26/03/13

Heihei viisaus!

35 72 toothache.jpg

Nyt on koittanut se kauhulla odotettu päivä, kun joudun viisaudenhampaiden poistoon. Tänään pääsen eroon toisen puolen ylä- ja alaviisaudenhampaasta, ja myöhemmin on luvassa sitten toinen puoli. En vielä tiedä, saadaanko ne pois vetämällä vai joudutaanko leikkaamaan, sillä juuret ovat kuulemma lähellä hermoa. Tässä on yhdelle pienelle ihmiselle viikon ajaksi vähän liikaa hässäkkää, kun samaan syssyyn osuu tämä viisaudenhammas-episodi, muuttopakkaaminen, se itse muutto ja vielä hurja määrä töitä. Mutta kyllä tästä jotenkin selvitään ja yritän lohduttautua sillä, että ensi viikolla tämä kaikki on jo ohi. Ja saanpahan kerrankin luvan kanssa syödä jäätelöä litrakaupalla!

Jos on mahtavia vinkkejä viisaudenhammas-operaation jälkihoitoon, niin saa vinkkailla. Ja pitäkää peukkuja!

Kuva: täältä (alkuperäinen lähde ei tiedossa)

Tags: ,

Categorised in: Elämä

35 kommenttia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 • Kiira

  Hih, itse kävin eilen suun erikoishoidon yksikössä leikkauttamassa alaviisurin pois, kuukauden päästä toinenkin alaviisuri lähtee. Miellyttävin hammaslääkäri kokemus oli kyllä koskaan, hoitaja ja lääkäri niin mukavia ja ymmärtäväisiä eikä operaatio sattunut yhtään. Puudutuksen loputtua kipu sitten iski voimakkaampana, joten suosittelen ottamaan särkylääkettä hyvissä ajoin jo ennen kuin puudutus kokonaan lakkaa. Tänään poski hieman turvoksissa, mutta muuta vaivaa ei oikeastaan olekkaan, vaikka varotettiin, että tämä päivä saattaisi olla se ikävin. Toivottavasti sinullakin menee hyvin ja varmasti meneekin. Olen kuullut kauhutarinoita noista leikkauksista, mutta itse en ainakaan voi yhtya niihin, niin mukavasti ja nopeasti koko homma hoitui. :)

 • Katariina

  Jos visurit leikataan, niin kannattaa ainakin välttää sellaisten ruokien syömistä, joista voi jäädä hitusia tikkien väliin (esim. timjami ym. yritit sosekeitossa). Nimim. oman suun kautta opittua. Tsemppiä viikkoon! :)

 • Tiinanen

  Buranaa, Buranaa ja vielä kerran Buranaa. Se kipu puudutusaineen vaikutuksen lakattua oli itse toimenpidettä inhottavampaa!

 • Bluebird

  Yläleuasta viisaudenhampaat lähtevät kuulemma keskimäärin helpommin kuin alhaalta. Tämä on myöskin oma kokemukseni. Tähän vaikuttaa tietysti myös se joudutaanko leikkaamaan suun limakalvoa ja tarvitaanko tikkejä. Alahampaitani jouduttiin leikkaamaan juurikin siitä syystä, etteivät ne mahtuneet puhkeamaan suoraan, ja hermo oli uhkaavan lähellä hampaan juuria. Sainkin varoittelua, että jos huonosti käy voi hermo kipuilla pari päivää, pari viikkoa tai jopa pari kuukautta.

  Vinkkinä voisin antaa yksinkertaisesti, että muista huolehtia riittävästä ravitsemuksesta, vaikka se ainakin muutamana ensimmäisenä päivänä saattaa olla hankalaa. Itselläni meni muutama viikko aikaa ennen kuin leuan jäykkyys hävisi, tikit sulivat ja pystyin syömään täysin normaalisti. Onnistuin tämän takia laihtumaan muutamassa viikossa noin 4kg, sillä en saanut alas kuin nestemäisiä ruoka-aineita kuten jogurttia, mehukeittoa, sosekeittoja ja jäätelöä. Toisaalta niidekin syöminen alkoi muutaman päivän jälkeen tökkimään… Siinä varmaan se perimmäisin syy.

  + Ekstravinkkinä: Hermosärkyyn Panadol on käsittääkseni parempi kuin Burana!

  Tsemppiä hurjasti operaatioon (ja muuttoon yms.)!

 • Ouchi! Mä olen yks niistä, jotka yrittää kipua jos toista aina lievittää ensin inkiväärillä tai jollain muulla luonnontuotteella, ennen kuin edes harkitsen särkylääkettä. Mutta, viisaudenhammasleikkaukset oli sen verran hurjia, että tiukka lääkitys auttoi kovasti. Taju kankaalle siis ja lepoa, parasta noissa viisureissa on se, että niitä ei poisteta kuin kerran elämässä! Ja yllättävän monelta olen kuullut että ne on poistettu ihan vaivatta ja kivuttakin!! Voimia :)

 • koo

  iiik, tsemppiä! toi on kyllä tosi yksilöllinen toipumisprosessi. mähän kävin läpi tietysti sen kaikista pahimman, eli kummatki posket turpos niin, et olin elävän sarjakuvahamsterin näkönen. mun leikkauksesta on sen verran aikaa, et kivusta en nyt oikein muista mitään, mutta yhen tärkeen vinkin voin antaa: älä vaan tee sitä virhettä, et syöt lempijätskiäs roppakaupalla leikkauksen jälkeen! se meinaan sekottuu tikeistä tulevan veren kanssa aiiiika epämiellyttävän makuseks comboks! ite en oo voinu vuosiin syödä lidlin ihanaa vaniljakermajätskiä, kun tulee fläsärit heti siihen verenmakuseen kiisseliin! :D

 • Reetta

  Mullakin ainoa vinkki liittyy särkylääkkeen ottoon! Ota hyvissä ajoin ja kunnon annokset, ja jos Panadol on hyvä hermosärkyyn niin burana puolestaan laskee turvotusta ja toimii hyvänä tulehduskipulääkkeenä. Myös kylmän pitäminen poskella laskee turvotusta ja ehkäisee mustelmia :)

  Tsemppiä!

 • Lena*

  Kannattaa suosista syödä niitä särkylääkkeitä joita hammaslääkäri määrää. Karsastan vahvoja lääkkeitä, ja erään toisenlaisen operaation jälkeen kärsin päivän ajan elämäni kovimmista kivuista syöden hermokipuihin hyödytöntä buranaa. Kun lopulta luovutin ja otin hl:n määräämän puolikkaan panacodin, kipu lähti heti. Kärsin siis aivan turhaan. Viisurin poistosta selvisin verrattain vähällä, toki hl-pelkoisena koin kauhua operaation alusta loppuun vaikka mikään ei sattunut – oikeasti – yhtään.

 • Anna

  Eihän noissa mitään hätää ole. Mulla porattiin palasiksi alaviisaudenhampaat muutama vuosi sitten, tuon toimenpiteen teki suukirurgi koska poisto oli haastava. Sain leikkauksia ennen annettavan rauhoittavan (esilääkkeen) ja nukuin koko ajan. Särkylääkkeitä pitää muistaa syödä määräyksen mukaan, puudutuksen vaikutuksen jälkeen nimittäin tuntuu jos niitä ei ota… Perus kylmähoitoa suosittelen myös, ainakin minulla posket turposivat ja kylmällä painaminen vähentää turvotusta ja tykytystä.

  Yläviisaudenhampaat tosiaan lähtevät helpommin ihan vetämällä. Oma isäni nappasi ne pois, minkä takia vaadin myös ekstrapuudutetta. Hampaat olisi pitänyt repiä kuulemma jo aiemmin, sillä mitä vanhemmaksi tulee, sen vaikeampia poistot ovat. Yli 35-vuotialta hän ei kuulemma mielellään edes enää poista viisureita vetämällä…

 • Emilia

  Täällä ilmoittautuu kohtalotoveri! Mulla on sama operaatio edessä huhtikuussa. Lupaathan sitten kertoa, ettei se niin kamalaa ole…. :D

 • Buranaa ja kylmää. Kylmähaude poskelle. Itse sain suuta auki viisurioperaation vain sen verran, että teelusikalla mahtui vähän jäätelöä sisään. Mutta ei se poisto tuntunut missään. Kyllä sä pärjäät, tsemppiä. <3

 • Nymfimaatti

  Onko muuten kukaan sanonu sulle koskaan että näytät Amanda Seyfriedilta?

 • AnnaH

  Kokemuksesta voin kertoa, että vatsa ei välttämättä tykkää, jos vetää päivätolkulla maksimiannoksen buranaa. Vatsani herkistyi pysyvästi buranalle, enkä enää voi käyttää buranaa sen aiheuttaman närästyksen ja poltteen vuoksi. Panadol 2 x 500 mg kerta-annoksena toimii hyvin. Ja ne vahvemmat särkylääkkeet, Panacodit sun muut.

  Kannattaa myös varoa ensimmäisen päivän ajan, ettei sinne tyhjänä ammottavaan kuoppaan mene mitään, mikä irrottaisi hermopäätä suojaavan verihyytymän. Itselläni näin pääsi käymään ja siitä seurasi nk tyhjän kuopan syndrooma, jossa hermopää on paljaana kaikelle ärsytykselle ja se sitten muuten sattuu! Kipu säteili korvaan ja kaulalle asti ja siihen ei tepsinyt mikään särkylääke. Vaiva onneksi hoitui nopeasti hammaslääkärillä, joka laittoi spriihin/kamferiöljyyn kastetun pienen harsotupon hermon suojaksi. Välitön helpotus.

  Nyt on meikäläiseltä onneksi kaikki viisurit poistettu, niin ei tarvitse näistä enää kärsiä. Tsemppiä toipumiseen!

 • Mikko

  Tsemppiä, hyvin se menee! Multa suukirurgi poisti viime vuonna kaikki neljä viisaudenhammasta, ja alaleuan hampaat olivat vaikeita poistoja. Jännitin ihan turhaan, kaikki meni tosi hyvin! Toimenpide oli tietty ikävä, samoin tikit tuntuivat aika pitkään, mutta kokonaisuudessaan operaatio oli ihan siedettävä. Kotihoito pelasi hyvin kylmällä kääreellä ja Ibumaxilla. Jätski auttaa myös.

 • anniM

  Toinen viisuri lähti ihan helposti ja selvisin parin päivän buranalla. Toisen poston jälkeen söin reilun viikon buranaa muutaman tunnin välein… Kipu oli ihan sietämätön, vaikka lääkärin mukaan mitään tulehdusta tms. poikkeavaa ei ollut. Oli kai jotenkin osunut hermoon hiukan pahemmin.. :P tsemppiä!

 • kata

  Kipin kapin ostamaan homeopaattista ainetta nimeltä Arnica” – tuota oma hammaslääkärini määräsi minulla viisaudenhampaiden poiston yhteydessä ja olen käyttänyt sitä joka kerta (3 hammasta revitty ja 1 leikattu hammaskirurgin toimesta) – kertaakaan ei ole tarvinnut muita särkylääkkeitä ottaa eikä sen kummempia kipuja ole ollut, söin suht normaalisti jo heti seuraavana päivänä.
  Samanlaisia kokemuksia olen kuullut muiltakin, kannattaa tosiaan kokeilla.

  Mulle on aivan sama, onko plasebo tai ei, pääasia ettei kipuja ollut ja leikkauksesta ja repimisistä toipui helposti ja nopeasti.

 • Elppis

  Oijjoi, itselläni on edessä alavisurin poisto huhtikuussa. Mun hammas on ihan kallellaan, joten poiston tekee suukirurgi. Ja kyllähän se jännittää ja pelottaa kun visuritoimenpiteistä on kuullut niin monenlaisia kokemuksia. Olen erittäin tottunut hammaslääkärissä kävijä, enkä yleenä jännitä sitä, mutta tuo ko. toimenpide kyllä hieman pelottaa.. Kerro toki millainen kokemus sinulle toimenpiteestä jäi :) Ja tsemppiä kaikkiin viikon hässköihin! :)

 • Hanna

  Itseltäni viisurit lähti kaikki nopeasti ja kätevästi ihan vetämällä. Ensimmäisen poiston jälkeen menin bussilla kotiin ja kun haava vuosi, tietämättömänä nielin verisen syljen. Se kostautui kun oksensin seuraavan päivän, ilmeisesti kun omaa verta voi niellä vaan vähän ennenkuin se alkaa tuottaa pahoinvointia ja oksentelua. Paljon kylmää jätskiä ja juotavia, haaleita keittoja ruokana ja luulisi että seuraavana päivänä on jo parempi olo. :)

 • EL

  Nuku leikkauksen/poiston jälkeen päikkärit! Illalla olet jo kuin uusi ihminen. Ilman päikkäreitä toisella kerralla toipuminen kesti 2 päivää.

 • Janica

  Tsemppiä viisareiden poistoon! Minulta lähti yläviisaudenhampaat vetämällä, molemmilla kerroilla järkyttävä päänsärky yöllä. Mutta särkylääkkeellä siitä selvittiin. Alaviisaudenhampaat piti kummatkin leikata ja molemmilla kerroilla määrättiin antibiootti- ja särkylääkekuuri. Olin ensimmäisen leikkauksen jälkeen niin tokkurassa, että en muista kotimatkasta sairaalasta kotiin mitään ;) Lepoa ja itsensä hemmottelua hampaiden poiston jälkeen, hyvin se menee! :) Ja tsemppiä myös muuttoon ja onnea uuteen kotiin jo tässä vaiheessa!

 • mju

  Toivottavasti muuttoon on luvassa paljon apua. Jätä raskaiden laatikoiden ja sohvan kantaminen muille. :)

 • Anne

  10v olen tehnyt suukirurgin kanssa töitä ja aika monta poistoa takana.. Noudata tarkkaan jälkihoito-ohjeita jotka saat myös kirjallisina, siinä jälkitokkurassa menee hyvät neuvot ohi ja et kotona muista enää mitä piti tehdä. Varaa kotiin jätskiä ( iPad kirjoitti jätkiä mutta nekin käy ;)) kylmäpussia poskelle, Buranaa ja panadolia. Poiston jälkeen suoraan kotiin ja peiton alle, eikä saunaa, jumppaa tai lenkkeilyä parina pvänä poiston jälkeen. Hml on mahdollista kirjoittaa 1-3 pvää saikkua alapuolen poistosta työstä riippuen. Yläpuolelle poisto on noin 5 min homma.. Selviät käynnistä varmasti ok!

 • Meinasin noita samoja asioita luetella, mutta edellinen kommentoija Anne onkin jo kertonut kaiken oleellisen hoitoon liittyen (:

  Multa poistettiin kaks viikkoa sitten yks viisaudenhammas ja se oli kyllä harvinaisen syvältä! Se leikattiin ja vaikka sain puudutusainetta hieman ylimääräistäkin, niin se tuntui silti tosi inhottavalta ja tärisin koko operaation ajan. Vajaaseen viikkoon en pystynyt syömään kunnolla ja hampaiden pesukin oli hieman vaikeaa, koska en saanut suuta kunnolla auki, kun leukaan sattui. Onneksi buranat auttoivat ainakin jonkin verran. Aamusti heräilin aikaisin monta kertaa, kun buranan teho oli loppunut.

  Sellanen reissu mulla. Hengissä kuitenkin selvittiin ja nyt on kaikki ihan normaalisti :D toivottavasti sulla sujuu vähän kivuttomammin!

 • Aino

  Suosittelen suklaavanukasta!

 • Maira

  Jälkihoitoon sopii hyvin tämä brooklyniläisen freelance-valokuvaajan blogipostaus: http://colormekatie.blogspot.fi/2012/03/night-gardening.html ! Tuota, ja kaikkia muitakin blogin merkintöjä katsellessa ei voi muuta kuin hymyillä ja tulla hyvälle tuulelle :)
  Tuota kyseistä postausta lukiessa tulit jostain syystä heti mieleen, sillä samalla tavalla kun näkee jotain mistä heti arvaa kaverinsa pitävän, tiedäthän. Vaikka en sinua tunne, mutta blogiasi vuosia lukeneena ajattelin, että sinäkin voisit ilahtua siitä, mitä tuon linkin takaa löytyy :)

 • Rambo

  Ei mitään buranoita tms. Ibuprofeenia tai kodeiinia, jos saat. Narkkarikipulääkkeet toimii parhaiten hammaskipuun.

 • Emmi

  Hei! Itseltäni on otettu yläviisurit pois, suht helpolla pääsin.. Tosiaan särkylääkettä kannattaa ottaa kunnolla ja tarpeeksi ajoissa. Mutta sellainen extravinkki, että mulle hml suositteli apteekista ostettavaa suuvettä. En muista enää merkkiä, mutta se tuntui tehoavan, ei ollut tulehduksia tms. Kun ei sitä kuoppaa oikein pysty muuten puhdistamaan, niin suuvedellä huuhtelu aamuin illoin toimi hyvin.

 • AnnaH

  Rambo, burana ON ibuprofeenia.

 • Kikka

  Yllätys oli kun luin paikallista sanomalehteä, oletkin tämän kylän tyttöjä! En muista mistä alunperin bongasin blogisi mutta mukana olen roikkunut jo aika kauan.

 • eltsu

  Mulla poistettiin just eilen molemmat alavisurit leikkaamalla. Piti kuulemma porailla luuta ympäriltä kun oli niin tiukissa. Tsemiä sulle poistoon.
  Kylmää kannattaa pitää ja keittoruokia kannattaa varata kaikkia eri makuja ettei kyllästy. Mulla määrättiin buranaa ja penisilliiniä, ja vie kyllä pahimman säryn pois, mutta jomottaa silti. Niin ja Paroex-suuvettä kehotti lääkäri ottamaan. On desifioivaa suuvettä, eli ei tarvii sen käytön aikana pestä hampaita(en siihen kyllä pystykkään tikkien ja kivun takia).

 • effa

  Heippa, en tiedä tiesitkö, mutta sun kuva ( burgundyn Kånkenin kanssa) oli eilen FjällrävenUSA:n Instagramissa. Tsemppiä viisureiden poistoon! (:

 • Jenni

  Whaat? :) Enpä tiennyt? Hitsi, kun en itse käytä Instagramia. Oliko siellä viittausta blogin puolelle? :)

 • Maya

  Itselläni viisaudenhampaat poistettu n. 10 v. sitten leikaten. Vinkit: Ota särkylääkkeitä parin päivän ajan säänöllisesti, esim. 3 x päivässä. On helpompi hoitaa kipua, silloin kun se ei ole vielä yltynyt kovaksi. Tyynylle kannattaa laittaa joku huono liina/pyyhe, koska siihen saattaa valua suusta pientä vuotoa ekana yönä. Jäätelön ohella jogurtit ja marjakeitot ovat hyviä. Sellaiset jotka ovat mahdollisimman tasaisia, ilman marjan paloja esim.
  Onnea matkaan!

 • Maria

  Hei jos viisauden hampaat on leikattu kannattaa syödä ekstra b-vitamiinia se edistää leikkauskohdan kudosten toipumista, näin minua neuvoi yksityinen hammaskirurgi jokaleikkasi kaikki neljä viisaudenhammastani kerralla nukutuksessa. Ei ollut kyllä parhain idea poistaa kaikkia kerralla, kun ei keho kestä välttämättä noin paljon tulehdusta yhtäaikaa ja toipuminen saattoi pitkittyä. Hampaat oli pakko leikata ja ajattelin etten uskalla mennä kahta kertaa joten koin helpommaksi leikkauttaa kaikki kerralla ja pelon ja hurjan alhaisen kipukynnyksen takia nukutuksessa.

 • Minni

  Kuvia pääsee katsomaan, vaikka ei itse olisi rekisteröitynyt. :) Tässä linkki, jos et vielä ole nähnyt. :) http://instagram.com/p/XVJ6WUgU4k/

Related posts