11/03/13

Tosirakkaus ei tarvitse sanoja

33 71 marina-abramovic.jpg

Bongasin tänään Voicen sivuilta liikuttavimman tarinan aikoihin. Sosiaalisessa mediassakin levinneellä videolla jo vuosikymmeniä sitten eronnut pariskunta kohtaa toisensa ja heidän kasvoiltaan välittyvä tunnereaktio kertoo enemmän kuin mitkään maailman sanat voisivat.  Jugoslavialaissyntyinen Abramovic tapasi 70-luvulla saksalaisen Uwe Laysiepenin ja taiteilijaparin välille syttyi kiihkeä suhde. Suhde kuitenkin ajautui vaikeuksiin 80-luvun puolivälin paikkeilla ja vuosikymmenen lopulla pariskunta päätti lopulta erota. Taiteilijapari halusi kuitenkin kunnioittaa suhdettaan toteuttamalla eron yhteydessä yhteisen performanssin ja matkusti viimeiselle yhteiselle matkalleen Kiinaan. Siellä he kävelivät kummatkin yli 2500 kilometriä Kiinan muuria pitkin eri suunnista kohdatakseen toisensa puolivälissä. Viikkojen kävelyä seuranneen kohtaamisen jälkeen he halasivat ja erosivat lopullisesti.

Tämän jälkeen taiteilijat eivät koskaan tavanneet toisiaan, kunnes keväällä jo 64-vuotias Abramovic järjesti näyttelyn Museum of Modern Artissa New Yorkissa ja toteutti kiinnostavan Artist is present -performanssin. Teoksen ideana oli, että museoviraille tarjoutui mahdollisuus istua pienen pöydän ääreen taiteilijan eteen ja molemmat antoivat toisilleen sanattomasti minuutin omaa aikaansa. Sattumalta Abramovicin vuosikymmenten takainen miesystävä Uwe ”Ulay” Laysiepen oli juuri esityksen aikaan New Yorkissa ja kuuli performanssista. Hän saapui näyttelyn avajaisiin ja yllätti Abramovicin istumalla tämän eteen esityksessä. Parin kasvoilta on nähtävissä niin voimakas tunne, että ainakin minä repesin itkuun saman tien, kun katsoin videon. Herkkisvaroitus siis taas! Mutta ihan käsittämättömän hieno video ja tarina. 

Kuva: Marina Abramović. Portrait with Flowers. 2009. Black-and-white gelatin silver print; photo: Marco Anelli. © 2010 Marina Abramović. Courtesy the artist and Sean Kelly Gallery/Artists Rights Society (ARS), New York

Tags: ,

Categorised in: Elämä, Kulttuuri

33 kommenttia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 • Lora

  Ihana, voi vaan kuvitella mitä nainen on ajatellut tutut kasvot nähdessään.

 • Todella hieno. Kiitos kun jaoit.

 • Biaa

  Tirautin muutaman kyynelen. Tästä tuli jonkun aikaa sitten dokkari Yle Teemalta ja se oli vaikuttava. Siinäkin tuli muutama kyynel tirautettua.

 • sus

  On kyllä hieno video.. Jotenkin kuvittelin että kasvojen tunteet olisivat vieläkin syvempiä. Ehkä tämä ”tavanomaisuus” johtuu siitä että usein oman aviomieheni kanssa katsomme toisiamme näin milloin missäkin tilanteessa, joten sen vuoksi tämä ”hiljainen rakkaus” ei ole niin vierasta minulle:)<3

 • Suvi

  Mä katsoin tuon videon vajaa tunti sitten ensimmäisen kerran ja sen jälkeen tämä kommenttiboksi on ollut tässä auki jonkunlaisen kommentin jättämistä varten. Kaikessa liikuttavuudessaan tuo videonpätkä vei vaan sanatkin mukana.

  Ehkä tuo on sitten jotain sellaista, jota ei edes halua merkitä mitenkään sanoin, kun kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa. Hurjan liikuttavaa!

 • Heidi

  Tuo koko The Artist is Present -dokumentti oli todella huikea ja idea tuohon performanssiin myös erittäin vaikuttava eli suosittelen katsomaan koko dokkarin. On mielenkiintoista seurata miten eri ihmiset reagoivat pöydän toiselta puolelta tulevaan katseeseen, reaktioita oli todellakin monenlaisia ja ainakin minulle tuli liikutuksen hetkiä myös muista ihmisistä kuin Uwesta. :)

 • Uskomatonta, repesin melkein huutoitkuun kun mies istuutui taiteilijan eteen! Ihana video <3

 • Emlia

  Sydän suli.

 • Emma

  Itseäni kyllä ärsytti kun tuohon kohtaamiseen oli lisätty taustamusiikki, eikä annettu oikeasti vaan sen kohtaamisen ja ilmeisen vaikuttaa. Ei liikuttanut.

 • Mer

  Kaunis.

 • Cata

  Aivan ihana tarina ja video <3

 • Ihan äärettömän koskettava pätkä. Kiitos tämän jakamisesta. Taiteilijoiden nimet olivat tuttuja, sillä kävin vähän aikaa sitten Kuopion taidemuseossa katsomassa Hypetystä elämästä-näyttelyn, joka pohtii (ja kyseenalaistaa) mitä on hyvä elämä. Siellä oli esillä valokuva- ja karttadokumentti juuri tuosta kyseisestä Kiinan muuri performanssista.

 • Freckleface

  Moi! Olen jo pidempään seurannut blogiasi ja ajattelin vihdoin kommentoida. Ensiksi, kiitos blogistasi! Kirjoitat hyvin – laadukasta tekstiä on aina ilo lukea. Ihailen tapaa, jolla herätät keskustelua lukijoissasi ja saat heidät vuorovaikuttamaan/jakamaan vinkkejä. Ja RG: en voisi olla vähempää samaa mieltä kanssasi ;)
  Jatka samaan malliin!

 • madde

  Ihan ekaksi kuin luin postauksen ajattelin, että hiano rakkaustarina ja odotin videon olevan ihan erilainen. Ehkä enemmän liikettä ja eleitä.
  Mutta ei, video oli järisyttävän tunteikas, enkä itsekkään kyyneleiltä voinut välttyä. Se antoi jonkunlaista toivoa itselle ja fiilistä siitä, että vaikka eroaa toisesta, muistot elää. Eikä mikään ole mahdotonta. Ei edes vuosikymmenien jälkeen.
  Vieläkin menee kylmät väreet. Tosirakkaus ei todella tarvitse sanoja.

 • mju

  Jösses, kun on nuorekas nainen.

 • diudiu

  hei! pakko korjata nyt. tuossa dokkarissa, josta tää on irrotettu, pariskunta tapaa kyllä ennen tuota performanssia. he puhuvat näyttelystä ja vetävät työpajan nuorille performanssitaiteilijoille, jotka tulevat toteuttamaan näyttelyssä ex-pariskunnan vanhoja performansseja. marina on siis itse kutsunut uwen järkkäämään kanssaan näyttelyä ja ovat jutelleet pitkät pätkät ennen tuota performanssikohtausta. eli ei nyt lisätä tuohon kohtaukseen dramatiikkaa jota se ei ansaitse ja tuo dokkari kannattaa katsoa kokonaisuudessaan, todella hyvä sellainen kun on.

 • diudiu

  niin ja öh toikin on puppua että kiinan performanssi tapahtui eron jälkeen. siis ainakin dokkarin mukaan tarina menee näin: he tekivät performanssin, jossa he kävelivät eri päistä kiinan muuria toisiaan kohti. kuukausien vaelluksella uwe sitten päätyi kuksimaan tulkkinsa kanssa, sai tämän raskaaksi ja performanssin päätteeksi tämä tuli ilmi ja he erosivat kohdatessaan. näin marina itse kertoo dokkarissa.

 • Jenni

  Oma tekstini pohjautuu täysin Voicen uutiseen, joten jos asia ei ole niin kuin siinä on kerrottu, pahoitteluni. 

 • Sindu

  Itku tuli tältä katsojalta välittömästi, ihana. Oli pakko jakaa facebookissa.

 • diudiu

  voicen sivuilla on myös tällä hetkellä uutisia otsikoilla ”mitä häpykarvoituksesi kertoo sinusta” sekä ”5 asiaa joita ei koskaan kannata sanoa isorintaiselle naiselle”. että ihan laatumedia joo… :D

 • Jenni

  No eipä tämäkään niin vakava ”uutinen” ole, mutta niin kauan kuin alkuperäiset lähteet eivät ole tiedossa, enkä ole itse katsonut kyseistä dokkaria (josta en edes tiennyt ennen postaukseen tulleita kommentteja), en voi ottaa kantaa faktojen todenmukaisuuteen.

 • lindak

  Vaikka Abramović on tavannut Ulayn uudestaan jo ennen MoMAn elämäntyönäyttelynsä aukeamista (Ulay ei kuitenkaan mukana ohjaamassa nuoria taiteilijoita töiden toteutuksessa), hän ei osaa odottaa tätä hetkellä, jona Ulay ilmestyy istumaan tuoliin. Taiteilijoiden välinen reaktio on aito ja ennaltamääräämätön. Se on samalla näyttelyn ainoa hetki, jona kuukausien performanssi rikkoutuu Abramovićin puolelta.

  <3

 • Kate

  Mielettömät silmät miehellä.

 • Kirsi Laaksonen

  ….ihana…

 • göran hagelberg

  Näin tämän jo vime vuonna.oisko ollut syksyllä taikka kesälä, väliä sillä..suosittelen vain koko performanssi katselemista jos vain löydätte netistä….siinä tapahtui muitakin huikeita asioita:)

 • Emmi L.

  Tää video oli mieletön, niin kuin koko tarina muutenkin <3

  Emmi L.
  http://happyfeetingblogi.blogspot.com

 • Miaminttu

  Mulla oli ihan sama! Aloin jo miettiä olenko vain tunteeton typerys, mutta itseni tuntien näin ei sentään ole ;) Kiva kuitenkin tietää, etten ollut ainoa, joka näin reagoi!

 • Elina Kiviniemi

  Video veti aivan sanattomaksi! Toivoisin,että voisin kokea itse vielä joskus tuon hetken! Liikuttavaa!

 • Hui, veti sanattomaksi. Kiitos, kun jaoit :)

 • Piia

  Missä tuon koko dokkarin voi nähdä?

 • Kyllä pari kyyneltä tippu. Ihana tarina ja ei voi muuta sanoa.

 • Ariadne

  Voi kauheeta! Oon yleensä semmoinen ihminen, etten kovin helposti itke muiden ihmisten asioille, tai esim. elokuvissa.

  Katsoin alkua vähän skeptisesti, mutta yllätyksekseni purskahdin kuitenkin itkuun siinä vaiheessa, kun taiteilijat koskettivat toisiaan. Aivan hullun mentaalista ja koskettavaa!
  Olen opiskelija vaihdossa ja poikaystävä kaukana. Hänhän tästä tuli mieleen.

 • sami koskinen

  kyllä tuo videon pätkä saa isommanki miehen silmäkulman kostumaan

Related posts