17/04/13

Joulukukkia huhtikuussa

1 104 P4174704.JPG

Moni mieltää amarylliksen todella vahvasti joulukukaksi ja niin oikeastaan tein minäkin, kunnes törmäsin lähikukkakaupassani keväisen persikkaisiin amarylliksiin. Jotenkin olen tottunut yleensä näkemään kyseistä kukkaa vain ruukussa joulun aikaan valkoisena ja punaisena, mutta kyllähän amarylliksiä myydään myös leikkokukkina. Nuo perinteiset värit herättävät herkästi ne jouluvibat, mutta hempeä persikkasävy ei kyllä muistuta tippaakaan joulusta. Nuo omani ovat nyt vielä niin nupullaan, että väri ja itse kukintokaan eivät vielä kunnolla näy, mutta lupaan näyttää ne ihanan väriset kukinnot vielä, kun puhkeavat. 

P4174705.JPG

Sain muuten pari tosi hyvää vinkkiä luottofloristiltani leikko-amaryllisten hoitoa varten. Kukan varsi on ontto, joten se lähtee helposti rispaantumaan ja halkeamaan vedessä leikkauspinnasta. Tästä syystä amaryllisten varsiin suositellaan usein laitettavaksi napakasti kuminauhaa noin sentin päähän leikkauskohdasta, sillä se estää varren halkeilua. Läpinäkyvässä maljakossa kuminauhat varsien tyvessä saattavat kuitenkin näyttää hölmöiltä, joten kukkakauppias vinkkasi, että myös teippi ajaa saman asian. Kun leikkauspinnan viereen kierittää napakasti läpinäkyvää teippiä, se toimii kuminauhan tavoin mutta on huomaamattomampi vaihtoehto. Toinen vinkki koski sitä, että kukkien ontot varret saattavat toisinaan katkeilla tai nuupahdella maljakossa – etenkin, jos vartta ulottuu pitkästi maljakon reunan yli. Koska varsi todellakin on täysin ontto, sinne sisään voi pujottaa esimerkiksi pitkän puutikun, joka tukee kukkaa ja estää siten vartta katkeamasta. Jos tuollaisia varsinaisia puutikkuja ei ole käsillä, myös ohut, sileä puunoksa toimii mainiosti samassa tarkoituksessa. Ovelaa, eikö totta! :)

PS. Jos muuten joku on törmännyt siihen samaan ilmiöön, mikä kävi minun afrikantähdikeilleni jokin aika sitten, että kukkien varret menevät muutamassa päivässä ihan sellaiseksi mössöksi, niin kukkakauppiaani osasi kertoa, että todennäköisesti kukkiin on iskenyt hometauti. :( Sellaista kuulemma sattuu joskus, eikä sillä ole mitään tekemistä sen kanssa, miten olette kukkasianne hoitaneet. 

P4174707.JPG

Tags: ,

Categorised in: Elämä

1 kommentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Related posts