenkaan liannut sitä. Silti se vain tummui ajan kanssa varsinkin istumakohdista.

  Pesin päälliset vedellä ja voin kertoa että sohva ei näyttänyt sen jälkeen enää ollekaan samalta. Päällinen ei varmasti asetu enää yhtä kauniisti ja kaikki pesut kuluttavat kangasta.

  Kun sanot että laadukas sohva on ikuinen niin, siinä mielessä kehotan ottamaan jonkun muun kuin valkoisen, sillä valkoinen kallis sohva ei todellakaan ole ikuinen. :)

  Sinut piti vakuutta valkoisesta, joten anteeksi siis tämä negatiivinen kommentti… :D

 • Essi

  Valkoinen, ehdottomasti. Hyvää, kaunista designiä hankkiessa siivoamiseen liittyvän käytännöllisyyden (joka tässä kalusteessa väreineen päivineen tosin on) voi jättää sivuseikaksi. Jos kangas tuntuu ja näyttää hyvältä, valkoisen kankaan valitsematta jättäminen tuntuu kerrassaan hassulta! Rohkeasti vaan valoisa sohva päiviä ilahduttamaan!

 • Mirjam

  En ymmärrä kuka sitten voi valita valkoisen sohvan ellei yksin asuva, sisäsiisti, lemmikkieläimetön kaupunkilainen. Eihän tämä nyt kuitenkaan ole ihan loppuelämää määrittävä asia, vaikka en sohvan tärkeyttä väheksykään. Ota valkoinen, kun sen kerran haluat!

 • Minni123

  Hei, olet saanut paljon vastauksia, nyt kiinnostaa mihin päädyit? Itseäni houkuttaa Adean band valkoinen.

Related posts