30/03/18

Kulttuurivinkki: Season Film Festival 2018 (+KISA)

37 51 Season Film Festival 2018

(Lippuarvonnan tarjoaa Season Film Festival)

Nyt olisi tarjota teille mielenkiintoinen kulttuurivinkki ensi viikoksi, sillä Season Film Festival saapuu jälleen Helsinkiin. :) Vaikka Helsingissä on nykyisin aika hieno leffatarjonta, jatkuvasti kaikenlaisia kiinnostavia dokumentteja, pienemmän budjetin elokuvia ja muita leffamaailman tulokkaita jää ohjelmiston ulkopuolelle. Siksi rakastan pieniä vaihtoehtoisia elokuvateattereista sekä leffafestareita, joita Helsingissäkin on vuosittain useita.

Yksi lemppareistani on vuodesta toiseen Rakkautta ja & Anarkiaa -festareiden pikkusisar Season Film Festival, joka järjestetään tänä vuonna jo kuudetta kertaa ja jaksaa aina ilahduttaa fantastisella valikoimallaan. Ensi viikolla päästään siis jälleen näkemään Helsingissä kiinnostava kattaus ennakkonäytöksiä ennen varsinaisia ensi-iltoja sekä elokuvataiteen helmiä, joita ei muuten Suomessa nähtäisi, kun Season Film Festival valloittaa Kinopalatsin ja uudistuneen Maximin to-su 5.-8.4.2018.

Leffafestarin koko ohjelmaan pääsee tutustumaan nettisivuilla, mutta kokosin tähän postaukseen muutaman tärpin elokuvista, jotka voisivat erityisesti kiinnostaa teitä Pupulandian lukijoita. Tsekkaa myös lippuarvonta festivaaleille jutun lopusta!

Season Film Festival: Battle Of The Sexes
BATTLE OF THE SEXES

Pääsin itse näkemään tämän elokuvan lentokoneessa matkallani Meksikosta takaisin Suomeen ja voin suositella! Tositapahtumiin perustuva Battle Of The Sexes on rakastetun Little Miss Sunshine -elokuvan ohjaajien Valerie Farisin ja Jonathan Daytonin uusi elokuva. Vuoteen 1973 sijoittuvassa leffassa tenniksen ykkösnimiin kuuluva Billie Jean King (Emma Stone) sekä entinen tennishuippu ja sarjahuijari Bobby Riggs (Steve Carell) kohtaavat käänteentekevässä tennisottelussa, jonka vaikutukset heijastuvat aina tähän päivään asti.

Seksuaalisen vallankumouksen ja toisen aallon feminismin nousun myötä kohuttua ottelua kutsuttiin sukupuolten taistoksi. Ottelua seurasi arvioiden mukaan aikanaan televisiosta 90 miljoonaa ihmistä ja historiallinen taistelu on edelleen yksi kaikkien aikojen katsotuimmista tennisotteluista.

pe 6.4. klo 18:45 Maxim 1
la 7.4. klo 14:00 Kinopalatsi 1
su 8.4. klo 21:00 Maxim 1

Season Film Festival: Grace Jones – Bloodlight and Bami

GRACE JONES: BLOODLIGHT AND BAMI

En varmastikaan ikinä unohda vuonna 2009 Flow Festivalilla näkemääni Grace Jonesin keikkaa: ikinuori (tuolloin kuusikymppinen) tähti veti konsertin Helsingin kesäillassa kadehdittavan timmit pakarat vilkkuen ja voitti varmaankin jokaisen katsojan sydämen puolelleen. Liki 10 vuotta myöhemmin Grace Jones täyttää yhä keikkalavoja ja valloittaa yleisöjä ympäri maailman.

Bloodlight And Bami -dokumenttielokuva kertoo siitä, kuinka Grace Jonesista tuli Grace Jones – ja kuka todellinen Jones on meikin ja maskin takana. Elävän legendan syntyä kuvaava dokumentti vie katsojan Jamaikalle ja sukeltaa Jonesin traumaattisiin lapsuusvuosiin. Runsaasti konserttitaltiointeja ja näyttäviä asuja sisältävä elokuva on todellinen audiovisuaalinen elämys.

Kannattaa muuten myös kurkata tämä legendaarinen haastattelupätkä 80-luvulta, jossa Grace Jones laittaa tyylillä seksistiselle haastattelijalle jauhot suuhun.

pe 6.4. klo 16:00 Kinopalatsi 1
la 7.4. klo 18:45 Kinopalatsi 1
su 8.4. klo 13:30 Maxim 1

Season Film Festival: Wonderstruck
WONDERSTRUCK

Cannesin elokuvajuhlilla ihastuttanut Wonderstruck on lämminhenkinen mysteeridraama, joka vie katsojana kahdelle limittyvälle karkumatkalle vuosiin 1927 ja 1977. Todd Haynesin ohjaamassa sekä Julianne Mooren ja Michelle Williamsin tähdittämässä elokuvassa kahden eri vuosikymmenillä elävän lapsen tarinat kietoutuvat toisiinsa. Vuonna 1977 10-vuotias Ben lähtee New Yorkiin etsimään kadonnutta isäänsä. Samaan määränpäähän vie myös 12-vuotiaan Rosen tie vuonna 1927 ja johtaa tytön tapaamiseen salaperäisen elokuvatähden kanssa. Avoimen kerronnan ja salaamisen välillä leikittelevä elokuva on paitsi hienon näyttelijätyön myös kauniin puvustuksen ja lavastuksen juhlaa.

to 5.4. klo 21:00 Kinopalatsi 1
pe 6.4. klo 18:30 Kinopalatsi 1
la 7.4. klo 18:15 Maxim 1

Season Film Festival: Daphne
DAPHNE

Itä-Lontoossa asuva Daphne on kolmekymppinen, kyyninen, vähän jumissa ja kaipaa elämäästä sisältöä. Oikeastaan mikä tahansa, mikä tuntuu joltakin, kävisi. Päivisin hän työskentelee kokkina ravintolassa ja viettää illat baareissa miehiä tavaten ja sekoillen.

Emily Beechamin tähdittämän DAPHNE-elokuvan lähtökohta on kuin romanttisessa komediassa: elämäänsä pettynyt, alisuorittava päähenkilö on muutoksen tarpeessa. Tässä tapauksessa tuo vääjäämätön käännekohta ei kuitenkaan ole ihan sitä, mitä odottaisi. Elokuvassa keskeistä ei ole parisuhteen löytäminen vaan pikemminkin se, miten oppia uudelleen välittämään itsestään ja lähimmäisistään.

pe 6.4. klo 16:30 Maxim 2
la 7.4. klo 20:30 Maxim 2
su 8.4. klo 12:15 Maxim 2

Season Film Festival: Professor Marston and The Wonder Women
PROFESSOR MARSTON AND THE WONDER WOMEN

Professor Marston And The Wonder Women on uudenlainen supersankarin syntytarina. Tositapahtumiin perustuva elokuva kertoo, kuinka psykologi William Moulton Marston (Luke Evans) loi ikonisen Wonder Woman -hahmon 1940-luvulla. Aikana, jolloin arvostelijat pitivät Marstonin sarjakuvahahmoa perverssinä: sarjakuvassa ilmeni sidonta- ja queer-viittauksia ja mies hahmon takana eli polyamorisessa suhteessa kahden naisen kanssa. Marstonin vaimo Elizabeth (Rebecca Hall) ja heidän rakastajansa Olive Byrne (Bella Heathcote) toimivat Wonder Womanin innoittajina. Elokuvan ohjaaja ja käsikirjoittaja Angela Robinson työsti elokuvaa kahdeksan vuoden ajan ja on onnistunut luomaan koskettavan, anarkistisen ja feministisen rakkaustarinan sekä käsittelemään osuvasti ja ajankohtaisesti suostumusta.

pe 6.4. klo 21:00 Kinopalatsi 1
la 7.4. klo 18:30 Maxim 2
su 8.4. klo 21:15 Kinopalatsi 1

Season Film Festival: Mademoiselle Paradis
MADEMOISELLE PARADIS

Barbara Albertin ohjaama elokuva Mademoiselle Paradis kertoo 1700-1800-lukujen taitteessa rokokoon kultakaudella eläneestä 18-vuotiaasta pianon ihmelapsesta Maria Theresia von Paradisista (Maria Dragus). Tytön sokeutuminen näyttää vääjäämättömältä, kunnes vanhemmat vievät tyttärensä tohtori Franz Mesmerin hoitoon. Pianistin ja tohtorin välille syntyy luottamus, joka vaikuttaisi tuovan Maria Theresian näön takaisin. Maria Theresia menetti näkönsä lopullisesti vanhempien vedettyä hänet pois Mesmerin skandaalinkäryisestä hoitolasta, mutta loi menestyksekkään uran säveltäjänä ja pianistina ja häikäisi yleisöt Lontoosta ja Pariisiin. Miehinen klassisen musiikin historiankirjoitus on kuitenkin unohtanut tämän varhaisen tähden.

su 8.4. klo 16:00 Maxim 1

Season Film Festival: The Breadwinner
THE BREADWINNER

Parhaan animaatioelokuvan Oscar-ehdokkuuden saanut The Breadwinner kertoo afganistanilaisesta Parvana-tytöstä, joka tekeytyy pojaksi elättääkseen perheensä. Suunnitelma toimii, mutta turva on vielä kaukana. Satua ja rankkaa todellisuutta sekoittavassa tarinassa korostuvat vahvat naisroolit ja silmiä hivelevä animaatiojälki. The Breadwinner ei kaihda sorretun maan kauhuja, mutta löytää lapsen katseellaan niidenkin keskeltä kauneutta ja toivoa. Nora Twomeyn ohjaaman ja Deborah Ellisin romaaniin perustuvan elokuvan vastaavana tuottajana on toiminut Angelina Jolie.

la 7.4. klo 16:00 Maxim 1
su 8.4. klo 14:00 Kinopalatsi 1

*

Season Film Festival halusi lahjoittaa Pupulandian lukijoille 3 x kahden hengen lippupakettia ensi viikon festareille. Mikäli ilmaisliput kiinnostavat, niin osallistu kisaan postauksen kommenteissa vastaamalla seuraaviin kysymyksiin: Mikä viimeksi näkemäsi elokuva on erityisesti tehnyt vaikutuksen? Mitkä Season Film Festivalin elokuvista erityisesti kiinnostavat tänä vuonna? Jätä kommenttisi ti 3.4. mennessä, niin olet mukana kisassa. Muista liittää mukaan myös toimiva sähköpostiosoite, sillä kontaktoin voittajia sähköpostitse.

PS. Jos kaipaat vinkkejä kiinnostavista elokuvista leffafestareiden ulkopuolellakin, niin aiemmin jakamiani leffasuosituksia voi kurkata Pupulandian Leffat-tägin alta.

Tags: , , , ,

Categorised in: Kulttuuri

37 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 • Erppa

  Viimeksi vaikutuksen teki Call me by your name, jonka soittolista on edelleen toistolla joka päivä. Noista festareiden leffoista kiinnostaa eniten battle of the sexes ja tuo wonder woman leffa :)

 • Milla

  Taidan olla itse elokuvien suhteen aika valikoiva, koska likimain jokainen näkemäni elokuva on jollakin tavalla ollut minulle vaikuttava kokemus. Siksipä mainitsen viimeisimmät näkemäni elokuvat Kosketuksissa ja C’est la vie – häät ranskalaiseen tapaan, joista ensimmäinen on omalaatuinen ja pysäyttäväkin ja jälkimmäinen teeskentelemättömän loistava komedia. Viime aikoina teattereissa on kuitenkin pyörinyt tai niihin on tullut useita sellaisia elokuvia, jotka todella haluaisin nähdä (esimerkiksi sinunkin kehumasi Call me by your name) ja myös esittelemäsi festarielokuvat vaikuttivat kiinnostavilta. Niistä ehkä eniten innostuin elokuvista Battle of the sexes ja Mademoiselle paradis.

  • Vähän samansuuntaisia tunnelmia on minullakin, että suurin osa katsomistanii elokuvista sykähdyttää jollain tavalla. Kumpaakaan noista mainitsemistasi en ole vielä nähnyt, joten pitää painaa nimet mieleen! Call me by your namea puolestaan suositttelen tosi painokkaasti – vaikuttavimpia leffaelämyksiä koko elämäni ajalta. :)

   Battle of the Sexes on kieltämättä tosi kiinnostava leffa jo historiallisen aspektinsa takia – tykkäsin kovasti. Mademoiselle Paradis kiehtoo myös tositarinaan perustuvan juonensa ansiosta.

 • Vipellys__

  Kävin viimeksi katsomassa Call Me By Your Name-elokuvan. Olipa kyllä elämää suurempi kokemus, herätti instagramisi perusteella suuria tunteita myös sinussa. :)
  Haluaisin katsomaan Battle of sexes elokuvaa, sillä tähän hätään kaipaisin jotain ihan asiaa mutta kevyemmällä otteella? Ja rakastan Emma Stonea, joten kaksi kärpästä yhden iskulla!

 • Maria

  ”David Lynch: Art of Life” oli loistava dokkari yhdestä aikamme parhaasta ohjaajasta! Grace Jones -leffa olisi kiinnostava

 • Maiju U

  Olipas mielenkiintoisia leffoja!! Täytyy mennä vaikkei lippupakettia voittaisikaan :)

 • Elbe

  Viimeisin näkemäni eloluva Call me by your name- teki lähtemättömän vaikutuksen. Kauniin musiikin, tarinan ja miljöön yhdistelmä oli täydellinen ja pyörii edelleen ajatuksissa.

  Wonderstruck ja Breadwinner vaikuttivat mielenkiintoisilta elokuvilta!

 • sucrin

  The Dressmaker on jäänyt mieleen leffana, jonka haluan joskus nähdä uudelleen. Season Film Festivalilla kiinnostaisivat etenkin The Dinner ja Wonderstruck.

 • Viimeksi näin Ladybirdin ja tykkäsin paljon! Mutta pakko yhtyä monen muun kommentoijan näkemykseen: Call me by your name jätti jäljen, teki samaan aikaan tosi surulliseksi, ja tosi onnelliseksi siitä että sai nähdä tuollaisen elokuva-helmen.

  • Ladybird on omankin listani kärjessä elokuvista, jotka haluaisin nähdä seuraavaksi. Ja sama homma tuon Call me by your namen osalta – tuntuu, että se elokuva jätti sieluun ja mieleen pysyvän jäljen.

 • apple

  Call me by your Name ja Shape of Water tekivät molemmat kyllä ison vaikutuksen :)

  Festarin leffoista kiinnostaa erityisesti Battle of the Sexes.

 • Elina

  Call Me By Your Name- sykähdytti syvältä. Voimakas ja ainutlaatuinen, harvinainen rakkaustarina.

  Vaikea valinta mikä Season Film Festivalin elokuvista kiinnostaa eniten, sillä mukana on niin monta elokuvaa jotka haluaisin nähdä! Jos kuitenkin joudun valitsemaan vain yhden, olisi se WONDERSTRUCK.

  Ps. Grace Jonesin viime kesän Pori Jazzin keikka oli sanoinkuvaamattoman unohtumaton. Niin inspiroiva leidi!

  • En ole itse asiassa kuullut, että kukaan olisi kuvaillut Call me by your namea millään muulla tavalla kuin juuri tähän tapaan. Tuntuu tehneen voimakkaan vaikutuksen ihan kaikkiin katsojiinsa – mukaan lukien minä itse. <3

   Ooh, missasin itse Grace Jonesin viime kesänä, mutta pitää kyllä ehdottomasti käydä katsomassa tämä dokkari!

 • eippa

  Hyvin olit valikoinut suosikkejasi, koska ne olivat aikalailla samoja mitä itsekin katsoin ennen kuin luin blogikirjoituksesi. Näin Grace Jonesin Flow’ssa ja se on jäänyt mieleeni vahvasti, siksi dokumentti hänestä kiinnostaisi nähdä kovasti. ‘Breadwinner’ -animaatioleffa on pitänyt katsoa jo pitkään! Suosittelen muuten katsomaan Maren Aden ohjaaman ja käsikirjoittaman “Isäni Toni Erdmann” -elokuvan, joka on valittu vuoden 2016 parhaaksi eurooppalaiseksi elokuvaksi ja Saksan ehdokkaaksi niin Golden Globes kuin Oscar-gaalaan. Vaikuttavin leffakokemus pitkään aikaan!

  • Mahtavaa, että poimintani tuntuivat kiinnostavilta myös sinusta. :) Ja itse asiassa kävin katsomassa tuon “Isäni Toni Erdmann” -leffan aikanaan ja se oli kyllä toden totta mieleenpainuva kokemus.

 • Pautsi

  Viimeisin katsomani erityinen leffa on varmaankin Hayao Miyazakin Liikkuva linna, joka on muiden Miyazakin elokuvien tavoin aina yhtä ihmeellinen. Kauniit ja mielikuvitukselliset animaatiopiirrokset yhdistettynä aina vähän omituiseen juoneen ja ihanaan musiikkiin ovat hyvä ja mielikuvitusta herättävä kombo.

  Festarielokuvista kiinnostaakin The Breadwinner, Professor Marston And The Wonder Women sekä Battle Of The Sexes :)

 • Jezz

  The Post oli mielenkiintoinen ja hyvin rakennettu. Yllä olevista kiinnostaa eniten Daphne.

 • Tuuli

  Pakko vastata monen muun tapaan Call me by your name, se vaan kosketti ihan eri tasolla kuin suurin osa leffoista mitä olen nähnyt. Festarileffoista kiinnostaa The Breadwinner, Daphne ja Battle of the sexes.

 • marijai

  The dressmaker… ehkäpä… :)

 • Norppis

  Kävin eilen katsomassa Lady Birdin ja se kolahti! Sympaattinen, aito ja samaistuttava. Suosittelen :) Toi Battle of the Sexes kuulostaa kiinnostavalta!

 • Mymmeli

  Tämän talven lemppari leffa on ollut tähän mennessä ihana Call me by your name. Season Film festivalilla näyttää olevan älyttömästi kiinnostavia leffoja ja ainakin joku pitää kyllä käydä kattomassa. Battle of Sexes kiinnostaa aiheensa puolesta, ja superkiinnostavilta kuulostaa myös Wonderstuck ja Jupiter’s Moon. Daphne olisi myös varmaan hyvä.

 • Pullariina

  Viimeaikaisista elokuvista The Florida Project on jäänyt mieleen. Kaunis elokuva erittäin tärkeästä aiheesta ja lapsinäyttelijät ovat upeita. Vahvat naishahmot kiinnostavat aina, joten menen varmasti katsomaan Grace Jonesia ja tarinaa Wonder Womanin luokista.

 • Henna

  Kävin toissapäivänä katsomassa Three Billboards outside Ebbing ja leffa oli surullinen ja koskettava mutta samalla leffan musta huumori piristi tunnelmaa onnistuneesti.
  Esittelemistäsi leffoista monet vaikuttavat todella kiinnostavilta! Battle of the sexes kiinnostaisi ehkä eniten historiallisuuden ja hyvien ohjaajien vuoksi :).

 • Jutta

  Tässä postauksessa oli nostettu monta kiinnostavaa elokuvaa. Erityisesti Battle of the sexes, Daphne ja The Breadwinner jäivät houkuttamaan. Näiden lisäksi The Dinner sillä usein ihmisten välisiä jännitteitä osataan kuvata erityisesti yhteisen pöydän ääressä.

  Josta tulikin mieleen että yksi viime aikoina nähdyistä jollakin tavalla mieleen jääneistä (en tiedä onko vaikuttava kovin mahtipontinen sana, mutta ainakin ajatuksia herättävä) elokuvista on italialainen Salaisuuksien illallinen. Siinäkin illallispöydän ääressä saadaan aikaan tunnekuohuntaa, piilotettuja asioita ja paljastuksia. Loppuratkaisu jättää paljon mietteitä.

 • Jenni Luo

  Viimeksi minua on koskettanut Teeman leffafestivaalin ohjelmisto. Pidän David Lynchin ohjauksista, hän oli leffafestivaalin pääohjaaja. Sain siis nauttia Davidin ohjauksista monen päivän ajan.
  Season film festivalin ohjelmistosta kolahtaa erityisesti Grace Jonesista kertova elokuva, sekä Breadwinner.

 • Rosa

  Näistä nostoistasi kiinnostaa kyllä Daphne sekä tuo afganistanilaisesta tytöstä kertova animaatio.

  Viimeksi kävin katsomassa pohjoiskorealaista animaatiota ja se kyllä jäi mieleen!

 • Liisa Vaalasranta

  Viimeisimpinä leffakokemuksina on sykähdyttänyt ja inspiroinut elämää ja rakkautta juhliva Call me by your name ja koskettava ja viisas Kedi. Noista Season film-leffoista kiinnostaa ainakin Daphne ja Wonderstruck!

 • Emilii

  Katsoin muutama viikko sitten Rivieran ihanilla sohvilla Lady Birdin, joka herätti suloista nostalgia- ja samaistumishuumaa. Kotona pitikin sitten vähän tutkia ohjaajan taustoja ja paljastui, että elokuvan omaelämänkerrallisuuden lisäksi ohjaaja on syntynyt kanssani samana vuonna. Ei ihme että ajankuvaus (ja soundtrack Alanis Morissetteineen) kolahti niin voimakkaasti. :D Toinen mieleeni jäänyt elokuva samaisilta penkeiltä, joskin jo pidempi hetki sitten, on Manchester by the Sea. Ylipäänsä olen huomannut että arkirealismi koskettaa nykyisin kaikkein syvimmin, kun taas esim. The Shape of Water jätti minut melko kylmäksi. Tästä syystä Season Film Festivalinkin elokuvista minua kiinnostaa eniten Daphne. Mutta myös Battle of the Sexes (koska feminismi!) ja Mademoiselle Paradis (koska pianomusiikki!) ovat listallani.

Related posts