18/02/13

Rosmariini-rakkautta

4 70 P2183354.JPG

Olen monet kerrat miettinyt, kuinka olisi ihanaa kasvatella omassa keittiössä yrttejä ja napsia niistä sitten sopivasti maustetta kokkailuun. Kaupan yrttipurkit eivät tunnu meikäläisen huomassa kestävän hyvänä kovin pitkään, ja myönnettäköön, että olen vähän suurpiirteinen kukkien kastelija, joten tiheää kastelua vaativat yrttini ovat yleensä kuivahtaneet purkkiin ennen aikojaan. Onneksi ne voi käyttää myös kuivattuina. ;) Yrttejä voisi toki kasvatella itsekin siemenestä alkaen, mutta siihen hommaan olen toistaiseksi ollut liian kärsimätön ja saamaton. Kaupan yrtitkin säilyisivät varmasti parempina, jos ne istuttaisi kunnon multaan sen epämääräisen pikku-paakun sijaan. En ole kuitenkaan sellaista viitseliäisyyttä itsestäni vielä löytänyt.

P2183387.JPG

Tänään piipahdin taas luottokukkakaupassani Florannassa ja tällä kertaa mukaan tarttui kukkien sijaan jotain ihan muuta. Silmiini osui heti herkullisen näköinen rosmariiniruukku ja mietiskelin, että säilyisiköhän tuollainen hengissä yhtään niitä kaupan pikkuruukkuja kauemmin. Rakastan rosmariinia ja käytän sitä paljon kokkailussa, joten olisi kätevää, että sitä olisi tuoreena keittössä tarjolla. Floristi yllytti minua kokeilemaan ja tuossahan se rosmariini nyt nököttää keittiön pöydällä. Katsotaan, miten kauan saan sen pidettyä hengissä. Lähtökohdat ainakin ovat nyt paremmat, kun itse kukkakauppias on yrittini asianmukaisesti istuttanut. :D Ja paitsi hyödyllinen ja herkullinen, rosmariini on minusta myös ihanan näköinen eli kylläpä tuosta sai kivan kaunistuksen keittiöön. Ja nyt sitten pidetään yhdessä peukkuja, että en onnistu tuota ihan heti nitistämään hengiltä!

P2183369.JPG P2183388.JPG

Photos: Jenni Rotonen / Pupulandia

Tags: , , ,

Categorised in: Elämä, Koti

4 kommenttia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 • manteli**

  Taitava olet, jos saat rosmariinin elämään tähän vuodenaikaan, huonelämmössä ja tällä valon määrällä. Laita se mahdollisimman viileään paikkaan, siitä se tykkää, kun luonnonvaloa on vielä vähän. Pidän itseäni keskiverto puutarhurina, joka kasvattaa yrttinsä siemenistä, mutta rosmariinia en ole onnistunut sisällä kasvattamaan, eikä se talvehdi meillä ulkonakaan. Keväällä kasvihuoneessa ja kesällä ulkona se kyllä kasvaa melkein ilman hoitoa. Se onkin ainoita yrttejä, jotka olen joka vuosi ostanut alkukesästä ulos istutettavaksi.

 • Maria

  Minäkin rakastan rosmariinia! Ostin sen seuraksi myös laventelin jonka toivon keväällä alkavan kukkia. Meillä on myös mysteeri purkki johon on tungettu lapsen kanssa siemen jokaisesta meillä syödystä hedelmästä, tosin yksikään ei ole vielä itänyt. Kastelua varten voi laittaa varmuuden vuoksi yksinkertaisen kestokastelujärjestelmän! Kauniiseen lasipurkiin vettä, kivi tms. paino jonka ympäri villainen lanka, tämän langan kastelet kokonaan ja vedät rosmariinin purkkiin ja upotat multaan, kosteus kulkee lankaa pitkin purkkiin, ja kun muistat vain lisätä purkkiin vettä kun se tyhjenee pysyy multa tasaisen kosteana, sitä paitsi lanka ja purkki näyttävät kivoilta varsinkin jos ruukkuja on useita ja langat kauniin värisiä ja lasipurkki kaunis. Sopii kiireisellekin.

 • Marjukka

  Auttaa tosiaan huomattavasti, jos jaksaa kaupan yrtit istuttaa uuteen ruukkuun ja uuteen multaan. Toimii!

 • P

  Pari kertaa oon yrittänyt tuota niin helpoksi kehuttua ratkaisua siirtää kaupan yrtti isompaan ruukkuun. En ol onnistunut saamaan yrttejä kestämään. Niin, että mielenkiinnolla kuulen, mitä rosmariinillesi käy:)

Related posts