19/03/13

Tahdon 2013 – tasa-arvoisen avioliittolain puolesta

36 79 gay-marriage4.jpg

Olen ihmetellyt ihmisten ennakkoluuloja homoseksuaaleja kohtaan niin kauan kuin muistan. Minulle homojen yhtäläiset oikeudet heteroihin nähden ovat aina olleet ihmisoikeuskysymys ja olen nuoresta lähtien pitänyt tärkeänä korjata tilanne. Ja sen nimissä olen kirjoittanut lukuisia tekstejä aiheeseen liittyen esimerkiksi koulussa äidinkielen aineina, sillä olen ajatellut, että ehkä saan mietteilläni jonkun ajatukset muuttumaan positiiviseen suuntaan. Otin aikamoisen riskin, kun kirjoitin homojen oikeuksista yläasteen uskonnon lopputyössäni. Toisaalta, kaksiosaisen lopputyön toinen aiheeni oli eutanasia, että ehkä sohin vähän tahallanikin muurahaispesään. Minun onneni oli, että riski palkittiin kympin arvosanalla. Lukiossa näin ei olisi käynyt. Kerran uskonnontuntimme päättyi osan luokasta ulosmarssiin, kun vanhoillinen opettajamme julisti homouden olevan rinnastettavissa lapsiin ja eläimiin sekaantumiseen. Mietin tuolloin vain, miten tuhoisia vaikutuksia opettajan sanoilla olisi saattanut olla nuoreen, herkkään, identiteettiään etsivään mieleen… Tiedän, että uskonnonopettajani tavoin ajattelee vain osa kirkkoa edustavista tahoista, mutta minusta on aika kyseenalaista, että ihminen tuo omat suvaitsemattomat mielipiteensä osaksi opetusta. Myöhemmin koin, että minulle parempi vaihtoehto oli erota kirkosta, koska sen kanta homoseksuaalisuuteen on varsin ristiriitainen tai vaihteleva.

gay-marriage2.jpg

Toin asiaa kouluaikoina esille myös lukion äidinkielen aineissa. Yllätyin, kun opettaja päätti lukea tekstini nimettömästi luokan edessä – se kertoi paljon hänen omasta ajattelustaan ja arvomaailmastaan. Samaa linjaa jatkoin yliopistossa, kun pidin puhekurssilla puheen homojen adoptio-oikeudesta ja tein kirjoittamisen kurssilla tekstin samasta aiheesta. Kaikki tämä varmaankin kertoo teille, kuinka tärkeäksi olen kokenut näiden epäkohtien korjaamisen jo viimeisten 15 vuoden ajan. Olen hämmentynyt, että asia ei tässä ajassa ole edennyt Suomen kaltaisessa sivistysvaltiossa. No, onhan meillä rekisteröity parisuhde, mutta kun se ei millään muotoa ole sama asia kuin avioliitto, edes lain edessä. 

Järjettömintä tilanteessa on minusta se, etten ole törmännyt julkisessa keskustelussa vielä yhteenkään oikeasti hyvin perusteltuun mielipiteeseen, miksi tasa-arvoista avioliittoa EI tulisi sallia. Jos joku haluaa kohta kohdalta eritellyn perustelun sille, miksi tähän mennessä esitetyt syyt tasa-arvoista avioliittoa vastaan ovat täysin puuta heinää, voitte lukea sen TÄÄLTÄ. Eräs toinen bloggaaja on tehnyt sen jo niin paljon paremmin kuin minä olisin koskaan osannut. Myös Polka Dots -blogin Jonna kirjoitti aiheeseen liittyen hienon tekstin jokin aika sitten ja sen puolestaan pääsette lukemaan TÄÄLLÄ

gay-marriage1.jpg

Kuva: Oskar Lindvall

Kun selvisi, että tasa-arvoista avioliittoa koskeva lakialoite ei päässyt eduskunnan lakivaliokunnan päätöksellä edes käsittelyyn, pettymys oli monille valtava ja ihmetys sitäkin suurempi. Miten tätä asiaa voidaan VIELÄKIN jarruttaa tällä tavoin. Niinpä joukko asiaa ajavia kansalaisia perusti Tahdon 2013 -kampanjan, jonka päämääränä on viedä lakialoite käsittelyyn asti. Nykyään nimittäin eduskunnan on otettava asia käsittelyyn, mikäli lakialoitteella on 50 000 kansalaisen allekirjoitus. Niinpä kampanjan päämääränä on kerätä vähintään nuo 50 000 nimeä kansalaisaloitteeseen, jotta asian käsittelyä ei voida enää viivytellä tai lykätä. Pelkästään kampanjan Facebook-ryhmällä on kannatusta jo yli tuon 50 000 ihmisen verran, joten pidän erittäin todennäköisenä, että myös kansalaisaloitteeseen saadaan tarvittava määrä nimiä ja ylikin. Siihen kuitenkin tarvitaan meistä jokaisen asiaa kannattavan panosta. Tuo kansalaisaloite on käynnistetty tänään 19.3.2013, joten pyydän teistä jokaista uhraamaan minuutin ajastanne ja käyvän allekirjoittamassa. Tarvitsette vain verkkopankkitunnukset ja homma on hoidettu hetkessä. Kiitos!

KANSALAISALOITTEEN PÄÄSET ALLEKIRJOITTAMAAN TÄSTÄ!

PS. Mikäli joku haluaa tasa-arvoisesta avioliittolaista ja sitä ajavasta Tahdon 2013 -kampanjasta lisätietoa, kampanjan nettisivut löytyvät TÄÄLTÄ ja Facebook-ryhmä TÄÄLTÄ. :)

gay-marriage.jpg

Tags: , ,

Categorised in: Elämä

36 kommenttia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 • Henna

  Kirjoitettu on! Ja tosiaan tänäänhän oli ympäri Suomea kampanjan aloitustapahtumia ja sen aloitteen voi allekirjoittaa myös ihan paikan päällä :) Oulussa näytti alkavan tilaisuus jo kello 14 rotuaarilla! (Mainostan tässä oululaisille lukijoille)

 • Ulla

  Allekirjoitettu.

 • Jenni

  Hyvä täydennys Henna! Kiitos! :)

 • Jenni

  Hienoa Ulla! :)

 • Loistavaa, todella hyvä postaus! Täällä Ruotsissa gayavioliitot ovat olleet jo muutamia vuosia mahdollisia joten toivotaan että Suomi seuraisi tässä naapurin mallia ja ottaisi asiassa järjen käteen.

  Tämänhetkinen kuuma peruna täällä on gayparien oikeus adoptioon. Asiaa vastaan olevat luottavat ilmeisestikin kristallipalloon koska perustelevat asian toimimattomuutta mm. sillä että lasta tullaan koulussa kiusaamaan koska hänellä on homovanhemmat. Kukaan ei toisaalta sano mitään kaikista niistä lesbopareista jotka ovat hankkineet lapsen…
  Myös eräs tv-juontaja sanoi kerran että kun hänen ruotsalaisäitinsä odotti lasta (eli tätä juontajaa) mustan miehen kanssa niin myös tätä oli kauhisteltu juuri samoin ”miten voit hankkia mulatin lapsen, etkö ymmärrä että häntä tullaan kiusaamaan koulussa”. No ei kiusattu koska luokalla oli monta muutakin samantaustaista lasta. Aika jännää että ihmiset automaattisesti ajattelevat että noin kymmenen vuoden päästä asiat ovat samalla lailla kuin nyt, harvoinhan se kuitenkaan niin oikeasti menee.

  Anyways – kiva postaus, kivat kuvat (varsinkin gay-parking / gay-lunch oli musta mainio).

 • Jenni

  Minusta tuo kiusaamis-argumentti on typerimpiä kommentteja, mitä olen ikinä nähnyt (en siis viittaa sinuun, vaan niihin, jotka tuota perusteluna käyttävät). Let’s face it, lapset löytävät syitä kiusata ihan mistä tahansa. Syyksi kelpaa yhtälailla vaikkapa vääränlainen reppu, silmälasit, lihavuus tai hammasraudat. Eiköhän se arvokasvatus lähde nimenomaan sieltä kotoa ja mikäli vanhemmat kasvattavat lapsensa erilaisuutta suvaitseviksi, empaattisiksi ja ajatteleviksi ihmisiksi, näiltäkin ongelmilta vältyttäisiin suurelta osin. Arvomaailma periytyy lapsille yleensä suoraan vanhemmilta, joten kiusaamisesta huolissaan olevat voivat katsoa ensimmäiseksi peiliin ja miettiä, miten omia lapsiaan kasvattavat.

  Ja kuten sanoitkin, etenkin lesbovanhempia on jo nyt valtavan paljon, enkä ole kuullut yhdestäkään tapauksesta, jossa tällaisen parin lapsi olisi jotenkin kasvanut kieroon vanhempiensa suuntautumisen takia tai kärsinyt asiasta muutenkaan mitenkään suunnattomasti. Päinvastoin, kaikki nämä samaa sukupuolta olevien vanhempien julkisuuteen tulleet lapset ovat vaikuttaneet perin juurin normaaleilta ihmisiltä. Ei toki ole syytä ihannoidakaan gay-ihmisiä vanhempina, samanlaisia inhimillisiä olentoja he ovat kuin heterotkin, mutta jos siinä kasvatuksessa jokin onnistuu menemään pieleen, niin se ei takuulla johdu seksuaalisesta suuntauksesta.

 • Minä kannatan avioliittoa. Itse elän onnellisessa heteroavioliitossa mieheni kanssa ja saan tästä instituutiosta joka päivä kolmenkin vuoden jälkeen niin paljon voimaa ja onnea etten olisi koskaan etukäteen voinut sitä kuvitella.

  En ymmärrä miksi oikea avioliitto pitäisi kieltää keneltäkään. Jokaisen aikuisen tulisi saada halutessaan sanoa ”tahdon” kumppanilleen. Kävin siis allekirjoittamassa aloitteen.

 • Nymfimaatti

  Aivan mahtava tuo viimeinen kuva. ”Terroristit voittavat.” :D Myös avoimessa ministeriössä voi käydä allekirjoittamassa tän aloitteen.

  Kuulin muuten aamulla radiosta että jo 14 000 nimeä on saatu kasaan, ihan järjetöntä!

 • Vienna

  Vaikka ääni on lähtenyt, sain täällä kipeänä sängynpohjastakin allekirjoitettua! Jes, tuntuu oikealta! :)

 • Vienna

  nyt on yli 28 000!!!!

 • alleviivaan kaiken.

  Maailma on muuttunut, on päivityksen aika.
  Ei mahdu pääni sisälle, miten joku voi tätä lakimuutosta edes vastustaa. Onko olemassa niin suurta itsekkyyttä..
  No on, harmi. Miten ei voisi haluta muille hyvää, sehän on yksi parhaista asioista mitä ihminen voi tuntea, olla onnellinen toisen puolesta(!!)

  Mutta kovasti ollaan menossa kohti tasa-arvoisempaa Suomea ja parempaa maailmaa elää.
  Kaikille kuuluu samat oikeudet, tietysti.

  Ihan itku pääsi miten nopeasti kansalaisaloite kerää allekirjoituksia, HIENOA!!!
  <3

 • Jossssu

  Olin nro 25 003 – 40 min sitten ja nyt jo noin 8000 nimeä lisää. Eiköhän tämä saada toteutettua jo tänään ja kansan todellinen ääni kuuluviin.

  Ja vaikka hiljainen enemmistö vastustaisikin tätä, niin en silti ymmärrä, että mitä väliä sillä muka on lainsäädännön kannalta. Miten se vaikuttaa edes homovastaisen henkilön elämään, jos siihen kuulumaton pari saa samat tasa-arvoiset, aviolliset oikeudet lain edessä. Enemmistökään ei ole aina automaattisesti oikeassa.

 • nana

  Tuohon viimeiseen kuvaan liittyen haluaisin sanoa, että olisi itse asiassa tärkeää, että koulussa puhuttaisiin myös muunlaisesta seksistä. Nykyisin tieto rajoittuu vain ”perinteisen” yhdynnän pariin, ja sekin tuntuu usein olevan liian vaikea aihe. Jos nuorille tarjottaisiin oikeaa tietoa punastelematta, ei sitä tarvitsisi etsiä netistä, missä tarjonta usein on hämmentävää ja todellisuutta vääristävää. Seksuaalisuus on hieno ja tärkeä osa ihmistä, eikä sen moninaisuutta pitäisi pitää tabuna.
  Muuten kuvat olivat kyllä oikein nasevia :)

 • possu

  Höyryä pihisi korvistani, kun katsoin tässä joku ilta tv-uutisia. Siellä puhuttiin k.o. aiheesta ja siitä, millainen vaikutus kansalaisaloitteilla homoparien avioliiton edistämiselle on. Pukuun sonnustautunut setä kertoi, että EI MINKÄÄNMOINEN! Juttu menee kerta toisensa jälkeen samalle valiokunnalle, jonka jäsenet aikovat kuulemma pysyä jämptisti omissa mielipiteissään. Setä myös totesi, että kannattaa kokeilla uudestaan sitten eduskuntavaalien jälkeen, kun henkilöt valiokunnassa vaihtuvat.
  Allekirjoitan silti, enpä siinä mitään häviä!

 • May

  Olen samoilla linjoilla kanssasi – jopa niin samoilla että puheita on pidetty jo yläasteella ja lukiossa. Oman lukioni äidinkielen opettaja olikin sitten sieltä suvaitsemattomammasta päästä. Homoparien adoptio-oikeudesta pitämästäni puheesta sain lukiohistoriani huonoimman arvosanan ja sen sijaan että opettaja olisi arvostellut puheeni, tyytyi hän hokemaan kuinka epänormaalia ja luonnotonta homoparien olisi kasvattaa lasta. Varsinainen kansankynttilä. Kun sitten mainitsin olevan jo lapsia kasvamassa sateenkaariperheissä toisen vanhemman biologisena lapsena (tämä oli ennen perheensisäisen adoption laillistamista) se lietsoi ko. opettajan vielä suurempaan raivoon…

  Mutta niin…pointtina oli että allekirjoitan, ihan ehdottomasti. Heti kun pääsen töistä kotiin pankkitunnuksien luo.

 • pilkun viilaamista

  ”No, onhan meillä rekisteröity parisuhde, mutta kun se ei millään muotoa ole sama asia kuin avioliitto, ei edes lain edessä.”

  Rekisteröidyssä parisuhteessa on täsyin samat oikeudet laillisesti kuin avioliitossakin, ainoastaan adoptio-oikeutta ei ole, ja tässäkin poikkeuksena se, että sisäinen adoptio on mahdollinen.
  Silti, ei se sama asia ole kuin avioliitto, mutta lain edessä kylläkin. Ja kansalaisaloite allekirjoitettu!

 • Jenni

  Ei ole myöskään oikeutta samaan sukunimeen automaattisesti. Ja tuo adoptio-asia on itse asiassa varmasti monelle aika iso juttu tässä avioliittolaissa. Niin kannattajille kuin vastustajillekin, ja siksi en sen merkitystä vähättelisi.  

 • Olen samoilla linjoilla kanssasi, tosin ihan niin rohkea en ole ollut, että homojen oikeuksista olisin esitelmiä tehnyt.. Mutta mielestäni heillä kuuluisi ja pitää olla samat oikeudet kuin heteroillakin – ihmisiä hekin ovat!

  Emmi kirjoitti tästä samasta aiheesta blogistaan, ja kertoi, että Suomi on ainoa Pohjoismaa, jossa avioliitto samaa sukupuolta olevien välillä on kielletty! Järkyttävää!

 • Hyvä postaus! Ihan järjetöntä että tasa-arvoista avioliitto lakia vastaan perustellaan uskontoon sidonnaisella kirjalla ja ennakkoluuloilla, että lapset saavat traumoja jos hänen vanhempansa ovat samaa sukupuolta. En ole missään törmännyt tekstiin, jossa tällainen lapsi oltaisiin löydetty kertomaan traumoistaan… Ja toinen asiahan on se, että hyvin suurella osalla heteroperheiden lapsilla on ”tasapainoisista vanhemmistaan” huolimatta traumoja ja ongelmia

  Ilman muuta menin allekirjoittamaan!

 • Annika

  En ole varsinaisesti adoptio-oikeutta vastaan mutta kieltämättä olen epäilevä. Mistä tyttö saa naisen mallin jos on kaksi isää. Vai onko toinen isä sitten vähän enemmän naismainen. Vai heillä on läheinen ystävä joka viettää tytön kanssa aikaa ja juttelee kuukautisista ym. Lesbo parien adoptio tuntuu luonnollisemmalta. Eihän miehissä ole edes biologian valossa mitään hoivaviettiä. En halua olla negatiivinen mutta tämmösiä asioita nyt tuli mieleen..

  Tuo kiusaamisperustelu on kieltämättä lapsellinen heitto. Itselle tulisi lähinnä mieleen että kaksi samaa sukupulta ei muodosta ideaalia vanhemmuutta. Kun adoptiossa on aina niin tarkkaa kaikki taustat ym. niin sitten tuo on aika iso muutos.

 • Nelsu

  Annika, mistä yksinhuoltajien tai leskien lapset saavat toisen sukupuolimallin? Oletko itse muodostanut mies ja naiskuvaso vain omista vanhemmistasi? Epäilen. Jos orvoistakin lapsista kasvaa eheitä aikuisia niin eiköhän myös homojen ja lesbojen :)

 • Heidi

  Hienosti sanottu! Mietin usein itsekin kuinka paljolta mielipahalta säästyttäisiin kunnollisella seksuaalikasvatuksella.

 • Jenni

  Tuo on kyllä ihan totta, hyvä pointti! Se, että asioista ei puhuta, lisää vain ennakkoluuloja ja sitä mystisyyttä kaiken seksuaalisuuteen liittyvän ympärillä.

 • Jenni

  Juuri näin, Nelsu!

 • Riikka

  Jo yli 73 000 kannattajaa. :)

 • Jenni

  Nyt jo yli 74 000. Olen niin onnellinen! :)

 • Anonyymi

  Mulla on vähän eriävä mielipide. Itse mulla ei ole henkilökohtaisesti mitään homoja vastaan päin vastoin mulla on monta hyvää homokaveria ja yksi entinen kämppiksenikin oli lesbo, eikä se minua haitannut :)

  Mielestäni heillä tietenkin pitää olla yhtävertaiset oikeudet ja mielestäni maistraatissa he saisivat mennä naimisiin. Lisäksi adobtio-oikeus voitaisiin myöntää koska adobtiossa muutenkin tutkitaan todella tarkkaa pariskunta, joten jos he osoittavat kykenevänsä hyviksi vanhemmiksi niin mikäs siinä!

  Ainoa asia mitä en haluaisi on kirkossa naimisiin menon sallimista. Kirkon arvot kuitenkin perustuvat Raamattuun ja jos aletaan ”sallimaan” Raamatun kohtia, jotka eivät Raamatussa olisi sallittu eivät kirkon arvot enään perustu Raamatulle vaan jollekkin aivan muulle mikä on mielestäni väärin ja pilaa koko kirkon ”idean”. Samalla voisimme perustaa jonkun ”feikki-kirkon” ja pitää siellä yhtälailla häitä, jos kirkon arvoilla ei ole merkitystä. Toivottavasti ymmärrätte pointtini.

  Tämä on vain henkilökohtainen mielipiteeni.

 • Jenni

  Hienoa, että tuet lakialoitetta. Ottamatta antaa tuohon kirkossa vihkimiseen sen kummemmin muistutan, että nyt puhutaan avioliittolaista, jolla ei ole mitään tekemistä kirkkohäiden kanssa. Kirkko on siis itse vapaa päättämään, vihkiikö homopareja vai ei. Toivon siis todella, että kukaan ei sen takia jätä nimeään kirjoittamatta kansalaisaloitteeseen, sillä kirkkohäät kuuluvat sitten kirkon omiin linjanvetoihin, joilla ei ole mitään tekemistä tämän avioliittolain kanssa.

  Mitä kirkkoon noin yleisesti ottaen tulee, niin tällä hetkellä sen kanta homoliittoihin ja homoseksuaalisuuteen ylipäänsä on varsin epämääräinen. Kirkon nimissä esitetään varsin kirjavia näkemyksiä, eikä ev.lut. kirkko käsittääkseni ole ottanut asiassa mitään virallista kantaa. Näin ollen myös sinun mielipiteesi edustaa yhtä puolta asiasta, joka kirkon sisälläkin jakautuu moniin eri näkemyksiin. Muistutan myös, että Raamatussa on paljon sellaisia kohtia, joita ei nykyään noudateta, joten pidän vähän kyseenalaisena, että ihmiset voivat itse vapaasti valita, mitkä Raamatun ohjeista ovat tärkeitä noudattaa ja mitkä eivät. 

 • Laura

  Ja siinä on vasta netissä allekirjoittaneiden osuus!

 • Tee

  Miten yksinhuoltajaisien lapset saa ”naisen mallin”? Miksi saada ylipäänsä joku malli jonka mukaan toimia? Hellyys, rakkaus ja huolehtiminen ei ole naisten sisäänrakennettu ominaisuus. Se on ominaisuus, jonka voi oppia kummalta tahansa sukupuolelta.

  Oma isäni oli minulle aikoinaan uskottu, minun mallini ihmisestä. Äitini oli etäisempi koko lapsuuden ajan, eikä olla tähän päivään mennessäkään juteltu vielä tyttöjen juttuja. Esimerkiksi kuukautisista ei puhuttu sanaakaan, enkä näin 30-vuotiaana usko, että tulemme koskaan avaamaankaan keskustelua aiheesta.

  Mites ne lesbojen poikalapset? Kasvaako niistä jotenkin naismaisia? Ovatko naismaiset pojat homoja?

  Biologia voi säteillä valoaan minne tykkää, mutta oma heteromieheni on tasan yhtä hoivaava lasten kanssa kuin minäkin, ellei jopa enemmän. Lapsemme punkeavat aina isän syliin kun tulee paha mieli ja kaipaavat lohdutusta. Isä saa myös yksinoikeudella kylvettää lapset ja peitellä nukkumaan.

 • Tee

  Tämä on muuten yllättävän yleinen käsitys. Siis se, että homoparit haluaisivat oikeuden kirkkohäihin.

  Tasavertainen avioliitto takaisi yhtäläiset oikeudet juridisessa mielessä, tällä aloitteella ei ole _mitään_ tekemistä kirkkohäiden kanssa.

 • enjaksa

  Naisen mallia, naisen roolia, miehen mallia, miehen roolia?

  Mitäpä jos puhuttaisiin ihmisen mallista, ihmisen roolista?

  Sukupuolesta ei ole kiinni, että miten asiat hoidetaan. Asialla ei ole ikinä väliä onko se laillista vai laitonta. Laillinen asia ei tarkoita että se on oikein, laiton asia ei tarkoita että se on väärin.

  Tahdon että ihmiset jotka tähän kommentoi, lakkaa puhumasta miten he suvaitsevat seksuaalisen jos he eivät edes pysty suvaitsemaan sukupuolisuutta ja sukupuolettomuutta.

  Ja toivon myös että ihmiset oppisivat ajattelemaan mikä on oikein. Onko oikein että lasta kiusataan koulussa? Ei mielestäni.
  Onko väärin että pariskunta joka on samaa sukupuolta haluavat lapsen? Ei mielestäni.

 • hanko

  Allekirjoitettu on. Henkilökohtaisesti näkisin mieluusti avioliittolain menevän niin pitkälle, että kirkolta poistettaisiin lainmukainen vihkimisoikeus kokonaan ts. virallinen vihkimen tapahtuisi ainoastaan maistraatissa ja sen jälkeen uskonnolliset tahot voisivat epävirallisesti vihkiä oman seurakuntansa jäseniä halutessaan.

  Mutta askel oikeaan suuntaan tämäkin aloite ihan ehdottomasti olisi. :)

 • Laureliini

  Minusta lakialoite on ehdottomasti positiivinen asia, nyt on saatu jo monen ihmisen ääni kuuluviin. Kannatin sitä tänä aamuna.

  Olen kuitenkin epäileväinen tuon adoptio-oikeuden kanssa. En tiedä miksi, mutta uskon että se johtuu yksittäisestä ikävästä tilanteesta, jota olen seurannut vierestä. Eräs tuttuni on lesbo ja hän on aina elänyt sateenkaariperheessä, eli hänen äitinsä on myös lesbo ja elää naisen kanssa. Tutullani ei ole mitään käsitystä, kuka on hänen isänsä. Hänelle on koko lapsuutensa ajan tuputettu ajatusta siitä, että ”mies on paha”. Onkohan tämä voinut vaikuttaa siihen, että hän on lesbo? Hän myös korostaa seksuaalisuuttaan erittäin paljon, ikään kuin se olisi ainoa asia, mikä määrittää ihmisen identiteettiä ja tekee hänestä paremman. Onko hänestä ikään kuin kasvatettu homoseksuaali vai onko hän saanut itse rauhassa ajatella asiaa? Uskon kuitenkin, että tämä on vain yksittäistapaus, mutta suhtaudun silti pienellä varauksella homojen adoptio-oikeuteen.

  Kuitenkin, jos saadaan lapsen elämä pelastettua, niin onko sillä niin väliä, onko lapsella kaksi isää, kaksi äitiä vai eri sukupuolta olevat vanhemmat. :)

  Tasavertainen avioliittolain pitäisi minun mielestäni olla itsestäänselvyys. Herranjestas, nyt eletään jo 2010-lukua! Mutta en ota kantaa siihen, miten kirkon pitäisi toimia jos homoparit haluaisivat kirkkovihkimisen. Tasa-arvoa pitää kunnioittaa, mutta mielestäni kirkon ei tarvitse tehdä oppejaan vastaan. Tämäkin tietysti riippuu Raamatun tulkitsijasta… Monisäikeinen juttu.

  Mutta kannattakaa hyvät ihmiset tätä lakialoitetta :)

 • Jenni

  Hienoa kuulla, että kannatat lakialoitetta! :) Ymmärrän, että tuollainen läheltä nähty esimerkki voi vaikuttaa omiin näkemyksiin, mutta haluaisin ajatella, että tässä tapauksessa huonosti hoidettua isyys-asiaa ei voi laittaa seksuaalisen suuntautumisen piikkiin. Kuten totesin jo jossakin aiemmassa kommentissani, homot ja lesbot eivät ole kasvattajina yhtään sen täydellisempiä kuin heterotkaan ja biologisia lapsia on lesbojen mahdollista hankkia ihan vapaasti, jolloin mitään tiukkaa adoptio-prosessin kaltaista seulaa vanhemmuuteen ei ole. Pointtina siis se, että ihmiset ovat epätäydellisiä ja on todella ikävää, jos tuttusi kasvatuksessa on lietsottu jotakin miesvihaa. Tällaiseenhan voi hyvin syyllistyä myös lapsen isään pettynyt ja lasta yksin kasvattava heteronainen. Toivon toki, että tämä todellakin on kurja yksittäistapaus. 

 • Nuppineula

  Jokainen ihminen on arvokas, jokaista ihmistä tulee rakastaa.

  Seksi kuitenkin kuuluu mielestäni vain miehen ja naisen välille. Ja näin myös avioliittokin.

  Miksi näin? Oman elämäni olen halunnut rakentaa Raamatun pohjalle ja ne periaatteet, jotka sieltä nousevat vain toimivat. Homouden harjoittaminen Raamatussa torjutaan -ei kuitenkaan yhtäkään ihmistä. Synnin tekeminen Raamatussa torjutaan – ei kuitenkaan ihmistä, joka haluaa kääntyä Jumalan puoleen. :) Jeesus vietti aikaa porttojen ym. kanssa, osoitti heille rakkautta ja välittämistä. Hän ei kuitenkaan jättänyt sanomatta, mikä on väärin ja missä asioissa ihmiset tarvitsevat muutosta. Omin voimin ei kuitenkaan kukaan pysty muuttumaan, siihen tarvitaan myös Jumalan apua.

  Tällä samalla periaatteella olen halunnut itsekin elää: olen rakastettu, armahdettu. Teen virheitä, pyydän anteeksi, saan anteeksi. Kun tarvitsen apua toimiakseni oikein ja viisasti, pyydän sitä Jumalalta ja koen sitä saavani myös häneltä. Ja samalla tavalla haluan muitakin ihmisiä kohdella, oli sitten homo tai hetero.

  Tämmöisin ajatuksin. Ja tällä en halua ketään loukata. Halusin jakaa palan omaa vakaumustani ja vähän avata toisellakin lailla ajattelevan, ja kuitenkin nuoren ja koulutetun, ajatusmaailmaa. :) Ja ymmärrän, jos tämä mun logiikka ei aukene, koska tää kiertyy niin vahvasti mun omaan vakaumukseeni. Ja koska olen ihminen, en voi sanoa, että mun käsitykseni olisi nyt täysi totuus asiasta. :D

  Iloa kaikkien päivään!

Related posts